arty1 27.11.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Witam W trakcie przebudowy drogi przebudowują mi zjazd na działkę - z tym ze mój wjazd jest dość stromy, teraz dodatkowo poszerzając drogę stal się jeszcze bardziej stromy.Wiem ze przy przebudowie drogi zjazdy ma obowiązek przebudować inwestor i są przepisy regulujące jak to powinno wyglądaćchodzi mi dokładnie o ten punkt:5) na długości nie mniejszej niż 5,0 m od krawędzi korony drogi pochylenie podłużne nie większe niż 5%, a na dalszym odcinku - nie większe niż 15%. Pas drogowy jest bardzo wąski a dalej jest już moja działka.Czy inwestor ma obowiązek przebudować mi zjazd również już w granicach mojej działki zgodnie z przytoczonym punktem? czy może zostawić stromy podjazd albo nie robić zupełnie nic i zostawić skarpę - twierdząc ze to już nie jest pas drogowy tylko prywatna działka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 16.12.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 inwestor ma obowiązek przebudować Twój zjazd tylko w granicach pasa drogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arty1 17.12.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 A jak to się ma do tego przepisu " art. 5 ust. 1 pkt 9 Prawa budowlanego - obiekt budowlany powinien być tak projektowany, aby zapewnić poszanowanie uzasadnionych interesów osób trzecich, w tym zapewnienie dostępu do drogi publicznej." Jeśli nie maja obowiązku robić dalszej kontynuacji zjazdu już na prywatnej działce to mogą a nawet muszą pozostawić stromą - pionową skarpę a wtedy łamią powyższy przepis bo pozbawiają mnie dostępu do drogi publicznej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.12.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 sprawdź zatem jakie pochylenie ma przebudowany zjazd w granicach pasa drogowego. Sam zacytowałeś, że nie może mieć więcej niż 5%. Skoro piszesz o stromej skarpie to być może nie jest zachowany ten warunek. To otwiera drogę do wejścia w spór z inwestorem. Ja tutaj raczej patrzyłbym inaczej. Jeśli parametry zjazdu zostały zachowane, to raczej Ty będziesz musiał dostosować się do warunków terenowych, czyli na swoim terenie wybudować jakiś skromny nasyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts