Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe mapy inne granice działki

ansu

Recommended Posts

Wystąpiłem ze zgłoszeniem robót budowlanych nie wymagających pozwolenia na budowę

Niestety okazało się że część moich budynków powstałych lata pięćdziesiąta (te żółte) według nowej mapy zielone linie znajdują się na działce sąsiada. W naturze jak i według starych map granice przebiegały jak czerwone linie.

Mam problem pani z Wydziału Budownictwa twierdzi, że muszę mieć zgodę sąsiada na remont, a w geodezji mówią, że to tylko mapka sytuacyjno-wysokościowa i wystarczy moje oświadczenie, że granice przebiegają tak jak na starej mapie budynki są moją własnością i znajdują się na mojej działce. Na to pani z Wydziału Budownictwa, że nie jestem geodetą i nie mogę wyznaczać granic. Geodezja, że to jakieś fanaberie pani z Wydziału Budownictwa. Na razie wszystko na gębę.

Nie będę tak biegał.

Jak to załatwić mam prosić sąsiada o zgodę na remont swoich budynków, które po aktualizacji map znalazły się na jego działce? To jest równoznaczne z stwierdzeniem, że moje budynki stoją na jego działce.

http://images64.fotosik.pl/431/e422452f233c33cdm.jpg

skoro wystąpiłeś ze zgłoszeniem to urząd ma 30 dni na ewentualne zabronienie tych prac. Ja bym na Twoim miejscu nie robiła nic - poczekała aż miną te 30 dni. A jeśli faktycznie pani z wydziału budownictwa ma rację to będzie musiała wystąpić pisemnie do Ciebie o wstrzymanie/zakaz tych robót i uzupełnienie wniosku a wtedy musi podać podstawę prawną. A po takim piśmie będziesz mógł wystąpić o skorygowanie granic według stanu rzeczywistego (powołując się na ewidentny błąd urzędnika - naniesienie granic na mapkę nie w tym miejscu gdzie są).

Niestety to trochę potrwa.