Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 296
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy serdecznie wszystkich, właśnie wczoraj zarezerwowalismy działkę o nr 457, to była szybka decyzja co do miejsca, po prostu poczuliśmy że to właśnie nasze miejsce...Wcześniej oglądaliśmy inne miejsca i zawsze było jakieś ale.

Jesteśmy zainteresowani budową na wiosne 2015 roku, zdajemy sobie sprawę z ogromem papierologii która nas czeka, projekt mamy wybrany( Diona Bis z garażem), może ktoś doradzi nam z wyborem firmy itp,chętnie poznamy opinie innych.Pozdrawiamy

Edytowane przez Mardar1969

Mieszkam w Zabrzu i dość często przejeżdżam koło PGR. Póki co widać trochę wykopków. Wciąż działają z kanalizacją ( podobno ostatnia alejka w trakcie robót)

Ciekawe czy wyrobią się w terminie.

Ktoś zdecydowany na budowę już od przyszłego roku? Macie firmy budowlane na oku? Kogo polecacie?

Jak się mówi.. ruszyła maszyna :D

Proponujemy Wam wszystkim wymianę doświadczeń i wiedzy na temat ogrzewania domu, w naszym przypadku to projekt jak juz wspomnielismy Diona Bis z garażem powierzchnia uzytkowa z tzw kolankową wyniesie około 135 m.

Czy ktos nam może doradzić czy ogrzewanie gazowe z tzw. podłogówką jest dobrym rozwiązaniem ( koszty gazu itp)czy jednak piec na ekogroszek, chętnie poznamy opinie innych.

Dziś znowu byłem na naszej przyszłej działce;) , cały czas coś się dzieje, mamy również nadzieję że i tu na forum coś sie ruszy :bye:

Mało aktywne to nasze forum.

Co do ogrzewania sprawny piec gazowy z duża powierznią podłogówki wydaje się być najrozsądniejszym. Plan zagospodarowania przestrzennego chyba nie dopuszcza eko groszku :) Zresztą ten ekogroszek wcale nie jest taki tani, i wymaga sporej obsługi.

Ostatnio rozmawiałem z panem który zajmuje sie stawianiem kominków mocno akumulujących ciepło, ja raczej sie zdecyduje na taki

Witam,.

Część osób na pewno tam zamieszka pod koniec 2015, wydaje mi się że kolonizacja:) całości to lata 2017-2018, to taka optymistyczna data,.Nasze plany postawienia stanu surowego zamkniętego to jesień 2015 więc siłą rzeczy wiele spraw zostanie na lata 2016-2017?.

.Będzie to napewno urokliwe miejsce po wybudowaniu dróg,oświetleniu uliczek, zieleni itp,plan zagospodarowania miasta przewiduje budowę dróg rowerowych nie daleko nas wiec będzie się naprawdę miło mieszkało, w zasadzie lokalizacja to prawie centrum miasta:D, wszędzie blisko.

Dzięki za odp w sprawie ogrzewania, jestes pewny że plan zagospodarowania nie dopuszcza ogrzewania ekogroszkiem itp?

A ja mam pytanie bardziej organizacyjne. Pewnie część z Was jest na etapie załatwiania wszystkich pozwoleń, przyłączy itd. Moje pytanie dotyczy kanalizacji. Wiem, że w "słonecznej dolinie" był z tym problem. Chodzi o to, kto będzie tym zarządzał? miasto? czy deweloper?

Macie pewność że uliczki będą oświetlone? tzn że oświetlenie wykona deweloper? A koszty oświetlenia pokrywać będzie miasto?

To samo dotyczy brukowania uliczek. Czy deweloper wybrukuje je za kasę ze sprzedaży działek? Udział w drodze z pewnością zobowiązuje.

Może głupie pytania ale wiem, od kilku osób, że na osiedlach tego typu z takimi rzeczami bywa problem.

My póki co działkę mamy zarezerwowaną, nie miałam więc okazji dopytać o to dokładnie.

Katucha. Ogrzewania gazowe to chyba jedyna rozsądna opcja.

A ja mam pytanie bardziej organizacyjne. Pewnie część z Was jest na etapie załatwiania wszystkich pozwoleń, przyłączy itd. Moje pytanie dotyczy kanalizacji. Wiem, że w "słonecznej dolinie" był z tym problem. Chodzi o to, kto będzie tym zarządzał? miasto? czy deweloper?

Macie pewność że uliczki będą oświetlone? tzn że oświetlenie wykona deweloper? A koszty oświetlenia pokrywać będzie miasto?

To samo dotyczy brukowania uliczek. Czy deweloper wybrukuje je za kasę ze sprzedaży działek? Udział w drodze z pewnością zobowiązuje.

Może głupie pytania ale wiem, od kilku osób, że na osiedlach tego typu z takimi rzeczami bywa problem.

My póki co działkę mamy zarezerwowaną, nie miałam więc okazji dopytać o to dokładnie.

Katucha. Ogrzewania gazowe to chyba jedyna rozsądna opcja.

Witaj

To wcale nie są głupie pytania ale mądre podejście do tematu, tak szczerze to sami do końca nie wiemy co z oświetleniem, na pewno brukowanie ulic jest w cenie działki natomiast sprawa oświetlenia ? hmm....:)

Natomiast mnie się wydaje że brukowanie ulic, chodników i oświetlenie to chyba jest w jednym pakiecie, a koszty oświetlenia będą w opłacie dostarczenia energi elektrycznej, czy tak będzie nie powiem Ci na pewno, ale to tylko moje przypuszczenie,pozdrawiam

Może warto poruszyć temat świetlenia? Dopóki miasto nie odkupi od nas tych dróg na pewno nie będą montować latarni ani oświetlać. Może warto porozmawiać z Deweloperem aby przy okzaji utwardzania dróg dobudował latarnie? na tym etapie koszt będzie znikomy, myślę, że podzielony na 100 osób nie obciąży naszych portfeli. Edytowane przez Katucha

Witam ja Robertowi:) powiedzałem to samo , będzie dobrze i napewno zamieszkacie tam na wiosne 2016 roku, co do oświetlenia wydaje mi się że tak jak jest kanalizacja- deszczówka, chodnik, droga, odpowiednie szerokości i drogi i chodnika, wysokość krawężnika itp tak samo w standarcie będzie oświetlenie ulicy,ale to tylko moje przypuszczenie, tak na zdrowy rozum było by tam ciemno jak w du.. i mu..:yes:. To chyba są walory bezpieczeństwa i bez latarni na takim polu nie wyobrażam sobie normalnego życia mieszkańców ( kradzieże, poruszanie się, nawet napady itp)

Nasza (zarezerwowana) działka to 455, a więc Mardar prawie po sąsiedzku ;). Chciałam zapytać o co chodzi z tym wyłączeniem gruntów z produkcji rolnej..?

Czy ktoś planuje budowę piwnicy?

Co do ogrzewania, to w planach mamy pompę ciepła oraz kocioł kondensacyjny. Rozważamy rekuperację. Plany są by rozpocząć wiosną, ale chyba będziemy chcieli przezimować stan surowy. Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Witamy przyszłego sąsiada.

Od września zmieniła się ustawa o gruntach rolnych, i teraz pomimo posiadania działki rolnej w granicach miasta z planem zagospodarowania, trzeba wystąpić o wyłączenie z produkcji rolnej. Na szczęście to formalność i nic nie kosztuje

Lokkis: Do czego ci kocioł kondensacyjny przy pompie ciepła? Skoro inwestujesz w pompę ciepła to już na rekuperacji nie oszczędzaj

Co do piwnic, ostatnio piwnice nie są "TRENDY", nie polecają jej ani architekci ani nie są ujęte w projektach gotowych. Może wynika to z kosztów na m^2 powierzchni?

Nie wiecie czy miasto wycofało się z zaproponowanego pierwotnie nazewnictwa naszych ulic? Nie będę straszył przyszłych sąsiadów, co wymyśliło miasto :)

Edytowane przez Katucha