pablojarocin 28.11.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Witam.Co ja mogę zrobić jak przy budowie domu brak bednarki???Czy ja teraz mogę dokopać do fundamentów i ją tam doczepić do zbrojenia??Czy mogę tylko bednarke głęboko zakopać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.11.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Pytanie powyższe należało zadać wcześniej niedouczonemu kierownikowi budowy, to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 28.11.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie przejmuj sie. Podejrzewam ze nawet 10% ludzi nie ma bednarki do fundamentów podpiętych. Są inne sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.11.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Tylko że te inne sposoby mają krótko żywot - jego długość zależna jest od m. inn. agresywności gruntu.Żywotność uziomów fundamentowych jest taka, jak sam fundament. Nie przejmuj się ... jednak. Inni mają gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 28.11.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie przejmuj sie. Podejrzewam ze nawet 10% ludzi nie ma bednarki do fundamentów podpiętych. Są inne sposoby Nie 10% ale z 90% i większość z tych 90% później rozciąga bednarkę równolegle do przewodu idącego do licznika, a trochę lepsi dokupują sztyce i wbijają ją z 3 metry w ziemię (polska rzeczywistość - nie każdy jeździ limuzyną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.11.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie 10% ale z 90% i większość z tych 90% później rozciąga bednarkę równolegle do przewodu idącego do licznika, a trochę lepsi dokupują sztyce i wbijają ją z 3 metry w ziemię (polska rzeczywistość - nie każdy jeździ limuzyną). Głupota ludzka nie ma granic. A wystarczyło rozciągnąć bednarkę tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 28.11.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Głupota ludzka nie ma granic. A wystarczyło rozciągnąć bednarkę tak : [ATTACH=CONFIG]227351[/ATTACH] Przeważnie inwestor na etapie fundamentów nie myśli jeszcze o elektryce, a rzadko kiedy kierownik budowy ma jakiekolwiek pojęcie o elektryce i po zalaniu już po ptakach. Ostatnio nawet rozmawiałem z elektrykiem i przez 25lat pracy przy przyłączach i instalacjach nie spotkał się z uziomem fundamentowym i przeważnie sztyce wbija 3 metrowe i robi pomiary i wszystko jest w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.11.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Takiego kierownika budowy, który nie zna Prawa budowlanego ani Rozporzadzenia wykonawczego do tegoż prawa, trzeba na kopach wywalić z budowy. Zaraz się zacznie uczyć ! sztyce wbija 3 metrowe i robi pomiary i wszystko jest w normie. Każ mu zrobić powtórne pomiary po 10-15 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 29.11.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Takiego kierownika budowy, który nie zna Prawa budowlanego ani Rozporzadzenia wykonawczego do tegoż prawa, trzeba na kopach wywalić z budowy. Zaraz się zacznie uczyć ! Każ mu zrobić powtórne pomiary po 10-15 latach. To się zrobi. W czym problem. Niestety pewnych rzeczy nie da się łatwo poprawić. Wyjdą gorsze pomiary to procedura j.w. i na kolejne 10 lat będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.11.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 To się zrobi. W czym problem. Niestety pewnych rzeczy nie da się łatwo poprawić. Wyjdą gorsze pomiary to procedura j.w. i na kolejne 10 lat będzie. W myśl zasady - nie rób na 20 lat. Rób na pięć, żeby inny/następny miał robotę. Polska mentalność "fachowców" tymczasowych, to znaczy prowizorycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.11.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Witaj,pablojarocin - zrób tak, jak pisze Macher lub najlepiej porozmawiaj z elektrykiem, niech doradzi najlepsze rozwiązanie dla twojego domu (warto wiedzieć min jaką linią budynek będzie zasilany -napowietrzną czy kablową, jak daleko do szafki ZK itp ) i będzie dobrze - będziesz tylko musiał pamiętać o okresowych pomiarach uziomu co parę lat.@elpapiotr - straszysz tylko kolegę i pouczasz a on pyta o radę jak naprawić błąd, który już powstał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.11.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Co za różnica, jaki sposób zasilania budynku ?I co ma odległość szafki ZK od jego uziemienia ? Im dalej, tym lepiej, czy jak ? Znacie chociaż Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 75, poz. 690 (z późniejszymi zmianami) ? Zapraszam do paragrafu 184 p.1Dlatego napisałem - jełopa kierownika budowy wywalić, bo cymbał niedouczony. Skoro nie zna przepisów, to elektryk ma go uczyć ?Gdzie projekt budynku i wytyczne w nim zawarte ? Też nie było w projekcie ? Kolejny UB, który za darmo kasę pobiera ? PS. Moje pisanie było do pozostałych dyskutantów, nie autora tematu. Autorowi odpowiedziałem na samym poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.11.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Oczywiście, odległość do ZK niewiele zmienia, daje tylko orientację o długości uziomu, jeśli autor zdecydował by się na ułożenie bednarki w wykopie jak radził macher. PS. Faktycznie - w Twoim poście: " Pytanie powyższe należało zadać wcześniej niedouczonemu kierownikowi budowy, to wszystko." padła (wyczerpująca) odpowiedź na pytanie autora (piszesz raczej, co trzeba było zrobić, a nie co można w obecnej sytuacji) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 29.11.2013 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Ja po prostu kupiłem działkę z domem w stanie surowym. I tak sobie patrzę a tu zonk. Co najlepsze jedno pomieszczenie ma instalację położoną i jest otynkowane, ktoś miał chyba jakieś biuro. Pytałem tego właściciela co i jak a on tutaj to tylko 4 kable przychodzą i żadnego uziemienia nie ma. Barzdo zaskoczony byłem tą odpowiedzią. Ale najlepsze pytam się o fundamenty a ten mi mówi że fundamenty nie są zbrojone, a jak się zapytałem o bednarkę to chyba nie wiedział o co chodzi.Wiem się pytam jak taki błąd najlepiej naprawić??Z tego co widziałem w dokumentacji to jest siec TN-C, ale do domu są tylko 4 kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.11.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) Czytać doktora Musiała, zapoznać się z podanymi treściami i wyciągnąć odpowiednie wnioski :http://www.edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdfPolecam stronę 21. Pomijam tutaj kwestie zawarte w PN-HD 60364-5-54 Uziemienia, przewody ochronne i przewody połączeń ochronnych Edytowane 29 Listopada 2013 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 30.11.2013 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 szczerze po przeczytaniu tego jest i tak dla mnie to zbytnio niezrozumiałe. Czyli mogę teraz wbić w ziemie 4,5m pręta i będzie ok??Kto robi takie pomiary??? Jak pomiar bedzie zły to mi nie zadziała różnicówka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 05.12.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Takiego kierownika budowy, który nie zna Prawa budowlanego ani..... Tak Elpapiotr masz rację. najbardziej śmieszne jest to, że człowiek po to bierze ludzi z uprawnieniami, żeby wszystko było jak należy. A nie jest. Takie życie. Na Twoim zdjęciu uziom zrobiony pięknie, ale jak poczytasz więcej w dziale o fundaamentach, to dowiesz się, że reszta skopana koncertowo, bo brak chudziaka na dnie, w grunt sie nie leje betonu, humus nie wybrany. Czyli - jak widzisz - również kierownik na pysk. I bądź tu mądry. Ale uziom piękny (szkoda, że nie widziałem tych zdjęc przed 3 laty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 07.12.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 szczerze po przeczytaniu tego jest i tak dla mnie to zbytnio niezrozumiałe. Czyli mogę teraz wbić w ziemie 4,5m pręta i będzie ok??Kto robi takie pomiary??? Jak pomiar bedzie zły to mi nie zadziała różnicówka?? 1. nie wbić w ziemię pręta tylko zrobić uziom pionowy. 2. pomiary robia ludzie z uprawnieniami. Jak będziesz robił odbiór domu, to takie pomiary będziesz musiał wykonać. 3. Różnicówka to zupełnie inna bajka i nie ma nic wspólnego z uziomem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 11.12.2013 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Siemanko po małej przerwie Znacie chociaż Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 75, poz. 690 (z późniejszymi zmianami) ? Zapraszam do paragrafu 184 p.1 Ty mi tutaj podajesz dziennik ustaw z 2002 roku. A z projektu który powstał w 1989 roku, to chyba były inne czasy i inne przepisy. Budowa domu ruszyła 1991 roku i tak sobie stoi w stanie surowym zamkniętym do teraz. Po telefonach do gminy i do operatora dostałem dokumentację i umowę z zakładem energetycznym. Moc przyłączeniowa 6kW na napięciu 0,4 kV przy zabezpieczeniu przedlicznikowym o wartości 10A. Sieć z słupa nr 5. Przyłącze napowietrzne kablem izolowanym typu AsXSn 4x25mm2. Sieć elektroenergetyczna pracuje w układzie TN-C, a w instalacji odbiorcy należy zastosować układ zgodnie z obowiązującymi przepisami . W instalacji odbiorcy należy zastosować ochronę przeciwporażeniową i przepięciową zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jak ja mam zrobić tą ochronę przeciwporażeniową? Jak jedni się wypowiadają że się nie stosuje RCD w sieci TN-C. I druga sprawa jak ja bym chciał dać ten uziom pionowy z tego pręta, to ten dom jest podpiwniczony to bym musiał dać ten pręt poniżej piwnicy czy go dać troszkę poniżej gruntu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.12.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Proste. Sięgnąć do przepisów z czasów projektu. Porównać Wykonać instalację zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami. Zrobić TN-C-S, uziemić GSW, odpowiednio połączyć z PEN itd. Zainstalować RCD itd. Pikuś. Ale moc przyłączeniowa to ... cienizna straszna. Poskąpiło się na przydział, jak widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts