jo411 29.11.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Witam , zakupiłem właśnie piec Defro 25 kw. powierzchnia grzania to okolo 120m, nie potrafię go chyba dobrze ustawić, bo przez dobę spalił około 70kg.Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi o ustawieniach z takim sterownikiempodam skalę jaka tu występuje, bo jestem laikiem w temacie, a wymieniłem piec z gazowego dla oszczędności, czego przy takim spalaniu raczej nie widzę...czas podawania 1-90sekprzerwa podawania 1-250seksiła nadmuchu 1-100biegówhistereza 1-10praca podtrzymania10-120sekprzerwa podtrzymania 1-90minwentylator w podtrzymaniu- czas pracy 5-100sek, czas przerwy 0,30-120min Może ktoś ma piec z taki sterownikiem, bądź po prostu zna sie na tym i pomoże?będę bardzo wdzięczny.Monter niestety zostawil nas z takimi parametrami i do widzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witkacy112 29.11.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 lepiej podaj jakie masz obecne nastawy na piecu ,jaki ekogroszek i jak się spala (czy są spieki) bez tych danych raczej nikt ci nie odpowie to tak jak wróżenie z fusów i jeszcze jedno jaki to piec Defro ma różne piece mój np to defro komfort eko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.11.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Witam , zakupiłem właśnie piec Defro 25 kw. powierzchnia grzania to okolo 120m, nie potrafię go chyba dobrze ustawić, bo przez dobę spalił około 70kg. Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi o ustawieniach z takim sterownikiem podam skalę jaka tu występuje, bo jestem laikiem w temacie, a wymieniłem piec z gazowego dla oszczędności, czego przy takim spalaniu raczej nie widzę... czas podawania 1-90sek przerwa podawania 1-250sek siła nadmuchu 1-100biegów histereza 1-10 praca podtrzymania10-120sek przerwa podtrzymania 1-90min wentylator w podtrzymaniu- czas pracy 5-100sek, czas przerwy 0,30-120min Może ktoś ma piec z taki sterownikiem, bądź po prostu zna sie na tym i pomoże? będę bardzo wdzięczny. Monter niestety zostawil nas z takimi parametrami i do widzenia biedo Ty moja a którz to Cię takim potworem "uszczęśliwił" na tak małą powierzchnie???:no: obawiam się że tego nie ustawisz chyba za dobrze w kotle tym raczej jest palnik z przedziału 35-50KW a Ty na swoje 120 metrów potrzebujesz pewnie z 8KW ale do brzegu jeśli podajesz ten zestaw danych to jest to wersja dwustanowa(nie znalazłem nigdzie tego modelu:confused:) zacznij od opisania jak wygląda popiół i jak pracuje kocioł- ile czasu pracuje a ile stoi zerknij też w instrukcję i sprawdź jakie masz ustawione parametry poszczególne wtedy Ci napiszę co zmienić i w którą stronę Techy to bardzo intuicyjne sterowniki ale wymagają jak kobieta aby im poświęcać czas wtedy się odwdzięczają więcej wiary i potymizmu czekam na dane o spalaniu i parametrach żeby wiedzieć od czego zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo411 30.11.2013 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 piec DEFRO KOMFORT EKO 25KW obecne ustawienia mam czas podawania 11sek.przerwa podawania 50sek.siła nadmuchu 19 bieghistereza kotła 3praca podtrzymania 20sek.przerwa potrzymania 25 minwentylator w potrzymaniu (czas pracy 25sek. czas przerwy16min)eko groszek kupiłem w Praktikerze jak narazie spala sie w miare ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo411 30.11.2013 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 biedo Ty moja a którz to Cię takim potworem "uszczęśliwił" na tak małą powierzchnie???:no: obawiam się że tego nie ustawisz chyba za dobrze w kotle tym raczej jest palnik z przedziału 35-50KW a Ty na swoje 120 metrów potrzebujesz pewnie z 8KW ale do brzegu jeśli podajesz ten zestaw danych to jest to wersja dwustanowa(nie znalazłem nigdzie tego modelu:confused:) zacznij od opisania jak wygląda popiół i jak pracuje kocioł- ile czasu pracuje a ile stoi zerknij też w instrukcję i sprawdź jakie masz ustawione parametry poszczególne wtedy Ci napiszę co zmienić i w którą stronę Techy to bardzo intuicyjne sterowniki ale wymagają jak kobieta aby im poświęcać czas wtedy się odwdzięczają więcej wiary i potymizmu czekam na dane o spalaniu i parametrach żeby wiedzieć od czego zacząć a piec kupiony większy gdyż za rok będzie prawdopodobnie ogrzewane dodatkowe 2 pietra czyli łacznie okolo 240m, a musialem wymienic juz teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.11.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 rozumiem argumentację że będa dodatkowe metry ale nawet dla 240m do ogrzania jak to nowa konstrukcja to wystarczy w okolicy 15KWwięcej by audyt powiedział - ja tylko szacuję z dużym prawdopodobieństwem że za dużonieważne eko z praktikera może być czeskim weglem o zerowej spiekalnosci i stąd popiół przyzwoity. tego nie wiem ale podejrzewam tylko.jeśli mam rację i jest czeski to zużycie w porównaniu z naszym będzie wyższe o jakieś 25-30% ze względu na różnice w kalorycznosciczeskie groszki mają w okolicy 19MJ a polskie w okolicy 25-28MJnie ma siły zatem i spalić musi więcej a koszt nie jest niższy o 25-30% niestety więc trzeba dobrze policzyć jak chcesz sprawdzić czy mam rację kup na lokalnym składzie polski ekogroszek węgla kamiennego i porównaj zużyciesame parametry niewiele mi mówią bez zerknięcia na palnik i oceny procesusądząc jednak po tym co podajesz czyli stosunek podawania do przerwy (11/50 ) jest na poziomie 4,5czyli dość wysoka moc a jednocześnie bardzo niski nadmuch zaczynam się zastanawiać czy to nie na 100% jest czechnapisz jeszcze:czy jest kopiec? a może krater się wypala?czy kocioł szybko osiąga zadaną czy wolno?jak długo stoi w podtrzymaniu?komfort eko dobrze odbiera ciepło ze spalin ale z kiepskiego opału się za wiele nie wystruga niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo411 02.12.2013 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 rozumiem argumentację że będa dodatkowe metry ale nawet dla 240m do ogrzania jak to nowa konstrukcja to wystarczy w okolicy 15KW więcej by audyt powiedział - ja tylko szacuję z dużym prawdopodobieństwem że za dużo nieważne eko z praktikera może być czeskim weglem o zerowej spiekalnosci i stąd popiół przyzwoity. tego nie wiem ale podejrzewam tylko. jeśli mam rację i jest czeski to zużycie w porównaniu z naszym będzie wyższe o jakieś 25-30% ze względu na różnice w kalorycznosci czeskie groszki mają w okolicy 19MJ a polskie w okolicy 25-28MJ nie ma siły zatem i spalić musi więcej a koszt nie jest niższy o 25-30% niestety więc trzeba dobrze policzyć jak chcesz sprawdzić czy mam rację kup na lokalnym składzie polski ekogroszek węgla kamiennego i porównaj zużycie same parametry niewiele mi mówią bez zerknięcia na palnik i oceny procesu sądząc jednak po tym co podajesz czyli stosunek podawania do przerwy (11/50 ) jest na poziomie 4,5 czyli dość wysoka moc a jednocześnie bardzo niski nadmuch zaczynam się zastanawiać czy to nie na 100% jest czech napisz jeszcze: czy jest kopiec? a może krater się wypala? czy kocioł szybko osiąga zadaną czy wolno? jak długo stoi w podtrzymaniu? komfort eko dobrze odbiera ciepło ze spalin ale z kiepskiego opału się za wiele nie wystruga niestety Dzięki za odpowiedź Niestety dom stare budownictwo, wysoki- 3 kondygnacje i poddasze, ocieplony kiedys tylko wełną, ogólnie bardzo zimny, stary dach- wszystko w przyszłości do zrobienia. groszek ten niby powinien miec moc z opakowania okolo 22, ale jest zamówiony podobno dobry groszek, czekamy tylko an dostawę, dlatego też narazie palimy tym co pod ręką dostępne. Tak krater się wypala, czy kocioł szybko osiąga zadaną czy wolno?- dosyć wolno Czekamy zatem na dostawę nowego ekogroszku i mama nadzieję, że to coś zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.12.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 skoro wypala się krater i kocioł wolno osiąga zadaną to zmniejsz przerwę podawania ale nie za bardzo na początek 3sek i zostaw niech chodzi kilka godzinkopiec powinien się zacząć lekko podnosićwinnym długiego trybu pracy moze być ten krater żar schodzi poniżej otworów nadmuchowych i powietrze wychładza paleniskojak kopiec zacznie się budować obserwuj tempo przyrastaniajak bardzo wolno skróć przerwę o kolejną sekundę lub 2 powinno wystarczyćna duże mrozy lepszy węgiel sugeruję bo puscisz wszystko w komin a różnica w cenie nie jest adekwatna do różnicy w kaloryczności i to co kupione taniej wyjdzoe w efekcie dużo drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 02.01.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Udało Ci się ogarnąć kocioł ? Ja mam 12 kW z tym sterownikiem , uruchomiony 3 dni temu i chodzi bez problemu . Jak coś , to spróbuję Ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abrams82 03.01.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam, silver_stas nie wiem jak kolega ale ja mam problem z Kotłem Defro KE15kW ze sterownikiem ST-590. Mianowicie na ustawieniach fabrycznych (czas podawania 20s przerwa 60s wentylator 60%) temperatra wzrasta do 50st i pozniej zaczyna jakby zasypywac palnik (mało żaru a swieży wegiel pod spodem nie może się zająć). Wiec zmieniam szybko nastawy aby zdążyło się rozrzażyć wszystko, cały kopczyk i dojść do zadanej temperatury 59st. No i tu sie zaczynaja cyrki, zwieksze przerwe to wypala się za bardzo i osiada w głąb palnika czyli nie ma z czego nabic temperatury. Jak juz złapał zadana 59st po chyba 2 godzinach to spadło do 57 i znów to samo - nie ma mowy aby wszedl w pracę podczymania.... Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to proszę o pomoc - mam już dosyć przesiadywania w kotowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 ten ster jest z PID-em czy dwustanowy?jak dwustanowy to po osiągnieciu zadanej przechodzi w podtrzymanie do momentu spadku temperatury na kotle o histerezę(zazwyczaj 2st) i znów zaczyna pracęjak z PID to powinien chodzić w trybie ciągłym lub przeciągnąć ponad zadaną o 5st i się odstawićpodtrzymanie to zły stan- po co do niego dążysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abrams82 04.01.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Sterownik jest niestety dwustanowy, zaluje ze nie kupiłem kotła Per Eko, znajomy ma i sam mu dobiera parametry... Mniejsza z tym, myslalem ze powinien pracowac w podtrzymaniu... Wczoraj ledwozłapał zadane 59st i od godziny 23 temperatura spadała aż wygasł (jak by za malo wegla dostawal). Byly ustawienia podawanie 15s, przerwa 75sn nadmuch 55% Jak mu zmniejsze na 20/60 to nie nadąży i go przysypuje.... Edytowane 4 Stycznia 2014 przez abrams82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 04.01.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam, silver_stas nie wiem jak kolega ale ja mam problem z Kotłem Defro KE15kW ze sterownikiem ST-590. Mianowicie na ustawieniach fabrycznych (czas podawania 20s przerwa 60s wentylator 60%) temperatra wzrasta do 50st i pozniej zaczyna jakby zasypywac palnik (mało żaru a swieży wegiel pod spodem nie może się zająć). Wiec zmieniam szybko nastawy aby zdążyło się rozrzażyć wszystko, cały kopczyk i dojść do zadanej temperatury 59st. No i tu sie zaczynaja cyrki, zwieksze przerwe to wypala się za bardzo i osiada w głąb palnika czyli nie ma z czego nabic temperatury. Jak juz złapał zadana 59st po chyba 2 godzinach to spadło do 57 i znów to samo - nie ma mowy aby wszedl w pracę podczymania.... Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to proszę o pomoc - mam już dosyć przesiadywania w kotowni... Ja dostałem ustawienia od kolegi który ma właśnie 15 kW i u mnie też to chodzi .Nie mam jakiegoś doświadczenia , ale ten wentylator za wysoko . Kocioł zaraz po uruchomieniu chwilę chodził na fabrycznych , zaraz zmieniłem i do tej pory chodzi super , trzyma temperaturę . Zanotuj sobie na wszelki wypadek stare ustawienia i wprowadź moje : Nastawy : czas podawania 9s , czas przerwy 67s , nadmuch 22% , praca podtrzymania 10s , przerwa w podawaniu 25 min , wentylator 19s , czas przerwy 11 min . Jak mówi kolega , takie nastawy miał jako " letnie " , ale świetnie mu się sprawdzają do tej pory . Powodzenia Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Sterownik jest niestety dwustanowy, zaluje ze nie kupiłem kotła Per Eko, znajomy ma i sam mu dobiera parametry... Mniejsza z tym, myslalem ze powinien pracowac w podtrzymaniu... Wczoraj ledwozłapał zadane 59st i od godziny 23 temperatura spadała aż wygasł (jak by za malo wegla dostawal). Byly ustawienia podawanie 15s, przerwa 75sn nadmuch 55% Jak mu zmniejsze na 20/60 to nie nadąży i go przysypuje.... defro w instrukcji ma fajną tabelkę ustawień dla przybliżonych mocy wybierz sobe parametry dla mocy 5KW i do nich dopasuj nadmuch teraz więcej nie potrzeba kieruj się zasadą: 1- wprowadzasz parametry 2 czekasz 2 godziny 3- zaglądasz i jeśli a- niedopałki -podnosisz nadmuch b spieki lub zapadnięty kopiec - obniżasz nadmuch 4 czekasz 2 godziny 5-patrz 3 tech dość dobrze prowadzi wentylatory z którymi współpracują ich stery i można je precyzyjnie dostroić masz też przesłonę z boku wiatraka i mozesz nią się posiłkować jeśli zmiany o 1% w górę lub dół będą za duże. kocioł powinien pracować - podtrzymanie jest złym stanem dla kotła- niedobory tlenu i niska sprawność to dodatkowe zużyte kilogramy dlatego lepiej aby był w podtrzymaniu jak najkrócej(takie moje zdanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 07.01.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Sterownik jest niestety dwustanowy, zaluje ze nie kupiłem kotła Per Eko, znajomy ma i sam mu dobiera parametry... Mniejsza z tym, myslalem ze powinien pracowac w podtrzymaniu... Wczoraj ledwozłapał zadane 59st i od godziny 23 temperatura spadała aż wygasł (jak by za malo wegla dostawal). Byly ustawienia podawanie 15s, przerwa 75sn nadmuch 55% Jak mu zmniejsze na 20/60 to nie nadąży i go przysypuje.... No i co słychać ? Jest lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abrams82 16.01.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Pewnie, że pomogło - dzieki Chociaż moje ustawienia są nieco inne: Podawanie 9s przerwa 50s i wentylator 25%. Kluczową sprawą było zmniejszenie nadmuchu Teraz kombinuje powoli jak zmniejszyć zużycie opału, palił mi 50kg/24h teraz jakieś 20kg/24h. W tym tygodniu zaizoluję rury z pieca jak radził timon120777 bo to spora ucieczka ciepła. Dzięki za rady - działam dalej mam nadzieję iż uda mi się zejść do około 15kg/24h, chyba zmniejsze wentylator. P.S. Palę węglem z castoramy takie żółte wory po 25zł i powstaje sporo spieków, teraz kupiłem Tani Opał miękki po 14,88zł paliliście tym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 17.01.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Cieszę się , że jest lepiej . Z tym nadmuchem dobrze kombinujesz . Zakładając , że mamy podobne wentylatory , możesz zejść znacznie niżej . Ja miałem 21% i zszedłem na 19 % . Nie mam prawie spieków . Z drugiego zasypu wyszło mi 15 kg/24 h . Masz miarkownik ciągu , spróbuj z nim . ja mam praktycznie przymknięty . Jakie wymiary komina i wysokość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abrams82 22.01.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Komin mam 8,5m fi200 - bardzo dobry ciąg. Wczoraj odkręciłem wyczystkę czopucha to aż gwizdało, stwierdziłem że może jednak za dużo w komin idzie więc przymknąłem jeszcze bardziej szyberek czopucha (był przymkniety 1/3 teraz w 2/3). Nie mam miarkownika ciągu - to chyba tylko do palenia bez wentylatora sie stosuje.. Jakim węglem palisz i jak masz przymknięty komin??? Rury ocieplone? Ja paliłem żółtym z castoramy 26Mj spalanie25kg/24h teraz tym Taniopal spalanie 35kg/24h brunatny ale idzie go sporo więcej i strasznie sie syfi przy zasypywaniu w kotłowni... Zużycie podaje orientacyjne bo wszystko ciegle na etapie testów i mieszania parametrami. Dzisiaj koło 18 sprawdze zużycie i zobacze co dalej ale widze ze wciąż za duzo mi pali Znajomemu 15kg/24h piec i budynek podobne parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 22.01.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Z tym miarkownikiem , to miałem na myśli szyber . Prawda jest taka , że przy naszych kotłach komin fi 120 w zupełności wystarczy . Teraz eksperymentuję z szybrem . Próbuję też sprawdzić , czy przy dużym przymknięciu nie osadza się więcej osadu w piecu . Trzeba to wypośrodkować . Zmniejszyłeś nadmuch ? Nie pójdzie tyle w komin i spieki mniejsze . Zmniejsz jeden parametr i poczekaj . Ile kosztuje ten Taniopal , a ile dobry groszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abrams82 22.01.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ten tani wychodzi po 600zl/tona a dobry po 1000zl/tona http://www.castorama.pl/ekogroszek-carbon-r.html , tylko ze to castodrama;) Musze kupic na lokalnym składzie, mają po 800zł znajomy kupuje i ponoc naprawdę dobry - tylko musze wziąć wolne aby tam pojechać bo pracują tylko do 15 tak jak ja.. Dzisiaj nie byłem zadowolony jak zajrzałem do zasobnika - pożarł około 35-40kg takiego groszku: http://www.castorama.pl/ekogroszek-carbon-rn.html Przestawiłem piec dzisiaj dokładnie na twoje ustawienia (9/67/20%) , poza podtrzymaniem bo zapomniałem kartki z domu a reszte znałem napamięć. Przymknąłem trochę bardziej przesłonę na wentylatorze było jakieś 3cm jest 1,5-2. Nie mam czasu siedziec przy piecu bo mam mnóstwo roboty na budowie ale zaobserwowałem chwilowo iż w podtrzymaniu chodzi około 5-7min, jak spadnie temperatura z zadanych 59 do 57 to podczas pracy potrzebuje około 7-10min aby dobić do zadanej 59.. Chętnie zobaczyłbym jak pracuje twój piec i może coś by mi to pomogło ale niestety nie ma takiej możliwości. Jak coś cię poprawi to napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts