Gość mtdeusz 26.01.2018 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Skoro CO2 to dla niekturych trucizna to po co oddychają?W organizmach oddychających tlenowo też zachodzi w pewnym sensie spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 26.01.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Znasz takie powiedzenie, czas to pieniądz? W domu jest wystarczająco dużo do roboty, żeby jeszcze w nim pracować dorywczo jako palacz. dużo do roboty, oj dużo, szczególnie w nocy, bo trzeba prać, prasować, odkurzać i gotować-tania taryfa ale w dzień, czekaj...no, w kominku trzeba napalić, ale oczywiście palący w kominku to nie jest palacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.01.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 dużo do roboty, oj dużo, szczególnie w nocy, bo trzeba prać, prasować, odkurzać i gotować-tania taryfa ale w dzień, czekaj...no, w kominku trzeba napalić, ale oczywiście palący w kominku to nie jest palacz szkoda, że nie wiesz o czym piszesz. ale wypowiedzieć się musisz, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.01.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) To inna klasa chałup, po co te spory ? kurcze z bolidami DTM, chcą walczyć duże kwiaty 125p. Tu rozbrajamy argumenty, jakoby to węgiel i kopcenie nim było "tanie" stąd konkretna tabelka.Oczywiście, wypadało by jeszcze zestawić z parę wungili i ich kaloryczność i cenę, ale zarys jest..drewno bije wszystko na głowę.. pod warunkiem że jest bufor.. a jak tego nie ma... cóż.. wychodzi nie dość że podobnie jak gaz, to jeszcze trzeba latać za drewnem. Ludzie mają wprasowane do głowy "palić" trzeba jak nie napalisz to nie będzie ciepło i kpią z drugiej taryfy np.To jest inna klasa budynków, świadomie budowanych, a nie kawałka ceglanego, czy żużlowego zamczyska, a teraz zęby w ścianę..i lament! nie dość, że rację za kopceniem węglem przegrywają, to jeszcze miało być "taniej" a nie jest..jaki zysk masz wykonując rbg? w kotłowni ? jeszcze przy drewnie to jeszcze trochę ruchu jest i mało syfu. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 26.01.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Dawno mnie nie było tutaj i szczerze przestałem się już dawno podniecać zuzyciem i rachunkami za ogrzewanie ale dla dobra statystyki podam,że pierwszy sezon grzania rozpocząłem w marcu 2013r i do dzisiaj czyli 25.01.2018r czyli 5 sezon na ogrzewanie i cwu poszło mi 15700kWh,taryfa G12W czyli po ok.30gr/kWh czyli 4700zl za te 5 lat. Nic nie wybuchło przez ten czas ani się nie zepsuło I nie miałem w głowie myśli żeby na czymś oszczędzać A wy znowu z tymi swoimi kurnikami 100m2 wyskakujecie ... Wiesz buda mojego psa jest ogrzewana ciepłem jego ciała. Panie czysty dom pasywny !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 26.01.2018 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Logicznie rzecz ujmując to skoro 118m2 o wartości 300tys.zl dla kogoś to "buda dla psa" i "kurnik" to moim zdaniem trzeba być naprawdę niezłym zjebem żeby w większym czyli z automatu o wiele droższym domu dymac z łopatą dokladajac wungla do pieca... No no 118 m2 za 300 kilo. Gdzie się budowałeś*- na Białorusi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.01.2018 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) 1. The Space Heating Energy Demand is not to exceed 15 kWh per square meter of net living space (treated floor area) per year or 10 W per square meter peak demand. jak byk! 10 wat /m2 obciążenie cieplnego ...300m2 w tym standardzie = 3kW.. i co. http://www.passiv.de/en/02_informations/02_passive-house-requirements/02_passive-house-requirements.htm https://www.garneczki.pl/galeria/x1000/c/e/cedzak--durszlak-ze-stali-nierdzewnej-gleboki-24-cm.jpg[/img} a to jest przeciętny budynek - zgodny z filozofią rodem z głębokiej komuny! taki cedzak ... który nigdy nie ma dość ogrzewania. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 27.01.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Śmierdzi prawie w całej Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.01.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 To trza opone dowalić aby mocniej śmierdziało.Ja mam problem bo u mnie opony nie chcą dymić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.01.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) .................Tu rozbrajamy argumenty, jakoby to węgiel i kopcenie nim było "tanie" stąd konkretna tabelka........................ Widzisz węgiel jest tani kopcenie już nie. Byle kocioł na ekogroszek nie kopci jeśli prawidłowo ustawiony. Tak samo w śmierdzielu też można czysto palić. Nie powiesz mi że gaz najczęstsza alternatywa dla węgla jest tańszy. Jeśli koś z głową kupuje węgiel i pali czysto. Mój kocioł 10kw przy teoretycznym obiążeniu cieplym 4,5kW i jeździe w sezonie 1,5-3kW nie kopci i jest tanio .jedynie PC w taniej taryfie go przebija. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Na prę osób tylko jedna stosuje palenie od góry ilu jest takich świadomy użytkowników jak Ty? Kolejna sprawa, że naprawdę trzeba mieć bardzo dobre C.O i dobrze zorganizowanie palenie, aby na prawdę się opłaciło. Co dzień przy drewnie trzeba ~godzinę, ponad godzinę spędzić.. i okazuje się, że pracując w tym czasie, spokojnie bym zarobił na rachunek za gaz.. w różnicy między gazem, a drewnem ..i jeszcze by zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.01.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Bardzo wielu co ma gaz w domu, pali śmieciuchami z dmuchawą.Ponadto kotły w 5 klasie... hmm.Siostra ma i widzę szary dym, prawie zawsze.Na tle nieba nie widać.Mieszka w dolinie , wystarczy wyjść na górkę, widać na tle otoczenia.Kocioł w 5 klasie. Pełny automat, węgiel retopal kupiony w lipcu luzem, składowany w suchej piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Zgoda, ale co z tym robić ? przecież to 5 klasa.. bodaj by gimnazjum było Chodzi oto, że coś co miało być tanie, ani zdrowe nie jest, ani w finalnym rozrachunku tanie! ilu gotuje na gazie ? sporo osób, to mają droższe frytki bo i taryfa droższa i udział opłat większy. Krótkowzroczność gaz leniem nie jest.. grzeje całą noc. Różnica jest spora jak się wstawi do obliczeń dobę grzania która ma 17 godzin. Sprawności, wstawiłem tabelkę, super przy 100% sprawności to drewno wychodzi wow. Drewno + bufor idzie przełknąć, bo to jak by nie było sporo gazu.. i na tle nieba nie widać nic prócz efektu gorącego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 27.01.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 hej może ktoś potwierdzić czy w kotle instrukcji jest informacja o paliwie?słyszałem ostatnio od gościa który produkuje kotły że niektórzy wysyłają kocioł z paliwem do badania a tym paliwem jest antracyt i wtedy emisja mniejsza, i może dlatego w późniejszej eksploatacji już nie jest tak różowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Czy ja wiem .. jak to jest jakieś lab to powinno trzymać fason i robić to rzetelnie. Kłamstwo ma krótkie nogi. Jestem zdania, że większość leci z prądem, a że nie pochylają się nad problemem, to potrafią nieświadomie coś niedobrego promować jako coś dobrego. Każdy tak robi, to znaczy że mają rację, a co jak to jest domino ?kopiuj wklej, i to jest ta sama kopia błędu, którego nikt nie chciał raczyć sprawdzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 27.01.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Logicznie rzecz ujmując to skoro 118m2 o wartości 300tys.zl dla kogoś to "buda dla psa" i "kurnik" to moim zdaniem trzeba być naprawdę niezłym zjebem żeby w większym czyli z automatu o wiele droższym domu dymac z łopatą dokladajac wungla do pieca... Mam pod nosem takiego zjeba. Wybudował się 2015/2016. Max 120m^2. Zamontował kopciucha i wozi na 'cićepce' swoim 20 letnim zgnitkiem 0,5t wungla co jakiś czas. W lato grzeje wodę. Teraz zamiast ośmiu miesięcy dymów mam dwanaście miesięcy dymów z kuminów..Zjeb dymi jak opętany. Nikt takiego syfu w sąsiedztwie nie wypuszcza. Nawet kolejarz, który pali nasączanymi - nie wiadomo czym - podkładami kolejowymi. Na pięć domów wkoło w dwóch rak. W jednym trzustki drugim żołądka.Pewnie koincydencja. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez dejfit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 i hasło, defekuję, jak pański komin Smutne to jest, że w XXI wieku, "taniość" polega na bezmyślności.. faktycznie tanio.. jak się otruje sąsiadów, jak ponad 50% opału nie przynosi efektu, tylko w postaci dymu, wywalana jest na somsiadów .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.01.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 "kolejarz, który pali nasączanymi - nie wiadomo czym - podkładami kolejowymi."Nasączanymi KREOZOTEM. Palny jest.A ci z rakiem to nic przecież nie jedzą i nie piją - wyłącznie oddychają i wystarcza... Nie widzicie tego, że system grzewczy oparty na gazie czy prądzie BEZ alternatywy w pełni uzależnia od jakiegoś dostawcy tego dobra?Teraz nawet za ubicie własnego wieprzka można dostać trzy lata lub 100 000zł grzywny...http://wolnosc24.pl/2017/02/25/ziobro-chce-dla-rolnikow-trzech-lata-wiezienia-za-nielegalny-uboj-swini-ostrzej-niz-za-hitlera-i-stalina/ Za Hitlera nawet tak nie było...Postraszyli jakowymś smogiem i ludziska lecą się uzależniać, że nóg mało nie pogubią...Silnie przestraszony (np. rakiem) pożyteczny idiota spali okolicę, aby spełnić marzenia swych władców. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.01.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Żołądek i trzustka a może sąsiedzi to razem coś łykali a nie wąchali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Chwila, tak jak byś nigdy moich postów nie czytał przecież nie wyskoczę z grzaniem PV , czy solaramii i atakiem na autonomię, kiedy trzeba bardziej przyziemne sprawy wyprowadzać. Gaz jest alternatywą na już.. zresztą drewno to 80% też gaz Jeśli o mnie chodzi.. to nawet może uroczyste odcięcie kabli prądowych w obecności sołtysa ale to jest normalnie qń z kopytami na raz.. tu problemy są bardziej prozaiczne.. poprawy potrzeba na już, na teraz .. stąd pokazanie obłudy kopcenia, że to niej jest tanio.. bo nie może być tanio! aby było ok, potrzeba serca i zaparcia w obsłudze kotła, trzeba umieć np wygarnąć żar, czy przerabiać kocioł na DS. Żyjemy w społeczeństwie, gdzie czasem mgr.. nie potrafi sobie koła zamontować w aucie. no cóż, tak jest.. i zmiany wymagają ? czego .. naszej odpowiedzialności. A nie machać ręką, a dobra jest.. i tonąć w absurdzie kopcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts