Aga75 13.05.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Mam pytanie - czy ktoś z Forumowiczów zmieniał projekt po uzyskaniu pozwolenia? Ja mam pozwolenie na budowę domku z częściowym podpiwniczeniem (pod garazem) ale chcę z tego podpiwniczenia zrezygnować. Podobno może się okazać że jest to zmiana istotna wtedy czeka mnie zmiana pozwolenia Bardzo proszę o informacje jaka jest do tego podstawa prawna i czy taka zmiana jest istotna i co można zrobić żeby uniknąć zmiany pozwolenia.... acha architekt naniósł zmianę na projekt (dał załącznik) i wpisał zmianę w dziennik budowy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 13.05.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Zmian od zewnątrz widać nie będzie. Więc możesz spać spokojnie.Ale jakby Ci przyszło do głowy dołożyć albo usunąć albo przemieścić okno to już znacząca zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga75 13.05.2004 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 A nie potraktują tego jako zmiany konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 13.05.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 A jesli zmienię konstukcję ścian garażu (z 3w na 1w)przylegającego do domu i zrezygnuję z betonowego stropu w nim? Co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 14.05.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 A nie potraktują tego jako zmiany konstrukcji? Jak Ci się podpisze pod tym autor projektu to jest to zmiana autorska i możesz być spokojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 14.05.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 A jesli zmienię konstukcję ścian garażu (z 3w na 1w)przylegającego do domu i zrezygnuję z betonowego stropu w nim? Co wtedy? Nic. Z zewnatrz będzie dalej tak samo, ale tak jak u Agi powinien tą zmianę zaakceptować autor projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 14.05.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Autor projektu ? Jak to zrealizować, jeśli mieszka na drugim końcu Polski, bo projekt kupiłam typowy, w biurze.Myślę, że wszelkie zmiany akceptuje i podpisuje się pod nimi kierownik budowy, u mnie tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga75 14.05.2004 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 No to całe szczęście bo autor projektu wpisał zmiany w postaci aneksu do projektu i wpisał w dziennnik ich wprowadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 14.05.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Autor projektu ? Jak to zrealizować, jeśli mieszka na drugim końcu Polski, bo projekt kupiłam typowy, w biurze. Myślę, że wszelkie zmiany akceptuje i podpisuje się pod nimi kierownik budowy, u mnie tak będzie. Ale autor projektu musi wyrazić na tę zmianę zgodę. I zazwyczaj biura nie robią z tego problemu, wysyłają pocztą pozwolenie na zakres zmian, o które poprosisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 16.05.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Zmiana przez autora projektu to nie wszystko...Ponieważ przepisy nie precyzują co jest zmianą istotną a co nie, warto napisać pismo do PINB z zapytaniem o ten stan rzeczy, załączając odpowiednie rysunki.Jeśli do 2 tygodni urząd nie odpowie, oznacza to, że uważa powyższe zmiany za nieistotne i je akceptuje.Lepiej mieć papier w razie kontroli oraz przy odbiorze budynku.Tym bardziej, jeśli masz pozwolenie na budowę budynku podpiwniczonego (częściowo), a teraz pozbywasz się piwnicy.Jeśli zaś zmiana zostanie uznana za istotną to musisz się starać o aneks do otrzymanego pozwolenia.Na ogół jednak PINB nie czepia się nadmiernie i wyraża zgodę o ile nie chodzi o przemieszczenie ścian konstrukcyjnych, ogólnie rzecz biorąc zmianę konstrukcji budynku, przesunięcie lub zmiany w zakresie otworów okiennych i drzwiowych lub też zmianę elewacji budynku.Papier jest cierpliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 17.05.2004 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Mam pytanie - czy ktoś z Forumowiczów zmieniał projekt po uzyskaniu pozwolenia? My zmienialismy. Zlozylismy nowy komplet dokumentow, adaptacje, zmieniony projekt i wniosek o wydanie pozwolenia na budowe zmienionego projektu. Bez problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 17.05.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 W uzupełnieniu poprzedniego postu... Obawialiśmy się konieczności zmiany projektu i związanej z tym zmiany pozwolenia na budowę. Jednak procedura opisana powyżej - zapytanie o charakter zmian i w rezultacie uznanie zmian za nieistotne oraz zgoda urzędu na ich dokonanie spowodował, iż aneks do pozwolenia (czytaj ponowna procedura, która w naszej gminie jest dość uciążliwa) nie był konieczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts