pitctab 29.11.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Witam,Tytuł nieco złożony ale już piszę o co mi chodzi.Zastanawiam się nad oczyszczalnią 3 komorową z opcją gromadzenia oczyszczonej wody w celu podlewania trawnika.Martwi mnie jednak jedna sprawa.Jak taka oczyszczalnia funkcjonuje zimą kiedy nie ma potrzeby podlewania?Zamawiamy szambiarkę czy wypompowujemy wodę na podwórko i robimy sobie lodowisko co nie zawsze jest mile widziane.Niestety nie mogę zrobić drenażu bo zabrania tego PZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.11.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 W inny sposób ta woda nie zniknie. Natomiast wyprowadzanie tej wody na trawnik nie za pomocą drenażu, a podlewania daje taki sam efekt "chemiczny", ergo tego też powinni zabronić, bo jeśli ma być źle, to w ten sposób będzie jeszcze gorzej. Jak dokładnie brzmi zapis w PZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitctab 29.11.2013 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Zapis brzmi tak :4) do czasu realizacji kanalizacji, albo dla rozproszonej zabudowy zagrodowej, dopuszcza się: realizację lokalnych (mechaniczno-biologicznych) oczyszczalniścieków lub atestowane, szczelne zbiorniki na nieczystości płynne z wywozem do punktu zlewnego. Warunki i miejsce odprowadzenia oczyszczonych ścieków z lokalnej oczyszczalni zostaną określone zgodnie z obowiązującymi odrębnymi przepisami, przez właściwy zarząd melioracji i urządzeńwodnych; 5) zakazuje sięlokowania przydomowych oczyszczalni ścieków z rozsączkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts