Mardar1969 12.11.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witamy więc serdecznie;) To zapytam pierwszy, domek 135 metrów, dobrze ocieplony, ogrzewanie gazem, to szaleństwo,czy dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daymaker 12.11.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam, My z żoną też zastanawiamy się nad podobnej wielkości domem i też planujemy go ogrzać gazem, co ponoć jest dość kosztowne, ale jedyne doświadczenia jakie zebrałem to od ludzi, którzy ogrzewają w ten sposób mieszkania i narzekają że im drogo i nam odradzają. Swoją droga Pan Stanisław mówił że Zabrzański PEC chciał tam wejść jeszcze na samym początku inwestycji, ale ponoć nie cieszy on się większą sympatią i zostali odesłani z kwitkiem. Jak z nim rozmawiałem na temat ogrzewania to polecał kocioł gazowy + kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lokkis 12.11.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Szaleństwo, nie szaleństwo. Niezależnie od tego jakie zastosujemy podstawowe źródło ogrzewania czy powietrzną pompę ciepła, czy też gruntową, należy mieć drugie alternatywne źródło ciepła. W naszym wypadku pozostaje tak naprawdę kocioł gazowy, węgiel jest wyłączony, pelety należące do ekologicznych wcale nie są najtańsze. Jeśli domek jest powyżej 100m2 to oczywiście przyjmuje się kondensacyjne kotły gazowe ich cena jest coraz niższa i znakomicie dopasowuje się do niskotemperaturowego ogrzewania (podłogówka). Myślę że każdy a może większość z nas planuje zabudowę kominka z płaszczem wodnym, wówczas poprzez jakiś bufor możemy podłączyć do systemu wysokotemperaturowy czynnik (kominki mogą podgrzać wodę do 90'C a oczywiste jest to że takiej temperatury nie wprowadzimy na podłogę). Reasumując w dni chłodne (np. od dodatnich temp do -5'C) możemy zastosować pompę ciepła lub kocioł gazowy a w dni kiedy mamy niskie temperatury(-5'C - -35'C) palimy w kominku. To jest jeden z wariantów. Można też zastosować klimakonwektory (potocznie klimatyzatory) które są w stanie w chłodne dni taniej pracować niż kotły gazowe pomimo zużywania energii elektrycznej ale najczęściej stosowane są w budynkach użytkowych. My rozważamy również rekuperację poprzez gruntowy wymiennik ciepła (ale to jest droga inwestycja), kominek, kondensacyjny kocioł gazowy, powietrzną pompę ciepła. A jak zmienią się w końcu przepisy dotyczące fotowoltaiki (na razie obowiązuje mały trójpak) to również ogniwa - wtedy ruskie mogą sobie odcinać gaz . ps. Żona ochrzaniła mnie że za dużo branżowego nazewnictwa użyłem, więc naniosłem dodatkowe uwagi. Gdyby jednak były jakieś niejasności to zapraszam... Edytowane 12 Listopada 2014 przez lokkis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 12.11.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Bardzo dziękuje Wam za rady,wszystko okaże się za 2 -3 lata, ale warto poznać opinie tych którzy posiadają fachową wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 13.11.2014 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Ja wierzę w gazoport i nasze polsko- amerykanskie łupki- więć zostaje przy gazie. Nie wierzę w pompy ciepła, ogniowa itd. Jako alternatywę dla gazu postawię akumulacyjny kominek bez płaszcza wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 13.11.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Każdemu z nas zależy na jednym, jak najmniejsze rachunki za ogrzewanie.Wiadomo też że każdy z nas będzie miał inne zdanie i podejście do tematu, ja45 lat wychowałem się na centralnym ogrzewaniu z miasta:D i tak naprawdę znam się na ogrzewaniu jak świnia na gwiazdach:).Pozostaje mi własnie wysłuchanie ludzi którzy mają o tym pojęcie lub użytkują takie czy inne ogrzewanie. Fajnie że powstało nasze Forum i nawet rozwiązywanie przyszłych spraw sąsiedzkich będzie pomocne.Wracając do tematu wcześniejszego jak oświetlenie ulic to temat naprawdę będzie ważny dla wszystkich tych którym przyjdzie tam zamieszkać jako pierwsi mieszkańcy, ciemne prawie puste pole i kilka domów nie będzie czymś miłym na początku.Moja propozycja jest taka by zrobić listę z podpisami i petycją wszystkich osób które juz kupiły lub zarezerwowały działki i są zainteresowane oświetleniem ulic, i poniesieniem ewenualnych kosztów .Jak ktoś już wcześniej napisał im szybckiej to zrobimy tym mniejsze będą koszty całego oświetlenia. Edytowane 13 Listopada 2014 przez Mardar1969 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 13.11.2014 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Wczoraj pierwsza osoba odebrała prawomocne pozwolenie na budowę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardar1969 13.11.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Wczoraj pierwsza osoba odebrała prawomocne pozwolenie na budowę ! Właśnie mu osobiście pogratulowałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lokkis 13.11.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Ja wierzę w gazoport i nasze polsko- amerykanskie łupki- więć zostaje przy gazie. Nie wierzę w pompy ciepła, ogniowa itd. Jako alternatywę dla gazu postawię akumulacyjny kominek bez płaszcza wodnego. No i bardzo dobry wybór, jest to jedno z wielu rozwiązań które można zastosować. Ja jednak jestem zwolennikiem kominków z płaszczem wodnym, bo te mogę wykorzystać do ogrzewania całego domu a nie tylko pomieszczenia w którym znajduje się kominek oraz "akumulator". Grzejąc kominkiem akumulacyjnym w głównym pomieszczeniu mamy ciepło a w pozostałych chłodniej a często musimy też dogrzewać np. łazienki, czy jak to ładnie mówią projektanci "salony kąpielowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galila 13.11.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Hehe, zgłoszenie budowy poszło, zaczynamy w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 13.11.2014 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 GRatuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 13.11.2014 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 No i bardzo dobry wybór, jest to jedno z wielu rozwiązań które można zastosować. Ja jednak jestem zwolennikiem kominków z płaszczem wodnym, bo te mogę wykorzystać do ogrzewania całego domu a nie tylko pomieszczenia w którym znajduje się kominek oraz "akumulator". Grzejąc kominkiem akumulacyjnym w głównym pomieszczeniu mamy ciepło a w pozostałych chłodniej a często musimy też dogrzewać np. łazienki, czy jak to ładnie mówią projektanci "salony kąpielowe". Tak, a tak naprawdę każdy system ma swoj wady i zalety. Osttanio byłem u wujka który ma piec na pellet, to jest dopiero fajna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lokkis 13.11.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Też się z tym zgadzam, kotły na pellet działają w podobnej automatyce co gazówka więc możemy sobie regulować nawet każdym pomieszczeniem z osobna. Niewiele "popiołu" zostaje a też kupując odpowiednio duży pojemnik na zasyp pelletu ograniczamy obsługę do 2 - 3 razy na tydzień. No i pytanie które z mediów będą szybciej drożały, gaz, pellet, energia elektryczna - tego nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Katucha z ogrzewaniem jest jak ze wszystkim, komuś pasuje takie rozwiązanie dla drugiego inne wydaje się być wygodniejszym, ekonomiczniejszym itd. Czytałem na naszym forum że nie ma dobrego projektu gotowego można zawsze znaleźć mankament i to jest prawda. Gratuluję też oczywiście pierwszego pozwolenia na budowę - należy się spotkać i wypić lampkę .... czegoś tam (stawia oczywiście wygrany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fdabo 13.11.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Szewczyk twardo obstaje, że zaczyna po 20 listopada, więc kto wie? Może jednak sylwester 2015 w PGR? Nie obstaje tylko wszystko jest już ustawione logistycznie czwartek godzina 9 będzie realizowany wykop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galila 13.11.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Ooo witamy ! A ja w pracy w czwartek o 9, ale zajrzę późnej. Kalosze już kupiłam. Z grillem przyjechac czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 14.11.2014 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Fdabo- A te drogi utwardzą do tego czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fdabo 15.11.2014 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Ooo witamy ! A ja w pracy w czwartek o 9, ale zajrzę późnej. Kalosze już kupiłam. Z grillem przyjechac czy coś? Wiecha dopiero po dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fdabo 15.11.2014 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Fdabo- A te drogi utwardzą do tego czasu? Ma byc do czwartku dojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galila 15.11.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Fdabo o 4.20 marzy na temat wiechy a o 8.50 już siedzi na budowie. Śpisz w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fdabo 15.11.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Fdabo o 4.20 marzy na temat wiechy a o 8.50 już siedzi na budowie. Śpisz w ogóle? Sezon jest trzeba walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts