Wandeczka 27.11.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 a wiec mam taką PC + zasobnik na CWU 300L, 2 kolektory pionowe po 80m kazdy, dom o powierzchni użytkowej 140m2, całkowita 200m2, góra i dół ogrzewanie podłogowe, nie mam żadnych regulatorów temperatury w pomieszczeniach, na zewnątrz domu jest podłogówka zaczynamy pierwszy sezon grzewczy mieszkając, bo rok pompa chodziła - ale my jeszcze nie mieszkalismy i nie mieliśmy podłączonego CWU nie wiem już kto i po co tam coś pokręcił ale ciezko i ustawić cokolwiek, a chciałabym żeby było ciepło i tanio:) jak obiecywali:) odczyt z PC na dzisiaj: temp zew 3 st, temp źródła na 2st, temp wody grzewczej na wlocie 29 stopnitryb pracy: grzanie,temp zadana 18Sttemp obniżona 16stnie mam ustawionych żadnych przedziałów czasowych (mamy jeszcze taryfę budowalaną) CWUtryb pracy: włączonymax temp CWU 50stmin 45 stopni faktyczna temp zasobnika 51st (nie ma tez żadnych ustawień czasowych) gdzieś sie przewija ekran z napisem:jednorazowe łądowanie zasobnika aktywnefunkcja party - aktywna (???) rzeczywista temp zasilania 33 st na parterze domu mamy temp 20 stopni, na górze 21-23 stopnie, ale czasami u dzieci pojawia sie nawet 24... i mam wrażenie że w nocy jest czasami za ciepło szczególnie wtedy gdy na dworze sie ochładza pętle od podłogówki sa rozkecone na maxa - nikt ich nie dotykał nie przykręcał żadne! ogrzewanie jest tak włączone wrzesnia i rachunek od wrzesnia do połowy listopada wyniósł 720złz czego około 400zł zużywamy na CWU i wszystko inne poza ogrzewaniem OD CZEGO MAM ZACZĄĆ??? pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 27.11.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 na zewnątrz domu jest podłogówka To "trochę" dziwne funkcja party - aktywna (???) Hmmm, czy aby na pewno trwały prace budowlano-wykończeniowe ? Na poważnie: raczej należałoby przestawić pompę w tryb "normal" na parterze domu mamy temp 20 stopni, na górze 21-23 stopnie, ale czasami u dzieci pojawia sie nawet 24... i mam wrażenie że w nocy jest czasami za ciepło szczególnie wtedy gdy na dworze sie ochładza Do wysterowania krzywą grzania. pętle od podłogówki sa rozkecone na maxa - nikt ich nie dotykał nie przykręcał żadne! Można a w zasadzie powinno sie delikatnie przykręcić/odkręcić pętle aby ustawić żądaną temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.11.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) OD CZEGO MAM ZACZĄĆ??? Nie potraktuj tego jak złośliwości, ale powinnaś zacząć od przeczytania instrukcji. Tam pewnie będzie pisało jak wyłączyć tryb "party", który chyba masz włączony, ale też jak kontrolować temperaturę w domu, czy przestawić krzywe grzewcze. Trzeba będzie pewnie na sterowniku obniżyć krzywą grzewczą, ale też uregulować podłogówkę, żeby równomiernie grzała. Jeśli będziesz regulować podłogówkę, to sprawdź, czy wszystkie powroty mają taką samą temperaturę. Jeśli nie, to (1) na takich sekcjach, gdzie powroty są cieplejsze przykręć o pół obrotu przepływ na rozdzielaczu i poczekaj parę godzin na rezultat. Jeśli jest to samo, to wróć do punktu (1). Powtarzaj, aż powroty będą miały mniej więcej takie same temperatury. Jeśli powrót regulowanej sekcji zrobi się zimniejszy niż innych, to odkręć o ćwierć obrotu i poczekaj parę godzin. Gdy już się z tym uporasz, to trzeba będzie przytłumić podłogówkę tam, gdzie jest za ciepło. A więc o 1/4 obrotu przykręć sekcje obsługujące za ciepłe pomieszczenia i poczekaj 2 dni na efekt. Jeśli będzie za mały, to powtórz, itd aż do skutku. To na początek chyba tyle. W międzyczasie staraj się o normalny prąd, a nie budowlany. na zewnątrz domu jest podłogówka Możesz napisać co to za cudo, czy literówka ? Edytowane 27 Listopada 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 28.11.2013 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 oczywiście na zewnątrz mam POGODÓWKĘ żadnych uwag nie traktuję złośliwie, nie chcę wyjść na skończoną idiotkę ale napisze prawde instrukcję czytałam,,, jest krótka i jakby mało w niej przemawia do mnie,,,, nigdzie nie ma tam ani słowa o krzywej grzewczej, a wszyscy o tym piszą,,, zupełnie nie wiem jak to ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.11.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie znajdujesz krzywych, bo (cyt. z instrukcji):Regulator jest podzielony na trzy poziomy obsługi:1) Poziom użytkownika przeznaczony jest dla użytkownika2) Poziom kodowany (poziom instalatora) jest zastrzeżony dla instalatora i zabezpieczony przed przypadkowym przestawieniem za pomocą kodu.3) Trzeci poziom zawiera funkcje służące do optymalizacji instalacji grzewczej i mogą one być przestawiane tylko przez instalatora wyłącznie za pomocą vrDIALOG 810/2 i vrnetDIALOG 840/2 oraz 860/2. Na stronie http://www.vaillant.pl/klienci_indywidualni/systems-and-products/pompy-ciepa/geotherm/produkt_vaillant/geoTHERM.html są do pobrania instrukcja dla użytkownika oraz dla instalatora. W tej drugiej jest opis co i jak robić z krzywymi.Na stronie http://www.vaillant.pl/Firmy_partnerskie/Software/vrDIALOG/ można się dowiedzić, że:"Pełna licencjonowana wersja wraz z osprzętem podłączeniowym na USB, dostępna jest w sprzedaży tylko dla autoryzowanych instalatorów i serwisantów zrzeszonych w Vaillant Partner Serwis". Pewnie da się to gdzieś ściągnąć z netu, ale przed eksperymentami proponuję porozmawiać z instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts