Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom zarabiający...

Tomasz Brzęczkowski

Recommended Posts

Kanały są te same co do wentylacji. Skrzynki - robię pod kanałówkę - by pasowały z jednej strony i pod dom - wy wyjść było tyle ile jest zaplanowane. Np [ATTACH=CONFIG]227910[/ATTACH]

W pokojach na ścianie ( 40-90cm nad podłogą) jest coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]227911[/ATTACH]

Na lato nawiew do góry, na zimą w dół.

Wywiew - centralny kanał w głównym przedpokoju - chodzi o to, by powietrze do chłodzenia czy grzania ( recyrkulacja) brać przed łazienkami i kuchnią.

Kanały mogą być PE jak i izolowane najlepiej antybakteryjne ( bo jest chłodzenie) [ATTACH=CONFIG]227916[/ATTACH]

Dodatkowych wentylatorów nie potrzeba -

To tylko maksymalnie 2 kW mocy chłodniczej czy grzewczej !!! a to przeniesie do 200m3/h .

A jak (i jaką?) chcesz PC pod to podłączyć ?

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mało tego jest? Tyle firm już przeszło na pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem, że nie ma problemu wybrać.

To nie mogą być stare pompy typu ON/OF -

No mało, mało, bo chyba nie mówisz o typowej naściennej ?

Chodzi Ci pewnie o PC kanałową. Podaj namiary na taką co ma COP=3 w zimie przy -20oC i COP=5 w lecie w trybie chłodzenia i żeby cena była przystępna.

Edytowane przez Barth3z

No mało, mało, bo chyba nie mówisz o typowej naściennej ?

Chodzi Ci pewnie o PC kanałową. Podaj namiary na taką co ma COP=3 w zimie przy -20oC i COP=5 w lecie w trybie chłodzenia i żeby cena była przystępna.

Średnia temperatura w okresie grzewczym to u nas 0 st. nie - 20 . A co do jednostek zewnętrznych które były zamontowane minimum jedną zimę i ich COP przy grzaniu nie spadł poniżej 3 to Toshiba, LG, Hitachi i Fuji.

np za 6000 - 7000 zł można kupić Toshiba RAS-M10GDV-E z ppci RAS-M14GAV-E

Średnia temperatura w okresie grzewczym to u nas 0 st. nie - 20 . A co do jednostek zewnętrznych które były zamontowane minimum jedną zimę i ich COP przy grzaniu nie spadł poniżej 3 to Toshiba, LG, Hitachi i Fuji.

np za 6000 - 7000 zł można kupić Toshiba RAS-M10GDV-E z ppci RAS-M14GAV-E

Zatem ceny, które podałeś, to ceny materiałów, a piszesz mi, że jak zrobię sam to oszczędzę połowę tej kwoty ... Chyba nie miałeś na myśli, że PC zrobię sam ? :)

Podając COP=3 masz na myśli średnią dla 0oC. OK, ale to wartość spokojnie osiągnę na PC P-W, która napędzi mi wszystko. Zobacz na tą PC:

http://www.jula.pl/all-in-one-pompa-ciepa-powietrze-woda-13-7kw-416108, można ją kupić już w cenie 9tys. zł netto wraz z zasobnikiem CWU 250L.

A teraz sterowanie. Jak połączyć i ustawić komfortowe działania systemu PPCi i kabli grzejnych ? Przecież przy takiej realizacji muszę sam pilnować, który system kiedy ma być włączany. Ani to sparować z pogodówką, ani z jakimkolwiek systemem, który zapewni mi komfort mieszkania, bez zastanawiania się co kiedy włączyć.

PS. Powyższy zestaw kanałowej pompy ciepła, który przedstawiłeś jest tylko dla dwóch pokoi. Do takiego na 3-4 pokoje - sama jedn. zewn. kosztuje 10tys. zł brutto + po 2,8tys. jedn. wewn. za sztukę i już masz cenę prawie 20tys. zł brutto...

Edytowane przez Barth3z

Zatem ceny, które podałeś, to ceny materiałów, a piszesz mi, że jak zrobię sam to oszczędzę połowę tej kwoty ...
Pisałem o ogrzewaniu, wentylacji i dystrybucji z pompy ciepła .

Poza tym - nie trzeba toshiby - są tańsze samsung, LG - czy w ogóle za grosze "chiny"

A teraz sterowanie. Jak połączyć i ustawić komfortowe działania systemu PPCi i kabli grzejnych ? Przecież przy takiej realizacji muszę sam pilnować, który system kiedy ma być włączany. Ani to sparować z pogodówką, ani z jakimkolwiek systemem, który zapewni mi komfort mieszkania, bez zastanawiania się co kiedy włączyć.

Sterownik nagrzewnicy mierzy temperaturę powrotu - a termostaty od podłogówki - precyzyjnie temperaturę w pokojach - uzupełniając tyle ile trzeba.

PS. Powyższy zestaw kanałowej pompy ciepła, który przedstawiłeś jest tylko dla dwóch pokoi. Do takiego na 3-4 pokoje - sama jedn. zewn. kosztuje 10tys. zł brutto + po 2,8tys. jedn. wewn. za sztukę i już masz cenę prawie 20tys. zł brutto.
Dla 200m2 domu. Przecież powietrze idzie na rozdzielacz .

Sterownik nagrzewnicy mierzy temperaturę powrotu - a termostaty od podłogówki - precyzyjnie temperaturę w pokojach - uzupełniając tyle ile trzeba.

Nie uzupełniając, tylko praca obu systemów będzie równoległa do momentu osiągnięcia odpowiedniej temp. przez każdy z systemów.

Dla 200m2 domu. Przecież powietrze idzie na rozdzielacz .

Fakt, licząc tylko na dogrzewanie, to w pewnych okresach wystarczy ...

PS. A i wątek w odpowiednie miejsce trafił ;)

To ja mam kominek i komin do tych domów! Mój komin nie boi się wody 8m. To proste, będzie miał wysokość 8,5m...

A tak poważnie...Łatwo odwrócić uwagę czytelnika od wątpliwego meritum, wikłając go w naciągany problem. Najlepszą ochroną domu przed wodą jest unikanie terenów zalewowych i nikt normalny nie będzie się tam pchać...

Dodatkowych wentylatorów nie potrzeba -

To tylko maksymalnie 2 kW mocy chłodniczej czy grzewczej !!! a to przeniesie do 200m3/h .

Owszem przeniesie, ale przy dT=30K, czyli jeżeli w pomieszczeniu jest 20 st. C, to na nawiewie musi być 50 st. C.

Przy takiej temperaturze nawiewu można tylko pomarzyć o zimowym COP=3,0 .

Ale w wątku rozrywkowym spokojnie można nie tylko takie fantazje snuć :).