Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana projektu po wydaniu pozwolenia

Aga75

Recommended Posts

Mam pytanie - czy ktoś z Forumowiczów zmieniał projekt po uzyskaniu pozwolenia? Ja mam pozwolenie na budowę domku z częściowym podpiwniczeniem (pod garazem) ale chcę z tego podpiwniczenia zrezygnować. Podobno może się okazać że jest to zmiana istotna wtedy czeka mnie zmiana pozwolenia :cry: Bardzo proszę o informacje jaka jest do tego podstawa prawna i czy taka zmiana jest istotna i co można zrobić żeby uniknąć zmiany pozwolenia.... acha architekt naniósł zmianę na projekt (dał załącznik) i wpisał zmianę w dziennik budowy.

pozdrawiam

Autor projektu ? Jak to zrealizować, jeśli mieszka na drugim końcu Polski, bo projekt kupiłam typowy, w biurze.

Myślę, że wszelkie zmiany akceptuje i podpisuje się pod nimi kierownik budowy, u mnie tak będzie.

Ale autor projektu musi wyrazić na tę zmianę zgodę.

I zazwyczaj biura nie robią z tego problemu, wysyłają pocztą pozwolenie na zakres zmian, o które poprosisz.

Zmiana przez autora projektu to nie wszystko...

Ponieważ przepisy nie precyzują co jest zmianą istotną a co nie, warto napisać pismo do PINB z zapytaniem o ten stan rzeczy, załączając odpowiednie rysunki.

Jeśli do 2 tygodni urząd nie odpowie, oznacza to, że uważa powyższe zmiany za nieistotne i je akceptuje.

Lepiej mieć papier w razie kontroli oraz przy odbiorze budynku.

Tym bardziej, jeśli masz pozwolenie na budowę budynku podpiwniczonego (częściowo), a teraz pozbywasz się piwnicy.

Jeśli zaś zmiana zostanie uznana za istotną to musisz się starać o aneks do otrzymanego pozwolenia.

Na ogół jednak PINB nie czepia się nadmiernie i wyraża zgodę o ile nie chodzi o przemieszczenie ścian konstrukcyjnych, ogólnie rzecz biorąc zmianę konstrukcji budynku, przesunięcie lub zmiany w zakresie otworów okiennych i drzwiowych lub też zmianę elewacji budynku.

Papier jest cierpliwy.

W uzupełnieniu poprzedniego postu...

Obawialiśmy się konieczności zmiany projektu i związanej z tym zmiany pozwolenia na budowę.

Jednak procedura opisana powyżej - zapytanie o charakter zmian i w rezultacie uznanie zmian za nieistotne oraz zgoda urzędu na ich dokonanie spowodował, iż aneks do pozwolenia (czytaj ponowna procedura, która w naszej gminie jest dość uciążliwa) nie był konieczny... 8)