Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić piec Defro ze sterownikiem st-590?Ktos pomoże?

jo411

Recommended Posts

Ja wziąłem groszek ze składu który jest 500 m ode mnie . Nawet nie wiem jak się nazywa , ludzie to kupują od lat . Wziąłem z 1,5 t na próbę . Przywieziony luzem , miał ze 2 mies na przeschnięcie .Cena 780 . Okazał się rewelacyjny , dotychczas szło 15 kg/24h , zostaje czysty popiół z niewielką ilością spieków . Poszedłem sprawdzić do kotłowni ustawienia : przerwa w podawaniu 25 min , wentylator 19 sek i czas przerwy zwiększony do 25 min . Przysłona wentylatora dokładnie w połowie ( uchwyt w plastikowej osłonie w jednej linii z nakrętkami motylkowymi ) .Kocioł ma zadaną temp. 50 , histereza 2 deg . Czas pracy wynosi ok. 7 min , przerwa wynosi ok.20 min . Jeśli mieszkasz niedaleko , to zapraszam . Powodzenia

Niestety ja jestem aż z dolnośląskiego.

Temperatura zadana kotła 50st to z tego co wiem zdecydowanie za nisko - poczytaj o korozji niskotemperaturowej żeby ci kocioł po paru latach nie przerdzewiał.

Chyba temperatura powrotu powinna być minimum 55st, osiąga się to np za pomocą zaworu 4D (u mnie realizuje to wymiennik płytowy). Ja mam zadaną 59 i na powrocie mam niewielki ubytek bo to krótki obieg na wymienniku.

Ja zaczynałem od temp. zadanej 60 stopni , ale okazuje się że użytkownicy prowadzą na 50 stopni , w tym doświadczeni forumowicze . Producenci podają różne temp powrotu ( Defro chyba najwyższą 55 ) aby się zabezpieczyć , bo nie wiedzą przy jakich parametrach będzie eksploatowany kocioł . To tak jak z kominem , gdzie mniejsze średnice przy dobrym ciągu w zupełności wystarczą . Problem z punktem rosy polega na tym , że zależy od kilku czynników i nie da się go dokładnie określić . Ja akurat mam założone czujniki temp. za zasilaniu i powrocie ( do ciepłomierza ) i różnica wynosi zazwyczaj tylko 2 - 4 stopnie , więc wykraplanie w kotle mi chyba nie grozi . W środku jest sucho ( podobnie w kominie ) .