Mario430 29.11.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Witam serdecznie Liczę bardzo na to, że tutaj na forum na pewno znajdzie się ktoś, kto w końcu wytłumaczy mi zasadę działania tego kotła, bo jak dotąd pytając kilku instalatorów dalej nic nie wiem. Jestem zainteresowany takim kotłem z zintegrowanym zasobnikiem ok. 50l. lub 100l. Byłbym za tym mniejszym, gdybym był pewien, że zapewni mi komfort c.w.u. Rodzinę mam 3 osobową, a domek parterowy o pow. ok. 145m2 z podłogówką. A poniżej lista pytań: 1. Czy taki zintegrowany zbiornik jest lepiej izolowany/ocieplony niż np. taki standardowy zbiornik zewnętrzny z wężownicą pracujący z piecem 1-funkcyjnym, jak można te 2 zbiorniki porównać? 2. W jaki sposób w takim zbiorniku podtrzymywana jest ciepła woda, jeśli przez dłuższy czas z niej nie korzystamy? 3. Jak ma się koszt podtrzymywania "w gotowości" c.w.u w takim zbiorniku (załóżmy 50l) w porównaniu do wspomnianego już wyżej standardowego o pojemności załóżmy 150l? 4. Czy w momencie rozpoczęcia poboru c.w.u taki kocioł zaraz się włącza i uzupełnia zbiornik, czy dopiero po jakimś większym ubytku wody ze zbiornika? 5. Czy w czasie kiedy kocioł ładuje c.w.u do zbiornika może równocześnie ogrzewać instalację c.o., czy jest to kwestia wyboru 1-go lub 2-go? To narazie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 29.11.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) Witam serdecznie Liczę bardzo na to, że tutaj na forum na pewno znajdzie się ktoś, kto w końcu wytłumaczy mi zasadę działania tego kotła, bo jak dotąd pytając kilku instalatorów dalej nic nie wiem. Jestem zainteresowany takim kotłem z zintegrowanym zasobnikiem ok. 50l. lub 100l. Byłbym za tym mniejszym, gdybym był pewien, że zapewni mi komfort c.w.u. Rodzinę mam 3 osobową, a domek parterowy o pow. ok. 145m2 z podłogówką. A poniżej lista pytań: 1. Czy taki zintegrowany zbiornik jest lepiej izolowany/ocieplony niż np. taki standardowy zbiornik zewnętrzny z wężownicą pracujący z piecem 1-funkcyjnym, jak można te 2 zbiorniki porównać? 2. W jaki sposób w takim zbiorniku podtrzymywana jest ciepła woda, jeśli przez dłuższy czas z niej nie korzystamy? 3. Jak ma się koszt podtrzymywania "w gotowości" c.w.u w takim zbiorniku (załóżmy 50l) w porównaniu do wspomnianego już wyżej standardowego o pojemności załóżmy 150l? 4. Czy w momencie rozpoczęcia poboru c.w.u taki kocioł zaraz się włącza i uzupełnia zbiornik, czy dopiero po jakimś większym ubytku wody ze zbiornika? 5. Czy w czasie kiedy kocioł ładuje c.w.u do zbiornika może równocześnie ogrzewać instalację c.o., czy jest to kwestia wyboru 1-go lub 2-go? To narazie tyle witam jak masz miejsce zamontuj kocioł 1-funkcyjny i zasobnik wolnostoący z wężownicą lub 2-funkcyjny z zasobnikiem wolnostojącym ładowanym wartstwowo (oczywiście tak miało być) jeżeli nie masz miejsca (zbiornik gdzieś musi stać), np. kocioł będzie wisiał w włazience, czy kuchni, to kocioł z zintegrowanym zasobnikiem (często nazywany kotłem z plecakiem:)) będzie dobrym rozwiązaniem - napewno droższym ale za to nie zajmuje dodatkowego miejsca ad 5) albo grzeje c.o. albo c.w.u., zawór 3-drożny przełącza pozdrawiam Edytowane 30 Listopada 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 29.11.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 mar1973 dzięki, ale dalej wiem tyle samo co przedtem. Ale z tym 1-funkcyjnym ładowanym warstwowo to przyznam, że mnie zarżnąłeś. Co to jest takiego? Mógłbyś dać konkretny przykład takiego ustrojstwa? Może ktoś jest jednak w stanie odpowiedzieć na postawione wcześniej pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 30.11.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 mar1973 dzięki, ale dalej wiem tyle samo co przedtem. Ale z tym 1-funkcyjnym ładowanym warstwowo to przyznam, że mnie zarżnąłeś. Co to jest takiego? Mógłbyś dać konkretny przykład takiego ustrojstwa? Może ktoś jest jednak w stanie odpowiedzieć na postawione wcześniej pytania? witam przepraszam, że wprowadziłem trochę zamieszania http://www.piece.pl/ABC_ogrzewania_kotly_grzewcze.php?artykul=kociol_jedno_czy_dwufunkcyjny cytat z tej strony (to jest strona Viessmanna): Kotły z zabudowanym zasobnikiem nazywane są czasem jako dwufunkcyjne ponieważ jedno urządzenie ogrzewa wodę do c.o. i ciepłą wodę użytkową. W rzeczywistości pracują one jak jednofunkcyjne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts