andrzej.pindor 27.11.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post na forum - do tej pory skupiałem się na czytaniu jednak nadeszła chwila, gdy chcę zasięgnąć Waszej opinii Planujemy budowę domu jednorodzinnego - parter i poddasze użytkowe. Projekt (obecnie w adaptacji) to: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-10.html Rozpoczęliśmy teraz wstępny wybór ofert na wykonanie rekuperacji. Rozrzut cenowy jest zatrważający, dzięki forum muratora wiemy już jednak minimalnie czego się wystrzegać. Jedna z interesujących ofert, którą chciałbym poddać Waszej ocenie, zawiera następujące założenia: 1. materiały i robocizna na rurach SPIRO (instalacja wykonana w 80% z rur spiro) - 6000 netto montaż czerpni i wyrzutni, na kanałach spiro, izolowane termicznie - klimafix gr. 30mm montaż linii nawiewnej i wyciągawej na kanałach spiro, izolowane termicznie - klimafix. gr 30mm montaż trójników i przepustnic - izolowane klimafix. gr. 30mm rozprowadzenie przewodów transportu powietrza przewodami elastycznymi, izolowanymi AF019 typu flex przygotowanie instalacji do montażu anemostatów montaż okablowania pod automatykę i sterownik 2. montaż rekuperatora - tutaj polecony został Pro-Vent Mistral R400 EC - z silnikami stało-prądowymi - 6700zł netto sterownik RC3 montaż układu odprowadzania skroplin uruchomienie i szkolenie Całość więc 12700zł netto Dom ma powierzchnię użytkową 135m^2, układ pomieszczeń jak na projekcie. W domu mieszkać będą 3 osoby. Trochę zastanawiały mnie te kanały elastyczne flex dlatego dopytałem o nie, i dostałem odpowiedź, że przewodami AF19 Flex lub r-vent flex są wykonywane tylko przyłącza do anemostatów. Będę wdzięczny za Wasze opinie dotyczące tej wyceny. Wydaje się ona atrakcyjna. Nie wiem tylko jak wg Was wygląda praktyka obecnie - czy nie lepiej całą instalację wykonać ze spiro? Ewentualnie dołożyć 3-4 tys i wykonać ją na kanałach typu uniflex? Gra warta świeczki? Edytowane 27 Listopada 2013 przez andrzej.pindor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 8000zł brutto 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.11.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 8000zł brutto 23%Adrzeju, witamy na forum Muratora. Za chwilę ktoś odpisze ci w sprawie wyceny. Brzęczkowskiego nie bierz pod uwagę bo to troll. Jest takim małym sprzedawcą któremu kompletnie w biznesie nie idzie więc próbuje gdzie może wciskać to co ma. Dorabia do tego niestworzone teorie po to by klienta złapać na to co mu zalega i czym handluje. Przepraszam, że o tym piszę bo nie tego oczekiwałeś ale mamy tu takiego misia który wszystkim pisze to samo czy tego chcą czy nie. Ignoruj go po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts