mdzalewscy 13.05.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Jak się dowiedziałem z innego postu dzisjaj weszło rozporządzenie o zmianach w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Stąd moje pytanie mam już pozwolenie na budowe, w planie zagospodarownia mam tam jakieś odległości w projekcie, co się stanie ? i jak formalnie to zrobić aby zmienic tą odległość, np. powiększe salon o 30cm. Drugie pytanie co się stanie jak samowolnie powiększe ten salon o 30cm, oczywiście zachowując te przepisowe odległości od ściany do granicy, powiedzmy miałem odległosć 6,5m a chce 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 13.05.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Musisz wystapić o zmiane pozwolenia na budowę. Do wniosku musisz dołączyc aneks do projektu z naniesionymi zmianami. A te 1,5 m to pewne ??? Aż musze to sprawdzic . Pracuję w Starostwie i chyba wartoby sie orientować w przepisach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 13.05.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 jeżeli tylko zmiana odległości, to składasz aneks do projektu zagospodarowania działki. ale jak chcesz powiększyć salon o 30cm, to wymaga aneksu cały projekt, a właściwie te rysunki na których jest to widoczne: ławy fundamentowe, fundamenty, ściany, więźba, dach, proj. zagosp. działki oraz obliczenia dot. stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 13.05.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Możesz też zrobić inaczej. Wystąpić o zgodę na zmiany do autora projektu a następnie po wybudowaniu domu geodeta nanosi zmiany na dokumentację powykonawczą. Także kierownik w dzienniku budowy powinien taką informację zapisać. Jeżeli te zmiany są zgodne z przepisami to z odbiorem budynku nie będzie problemu. Sam to przećwiczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 13.05.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Dokładnie tak jak RobertOC. Tak zrobiłem - tzn poszerzyłem garaż o 0,5m i przesunąłem ścianę o 25 cm bez żadnego zgłaszania i mam zamiar to zgłosić na koniec.Wychodzę z założenia, że zawsze się jeszcze po drodze coś urodzi i lepiej zgłosić wszystko hurtowo na koniec a nie martwić się na zapas i kilka razy płacić za projekt zastępczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts