Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka młotowiertarka w cenie ~400 zł? Czy Bosch PBH 2100 to słuszny wybór?

Recommended Posts

Jakiej byście młotowiertarki nie kupili - pamiętajcie o smarowaniu uchwytu wiertła. To bardzo ważny element, dbanie o to zdecydowanie przedłuża żywotność maszyny. Broń boże nie wolno używać sprayów typu WD 40, CX80 itp.

Te środki są zbyt płynne, rozpuszczają smar i zaciekają z całym syfem ze smaru do środka uchwytu, a dalej do mechanizmu maszynki. Tym sposobem można zatrzeć sobie mechanizm pneumatyczny i tuleja wraz z tłokiem będzie do wymiany - koszt ok. 250 zł niezależnie od producenta.

Miłej pracy (choć oczywiście znam lepsze miłości)

p.

Edytowane przez pokar
błąd logiczny

• 2 weeks później...
Witam, mam konkretne pytanie dotyczące zakupu młotowiertarki Bosch 2100. Po przeczytaniu wielu opinii zdecydowałem się na ten model do mojego sporadycznego i czysto amatorskiego użytku. Znalazłem na allegro taka oto aukcję: http://allegro.pl/mlot-550w-pbh-2100-re-bosch-wiertla-dluta-uchwyt-i3841272365.html. Chciałbym się spytać co myślicie o tej aukcji, bo przedmiot wydaje mi się zbyt tani. Czy mogę śmiało kupować?

cena średnia, ale nie najgorsza. Ostatnio miałem okazję wiercić u znajomego takim Boschem. Faktycznie, mała, fajna wiertarka, jednak podtrzymam swoje zdanie, że to fajny sprzęt do wiercenia, ale tylko do wiercenia. Taki prace, jak kucie w "wielkiej płycie" odpada, ale kucie w cegle, betonie komórkowym, czy skuwanie płytek, to OK, ale i tak wolę coś większego ;).