Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy fundamentowe w wodzie na czas zimy

arletta_rafal

Recommended Posts

Na początku października ekipa budowlana rozpoczęła budowę naszego domu. Zalane zostały jedynie ławy betonem B25. Okazało się, że tak musi zostać na zimę i dopiero na wiosnę możemy kontynuować prace. Problem w związku z którym piszę dotyczy tego, że wylane ławy są obecnie w metrowej głębokości wodzie. A z czasem tej wody prawdopodobnie jeszcze przybędzie. Wygląda to tak:

20131017_172306.jpg

Obecnie tej wody jest o ok 30-40 cm więcej niż na zdjęciu.

Proszę o Wasze opinie na temat sytuacji obecnej i pozostawienia na zimę takiego stanu:

1. Czy przezimowanie ław w metrowej głębokości wodzie, która będzie zamarzać i odmarzać wielokrotnie w trakcie nie zaszkodzi ławom?

2. Czy nie zaszkodzi to ziemi pod ławą, czy nie rozmięknie i czy budynek później nie będzie osiadał?

Stan taki jak na zdjęciu trwa już od 1,5 miesiąca. Najwcześniej pod koniec lutego zaczniemy budowę, jeśli pogoda pozwoli.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i wszelkie opinie w temacie.

A ja widziałem...

U znajomego. Tyle że głębiej było:rolleyes:

Nawet żartował, że nie zamarznie i nie wysadzi... by musiało zamarznąć metr wody.

I popatrz, wiosną obciągnęło, chałupę dokończył. 5 lat, stoi, nic nie pękło. Chyba się już nie obali.;)

To tak z obserwacji... ja tam się nie znam....

tak sobie myślę a jakby zasypać to piachem? i tam musisz dać tam piach ;) to sobie przez zimę w tą glinę wsiąknie i się sam ubije.

Na zewnątrz ław dać glinę w wykopów, a do po wypompowaniu wody środka piach, piach na glinie nie zagęści się sam nie ma szans, dopiero skoczkiem lub płytą jak wyschnie i wtedy częściami odkopać i warstwami ubijać, ,jeżeli nic nie zrobisz i zostanie jak jest to tylko czasem nie wypopowywój tej wody bo dopiero się porobi,rozmięknie glina pod ławami .