czarna88 22.10.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Decyzja zapadła Działka zarezerwowana Mogę więc śmiało powitać PGR-owskich sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 22.10.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Witamy serdecznie wszystkich, właśnie wczoraj zarezerwowalismy działkę o nr 457, to była szybka decyzja co do miejsca, po prostu poczuliśmy że to właśnie nasze miejsce...Wcześniej oglądaliśmy inne miejsca i zawsze było jakieś ale.Jesteśmy zainteresowani budową na wiosne 2015 roku, zdajemy sobie sprawę z ogromem papierologii która nas czeka, projekt mamy wybrany( Diona Bis z garażem), może ktoś doradzi nam z wyborem firmy itp,chętnie poznamy opinie innych.Pozdrawiamy Edytowane 24 Października 2014 przez Mardar1969 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galila 28.10.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Mamy projekt indywidualny w cenie stanu surowego zamkniętego i wszystkie poprawki na bieżąco gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 28.10.2014 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Fajnie, że powiększa nam się grono przyszłych mieszkanców PGRów na Forum Miejmy nadzieje, że niedługo to ściernisko zamieni się w ładne osiedle, ze ślicznie wybrukowanymi drogami, i małymi latarniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarna88 29.10.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Mieszkam w Zabrzu i dość często przejeżdżam koło PGR. Póki co widać trochę wykopków. Wciąż działają z kanalizacją ( podobno ostatnia alejka w trakcie robót) Ciekawe czy wyrobią się w terminie. Ktoś zdecydowany na budowę już od przyszłego roku? Macie firmy budowlane na oku? Kogo polecacie? Jak się mówi.. ruszyła maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 04.11.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Proponujemy Wam wszystkim wymianę doświadczeń i wiedzy na temat ogrzewania domu, w naszym przypadku to projekt jak juz wspomnielismy Diona Bis z garażem powierzchnia uzytkowa z tzw kolankową wyniesie około 135 m. Czy ktos nam może doradzić czy ogrzewanie gazowe z tzw. podłogówką jest dobrym rozwiązaniem ( koszty gazu itp)czy jednak piec na ekogroszek, chętnie poznamy opinie innych. Dziś znowu byłem na naszej przyszłej działce;) , cały czas coś się dzieje, mamy również nadzieję że i tu na forum coś sie ruszy Edytowane 4 Listopada 2014 przez Mardar1969 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 05.11.2014 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Mało aktywne to nasze forum. Co do ogrzewania sprawny piec gazowy z duża powierznią podłogówki wydaje się być najrozsądniejszym. Plan zagospodarowania przestrzennego chyba nie dopuszcza eko groszku Zresztą ten ekogroszek wcale nie jest taki tani, i wymaga sporej obsługi. Ostatnio rozmawiałem z panem który zajmuje sie stawianiem kominków mocno akumulujących ciepło, ja raczej sie zdecyduje na taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 05.11.2014 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Myślicie, ze uda sie komuś zamieszkać w 2015 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 05.11.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Witam,.Część osób na pewno tam zamieszka pod koniec 2015, wydaje mi się że kolonizacja:) całości to lata 2017-2018, to taka optymistyczna data,.Nasze plany postawienia stanu surowego zamkniętego to jesień 2015 więc siłą rzeczy wiele spraw zostanie na lata 2016-2017?..Będzie to napewno urokliwe miejsce po wybudowaniu dróg,oświetleniu uliczek, zieleni itp,plan zagospodarowania miasta przewiduje budowę dróg rowerowych nie daleko nas wiec będzie się naprawdę miło mieszkało, w zasadzie lokalizacja to prawie centrum miasta:D, wszędzie blisko.Dzięki za odp w sprawie ogrzewania, jestes pewny że plan zagospodarowania nie dopuszcza ogrzewania ekogroszkiem itp? Edytowane 12 Listopada 2014 przez Mardar1969 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 05.11.2014 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 dopuszcza "alternatyzne ekologiczne formy ogrzewania oprocz gazu i PEC" a ekogroszek jest eko tylko z nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarna88 05.11.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A ja mam pytanie bardziej organizacyjne. Pewnie część z Was jest na etapie załatwiania wszystkich pozwoleń, przyłączy itd. Moje pytanie dotyczy kanalizacji. Wiem, że w "słonecznej dolinie" był z tym problem. Chodzi o to, kto będzie tym zarządzał? miasto? czy deweloper? Macie pewność że uliczki będą oświetlone? tzn że oświetlenie wykona deweloper? A koszty oświetlenia pokrywać będzie miasto? To samo dotyczy brukowania uliczek. Czy deweloper wybrukuje je za kasę ze sprzedaży działek? Udział w drodze z pewnością zobowiązuje. Może głupie pytania ale wiem, od kilku osób, że na osiedlach tego typu z takimi rzeczami bywa problem.My póki co działkę mamy zarezerwowaną, nie miałam więc okazji dopytać o to dokładnie. Katucha. Ogrzewania gazowe to chyba jedyna rozsądna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 05.11.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A ja mam pytanie bardziej organizacyjne. Pewnie część z Was jest na etapie załatwiania wszystkich pozwoleń, przyłączy itd. Moje pytanie dotyczy kanalizacji. Wiem, że w "słonecznej dolinie" był z tym problem. Chodzi o to, kto będzie tym zarządzał? miasto? czy deweloper? Macie pewność że uliczki będą oświetlone? tzn że oświetlenie wykona deweloper? A koszty oświetlenia pokrywać będzie miasto? To samo dotyczy brukowania uliczek. Czy deweloper wybrukuje je za kasę ze sprzedaży działek? Udział w drodze z pewnością zobowiązuje. Może głupie pytania ale wiem, od kilku osób, że na osiedlach tego typu z takimi rzeczami bywa problem. My póki co działkę mamy zarezerwowaną, nie miałam więc okazji dopytać o to dokładnie. Katucha. Ogrzewania gazowe to chyba jedyna rozsądna opcja. Witaj To wcale nie są głupie pytania ale mądre podejście do tematu, tak szczerze to sami do końca nie wiemy co z oświetleniem, na pewno brukowanie ulic jest w cenie działki natomiast sprawa oświetlenia ? hmm.... Natomiast mnie się wydaje że brukowanie ulic, chodników i oświetlenie to chyba jest w jednym pakiecie, a koszty oświetlenia będą w opłacie dostarczenia energi elektrycznej, czy tak będzie nie powiem Ci na pewno, ale to tylko moje przypuszczenie,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galila 05.11.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 No my powoli tracimy nadzieję. Chyba to będzie jednak 2016 ale wiosna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 09.11.2014 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Może warto poruszyć temat świetlenia? Dopóki miasto nie odkupi od nas tych dróg na pewno nie będą montować latarni ani oświetlać. Może warto porozmawiać z Deweloperem aby przy okzaji utwardzania dróg dobudował latarnie? na tym etapie koszt będzie znikomy, myślę, że podzielony na 100 osób nie obciąży naszych portfeli. Edytowane 9 Listopada 2014 przez Katucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 09.11.2014 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) No my powoli tracimy nadzieję. Chyba to będzie jednak 2016 ale wiosna ! Ela, to będzie piekna wiosna Edytowane 9 Listopada 2014 przez Katucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 09.11.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Witam ja Robertowi:) powiedzałem to samo , będzie dobrze i napewno zamieszkacie tam na wiosne 2016 roku, co do oświetlenia wydaje mi się że tak jak jest kanalizacja- deszczówka, chodnik, droga, odpowiednie szerokości i drogi i chodnika, wysokość krawężnika itp tak samo w standarcie będzie oświetlenie ulicy,ale to tylko moje przypuszczenie, tak na zdrowy rozum było by tam ciemno jak w du.. i mu... To chyba są walory bezpieczeństwa i bez latarni na takim polu nie wyobrażam sobie normalnego życia mieszkańców ( kradzieże, poruszanie się, nawet napady itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galila 09.11.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Szewczyk twardo obstaje, że zaczyna po 20 listopada, więc kto wie? Może jednak sylwester 2015 w PGR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 09.11.2014 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Gratuluję tego listopada:) Ja niestety czekam na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej :/ Jak sie jutro uda to będzie super, a jak nie będę musiał składać wszystko od nowa- jutro mija mi siedem dni od wystawienia wezwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lokkis 10.11.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Nasza (zarezerwowana) działka to 455, a więc Mardar prawie po sąsiedzku . Chciałam zapytać o co chodzi z tym wyłączeniem gruntów z produkcji rolnej..? Czy ktoś planuje budowę piwnicy? Co do ogrzewania, to w planach mamy pompę ciepła oraz kocioł kondensacyjny. Rozważamy rekuperację. Plany są by rozpocząć wiosną, ale chyba będziemy chcieli przezimować stan surowy. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 11.11.2014 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) Witamy przyszłego sąsiada. Od września zmieniła się ustawa o gruntach rolnych, i teraz pomimo posiadania działki rolnej w granicach miasta z planem zagospodarowania, trzeba wystąpić o wyłączenie z produkcji rolnej. Na szczęście to formalność i nic nie kosztuje Lokkis: Do czego ci kocioł kondensacyjny przy pompie ciepła? Skoro inwestujesz w pompę ciepła to już na rekuperacji nie oszczędzaj Co do piwnic, ostatnio piwnice nie są "TRENDY", nie polecają jej ani architekci ani nie są ujęte w projektach gotowych. Może wynika to z kosztów na m^2 powierzchni? Nie wiecie czy miasto wycofało się z zaproponowanego pierwotnie nazewnictwa naszych ulic? Nie będę straszył przyszłych sąsiadów, co wymyśliło miasto Edytowane 11 Listopada 2014 przez Katucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts