Rumc 28.11.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Witam serdecznie. Szukam odpowiedniego zestawu kolektorów słonecznych do CWU dla 4 osobowej rodziny która wykorzystuje 100 litrów / osobe wody , gdzie całkowite obciążenie cieplne wynosi 7685,47 W ,a powierzchnia domu wynosi 133 m2. Postanowilem wybrać kolektor płaski firmy Viessmann VITOSOL 200-F SV2Ai zastanawiam się który podgrzewacz wybrać. Czy: 200 litrowy VITOCELL 100-V CVA 300 litrowy VITOCELL 100-B CVB 300 litrowy VITOCELL 100-U CVUA (który wybrać najlepiej) i co jeszcze potrzebowałbym do mojej instalacji - jaki sterownik byłby najlepszy ? Proszę o pomoc Wink Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.11.2013 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 tak sądzę:1. powierzchnia domu i obciążenie nieistotne sprawy do CWU2. kolektor - poszukaj innego, są porównywalne /lepsze konstrukcje taniej3. zasobnik dobierasz na 1,5 max podwójne zużycie - jeśli chcesz być zadowolony z instalacji czyli w twoim przypadku 4x100ltr=400x1,5-2=600-800ltr - całkiem spory4.1m2 kolektora na 100ltr poj. zasobnika5. każdy sterownik różnicowy do solarnej dostępny na rynku dobry - ja osobiście kupiłbym jakąś całą grupę pompową Hewalex'a i odpowiednie naczynie przeponowe do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 30.11.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) tak sądzę: 4. 1m2 kolektora na 100ltr poj. zasobnika Nie sądzisz, że to troszeczkę za mało na te 100l przy płaskich? 5. ...ja osobiście kupiłbym jakąś całą grupę pompową Hewalex'a i odpowiednie naczynie przeponowe do tego Ja bym się pokusił o wykonanie instalacji w układzie AQUA-STEP: http://www.słoneczny.com.pl/aqua.php odpada grupa, odpadają kłopoty. Edytowane 30 Listopada 2013 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 30.11.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Witam serdecznie. Szukam odpowiedniego zestawu kolektorów słonecznych do CWU dla 4 osobowej rodziny która wykorzystuje 100 litrów / osobe wody , gdzie całkowite obciążenie cieplne wynosi 7685,47 W ,a powierzchnia domu wynosi 133 m2. Postanowilem wybrać kolektor płaski firmy Viessmann VITOSOL 200-F SV2Ai zastanawiam się który podgrzewacz wybrać. Czy: 200 litrowy VITOCELL 100-V CVA 300 litrowy VITOCELL 100-B CVB 300 litrowy VITOCELL 100-U CVUA (który wybrać najlepiej) i co jeszcze potrzebowałbym do mojej instalacji - jaki sterownik byłby najlepszy ? Proszę o pomoc Wink Pozdrawiam serdecznie witam taj jak pisze GENTOONX wybrałbym inne kolektory, np. kolektory HEWALEX - spory wybór kolektorów, na pewno nie gorsze, a zdecydowanie tańsze, 10-11 lat gwarancji jak duży zasobnik - zdecydowałbym się na zasobnik o pojemności 500l jeśli masz "trochę" więcej kasy do wydania - zasobnik ze stali nierdzewnej będzie najlepszym wyborem, o wiele dłuższa żywotność od emaliowanych np.: https://kotly.com.pl/szukaj.html?query=joule&l=pl 10 lat gwarancji, bez konieczności sprawdzania i wymiany anody magnezowej a jakie sterowanie - też tak jak GENTOONX wybrałbym gotową grupę sterowniczo-pompową HEWALEX - niezawodne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.11.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Nie sądzisz, że to troszeczkę za mało na te 100l przy płaskich? 1,5m2 nie proponowałem, bo może mu dachu nie starczyć kasy też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 30.11.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) - zasobnik ze stali nierdzewnej będzie najlepszym wyborem, o wiele dłuższa żywotność od emaliowanych np.: https://kotly.com.pl/szukaj.html?query=joule&l=pl 10 lat gwarancji, bez konieczności sprawdzania i wymiany anody magnezowej Tylko powierzchnia tej wężownicy do podłączenia kolektorów ma się nijak do dedykowanej ilości kolektorów: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja2 1,5m2 nie proponowałem, bo może mu dachu nie starczyć kasy też Dla zbiornika 500l i 5szt kolektorów płaskich nie trzeba wcale aż tak dużo miejsca, ( 10m2) a przy takim zużyciu mniejsza ilość kolektorów trochę mija sie z celem. Chyba, że kolektory + grzałka ale to nie każdego zadawala. Edytowane 30 Listopada 2013 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts