Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antresola a wymagana wysokość pomieszczenia w lokalu usługowym

Recommended Posts

Witam

Pomimo, że forum przeglądam już od jakiegoś*czasu, to jest to mój pierwszy post, więc korzystając z okazji witam wszystkich!

Jednak wracając do meritum, to chciałbym się*Was zapytać jaka jest minimalna wysokość pomieszczenia pod oraz nad antresolą w lokalu usługowym. W przypadku braku antresoli wiem, że "standardowo" minimalna wysokość pomieszczenia wynosi 3m, a przy stropie pochyłym średnia wysokość ma wynosić 3m, a najniższy punkt musi mieć min. 1,9m.

Jednak jak to wygląda w przypadku antresoli? W załączniku mój szkic przekroju z zaznaczonymi wysokościami X i Y o które pytam.

Wcześniej myślałem, że pod antresolą*musi zostać standardowe 3m, a powierzchnię nad antresolą można traktować jak poddasze. Jednak tak naprawdę nigdzie nie znalazłem potwierdzenia dla moich domysłów, a przeglądając różne przykłady realizacji (w budynkach) mieszkalnych jest dużo nawet takich, które mają poniżej 2m, zarówno pod antresolą jak i nad nią.

Jestem przekonany, że ktoś z użytkowników już się spotkał z taką sytuacją.

Z góry dziękuję za pomoc.

image.jpg

Gość Konto usunięte_12*
Fachowcem najbardziej kompetentnym do rozwiązania twojego problemu będzie jakiś konstruktor budowlany lub architekt. Oni przepisy wymagane w takiej sytuacji muszą mieć "w jednym palcu" :)