Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 296
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam forumowiczów!

Również mam z żoną zarezerwowaną działkę przy PGR Nowy Dwór i będziemy chcieli sfinalizować wkrótce wszystko umową sprzedaży. Ale... jak ktoś już tutaj pisał, problem może być z drogami i oświetleniem. Jak napisał mi p. Stanisław w mailu wstępne rozmowy z miastem w sprawie dróg są prowadzone. TDJ ma też zamiar rozmawiać z miastem w sprawie oświetlenia. Tylko że... nie chcę nikogo straszyć, ale jak wszystkie działki zostaną sprzedane to będziemy mieli ok. 200 właścicieli dróg (liczmy średnio po 2 właścicieli jednej działki - mąż i żona). Żeby "odkupić" działki drogowe, miasto musiałoby z każdym spotkać się kancelarii notarialnej. Oczywiście nie musi być to w tym samym czasie, ale prawda jest taka że miasto nie będzie chciało za te działki zapłacić nam - pewnie będą to chcieli przejąć nieodpłatnie. Kilkoro z właścicieli może być z tego faktu niezadowolonym no i problem gotowy. W międzyczasie komuś się umrze (przepraszam, nikomu tego nie życzę - ale to życie...) i klops. Zostaniemy z odśnieżaniem i dziurami w drodze. Nie mówiąc o oświetleniu...

Ciekawe jest natomiast to jak sprzedaje działki TDJ. Ustanowiona jest bowiem służebność gruntowa po tych działkach drogowych na rzecz właściciela jednej z działek budowlanych - która (chyba?) nie będzie sprzedana i będzie stanowiła własność TDJ. Innymi słowy - to w zasadzie właściciel tej działki będzie odpowiadał za remonty dróg.

Mam pytanie do osób które mają już akt za sobą, czy podpisaliście umowę z gazownia? Ponoć w dalszym ciągu nie ma 8 wniosków, a ta ilość jest wymagana by w ciągu 18 miesięcy od podpisania 8-go gazownia doprowadziła nam gaz, więc prosimy o pośpiech bo nici bedą z Sylwestra u Galli Edytowane przez Katucha

Jakie ogrodzenia przewidujecie na swoich działeczkach?

Czy jest może na forum przyszły właściciel działki 493/24?

A myślałem, że to mój numer wylosowano ;) (443/24+ 1/2x442/24)

Miejscowy plan zagospodarowania zdecydowanie ogranicza możliwości wyboru:

1) zakaz budowy ogrodzeń pełnych (minimalny stopień ażurowości 50%);

2) zakaz wykonywania ogrodzeń z blachy;

3) zakaz wykonywania przęseł ogrodzeniowych z prefabrykatów betonowych;

5) nakaz stosowania kolorystyki:

c) dla ogrodzeń: kolorystyka nawiązująca do elewacji i/lub dachu;

Zostaje siatka powlekana ...

A myślałem, że to mój numer wylosowano ;) (443/24+ 1/2x442/24)

Miejscowy plan zagospodarowania zdecydowanie ogranicza możliwości wyboru:

1) zakaz budowy ogrodzeń pełnych (minimalny stopień ażurowości 50%);

2) zakaz wykonywania ogrodzeń z blachy;

3) zakaz wykonywania przęseł ogrodzeniowych z prefabrykatów betonowych;

Zostaje siatka powlekana ...

Czy jeszcze jakieś kruczki w planie zagospodarowania? Za chwilę się okaże że wszyscy mają mieć dachy czerwone

Czy jeszcze jakieś kruczki w planie zagospodarowania? Za chwilę się okaże że wszyscy mają mieć dachy czerwone

Blisko ;)

4) nakaz stosowania materiałów:

a) elewacyjnych: cegła klinkierowa, lub tynki mineralne, lub tynki akrylowe, lub tynki tradycyjne, lub inne materiały naturalne

(kamień) lub w połączeniu wyżej wymienionych materiałów;

b) pokryć dachowych: dachówka ceramiczna, lub dachówka betonowa, lub dachówka blaszana;

a) dla elewacji: stonowane odcienie zieleni, beżu, czerwieni, brązu, i grafitu;

b) dla pokryć dachowych: odcienie czerwieni, brązu i grafitu;

Wiem, że będę nudna.. ale czy ktoś z osób, które są na etapie załatwiania pozwoleń na budowę itp. zainteresowały się sprawą oświetlenia?

Wiem, że padła tutaj propozycja, by wpisać to w koszta budowy wszystkich mieszkańców..ale wg mnie to raczej kiepski pomysł.. musimy się liczyć z tym, że w takiej sytuacji wszelkie usterki będą naprawiane naszym kosztem, opłaty związane z oświetleniem alejek też będzie wliczane w nasze rachunki. Pytanie czy tego chcemy?

Wydaje mi się, że skoro miasto zdecydowało się na stworzenie osiedla to powinni być gotowi by w pełni je "wyposażyć".

Prośba więc do osób, które załatwiają wszystkie pozwolenia, by wypytały o to min. w urzędach, lub u samego dewelopera.