Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMIANY ODLEGŁOŚCI W PROJEKCIE W TRAKCJE BUDOWY

mdzalewscy

Recommended Posts

Jak się dowiedziałem z innego postu dzisjaj weszło rozporządzenie o zmianach w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Stąd moje pytanie mam już pozwolenie na budowe, w planie zagospodarownia mam tam jakieś odległości w projekcie, co się stanie ? i jak formalnie to zrobić aby zmienic tą odległość, np. powiększe salon o 30cm. Drugie pytanie co się stanie jak samowolnie powiększe ten salon o 30cm, oczywiście zachowując te przepisowe odległości od ściany do granicy, powiedzmy miałem odległosć 6,5m a chce 6.

jeżeli tylko zmiana odległości, to składasz aneks do projektu zagospodarowania działki. ale jak chcesz powiększyć salon o 30cm, to wymaga aneksu cały projekt, a właściwie te rysunki na których jest to widoczne: ławy fundamentowe, fundamenty, ściany, więźba, dach, proj. zagosp. działki oraz obliczenia dot. stropu.

Możesz też zrobić inaczej. Wystąpić o zgodę na zmiany do autora projektu a następnie po wybudowaniu domu geodeta nanosi zmiany na dokumentację powykonawczą. Także kierownik w dzienniku budowy powinien taką informację zapisać. Jeżeli te zmiany są zgodne z przepisami to z odbiorem budynku nie będzie problemu. Sam to przećwiczyłem.

Dokładnie tak jak RobertOC.

Tak zrobiłem - tzn poszerzyłem garaż o 0,5m i przesunąłem ścianę o 25 cm bez żadnego zgłaszania i mam zamiar to zgłosić na koniec.

Wychodzę z założenia, że zawsze się jeszcze po drodze coś urodzi i lepiej zgłosić wszystko hurtowo na koniec a nie martwić się na zapas i kilka razy płacić za projekt zastępczy.