Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł 2-funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym

Mario430

Recommended Posts

Witam serdecznie

Liczę bardzo na to, że tutaj na forum na pewno znajdzie się ktoś, kto w końcu wytłumaczy mi zasadę działania tego kotła, bo jak dotąd pytając kilku instalatorów dalej nic nie wiem.

Jestem zainteresowany takim kotłem z zintegrowanym zasobnikiem ok. 50l. lub 100l. Byłbym za tym mniejszym, gdybym był pewien, że zapewni mi komfort c.w.u. Rodzinę mam 3 osobową, a domek parterowy o pow. ok. 145m2 z podłogówką.

A poniżej lista pytań:

1. Czy taki zintegrowany zbiornik jest lepiej izolowany/ocieplony niż np. taki standardowy zbiornik zewnętrzny z wężownicą pracujący z piecem 1-funkcyjnym, jak można te 2 zbiorniki porównać?

2. W jaki sposób w takim zbiorniku podtrzymywana jest ciepła woda, jeśli przez dłuższy czas z niej nie korzystamy?

3. Jak ma się koszt podtrzymywania "w gotowości" c.w.u w takim zbiorniku (załóżmy 50l) w porównaniu do wspomnianego już wyżej standardowego o pojemności załóżmy 150l?

4. Czy w momencie rozpoczęcia poboru c.w.u taki kocioł zaraz się włącza i uzupełnia zbiornik, czy dopiero po jakimś większym ubytku wody ze zbiornika?

5. Czy w czasie kiedy kocioł ładuje c.w.u do zbiornika może równocześnie ogrzewać instalację c.o., czy jest to kwestia wyboru 1-go lub 2-go?

To narazie tyle :-)

Witam serdecznie

Liczę bardzo na to, że tutaj na forum na pewno znajdzie się ktoś, kto w końcu wytłumaczy mi zasadę działania tego kotła, bo jak dotąd pytając kilku instalatorów dalej nic nie wiem.

Jestem zainteresowany takim kotłem z zintegrowanym zasobnikiem ok. 50l. lub 100l. Byłbym za tym mniejszym, gdybym był pewien, że zapewni mi komfort c.w.u. Rodzinę mam 3 osobową, a domek parterowy o pow. ok. 145m2 z podłogówką.

A poniżej lista pytań:

1. Czy taki zintegrowany zbiornik jest lepiej izolowany/ocieplony niż np. taki standardowy zbiornik zewnętrzny z wężownicą pracujący z piecem 1-funkcyjnym, jak można te 2 zbiorniki porównać?

2. W jaki sposób w takim zbiorniku podtrzymywana jest ciepła woda, jeśli przez dłuższy czas z niej nie korzystamy?

3. Jak ma się koszt podtrzymywania "w gotowości" c.w.u w takim zbiorniku (załóżmy 50l) w porównaniu do wspomnianego już wyżej standardowego o pojemności załóżmy 150l?

4. Czy w momencie rozpoczęcia poboru c.w.u taki kocioł zaraz się włącza i uzupełnia zbiornik, czy dopiero po jakimś większym ubytku wody ze zbiornika?

5. Czy w czasie kiedy kocioł ładuje c.w.u do zbiornika może równocześnie ogrzewać instalację c.o., czy jest to kwestia wyboru 1-go lub 2-go?

To narazie tyle :-)

witam

jak masz miejsce zamontuj kocioł 1-funkcyjny i zasobnik wolnostoący z wężownicą lub 2-funkcyjny z zasobnikiem wolnostojącym ładowanym wartstwowo (oczywiście tak miało być:))

jeżeli nie masz miejsca (zbiornik gdzieś musi stać), np. kocioł będzie wisiał w włazience, czy kuchni, to kocioł z zintegrowanym zasobnikiem (często nazywany kotłem z plecakiem:)) będzie dobrym rozwiązaniem - napewno droższym ale za to nie zajmuje dodatkowego miejsca

ad 5) albo grzeje c.o. albo c.w.u., zawór 3-drożny przełącza

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

mar1973 dzięki, ale dalej wiem tyle samo co przedtem. Ale z tym 1-funkcyjnym ładowanym warstwowo to przyznam, że mnie zarżnąłeś. Co to jest takiego? Mógłbyś dać konkretny przykład takiego ustrojstwa? Może ktoś jest jednak w stanie odpowiedzieć na postawione wcześniej pytania?

witam

przepraszam, że wprowadziłem trochę zamieszania

http://www.piece.pl/ABC_ogrzewania_kotly_grzewcze.php?artykul=kociol_jedno_czy_dwufunkcyjny

cytat z tej strony (to jest strona Viessmanna):

Kotły z zabudowanym zasobnikiem nazywane są czasem jako dwufunkcyjne ponieważ jedno urządzenie ogrzewa wodę do c.o. i ciepłą wodę użytkową. W rzeczywistości pracują one jak jednofunkcyjne.

pozdrawiam