ibokx 07.03.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Ja u siebie zlecilem wykonanie jednego otwiertu pod budynkiem. Warstwy gruntu nieco roznia sie od tych pokazanych na odwiertach w drodze. Moim zdaniem lepiej sprawdzic na czym budynek posadawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 07.03.2015 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Na nasze oko w tym roku powstanie ok 25 domków to dobra informacja dla wszystkich, budujących w tym roku. Ktoś pytał o nazwy ulic- niech najpierw powstaną- to chyba ważniejsze niż nazwa zioła ważne, że zioła a nie sportowcy Ela: jutro wystawiamy mieszkanie na sprzedaż, jak się uda to będziemy razem kolędować :) Jak budujemy? chyba spora większość buduje systemem zleconym. Niekoniecznie drożej, ale dużo mniej decyzji do podjęcia, a na pewno 10 lat życia więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galila 08.03.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Na nasze oko w tym roku powstanie ok 25 domków to dobra informacja dla wszystkich, budujących w tym roku. Ktoś pytał o nazwy ulic- niech najpierw powstaną- to chyba ważniejsze niż nazwa zioła ważne, że zioła a nie sportowcy Ela: jutro wystawiamy mieszkanie na sprzedaż, jak się uda to będziemy razem kolędować :) Jak budujemy? chyba spora większość buduje systemem zleconym. Niekoniecznie drożej, ale dużo mniej decyzji do podjęcia, a na pewno 10 lat życia więcej Mam nadzieję, że wam szybko pójdzie z tą sprzedażą. Sprzedajecie przez biuro czy sami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arko13 08.03.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Dziękuje Wszystkim za wyczerpującą odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GD421 09.03.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Nasze Gratulacje z okazji aktu Wczoraj słyszałem o zatwierdzonych nazwach ulic. My wylosowaliśmy Miętową pozostaje Pszeniczna, Miodowa Lawendowa Nagietkowa itd. Katucha wiece jak przebiegają nazwy ulic? My ostatecznie zatwierdziliśmy projekt nasza wersja to Aida wersja B z Horyzontu. Jakie Wy macie typy? Edytowane 9 Marca 2015 przez GD421 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fdabo 10.03.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Jeśli już jesteśmy przy temacie gruntów to ja mam pytanie czy będziecie wykonywać dodatkowe badania geotechnicze? Działki na prawo od drogi wjazdowej maja wode na poziomie 0,4-0,8m z planu wynika iz nie wolno posadowić działki wyżej niz 30cm w stosunku do drogi której projekt już jest prawdopodobnie będzie jak na domkach po 2 stronie juz 2 rok walczą z woda Edytowane 10 Marca 2015 przez Fdabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fdabo 10.03.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Arko jesli chodzi o podpiwniczenie to nie bedzie problemu na tym terenie. Trzeba dobrze oizolowac podziemne sciany budynku i nie bedzie sie nic dzialo. No ibok powiem ci ze jestem pełen podziwu Co do teori na temat piwnicy, troszkę jestem w szoku bo buduje tam juz 3 budynek i powiem ze polecanie komukolwiek podpiwnicze na tym terenie jest albo bardzo odważne albo... No ale chętnie poobserwuje kogoś kto bedZie tam robił podpiwniczeniem, obserwuje tam wszystkie prace od kwietnia 2014 roku wraz z wykopami i mediami i powiem tak ze bedzie to odważna decyzja i dobre ubezpiecznie oc projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ibokx 10.03.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Moja opinia jest poparta badaniami geotechnicznymi wykonywanymi na kilku dzialkach na tym terenie. Wynika z nich ze na tym terenie mozna wykonac podpiwniczenie przy odpowiedniej metodzie przygotowania gruntu, sposobie prowadzenia prac ziemnych i fundamentowych oraz odpowiedniej technologi wykonywania piwnicy. Poza tym stosujac odpowiednie, nowoczesne technologie mozliwe jest wykonanie piwnicy na znacznie gorszym terenie dla tego dziwi mnie ze odradzasz ten pomysl. Edytowane 11 Marca 2015 przez ibokx A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko_80 11.03.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam przyszłych sąsiadów! Od jakiegoś czasu zastanawiałem się czy jest jakieś forum osiedlowe ale dopiero teraz poszukałem w internecie i udało mi się tutaj trafić : ) Czytając wszystkie wątki ucieszyłem się że sporo osób planuje zacząć budowę w niedalekiej przyszłości. Bałem się że dużo będzie działek kupionych pod inwestycje na kiedyś i zamieszkamy na osiedlu z niekończącymi się budowami jeszcze przez lata... Na pewno takie są ale mam nadzieję że jak najmniej Odnośnie nazw ulic to postaram się podpytać w tym tygodniu w UM - może uda mi się zdobyć jakieś informacje. Jak tylko czegoś się dowiem to podzielę się z wami. My zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, który zamówiliśmy w jednej z autorskich pracowni w Gliwicach. Ogólnie koszt opracowania wyszedł nas więcej niż w przypadku domku typowego do adaptacji ale jesteśmy zadowoleni że spełnia wszystkie nasze oczekiwania : ) I my akurat będziemy budowali domek z piwnicą o ścianach żelbetowych. Zostaliśmy poinformowani że takie rozwiązanie znacznie podniesie koszty inwestycji i będzie to musiała wykonać dobra firma budowlana a nie taka z pierwszej łapanki. Na chwilę obecną analizujemy oferty od wykonawców, ale już czuć że poczatek budowy coraz bliżej! : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tak 11.03.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 377 jest nasza Jest na forum jakiś nasz bezpośredni bądź trochę dalszy sąsiad? Witam, Mam zarezerwowaną działkę nr 376 więc będziemy sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszmm 12.03.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ja u siebie zlecilem wykonanie jednego otwiertu pod budynkiem. Warstwy gruntu nieco roznia sie od tych pokazanych na odwiertach w drodze. Moim zdaniem lepiej sprawdzic na czym budynek posadawiamy. ibok, kiedy robiłeś odwierty? Jaki wyszedł Ci poziom wód gruntowych? Ja też planuje zrobić odwiert pod domem, bo obawiam się troche wody, ze względu na to że sama glina jest pod całym terenem. Dlatego też myślałem nad płyta fundamentową, zeby po pierwsze równomiernie obciążać grunt , a po drugie unikać zawilgocenia fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ibokx 12.03.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Mateuszmm, Badanie gruntu na mojej dzialce zostalo wykonane w styczniu tego roku. Wykryto obecnosc wod podskornych ktore moga znika. W okresach suchych na glebokosci 0,7 m. Natomiast warstwy wodonosne pojawialy sie na gl. 1,5m. Badania geotechniczne wykonac warto. Jaka ma byc ta plyta fundamentowa, plytka czy gleboka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ibokx 12.03.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Nie wiem czy wszyscy wiedza ale mamy jeszcze jedno forum osiedlowe, troszke bardziej rozbudowane z podzialem na rozne watki tematyczne. Nie wiem kto ne zalozyl ale wydane mi sie ze byl to trafiony pomysl:) Dla tych ktorzy nie znaja adres ponizej: Nowodworskazabrze.fora.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszmm 13.03.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Mateuszmm, Badanie gruntu na mojej dzialce zostalo wykonane w styczniu tego roku. Wykryto obecnosc wod podskornych ktore moga znika. W okresach suchych na glebokosci 0,7 m. Natomiast warstwy wodonosne pojawialy sie na gl. 1,5m. Badania geotechniczne wykonac warto. Jaka ma byc ta plyta fundamentowa, plytka czy gleboka? ibok, dzięki za informacje. Co do płyty to jeszcze nie wiem na jaką się zdecyduję, myślę że może same badania geotechniczne to wyjaśnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko_80 13.03.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Byłem wczoraj w UM, ale na chwilę obecną nie udało mi się zdobyć żadnych informacji odnośnie nazw ulic. Jakby ktoś coś wiedział to niech podzieli się z nami na forum : )ja będę próbował dalej za kilka dni. Do wytrwałych świat należy : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 13.03.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witamy po długiej przerwie Po 3 miesiącach papierologii mamy komplet dokumentów złóżony do Urzędu. Teraz czekamy tylko na zezwolenie na budowę ,wiec działka nr 457:bye: zacznie przypominać plac budowy chyba na początku maja br. Wszystko załatwia firma DABO, Na tym etapie współpracy jesteśmy zadowoleni, mamy nadzieję że i tak będzie w trakcie późniejszych prac budowlanych .Mamy plan zamieszkać najpóźniej do wiosny 2017 roku. Gratulujemy oczywiście wszystkim tym którzy już rozpoczeli budowę, życzymy powodzenia ,pozdrawiamy serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galila 13.03.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witamy po długiej przerwie Po 3 miesiącach papierologii mamy komplet dokumentów złóżony do Urzędu. Teraz czekamy tylko na zezwolenie na budowę ,wiec działka nr 457:bye: zacznie przypominać plac budowy chyba na początku maja br. Wszystko załatwia firma DABO, Na tym etapie współpracy jesteśmy zadowoleni, mamy nadzieję że i tak będzie w trakcie późniejszych prac budowlanych .Mamy plan zamieszkać najpóźniej do wiosny 2017 roku. Gratulujemy oczywiście wszystkim tym którzy już rozpoczeli budowę, życzymy powodzenia ,pozdrawiamy serdecznie:) U nas też buduje Dabo i jako że prawie zamykamy stan surowy, możemy z większą odpowiedzialnością stwierdzić, że współpraca z firmą układa się bardzo dobrze. Pan Bogdan to bardzo konkretny człowiek a zatrzymuje go jedynie najbardziej parszywa pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 14.03.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 U nas też buduje Dabo i jako że prawie zamykamy stan surowy, możemy z większą odpowiedzialnością stwierdzić, że współpraca z firmą układa się bardzo dobrze. Pan Bogdan to bardzo konkretny człowiek a zatrzymuje go jedynie najbardziej parszywa pogoda. Witaj Dziękuję, wiem bo z Robertem mamy stały kontakt Elu, trzymamy kciuki za Was bo wiem że bardzo Wam zależy by w tym roku sie wprowadzić,my sami nie wiemy czy damy radę w 24 miesiące (pieniążki itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 14.03.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 A ja witam Zabrzan ja też z Zabrza ale niestety budowa już poza naszym miastem oglądałam ostatnio Waszą okolicę, będzie to piękna dzielnica!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasibrzuch 18.03.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 (edytowane) Katucha gratuluje postępów Edytowane 19 Marca 2015 przez pasibrzuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts