Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 296
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na nasze oko w tym roku powstanie ok 25 domków :) to dobra informacja dla wszystkich, budujących w tym roku. Ktoś pytał o nazwy ulic- niech najpierw powstaną- to chyba ważniejsze niż nazwa zioła :) ważne, że zioła a nie sportowcy :)

Ela: jutro wystawiamy mieszkanie na sprzedaż, jak się uda to będziemy razem kolędować :):)

Jak budujemy? chyba spora większość buduje systemem zleconym. Niekoniecznie drożej, ale dużo mniej decyzji do podjęcia, a na pewno 10 lat życia więcej :)

Na nasze oko w tym roku powstanie ok 25 domków :) to dobra informacja dla wszystkich, budujących w tym roku. Ktoś pytał o nazwy ulic- niech najpierw powstaną- to chyba ważniejsze niż nazwa zioła :) ważne, że zioła a nie sportowcy :)

Ela: jutro wystawiamy mieszkanie na sprzedaż, jak się uda to będziemy razem kolędować :):)

Jak budujemy? chyba spora większość buduje systemem zleconym. Niekoniecznie drożej, ale dużo mniej decyzji do podjęcia, a na pewno 10 lat życia więcej :)

Mam nadzieję, że wam szybko pójdzie z tą sprzedażą. Sprzedajecie przez biuro czy sami?

Nasze Gratulacje z okazji aktu :) Wczoraj słyszałem o zatwierdzonych nazwach ulic. My wylosowaliśmy Miętową :) pozostaje Pszeniczna, Miodowa Lawendowa Nagietkowa itd. :)

Katucha wiece jak przebiegają nazwy ulic?

My ostatecznie zatwierdziliśmy projekt nasza wersja to Aida wersja B z Horyzontu.

Jakie Wy macie typy?

Edytowane przez GD421

Jeśli już jesteśmy przy temacie gruntów to ja mam pytanie czy będziecie wykonywać dodatkowe badania geotechnicze?

Działki na prawo od drogi wjazdowej maja wode na poziomie 0,4-0,8m z planu wynika iz nie wolno posadowić działki wyżej niz 30cm w stosunku do drogi której projekt już jest prawdopodobnie będzie jak na domkach po 2 stronie juz 2 rok walczą z woda ;)

Edytowane przez Fdabo

Arko jesli chodzi o podpiwniczenie to nie bedzie problemu na tym terenie. Trzeba dobrze oizolowac podziemne sciany budynku i nie bedzie sie nic dzialo.

No ibok powiem ci ze jestem pełen podziwu Co do teori na temat piwnicy, troszkę jestem w szoku bo buduje tam juz 3 budynek i powiem ze polecanie komukolwiek podpiwnicze na tym terenie jest albo bardzo odważne albo... No ale chętnie poobserwuje kogoś kto bedZie tam robił podpiwniczeniem, obserwuje tam wszystkie prace od kwietnia 2014 roku wraz z wykopami i mediami i powiem tak ze bedzie to odważna decyzja i dobre ubezpiecznie oc projektanta

Moja opinia jest poparta badaniami geotechnicznymi wykonywanymi na kilku dzialkach na tym terenie. Wynika z nich ze na tym terenie mozna wykonac podpiwniczenie przy odpowiedniej metodzie przygotowania gruntu, sposobie prowadzenia prac ziemnych i fundamentowych oraz odpowiedniej technologi wykonywania piwnicy. Poza tym stosujac odpowiednie, nowoczesne technologie mozliwe jest wykonanie piwnicy na znacznie gorszym terenie dla tego dziwi mnie ze odradzasz ten pomysl. Edytowane przez ibokx
A

Witam przyszłych sąsiadów!

Od jakiegoś czasu zastanawiałem się czy jest jakieś forum osiedlowe ale dopiero teraz poszukałem w internecie i udało mi się tutaj trafić : )

Czytając wszystkie wątki ucieszyłem się że sporo osób planuje zacząć budowę w niedalekiej przyszłości. Bałem się że dużo będzie działek kupionych pod inwestycje na kiedyś i zamieszkamy na osiedlu z niekończącymi się budowami jeszcze przez lata... Na pewno takie są ale mam nadzieję że jak najmniej :)

Odnośnie nazw ulic to postaram się podpytać w tym tygodniu w UM - może uda mi się zdobyć jakieś informacje. Jak tylko czegoś się dowiem to podzielę się z wami.

My zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, który zamówiliśmy w jednej z autorskich pracowni w Gliwicach. Ogólnie koszt opracowania wyszedł nas więcej niż w przypadku domku typowego do adaptacji ale jesteśmy zadowoleni że spełnia wszystkie nasze oczekiwania : )

I my akurat będziemy budowali domek z piwnicą o ścianach żelbetowych. Zostaliśmy poinformowani że takie rozwiązanie znacznie podniesie koszty inwestycji i będzie to musiała wykonać dobra firma budowlana a nie taka z pierwszej łapanki.

Na chwilę obecną analizujemy oferty od wykonawców, ale już czuć że poczatek budowy coraz bliżej! : )

Ja u siebie zlecilem wykonanie jednego otwiertu pod budynkiem. Warstwy gruntu nieco roznia sie od tych pokazanych na odwiertach w drodze.

Moim zdaniem lepiej sprawdzic na czym budynek posadawiamy.

ibok,

kiedy robiłeś odwierty? Jaki wyszedł Ci poziom wód gruntowych?

Ja też planuje zrobić odwiert pod domem, bo obawiam się troche wody, ze względu na to że sama glina jest pod całym terenem. Dlatego też myślałem nad płyta fundamentową, zeby po pierwsze równomiernie obciążać grunt , a po drugie unikać zawilgocenia fundamentu

Mateuszmm,

Badanie gruntu na mojej dzialce zostalo wykonane w styczniu tego roku. Wykryto obecnosc wod podskornych ktore moga znika. W okresach suchych na glebokosci 0,7 m. Natomiast warstwy wodonosne pojawialy sie na gl. 1,5m.

Badania geotechniczne wykonac warto.

Jaka ma byc ta plyta fundamentowa, plytka czy gleboka?

Mateuszmm,

Badanie gruntu na mojej dzialce zostalo wykonane w styczniu tego roku. Wykryto obecnosc wod podskornych ktore moga znika. W okresach suchych na glebokosci 0,7 m. Natomiast warstwy wodonosne pojawialy sie na gl. 1,5m.

Badania geotechniczne wykonac warto.

Jaka ma byc ta plyta fundamentowa, plytka czy gleboka?

ibok,

dzięki za informacje. Co do płyty to jeszcze nie wiem na jaką się zdecyduję, myślę że może same badania geotechniczne to wyjaśnią

Witamy po długiej przerwie :)

Po 3 miesiącach papierologii mamy komplet dokumentów złóżony do Urzędu.

Teraz czekamy tylko na zezwolenie na budowę ,wiec działka nr 457:bye: zacznie przypominać plac budowy chyba na początku maja br.

Wszystko załatwia firma DABO, Na tym etapie współpracy jesteśmy zadowoleni, mamy nadzieję że i tak będzie w trakcie późniejszych prac budowlanych .Mamy plan zamieszkać najpóźniej do wiosny 2017 roku.

Gratulujemy oczywiście wszystkim tym którzy już rozpoczeli budowę, życzymy powodzenia ,pozdrawiamy serdecznie:)

Witamy po długiej przerwie :)

Po 3 miesiącach papierologii mamy komplet dokumentów złóżony do Urzędu.

Teraz czekamy tylko na zezwolenie na budowę ,wiec działka nr 457:bye: zacznie przypominać plac budowy chyba na początku maja br.

Wszystko załatwia firma DABO, Na tym etapie współpracy jesteśmy zadowoleni, mamy nadzieję że i tak będzie w trakcie późniejszych prac budowlanych .Mamy plan zamieszkać najpóźniej do wiosny 2017 roku.

Gratulujemy oczywiście wszystkim tym którzy już rozpoczeli budowę, życzymy powodzenia ,pozdrawiamy serdecznie:)

U nas też buduje Dabo i jako że prawie zamykamy stan surowy, możemy z większą odpowiedzialnością stwierdzić, że współpraca z firmą układa się bardzo dobrze. Pan Bogdan to bardzo konkretny człowiek a zatrzymuje go jedynie najbardziej parszywa pogoda.

U nas też buduje Dabo i jako że prawie zamykamy stan surowy, możemy z większą odpowiedzialnością stwierdzić, że współpraca z firmą układa się bardzo dobrze. Pan Bogdan to bardzo konkretny człowiek a zatrzymuje go jedynie najbardziej parszywa pogoda.

Witaj

Dziękuję, wiem bo z Robertem mamy stały kontakt Elu, trzymamy kciuki za Was bo wiem że bardzo Wam zależy by w tym roku sie wprowadzić,my sami nie wiemy czy damy radę w 24 miesiące (pieniążki itp)