Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosta kalkulacja typowego posiadacza kotła na ekogroszek,nic dodać,nic ująć.

Po takiej wypowiedzi widzę coraz większy sens zakazu palenia ekogroszkiem.

52m2 trzy pokoje...

Nie mam zamiaru spuszczać z tonu jak widzę taką bezmyślość wśród inwestorów.

Bez syfu w domu oraz poza domem.

Dla mnie w domu możesz mieć syf ale nie życzę sobie sadzy na moich parapetach i smrodu na moim placu.

Sadza??????może sąsiedzi ci opony na złość pala pod domem jak ich tez nawracasz :D Mały żart

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tego arturo to juz czytać się nie da. On wie wszystko najlepiej to jest MacGyver, który wszystko potrafi. Za przeproszeniem wszędzie pierdoli o pompie oszczędnościach na kominach itp. Połowa jego postów to jest jedno i to samo. Powtarza się jak zaawansowany organik z miażdżycą. Na dodatek siedzi na forum całą dobę, robi z siebie gawędziarza i tak dzień w dzień. Już pisałem kiedyś o jego uzależnieniu. Pomyśl o żonie i o synu. Chyba, że Twoją pracą jest naganianie, co w zasadzie jest całkiem możliwe. Nie wiem jak można efektywnie wykonywać swoją pracę siedząc przez cały Boży dzień i noc na muratorze, a gdzie rodzina i inne obowiązki ?

Musisz się facet leczyć.

Edytowane przez pawko_

Nie mam zamiaru spuszczać z tonu jak widzę taką bezmyślość wśród inwestorów.

Bez syfu w domu oraz poza domem.

Dla mnie w domu możesz mieć syf ale nie życzę sobie sadzy na moich parapetach i smrodu na moim placu.

Towarzystwo wzajemnej adoracji, i lobby że węgiel jest beeeeee, a to co z gniazdka idzie to wiatraki. No, ale żyć z czegoś trzeba, tak więc pompiarze będą pisać

Pozdrawiam

Gość Arturo72
życzyć to sobie możesz.

A parapety będą Twoje, jak je spłacisz.....kredyciarzu.

Spoko,mieszkanie 52m2 będzie do sprzedania to i kredytu nie będzie :)

Powtarza się jak zaawansowany organik z miażdżycą. Na dodatek siedzi na forum całą dobę, robi z siebie gawędziarza i tak dzień w dzień.

Mam czas bo nie siedzę przy kotle i nie obserwuje spalania jak Ty,nie mam kotłowni żeby tam przesiadywać wiecznie.

A ciebie już kocioł wypuścił z kotłowni ?

Zasyfiłeś sobie trochę,siebie i otoczenie czy tylko siebie ?

Pali się dobrze czy masz dalej "kalafiory" za dużą kasę ?

Gość Arturo72
Towarzystwo wzajemnej adoracji, i lobby że węgiel jest beeeeee, a to co z gniazdka idzie to wiatraki. No, ale żyć z czegoś trzeba, tak więc pompiarze będą pisać

Pozdrawiam

Pacz Pan,mam 3 kopalnie w odległosci 5km od domu,kilku górników w rodzinie to powinienem lobbować na węgiel ;)

Oprócz pompy jest coś takiego:

http://allegro.pl/kociol-elektryczny-elterm-aszn-9-kw-okazja-i3744741541.html

Edytowane przez Arturo72

A co Ty wiesz o kalafiorach chory człowieku ? Masz czas ? Facet nie rozśmieszaj mnie, wiem jesteś starym gawędziarzem. Czasu to Ty masz jak typowy gimbus, któremu matka z ojcem wszystko podstawi pod nos, a on tylko siedzi przed monitorem. W zasadzie zastanawiam się czy nie jesteś jakimś studenciakiem naganiaczem. Palę i nie siedzę w kotłowni bo jeszcze nie mieszkam w nowym domu, póki co jestem 20 km od kotła. Zasyfiam kogoś ? Parapety mu brudzę ? Organiku u mnie dymu z komina nie uświadczysz ! Mnie też nikt nie zasyfia na moje szczęście. Nikt nie ma pomp, nie ogrzewa gazem, prądem, ale ludzie mają nowe kotły. Natomiast Ty wielki cwaniaczku, co się pobudowałeś na szkodach górniczych wśród samych górników nagle będziesz świat naprawiać ? Skoro jesteś w mniejszości to może Ty powinieneś zacząć od siebie ? Najlepiej przeprowadzając się poza granice kraju.

Biednego nie stać kupować dwa razy, widocznie Ty jesteś bogaty z tą swoją bieda pompą, która chwilę po gwarancji wysiądzie.

Edytowane przez pawko_

Skandynawia nie pali weglem tylko korzysta z pradu, PC i np. pelletu, ogrzewania miejskiego ...

Kur... kolejny, który wystrzela jak Filip z konopi. Czy Wy się czytacie ? Nie porównuj Skandynawii do Polski gdzie płaca minimalna wynosi 1600 zł brutto, a bezrobocie sięga prawie 20%. Chłopie obudź się !!!

Arturo jest taki przewidywalny we wszystkim, Do budowy przygotwywał się latami. Wszystko ma najlepsze. Tylko zapomniał o najważniejszym, że buduje się, a raczej wybudował na Śląsku na wiosce gdzie każdy na niego "kopci". Pytanie po co było tam kupować działkę i się budować ? Żeby teraz pie... na forum jedno i to samo ?

Ja też mam piec z podajnikiem ( celowo nie piszę jaki ci co wiedzą to i tak wiedzą a ci co chcą wiedzieć łatwo mogą się dowiedzieć) i dymu nie uświadczysz choćbyś naprawdę mocno chciał ALE Wiem takie wpisy są niewygodne dla pseudo ekologów co im w dupsko z ŁĘGU na energię z kosmosu ciepło, więc najlepiej wszystkich do jednego wora i udaje się że takich piecy nie ma albo to jakaś fanaberia.

POzdrawiam wszystkich ŁĘGOWCÓW co udają że ich komin jest lepszy.

Oczywiscie, mozesz miec racje... ale nie wszyscy tak maja.

Potem ryczalt ryczaltem a pojemnosc pojemnika co innego ( tu sa rozbieznosci w kraju jak to jest rozwiazywane )

Potem, przytaczajac tu nie ktore kometarze... jak ktos ma 1000:- i funkcjonujacy stary piec to nie poleci po nowy aby bylo "ekologicznie"

No. I od nich trzeba zacząć. Od tych dziadów co to po tysiąc mają i zamiast zdychać jeszcze się po Polsce pałętają.Żyć się szmatławcom chce, do lekarza chodzą, młodym, pięknym i ekologicznym w oczy ze swoim niedołęstwem lezą. A ze dwa najazdy SM na babcię z tym tysiącem renty. I jak tylko się znajdzie ślad, że kolorowej gazety do rozpalania użyła albo mokrego drewna - to w łeb ten durny jej karą taką, żeby ze trzy lata komornik połowę tej renty zabierał. Jak jej na leki nie zostanie - zdechnie szybciej. Świat bez takich jak ona piękniejszy będzie.

uprzedziłeś mnie...

w samym Rybniku M-5 bez problemu mozna za 150 - 180tys. kupić - i to po remoncie, popyt na te mieszkania jest niewielki, to i ceny niskie...

w dzielnicach nawet taniej - takie ceny są na Nowinach, 1km od centrum

Nie no rewelacyjny pomysł... w czasach 20% bezrobocia ludzie wyprowadzają się do miasta typu Wrocław, Poznań, Lublin, Warszawa, gdzie znalezienie pracy jest troszkę łatwiejsze niż w... Rybniku. A tu pojawiają się głosy aby właśnie tam wyprowadzić się i żebrać aby zapłacić za czynsz i opłaty bo ogrzewanie jest w czynszu ;)

Zapraszam do Warszawy 48m2 ogrzewanie miejskie 500 czynsz ( w tym wliczone ogrzewanie ) tylko chcesz kupić takie mieszkanie 350-400 tyś do remontu.

Dlaczego nie ma propozycji aby wyemigrować np. na Kubę ogrzewanie zbędne, miesięczne wynagrodzenie około 68 dolarów nawet z polską ręciną wyżyje się aż nad to. Owszem socjalizm ale tam przynajmniej jedzenie zapewnia państwo. Kuba się nie podoba więc może Meksyk tak nikt nikomu niczego nie każe a prąd występuje w przyrodzie i każdy go sobie bierze właśnie z tej przyrody.

Się nie podoba zawsze można wybrać Albanię, Mołdawię.

,,,, Aczkolwiek pewnie mam gdzieś wyniki badań i takich (domowych) tylko sensu ich upubliczniania nie widzę.

Madziu mylisz się.

My znamy tylko wyniki z badań kotłów nowych, badanych przy mocach nominalnych i ustawianych w laboratorium przez Mistrza Ceremonii Badawczej.

Więc jeżeli masz gdzieś w zakamarkach swoich szuflad, takie anonimowe wyniki, to bardzo Cię proszę w imieniu sporej grupy internautów o upublicznienie. Oczywiście z krótkimi objaśnieniami i komentarzem.

No. I od nich trzeba zacząć. Od tych dziadów co to po tysiąc mają i zamiast zdychać jeszcze się po Polsce pałętają.Żyć się szmatławcom chce, do lekarza chodzą, młodym, pięknym i ekologicznym w oczy ze swoim niedołęstwem lezą. A ze dwa najazdy SM na babcię z tym tysiącem renty. I jak tylko się znajdzie ślad, że kolorowej gazety do rozpalania użyła albo mokrego drewna - to w łeb ten durny jej karą taką, żeby ze trzy lata komornik połowę tej renty zabierał. Jak jej na leki nie zostanie - zdechnie szybciej. Świat bez takich jak ona piękniejszy będzie.

Kobra64 oni zapominają ze będą starzy,ze fortuna może się od nich odwrócić. Mam propozycje dla ludzi agitujących tak bardzo za zakazem węgla. Przyjedzcie w moje rejony i wytłumaczcie to ludziom którzy pracują po 10-12h ciężko fizycznie za około 2tys zl miesięcznie [netto] bez urlopów ubezpieczenia...Tylko panowie miejcie szybkie samochody,i nogi .U mnie porywny Naród jest :) .Mam wrażenie ze żaden z was nie żył nigdy od 1 do 1wszego gdzie kolo 25go pożyczał kasę. Wam przeszkadza dym,sadze ale jakos nie widzicie ze ich nie stac na palenie!! Sadzicie ze temu ludzie żyją na skraju nędzy bo oszczędzają każdy grosz????? Każdy woli gaz,olejowe od chodzenia do pieca..nie każdego stać...

Gość Arturo72
Nie no rewelacyjny pomysł... w czasach 20% bezrobocia ludzie wyprowadzają się do miasta typu Wrocław, Poznań, Lublin, Warszawa, gdzie znalezienie pracy jest troszkę łatwiejsze niż w... Rybniku. A tu pojawiają się głosy aby właśnie tam wyprowadzić się i żebrać aby zapłacić za czynsz i opłaty bo ogrzewanie jest w czynszu ;)

Zapraszam do Warszawy 48m2 ogrzewanie miejskie 500 czynsz ( w tym wliczone ogrzewanie ) tylko chcesz kupić takie mieszkanie 350-400 tyś do remontu.

Dlaczego nie ma propozycji aby wyemigrować np. na Kubę ogrzewanie zbędne, miesięczne wynagrodzenie około 68 dolarów nawet z polską ręciną wyżyje się aż nad to. Owszem socjalizm ale tam przynajmniej jedzenie zapewnia państwo. Kuba się nie podoba więc może Meksyk tak nikt nikomu niczego nie każe a prąd występuje w przyrodzie i każdy go sobie bierze właśnie z tej przyrody.

Się nie podoba zawsze można wybrać Albanię, Mołdawię.

I zapewne rodzina emigrujaca do Warszawy za pracą bierze kredyt na 1mln zł,kupuje dzalke budowlana i buduje dom 200m2 i będzie grzala ekogroszkiem.

Gość Arturo72
Kobra64 oni zapominają ze będą starzy,ze fortuna może się od nich odwrócić. Mam propozycje dla ludzi agitujących tak bardzo za zakazem węgla.

Mam wrażenie,że to Wy,budujący nowe domy po 150-200m2 tylko pod ekogroszek zapominacie,że będziecie kiedyś starzy,że taki dom trzeba będzie ogrzać,że węgiel będzie zdecydowanie droższy i skończy się za parę lat jak Ci,którzy dzisiaj palą śmieciami i kółko się zamyka,dlatego powinien być kategoryczny zakaz węgla dla nowych domów.

Może ludzie oprzytomieja i zamiast badziewnych domów zaczną budować domy na miarę,dobre domy,gdzie każde medium grzewcze będzie tanie w eksploatacji.

W czasie tegorocznych wakacji słuchałam audycji radiowej z której dowiedziałam się,że Niemcy zamknęły wszystkie swoje elektrownie atomowe i ceny energii poszybowały niebotycznie w górę,ale budujie się u nich elektrownie węglowe,prąd z węgla jest tańszy,sporo też widuje się u nich elektrowni wiatrowych.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie zakaże palenia węglem ot tak,jest to bardziej problem odpowiednich urządzeń grzewczych i mentalności Polaków i nie bieda jest tu najgorsza,tylko głupota,bo już Dostojewski stwierdził,że ''głupota jest siostrą zbrodni'' z czym nie sposób sie nie zgodzić.

Tu gdzie mieszkam nie ma takich problemów,buduje się sporo domów jednorodzinnych,ale jeszcze nie spotkałam się z tym żeby ktoś palił w nowym domu węglem,raczej wszyscy wybierają ogrzewanie gazowe plus kominek,drewno jest tanie i dostępne,a nowo budowane domy to nie wille 200m plus tylko ekonomiczne,proste bryły 100- 130m i utrzymanie takiego domu kosztuje tyle co mieszkania w bloku,