Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A no :) tak widzę .. straży potrzeba zbiornik na wodę :) odnowić i się odnowolciel znajdzie pod pretekstem :)

Zresztą zawsze można to ubrać w rozwój, nowość itp .. 200 wat na drodze nie leży :)

To jak najbardziej OK, ale.... kilka late temu realizowałem zlecenie na budowę małych elektrowni wodnych (jeśli dobrze pamiętam to takich 50-100kW) na terenie dolnego śląska. Zaczęliśmy od analizy dostępnych miejsc. Wybór padł na około 10 lokalizacji, które zapewniały ten warunek. Zleciłem analizę rentowności przedsięwzięcia i okazuje się, że z "byciem" tej wody to różnie bywa. Wysokich stanów w ciągu roku zapewniających ciągłość produkcji jest niewiele. Ostatecznie inwestor się wycofał. Oczywiście są miejsca gdzie produkcja zawsze jest opłacalna pod względem ekonomicznym, bo środowiskowo to zawsze i wszędzie warto je budować :)

Coś trzeba robić, bo jak tak dalej pójdzie - to płuca trzeba będzie wypluć.

Kiedyś chłop w izbie siedział w filcakach, słomy napchał i było mu ciepło.

Teraz wszędzie musi być +20 i więcej i trzeba gnać śmieciucha.

To pewnie więcej jak 500 -1000 wat z rzeczki malutkiej nie wyciągnę.

To pewnie więcej jak 500 -1000 wat z rzeczki malutkiej nie wyciągnę.

Musisz znać przepływ (średnioroczny) + różnice wysokości

Tu masz linka, który daje bardzo przybliżony pogląd, ale to zawsze coś: http://informs.pl/oze-kalkulatory-wykresy/mew-kalkulator-mocy-energii-elektrowni-wodnej-kWh-MWh

Dzięki, naprawdę rewelacyjna strona :)

Przyroda dała nam naprawdę dużo możliwości, czemu nie skorzystać.

Nie widziałem śmiałka z plecakiem i piecem z którego wylatywał dym .. i nagi w oplocie rurek latał by po polu. A tak wygląda jeszcze większość domów.

Tylko że człowiek zarzuci kufajkę na siebie i jest mu ciepło.

Dom to tylko większa skala i trzeba chcieć.

Nie mówię nie mikro biomasowym piecykom :) z miłą chęcią pierwszy będę szukał rozwiązania i filtrowania syfu .. jak by się miał wydostawać .. bo bilans CO2 jest zero dla biomasy.

Edytowane przez מרכבה

Gość Arturo72

Nie widziałem śmiałka z plecakiem i piecem z którego wylatywał dym .. i nagi w oplocie rurek latał by po polu. A tak wygląda jeszcze większość domów.

.

Jesteś the best :D

Może tym sposobem ciemnogród zrozumie o co kaman ale nie sądzę,za ciemny jest jeszcze ciemnogród z węglem w nowych domach.

Im jedynie zakaz pomoże bo totalnie bezmozgowi są :D

Dzięki, naprawdę rewelacyjna strona :)

Przyroda dała nam naprawdę dużo możliwości, czemu nie skorzystać.

Tylko że człowiek zarzuci kufajkę na siebie i jest mu ciepło.

Dom to tylko większa skala i trzeba chcieć.

Nie mówię nie mikro biomasowym piecykom :) z miłą chęcią pierwszy będę szukał rozwiązania i filtrowania syfu .. jak by się miał wydostawać .. bo bilans CO2 jest zero dla biomasy.

Tylko czy czasami próbując skorzystać z państwowej wody nie wdasz się w takie kołomyje z urzędasami, że ci te 500 W czy nawet 5 kW bokiem wyjdzie? No i nie daj Boże, że jakiś eko stwierdzi, że pole lub lasek podtopiłeś. Kaplica. Albo jeszcze gorzej, zabrałeś komuś wodę i on przez to ...

A z tym bilansem zerowym CO2 to jest taka sama prawda, jak to, że Rosja będzie się na żądanie naczelnego tłumaczyć, czy kupiła francuskie pływadełka via Egipt i po ile, bo w przeciwnym wypadku onże wystawi hufce zaciężne (kropidłowych, grupy rekonstrukcyjne i pospolite ruszenia po 500+/m-c) i raz dwa pod Moscow dotrze.

Było już co najmniej dwóch, którzy się na tym przejechali, ale onże wierzy w swoją wiedzę z "miśka" wyssaną, że mu się uda.

I będziemy mieli kupy taniego węgla do spalenia.

Edytowane przez boluslolusj23

Wiedza jest tu, a tu jest rozwijanie pasji z poza dziedziny - OZE to jest dodatek...

to jak by szkicuję... wcale by mi nie trzeba było nić prócz istniejącego przyłącza prądowego.

Woda płynie po moim :) granice haracze ;) a jak i co to już nie problem :)

Że płynie po twoim, to nie znaczy, że ona twoja. Niestety.

Da sie da... A przynajmniej da sie ograniczyc smrodzenie w prosty, relatywnie "tani" sposob...

Mogli by zaczac ci ktorych stac ale nie bo nie... ;)

Spotykam wiele budynków i to nie nowych gdzie można zrobić cuda przy obecnej technologii i tanio ogrzewać prądem. Wiadomo nie każdemu pewne rzeczy będą opowiadać ale opcje są. Co do samego ogrzewania węglem to szczerze polecam palenie od góry.

Wtrące się jeszcze szanownemu gronu. W sumie bolololo, z racji wykonywanego zawodu można znać odpowiedź na moje pytanie. Na co może wskazywać przestawiona barwa dymu?:

A: Wybrali nowego komendanta

B: Palą dokumenty z brudnymi tematami

C: Zgarnęli dziewczyny dziewczyny i im zimno.

kob.jpg

Fota okolicznego posterunku, komuś udało się zrobić fotkę roku na czysteogrzewanie. :D

Edytowane przez bolek_bolecki

Wtrące się jeszcze szanownemu gronu. W sumie bolololo, z racji wykonywanego zawodu można znać odpowiedź na moje pytanie. Na co może wskazywać przestawiona barwa dymu?:

C: Zgarnęli dziewczyny i im zimno.

[ATTACH=CONFIG]370812[/ATTACH]

Fota okolicznego posterunku, komuś udało się zrobić fotkę roku na czysteogrzewanie. :D

D: Depozyt maryśki poszedł z dymem ;)

C: Na obiekcie są dziewczyny i im zimno.

[ATTACH=CONFIG]370812[/ATTACH]

Masakra jakaś

Jadąc do pracy, mjam fare proboszcza.

Nowy kościół, cały w płytkach z klinkieru.

A sam ksiądz pali w śmieciuchu z dmuchawą, prawdopodobnie odpoadkami z budowy, lub mułem.

Zawsze zadyma z komina z fary.

Chyba nie czyta Gościa Niedzielnego.

Za takie przewinienie, ma nagrodę u samego Lucyfera :p, według GN.

Ci pasterze, ludzi mają za nic...

Edytowane przez klaudiusz_x