piqiu 27.11.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Witam, Mam taki dylemat, otóż w domu, do którego mam zamiar się przeprowadzić zamontowano ww system rolet. Na oko wyglądają jak BeClever, ale pewności nie mam, to było montowane jakieś 10 lat temu, w każdym razie system wygląd bardzo podobnie. Rewizja jest przewidziana od spodu (od wew domu), a całość razem z oknem licuje z zew. częścią muru. Dom jest jeszcze w stanie surowym bez ocieplenia, a mur jest z pustaków 29cm. Ponieważ chciałbym ten dom jak najbardziej ocieplić i uszczelnić zastanawiam się czy takie rolety mają w tym wypadku sens i czy można coś wykombinować z tego co jest. Planowałem także wysunąć okna poza obrys muru do warstwy ocieplenia, stąd dałoby się dołożyć parę cm dobrej izolacji od strony domu. Pozostaje kwestia rewizji, czy tam nie będą duże straty? Przyznam że system jest jakoś słabo pomyślany, nie po to montuje się szczelne okna, żeby potem robić nad nimi obejście do wewnątrz . Zastanawiałem się czy by może nie obrócić tych rolet i nie zamontować jak Integro, ale nie wiem czy to się da. Tak czy siak, może ktoś stanął już przed podobnym problemem i znalazł jakieś rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 28.11.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Będziesz wymieniał okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 28.11.2013 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie, okna są ok. Pewnie nie mają tych parametrów co dzisiaj, ale podobno te 10 lat temu były 'najlepsze', cokolwiek to znaczy, pewnie U ok 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 28.11.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie, okna są ok. Pewnie nie mają tych parametrów co dzisiaj, ale podobno te 10 lat temu były 'najlepsze', cokolwiek to znaczy, pewnie U ok 1. Jak zostawiasz okna to zostaw również rolety. Sprawdź tylko mocowanie, czy konstrukcja się nie rusza. Jeżeli jest niestabilna to użyj konsol do montażu rolet nadstawnych, zwłaszcza przy oknach i drzwiach o szerokości powyżej 1500mm. Sprawdź też czy między oknem a roletą jest uszczelnienie typu taśma rozprężna. Jeszcze jedno nie można rolet nadstawnych obrócić i mieć rewizję na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.11.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 U ok 1,1 to mogła mieć szyba. 10 lat temu popularne stawały się dopiero okna 5komorowe. Przy dwóch szybach osiągały srednio Uw1.4-1,7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 28.11.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 OK, dzięki za wskazówki, muszę się im przyjrzeć dokładnie jak są zamontowane i może uda mi się obadać co to za system no i jakiej firmy są okna. A co z pomysłem wypchnięcia okien na zewnątrz, warto się w to bawić przy średnich oknach i dość swobodnym przepływie chłodu nad oknem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 28.11.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Witam OK, dzięki za wskazówki, muszę się im przyjrzeć dokładnie jak są zamontowane i może uda mi się obadać co to za system no i jakiej firmy są okna. A co z pomysłem wypchnięcia okien na zewnątrz, warto się w to bawić przy średnich oknach i dość swobodnym przepływie chłodu nad oknem? co do rolet to pstryknij fotkę - będzie widać o czym mowa. Chce te stare okna wysunąć ? wg mnie strata czasu. Co do rolet to moim zdaniem system nadstawny jest najsłabszy jeżeli chodzi o termikę no ale ma inne zalety. Jeżeli nie wymieniasz okien to: - przy stanie surowym zapewne warstwa izolacji - pianka- jest zdegradowana - wydłubać, dać nową uszczelnić np foliami wykonać ocieplenie z zakryciem ramy - węgarek - doszczelnić połączenie roleta - okno jeżeli to ma 10 lat to mogę zaryzykować i dać 100%, że szczelność tego połączenia jest ... żadna - od środka bym dał folie całą butylowaną - najlepsze podniesienie szczelności i ... tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 22.12.2013 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Witam, byłem, widziałem, oto zdjęcia: link Niby na naklejce jest 4/16/4 Top-Glas U=1.1 Ar, czy jakoś tak ale i tak nie wiem jakie w końcu to okno ma parametry, czy te 1.1 to jest szyby, czy całego okna? Dodatkowo są zdjęcia rolet, może też ktoś powie co to za system? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stulp 22.12.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Na temat systemu się nie wypowiem, w dodatku wydaje mi się, że są dwa różne systemy rewizji.Natomiast współczynnik podawany dla szyby bez dwóch zdań.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 22.12.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Witam Na temat systemu się nie wypowiem, w dodatku wydaje mi się, że są dwa różne systemy rewizji. Natomiast współczynnik podawany dla szyby bez dwóch zdań. Pozdrawiam dokładnie to samo widzę inny system dla rolet na oknach zwykłych z rewizją dolną od środka i na oknie suwanym rewizja od czoła - tak na moje. Współczynnik oczywiście szyby a okna drewniane na moje DJ68 lub 78 bo i takowe produkował Adpol - U okna będziesz miał w okolicach 1,6-1,7. A co do tego CO z tym począć - jeżeli chcesz zostawić całość to zadbaj tylko o odpowiednie doszczelnienie połączenia (ja bym je od środka odkrył, wydłubał starą pianę ponownie zapianował dał folie lub taśmy czy też membrany), wykonaj ocieplenia z węgarkami zasłaniającymi ramę i ... tyle. Izolacyjności systemu rolet nie poprawisz już za bardzo - ot taki urok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts