arletta_rafal 27.11.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Na początku października ekipa budowlana rozpoczęła budowę naszego domu. Zalane zostały jedynie ławy betonem B25. Okazało się, że tak musi zostać na zimę i dopiero na wiosnę możemy kontynuować prace. Problem w związku z którym piszę dotyczy tego, że wylane ławy są obecnie w metrowej głębokości wodzie. A z czasem tej wody prawdopodobnie jeszcze przybędzie. Wygląda to tak: Obecnie tej wody jest o ok 30-40 cm więcej niż na zdjęciu. Proszę o Wasze opinie na temat sytuacji obecnej i pozostawienia na zimę takiego stanu: 1. Czy przezimowanie ław w metrowej głębokości wodzie, która będzie zamarzać i odmarzać wielokrotnie w trakcie nie zaszkodzi ławom? 2. Czy nie zaszkodzi to ziemi pod ławą, czy nie rozmięknie i czy budynek później nie będzie osiadał? Stan taki jak na zdjęciu trwa już od 1,5 miesiąca. Najwcześniej pod koniec lutego zaczniemy budowę, jeśli pogoda pozwoli. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i wszelkie opinie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 28.11.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Masakra. Jak masz gline w tym wykopie to współczuje - pewnie juz wchłoneła po tym 1,5 miesiąca wode i uplastyczniła się. Osobiscie bał bym sie teraz na tym dom stawiać. Nie ma nic gorszego niż glina która wchłoneła wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 28.11.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 hmm czegoś takiego nie widziałem w zimie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.11.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 A ja widziałem... U znajomego. Tyle że głębiej było:rolleyes: Nawet żartował, że nie zamarznie i nie wysadzi... by musiało zamarznąć metr wody. I popatrz, wiosną obciągnęło, chałupę dokończył. 5 lat, stoi, nic nie pękło. Chyba się już nie obali. To tak z obserwacji... ja tam się nie znam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 29.11.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 tak sobie myślę a jakby zasypać to piachem? i tam musisz dać tam piach to sobie przez zimę w tą glinę wsiąknie i się sam ubije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 30.11.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 tak sobie myślę a jakby zasypać to piachem? i tam musisz dać tam piach to sobie przez zimę w tą glinę wsiąknie i się sam ubije. Na zewnątrz ław dać glinę w wykopów, a do po wypompowaniu wody środka piach, piach na glinie nie zagęści się sam nie ma szans, dopiero skoczkiem lub płytą jak wyschnie i wtedy częściami odkopać i warstwami ubijać, ,jeżeli nic nie zrobisz i zostanie jak jest to tylko czasem nie wypopowywój tej wody bo dopiero się porobi,rozmięknie glina pod ławami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts