pietruch78 11.12.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 No z ta alternatywa dla wegla w Krakowie to wyglada mniej wiecej tak:http://www.dziennikpolski24.pl/pl/region/miasto-krakow/1288943-walcza-ze-smogiem-na-papierze.html Moze teraz ktos wytlumaczy postawe "Ekologicznego" dostawcy ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 . Tyle, że ten temat jest nie o elektrowniach. . a dlaczego nie??? Dlaczego zakaz ma nie dotyczyć WSZYSTKICH spalaczy węgla?? Ma być zakaz, ok. Ale niech obejmuje wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 11.12.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) No widzisz 3 , jakby 3 byly uzywane to czesc wydana na to nowe mogla by pokryc koszt PC . Ale kazdy ma swoj wybor Ale używane są wszystkie Dom wybudowany 2011 a samochód nowy 2013 to kosztów nie mógł pokryć Edytowane 11 Grudnia 2013 przez women.beauty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 11.12.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 a dlaczego nie??? Dlaczego zakaz ma nie dotyczyć WSZYSTKICH spalaczy węgla?? Ma być zakaz, ok. Ale niech obejmuje wszystkich. Bo zakaz będzie dotyczyl tylko tych którzy spalają węgiel bez filtrów i katalizatorów. Elektrownie dawno temu zostały zmuszone do drastycznego ograniczenia emisji zanieczyszczeń. A osobom które rozważają sprawność elektrowni muszę przypomnieć, że one zwykle produkują także ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Bo zakaz będzie dotyczyl tylko tych którzy spalają węgiel bez filtrów i katalizatorów. Elektrownie dawno temu zostały zmuszone do drastycznego ograniczenia emisji zanieczyszczeń. A osobom które rozważają sprawność elektrowni muszę przypomnieć, że one zwykle produkują także ciepło. a kto z tego ciepła korzysta?? Bo jakoś nie kojarzę, żeby elektrownia była jednocześnie ciepłownią. A co z kotłowniami przy SM, ciepłowniami i innymi podmiotami, które spalają węgiel?? U moich starych w spółdzielni jest kotłownia zasilająca 5 bloków po 20 rodzin każdy. Piec w kotłowni 40-to letni, tak jak i bloki. Palą miałem brunatnego węgla. Pewnie będą palić dalej Pier...lona hipokryzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 11.12.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 To ze Ty czegoś nie kojarzysz, to nie znaczy że tak nie jest. Ciepło z elektrowni w Gryfinie zasila basen miejski i oczywiście służy też do ogrzewania domow. Gdy tylko się da jest to tak zorganizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Taaa ... A po co ludzie kupują rekuperatory ? Aby doprowadzić świeże powietrze ? Aby mieć świeże powietrze starczy dziury w ścianie + wentylatory i mają prostą działającą WM. Tyle że jeśli by sobie tak w zimę przy np. -20 wpuszczali do domu np. 100m3/h to by się okazało że nie nadążają z ogrzewaniem , bo mnóstwo ciepła by sobie uciekało ... Więc albo ludzie siedzą w smrodku , albo montują nawiewniki/wywiewniki i jako taką wymianę powietrza mają ale oczywiście kosztem STRAT CIEPŁA. Straty ciepła mają wpływ na zapotrzebowanie na ciepło domu , a te jeśli ktoś ma WG i ma poprawnie wykonaną generuje spore straty ciepła. Brak rekuperatora nie wpływa na pracę pompy , wpływa na RACHUNKI za prąd ... Straty ciepła nie mają żadnego wpływu na pracę pompy jeśli pompa dobrana jest odpowiednio pod obciążenie cieplne domu,wiem,ze jest to za trudne dla Ciebie ale jednak zrozum ten fakt,zanim po raz kolejny ktoś cię wy...tym razem na reku a nie na kocioł. Jeśli dom ma zużyć 6000kWh z reku a 9000kWh bez reku to nie ma to najmniejszego znaczenia dla pracy pompy.Wpływa to na zużycie energii przez pompę ale nie na działanie samej pompy. Podobnie będzie z ekogroszkiem,jeśli dom zużywa 6000kWh z reku to bez reku zużyje 9000kWh z przeliczenia z kg. Koszt kWh z ekogroszka to ok.0,18zł a z pompy ciepła powietrznej ok.0,2zł. Taki sam sens instalacji reku będzie przy ekogroszku jak i przy pompie ciepła dlatego rekuperator przy pompie ciepła to sprawa dyskusyjna i raczej nie opłacalna jak zresztą też przy ekogroszku,gdyż straty ciepła wynikające z wentylacji nie będą współmierne do kosztu zakupu rekuperatora. Ale jeśli ktoś grzeje prądem za ok.0,4zł/kWh to róznica w zużyciu energii z reku i bez reku w zł będzie spora dlatego tam rekuperator jest raczej wymagany. Aczkolwiek WG uważam za złe rozwiązanie na wentylację domu i o wiele skuteczniejsza i chyba tańsza byłaby WM bez rekuperatora w przypadku pompy i ekogroszka. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.12.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 95? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) sobie w google magiczne hasło "koszt instalacji pompa ciepła" to wyjdą realne kwoty CAŁKOWITEJ inwestycji zaczynające się od 30-40 tys. zł tak aby w każdych warunkach ogrzać dom i zaspokoić potrzeby mieszkańców w CWU. Gdybyś tak napisał to byłbyś wiarygodny bo inaczej to tylko jak to masz w zwyczaju- forumowy bełkot. Jeśli z czasem koszty inwestycji w tego typu źródło ciepła zejdą powiedzmy o połowę to będzie można wrócić do tematu. Mam nadzieję że nie będziesz juz więcej wyskakiwał ze swoimi nierzetelnymi i świadomie zmanipulowanymi wyliczeniami i swoim sztandarowym "piec+komin za 17 tysi możesz mieć za to PC". Jednakże ceny obecne pomp ciepła powietrznych są delikatnie mówiąc chore , tak samo jak koszy podłączenia. Dodatkowo pompa ciepła powietrzna o dość dobrych parametrach to cena około 20tys brutto przy 23% VAT. A to jest sama pompa , do tego jeszcze montaż i oczywiście jak instalator słyszy słowo pompa ciepła to od razu usługa rośnie kilka razy bo to przecież "pompa" i to musi kosztować. Ja nie biorę tego z głowy, to o czym piszę zawarte jest w 3/4 linków które wyskakują po wpisaniu tego co podałem w wyszukiwarce. Poszukam jeszcze linku w którym jest wytłuszczone aby wybierając firmę instalatorską nie kierować się wyłącznie podawanymi przez nie kosztami samej pompy mającymi sugerować że jest to koszt CAŁKOWITY ponieważ to nieprawda. Dlatego też jeśli ktoś nowy zajrzy na forum po poradę i otrzyma go od takiego "rekordzisty forum" jak ty to się trochę zdziwi gdy odłoży 17 tysi na instalację PC (samej PC nie mówię tu o instalacji podłogówki itp.) i braknie. Arturo lubi zaklinać rzeczywistość. Obiecana oferta na instalację pompy ciepła 9kW jaką dostałem za 20500zł. Firma z Gdyni gdyż rzuciłem zapytanie specjalnie dla kolegi Lobo z Ustki i z Gdyni było najbliżej aczkolwiek firma jest polecona mi bezpośrednio przez Panasonic Polska i równie dobrze mogłabyć każda inna. Próbuję jedynie pokazać,ze koledzy ekogroszkowi są w błędzie i nie mają zielonego pojęcia o bożym świecie. I teraz pytanie,czy Wasze instalacje ekogroszkowe z zasobnikiem cwu i z kominem były tańsze ? Jeśli nie to gdzie widzicie sens pakowania się w wungiel ? Sądze,że brak wiedzy w temacie i informacje i mity powielane przez nie mających pojęcia ludzi dotyczące pomp ciepła. Takze Panie sławek,wychyl się czasami ze swojej kotłowni spod kotła to przekonasz się,że prawda nie boli i jak widzisz moje sztandarowe hasło "piec+komin" za 17tys.zł w zamian pompa ciepła" jest jak najbardziej prawdziwe. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Artur, taka malutka uwaga. Nie pisz "ekogroszka". W dopełniaczu liczby pojedynczej, ten rzeczownik brzmi ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Artur, taka malutka uwaga. Nie pisz "ekogroszka". W dopełniaczu liczby pojedynczej, ten rzeczownik brzmi ekogroszku. Spoko,już się poprawiam,żałuję za grzechy ale nie mam żony humanistki Widzę,że dyskusja "siadła" po przedstawieniu mojej oferty na instalację pompy. No cóż,każdy popełnia babole,nawet ja nieomylny Ale forum jest też dla nowych inwestorów i mam nadzieję,ze nie popełnią babola jak starzy inwestorzy instalując syfiasty ekogroszek i swoją budowę przemyślą 1000 razy i to własnym rozumem zanim posłuchają sąsiadów,znajomych,deweloperów,różnej maści doradców,sprzedawców czegokolwiek itp Budowa domu to nie zamiana auta na nowsze,to inwestycja na całe życie i warto jednak pomyśleć przed a nie po.Nie tylko w temacie systemu grzewczego ale jako całej budowy od A do Z np.dla mnie ceramika poryzowana to same zło A czemu ? Myślcie Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.12.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) a kto z tego ciepła korzysta?? Bo jakoś nie kojarzę, żeby elektrownia była jednocześnie ciepłownią. A co z kotłowniami przy SM, ciepłowniami i innymi podmiotami, które spalają węgiel?? U moich starych w spółdzielni jest kotłownia zasilająca 5 bloków po 20 rodzin każdy. Piec w kotłowni 40-to letni, tak jak i bloki. Palą miałem brunatnego węgla. Pewnie będą palić dalej Pier...lona hipokryzja. Np. cały Bełchatów jest ogrzewany ciepłem odpadowym z elektrowni dlatego w mieście miałem czystsze powietrze niż teraz na wsi. Co najważniejsze koszt tego ciepła jest niższy niż np z węgla kamiennego. Mieszkam w odległości ok 15 km od elektrowni i jeśli naprawdę byłoby to uciążliwe czy ktoś by tam stawiał nowy dom. A domy budowane są w odległości kilkuset metrów od elektrowni czy kopalni. Nie miałem świadomości że na wsi największym moim wrogiem będzie smród z kominów okolicznych domów. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez mar1173 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Oj tak tak! Jesteśmy pod takim wrażeniem, że nie możemy słowa wydusić!! Daj nam jeszcze kilka godzin, na dojście do siebie A skoro uważasz, że jesteś najlepszym, nieomylnym doradcą to jak założę PC z Twojego polecenia i nie będę zadowolona to mogę ci ją wysłać a Ty oddasz mi kasę?? i swoją budowę przemyślą 1000 razy i to własnym rozumem zanim posłuchają sąsiadów,znajomych,deweloperów,różnej maści doradców,sprzedawców czegokolwiek itp Mój rozum podpowiadał mi,że gaz ziemny przy działce będzie droższy niż bezpośredni prąd,dlatego nie zamierzałem i nie mam przyłącza gazu w domu mimo,że mam go przy działce... Dla niektórych nie wyobrażalne jak można grzać prądem taniej niż gazem ziemnym. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.12.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Obiecana oferta na instalację pompy ciepła 9kW jaką dostałem za 20500zł. Szczerze mówiąc nie wiem co chcesz udowodnić ? Jeśli ktoś zupełnie nie planuje komina to fakt może te 2-3 tysiące zaoszczedzić , ale nie znam nikogo kto by w domu nie miał przynajmniej kominka , więc komin i tak jest ... Piec na ekogroszek z podajnikiem z ciekawą elektroniką powiedzmy 7KW za około 7000zł. Bojler styknie 80-120L (300-400zł). Podłączenie ? Sądzę że z kilka stówek , bo hydraulików którzy to podłącza jest mnóstwo Czyli mamy połowę ceny pompy a nawet trochę mniej ... Jak dla mnie dopłata 10tys zł to sporo ... Dodatkowo zapewne masz sklerozę , bo nie tak dawno chwaliłeś się że za miesiąc październik zużyłeś prądu za CO+CWU w swoim domku 118m2 za około 250zł. Ja napisałem Ci za taką samą kwotę ogrzewałem swój dom większy od Twojego o prawie 40% za taką samą cenę , a dom ma dużo gorzej ocieplony od twojego (mniejsza warstwa ocieplenia , o duużo gorszych parametrach materiały izolacyjne , bez płyty fundamentowej , bez super ciepłych okien i itd) ... A to dopiero październik. Zobaczymy twoje rachunki w np. styczniu jak przyjdą mrozy i Twój COP spadnie Więc ? Pompę jak kupię mam taki zamiar , ale za kilka dobrych lat ... Na razie ceny pomp mają ceny ustalone z kosmosu ... Ja poczekam kilka lat , ceny pospadają , będą bardziej zaawansowane modele , z wyższym COP ii td ... A za te ponad 10tys zł różnicy to ja sobie będe palił miałem zapewne przez minimum 5 lat A za różnicę w cenie jaką włożyłeś w dom (ocieplenie,okna,płyta fundamentowa) zapewne bym miał z 5-10 lat następnego gratisowego palenia Więc nie dziw się inwestorom że potrafią liczyć pieniądze i nie ufają zbytnio sprzedawcom ... Edytowane 11 Grudnia 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Artur ale ja nie mam gazu!! No takie zadupie, że niet! A widzisz,gaz ziemny uważam też za samo zło mimo i mimo,że mam go zaraz za płotem nie mam go w domu Wystarczy,że przez 40 lat miałem go w M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Szczerze mówiąc nie wiem co chcesz udowodnić ? Wasz brak orientacji w cenach powietrznych pomp ciepła. Wiadomo,jak się trafi na jelenia to trzeba to wykorzystać ale jak wiadomo o co chce się zapytać to ceny będą normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Tośka to zaraz jak Ci Arturo pompę zamontuje to później u mnie - a co jak co ale koszty umiem liczyć do mnie ma blisko.. także km nie policzy Sąsiad ze wioski ostatnio montował takiego Panasa jak ja mam,firma z Sosnowca mu to robiła,jak chcesz to dowiem się o namiary ale on dostał je właśnie z Panasonic Polska Rzuć zapytanie do nich to Ci polecą firmę z najbliższej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.12.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 W każdej firmie profesjonalnie montującej PC dowiesz sie że właściwym jest wykonanie tego kompleksowo a więc m.in. z WM i solidnie wykonanym dociepleniem. Chyba że chcesz również przekonać innych że stać ich na montowanie PC za okazyjną cenę 20 tysięcy w budynku średnio ocieplonym z grzejnikami i went. grawitacyjną. Na siłę próbujesz wmówic że koszty są porównywalne i tylko niewiedza inwestorów powoduje że w to nie wchodzą ale to nieprawda. Uwierz że jak nie wiadomo o co chodzi to ludziskom idzie o pieniądze. Jak juz pisałem na chwilę obecną możesz powiedziec że jest to czyste źródło energi- i tego nie neguję- ale nie że jest to tania inwestycja. Trzeba najpierw więcej zainwestować i czekać na zwrot inwestycji- znowu podkreślę- pod warunkiem że nic się nie zepsuje, a naprawa tania nie będzie. Prawda taka, że WM będzie w ciągu kilku najbliższych lat obowiązkowa. Wg nowych przepisów w przyszłym roku wartość energii pierwotnej na CO + CWU spada do takiej wartości, że od przyszłego roku teoretycznie nie uzyska się pozwolenia na budowę domu grzanego czystym prądem (CO+bojler elektryczny). W ciągu kolejnych lat będzie aż do 2020 wartość dopuszczalnego współczynnika Ep będzie spadać aż do 70 kWh/m2. To wymusi na projektantach i inwestorach stosowanie wentylacji mechanicznej. Jeśli chodzi o pompy ciepła, to sam dostawałem oferty na kompletną kotłownię opartą o PC (m.in. Panasonic, Daikin, Atlantic) o mocy 6-9 kW, razem z zasobnikiem CWU i podłączeniem do podłogówki za 19-22 tys, zł. Wydaje mi się, że dałoby się jeszcze coś ponegocjować. Taka pompa zajmuje 0,7 m2 w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 mam się ciepło ubrać czy zagrzejesz do 24? najwyżej kominek odpali i podymi trochę sąsiadom Magda, chyba wszystkie humanistki takie ciepłolubne. Ja teraz zalegam na kanapie w krótkich gatkach, koszulce i na boso. Moja żonka na tej samej kanapie w "pełnym rynsztunku", dodatkowo pod kołdrą. W domu 24 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Bo najbliżej na twoim miejscu zacząłbym się obawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts