Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Koledzy tylko się nie oburzajcie - temat przypomina dywagację .. po zjedzeniu grochówki, kiszonej kapusty i jabłek zimowych tzw "renet"

i wybranie się na przyjęcie . z pytaniem czy wypada puszczać gazy... a niestety .. kominy nasze puszczają brzydkie bąki ..

o ile w przypadku pierwszy odpowiedź jest prosta, nie wypada .. to druga część, jak widać po 234 stronach .. jest dyskusyjna ..

choć parę cm3 siarkowodoru jeszcze nikogo nie zabiło... to parę tyś m3 spalin każdego dnia .. tak ..

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To już jest "insza inszość" - patrząc na terroryzm w UE pod większością przypadków można by dopisać "projekt współfinansowany ze środków UE" więc chcąc nie chcąc podatki płacone w naszym kraju w pewnej części na to idą.

W Szwecji przyznają nawet "nagrody specjalne" za "ubogacanie" swoich obywatelek

http://www.wykop.pl/link/3424833/muzlumanin-w-szwecji-otrzymal-15-000-dolarow-za-gwalt-na-lokalnej-kobiecie/

Dla porównania - czy słyszałeś o terroryźmie w Szwajcarii ?

Sprawdzasz czasem źródło tego, co próbujesz przekazać dalej, czy tak jak większość Ty też wyłączyłeś myślenie?

Czytałeś je? W takim razie o czym mówi ten cytat:

"The Court of Appeal claims there is no evidence that he somehow has been involved. Nor it is considered proven who did what, even if the Court of Appeal also speculates about it. The conclusion is that no one can be convicted"

?

Gość TwojPan
Odróżnijmy sponsorowanie darmozjadów od płacenia pracującym.

Aby być obiektywnym,musiałbyś skończyć z "karmienia węglem".To,że nie masz płatnego profilu,nie upoważnia cię przez temat jaki założyłeś,do lobbowania w temacie kotłów i węgla.Czy może mam odszukać twe wypowiedzi o PC do CWU ,jaką masz-a może tylko pisałeś o samej chęci posiadania?

Gość TwojPan
Co Ty chcesz od kozy? palę góra raz w tygodniu i to bardziej przepalenie niż grzanie . Proponuję zakazać grilowania węglem drzewnym bo wiecie niska emisja itp

A Ty czym ogrzewasz Panie nawrócony ??

Panie Nienawrócony i głupi.

Założyłeś na swe barki kocioł 10kW+kozy i inne pierdoły.Brakuje ci solarów i ...

Jeśli podałeś właściwy metraż,to jesteś przykładem tego,że OZC za 300pln,zaoszczędziło by sporo wydatków związanych z brakiem kominów,kotłowni (miejsca+koszta),urządzeń grzewczych,miejsca na opał,wyśrubowanej niepotrzebnie instalacji itd...

I dlatego,dla takich ludzi,którzy wszystko maja gdzieś,a chcą budować dom-prawo jasno,klarownie i dostatnie -powinno nakreślać sposób ogrzewania w planowanej inwestycji,jaka jest-niestety-budowa nowego domu.Określało by dyletantów (jak Ty) jako nieuków i nakazywało by jasno i wyraźnie sposób materiałów w doborze,grubość ocieplenia i wszelkie normy nakazujące wykonawcy zbudować dom inwestorowi zgodnie ze sztuką,kulturą i sensem budowania.

A tak jesteś w czarnej dupie.I myślisz,że wszystko kosztowało,kosztuje i będzie kosztowało niewiele.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Dołóz jeszcze projektowe obciązenie cieplne jako dosc istotne uzupełnienie tych danych.

Kolega,oblicza sobie dane na podstawie portalu cieplowlas....To mu powinno wystarczyć.Ale dla poprawienia komfortu:

murator.jpg

Kolega,oblicza sobie dane na podstawie portalu cieplowlas....To mu powinno wystarczyć.Ale dla poprawienia komfortu:

Skoro twój domek potrzebuje 5kW to mam dla Ciebie dwa rozwiązania jedno ekologiczne w drugim powinieneś mieć doświadczenie.

1 kociołek podajnikowy min 25 kW

2. Stado kóz za domem i wprowadzć lub wyprowadzać je z domu w zalezności od warunków atmosferycznych.

Które wybierasz??

3. Ewentualnie kociołek na orangutan z akumulatorem

Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72
Skoro twój domek potrzebuje 5kW to mam dla Ciebie dwa rozwiązania jedno ekologiczne w drugim powinieneś mieć doświadczenie.1 kociołek podajnikowy min 25 kW2. Stado kóz za domem i wprowadzć lub wyprowadzać je z domu w zalezności od warunków atmosferycznych.Które wybierasz??3. Ewentualnie kociołek na orangutan z akumulatorem
Ale Ty też masz obciążenie 5kW...Tylko może Ty jesteś tym orangutanem albo kozą tylko nie chcesz się przyznać :D No chyba,że "suweren" to normalne w tych sferach :D

Ale Ty też masz obciążenie 5kW...Tylko może Ty jesteś tym orangutanem albo kozą tylko nie chcesz się przyznać :D No chyba,że "suweren" to normalne w tych sferach :D

Trochę nudzi mnie ta gatka. Zawsze podkreślałem że śa lepsze rzeczy od eko. I że gdybym budował się jeszcze raz zrobiłbym inaczej, ale nigdy nie podjołbym tej decyzji na podstawie ekologi. Gdy podejmowałem decyzję o ogrzewaniu zmiana eko na coś innego było już nie opłacalne tylko instalacja jest zrobiona tak aby kocioł wywalić jak zdechnie i wsadzić PC lub coś innego. Czy to niejest przyznanie się do błędu? Ja uważam że błedę było by wsadzenie śmieciora. Eko jest gorszy od niektórych rzeczy ale niesjst najgorszy. Jednak napewno jeksploatacja jest tańsza od prądu i gazu. Różnica w kosztach inwestycji? Eko Tańszy od PC i gazu droższy od prądu. I na ch..j to piszę wkółko to samo a do Ciebie to już chyba poraz 100

Edytowane przez kulibob

Np grzanie wody wodą :D

Ja myślałem o zbieraniu odpadów zielonych od sąciadów przez całe lato wsadzeni w to wężownicy i grzanie CO i CWU kompostem :)

Co na to koledzy ekolodzy??

,Tylko muszę popalić jeszcze z 15lat aby zbić taki wielki kompostownik z palet po węglu:)

Edytowane przez kulibob

"A da radę tymi ręcami ? "

Da radę, ale nie polecam, bo bardzo upierdliwe to jest.

Fermi (Enico) to zrobił...

Tu jest recepta na ten stos...

http://www.kwantowo.pl/2015/09/08/szanowny-panie-potrzebujemy-bomby/

Adam M.

Można wydać i sto zakazów a i tak palić się będzie WSZYSTKIM co w łapy wpadnie.

Stare opony są niezłe i łatwo dostępne...

http://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/1004755,pradem-i-gazem-po-kieszeni.html

A to dopiero początek jest...

A ci co mają PC i podobne wynalazki to będą tu zakładali wątki : jak dobudować komin do mojej chałupy?

:lol:

Adam M.