Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość TwojPan
Dlatego też powinien być wprowadzony zakaz palenia węglem :D

Zakaz,powinieneś mieć na wypowiedzi na tym forum.Bo, ani nie kreujesz świadomości,ani niczego-co fakt palenia węglem by to zmienił.Spierniczaj.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Temat węgla dla odbiorcy indywidualnego,jest już od lat zamknięty. Nie widzisz tego?.

Agonie powstrzymują jeszcze dotacje na kotły eko,ale jak z nimi jest sam wiesz...

....

Zapewniam Cię, że do końca mojej zawodowej aktywności starczy mi klientów i kasy na nich zarabianej ze sprzedaży węgla - pomimo że skóry z nich nie drę. Wciąż jeszcze zasadniczą część budynków stanowią domy starsze, gierkówki i jeszcze wcześniejsze. W tych domach kocioł na ekogroszek jest jedynym sensownym rozwiązaniem, zapewniającym jakąś odrobinę komfortu temperatury i obsługi za rozsądne pieniądze. Bez demolki elewacji, dachu i posadzek w dodatku. I jeszcze długo tak pozostanie. Nie zabraknie mi pracy do końca moich dni - o to jestem spokojny.

Wypadła dekarbonizacja

Nawet delegacja Polski - kraju, który blisko 90 proc. energii elektrycznej produkuje z węgla - miała prawo do zadowolenia. Z tekstu porozumienia zniknęło bowiem słowo "dekarbonizacja", które prezydent Duda uznał ostatnio za "herezję".

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75477,19335556,jest-ostateczna-wersja-porozumienia-klimatycznego-w-paryzu.html#ixzz3u988zmQT

Gość Arturo72
Wypadła dekarbonizacja

Nawet delegacja Polski - kraju, który blisko 90 proc. energii elektrycznej produkuje z węgla - miała prawo do zadowolenia. Z tekstu porozumienia zniknęło bowiem słowo "dekarbonizacja", które prezydent Duda uznał ostatnio za "herezję".

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75477,19335556,jest-ostateczna-wersja-porozumienia-klimatycznego-w-paryzu.html#ixzz3u988zmQT

Nie mam nic przeciwko temu,żeby węgiel w cywilizowany sposób zamieniać na energię.

Niestety w ŻADNYM domu nic takiego nie ma miejsca.

Dlatego jedynie zakaz stosowania węgla w nowych domach będzie sposobem na to,żeby ów węgiel był wykorzystywany w cywilizowany sposób w elektrowniach.

A kobra niech tłucze kasę na gierkowkach zanim dla nich nie zrobią preferencyjnych zasad pozbycia się syfu w powietrzu.

Gość TwojPan
Zapewniam Cię, że do końca mojej zawodowej aktywności starczy mi klientów i kasy na nich zarabianej ze sprzedaży węgla - pomimo że skóry z nich nie drę. Wciąż jeszcze zasadniczą część budynków stanowią domy starsze, gierkówki i jeszcze wcześniejsze. W tych domach kocioł na ekogroszek jest jedynym sensownym rozwiązaniem, zapewniającym jakąś odrobinę komfortu temperatury i obsługi za rozsądne pieniądze. Bez demolki elewacji, dachu i posadzek w dodatku. I jeszcze długo tak pozostanie. Nie zabraknie mi pracy do końca moich dni - o to jestem spokojny.

I tego z całego serca,Ci życzę.Chciałbym,mieć taka pewność i ja-w tym co robię.

Co do całej reszty,nie zgadzam się -nawet w 10%.Ale to moje zdanie.

Pozdrawiam.

Skończ p**** kobra o szkodach.

Mam Ci pokazać pismo z kopalni?

Nic nie dali i mam się wypałować bo nie mają jeszcze koncesji, ale będą ją mieć od lutego przyszłego roku.

Zejdź na ziemie!!!

Zero kasy, zero!

Rozumiesz?

Mało tego.

Wydymali mnie, bo napisali że ma być 2 kategoria Teraz nagle okazuje się, że będzie 3-cia.

Dymają ludzi.

Gdyby byli uczciwi, dopłacaliby do działki i byłby całkowity zakaz budowy.

Tak nie jest. Więc dymają ludzi.

Niestety, Ci którzy nie sa obeznani, są na stracie od początku do końca.

Pijar za to zawsze wygra.

Wybuduj dom na szkodach.

Może zrozumiesz co to oznacza kiedy będą Ci się meble przewracały, talerz z obiadem spadał, ściany będą jak sito, wiatr hulał jak w stodole.

Nie masz styczności, powtarzasz bajki za plebsem.

Ps,

Działkę miałem zanim okaqało się, że będą szkody górnicze.

Edytowane przez klaudiusz_x

Skończ p**** kobra o szkodach.

.....

Gdyby byli uczciwi, dopłacaliby do działki i byłby całkowity zakaz budowy...

klaudiusz - no przecież napisałem że tak moim zdaniem powinno być. Kasę powinien brać właściciel działki - bo on ponosi szkodę z tytułu utraty jej wartości spowodowanej lokalizacją na terenie " szkodowym ". A że tak nie jest? Czy to moja wina? A że pasą się na tym różne cwaniaczki, taniej kupujące grunt i jeszcze do kopalni łapę wyciągające po kasę na zabezpieczenia przed szkodami? Czy to moja wina? A że gminy ochoczo przekształcają grunty, na których nigdy i nikt pozwolenia na budowę nie powinien dostać - podobnie jak na terenach zalewowych, osuwiskowych itepe - czy to moja wina? Że pazerne są i robią to tylko dlatego, żeby kasę wyrwać z tytułu przekształcenia?

Gość Arturo72
klaudiusz - no przecież napisałem że tak moim zdaniem powinno być. Kasę powinien brać właściciel działki - bo on ponosi szkodę z tytułu utraty jej wartości spowodowanej lokalizacją na terenie " szkodowym ". A że tak nie jest? Czy to moja wina? A że pasą się na tym różne cwaniaczki, taniej kupujące grunt i jeszcze do kopalni łapę wyciągające po kasę na zabezpieczenia przed szkodami? Czy to moja wina? A że gminy ochoczo przekształcają grunty, na których nigdy i nikt pozwolenia na budowę nie powinien dostać - podobnie jak na terenach zalewowych, osuwiskowych itepe - czy to moja wina? Że pazerne są i robią to tylko dlatego, żeby kasę wyrwać z tytułu przekształcenia?

W dalszym ciągu opowiadasz bzdury,właściciel działki CIESZY SIĘ ,że jego działka pomimo szkód górniczych została objęta przez MPZP jako działka pod budownictwo jednorodzinne a niw jako nie uzytek i sprzeda ją za 150zl/m2 zamiast uprawiać pole rolne dalej w cenie 15zl/m2.

To nie jest wioska Twojego pokroju ze hektary są wg uznania dzielone wg WZ. I nas WZ nie występują. Ja mam kilka Gmin w promieniu 10km za Gliwicami. Każda gminę ma MPZP czyli dzialka poza MPZP nie będzie zabudowana.

To jest cywilizacja kobra.

Nie za bardzo odnajdujesz się w cywilizacji widzę zresztą jak większość użytkowników węgla zwanego eko.

I Ciebie na wiosce w jakiej cenie jest m2 działki budowlanej nie narazonej na żadne tompniecia ?

Ile straciłem kasy ?

Edytowane przez Arturo72

W dalszym ciągu opowiadasz bzdury,właściciel działki CIESZY SIĘ ,że jego działka pomimo szkód górniczych została objęta przez MPZP jako działka pod budownictwo jednorodzinne a niw jako nie uzytek i sprzeda ją za 150zl/m2 zamiast uprawiać pole rolne dalej w cenie 15zl/m2.

To nie jest wioska Twojego pokroju ze hektary są wg uznania dzielone wg WZ. I nas WZ nie występują. Ja mam kilka Gmin w promieniu 10km za Gliwicami. Każda gminę ma MPZP czyli dzialka poza MPZP nie będzie zabudowana.

Nie za bardzo odnajdujesz się w cywilizacji widzę zresztą jak większość użytkowników węgla zwanego eko.

I Ciebie na wiosce w jakiej cenie jest m2 działki budowlanej nie narazonej na żadne tompniecia ?

Ile straciłem kasy ?

Czyli widzisz Arturo, zająłeś się wyciąganiem kasy za szkody górnicze a nie zwróciłeś uwagi czym sąsiedzi palą i teraz wylewasz swoje żale na forum.

Myślisz że kiedyś sąsiedzi przejdą na pompki, raczej nie bo będą dużo więcej płacić za ogrzewanie bo nie mają 100% podłogówki, a takich domów w Polsce jest pewnie co najmniej 95%. Widzisz ja wolałem mieszkać trochę dalej od miasta, ale nawet jakby każdy z sąsiadów palił śmieciuchem to mam tak małe zagęszczenie domów i dużo pól uprawnych i lasów i otwarty teren że mam powietrze dużo czyściejsze niż w poprzednim miejscu zamieszkania.

Czyli widzisz Arturo, zająłeś się wyciąganiem kasy za szkody górnicze a nie zwróciłeś uwagi czym sąsiedzi palą i teraz wylewasz swoje żale na forum.

Myślisz że kiedyś sąsiedzi przejdą na pompki, raczej nie bo będą dużo więcej płacić za ogrzewanie bo nie mają 100% podłogówki, a takich domów w Polsce jest pewnie co najmniej 95%. Widzisz ja wolałem mieszkać trochę dalej od miasta, ale nawet jakby każdy z sąsiadów palił śmieciuchem to mam tak małe zagęszczenie domów i dużo pól uprawnych i lasów i otwarty teren że mam powietrze dużo czyściejsze niż w poprzednim miejscu zamieszkania.

Ty nadal nie rozumiesz, że tu nie chodzi o jednostkę, nie chodzi o Artura. Nie każdy może sobie pozwolić na przeprowadzkę, szczególnie ten, co go nie stać nawet na remont i termomodernizację "starego" domu. On też jest truty. Jak jest truty, to będzie leczony. Z NASZYCH pieniędzy. Dlatego właśnie powinien być zakaz palenia węglem, przede wszystkim w nowych domach, dofinansowanie powinno iść na termomodernizację starych domów (<2000) aby na początek ZMNIEJSZYĆ emisję, tych co ich nie stać po termomodernizacji na wymianę źródła ciepła lub jego utrzymanie, powinno się uczyć jak czysto palić w ich starych piecach i rozliczać za nadmierne smrodzenie (czyt. nie przykładanie się do obowiązku nie zatruwania życia innym). Powinno się też uświadamiać ludziom, że ew. termomodernizacja i zakup czystego źródła ciepła to wydatek śmiesznie niski w porównaniu z tym który się kryje za ich leczeniem za parę lat. Ale widać po tym wątku, że takie uświadamianie to walenie głową w mur przy mentalności przeciętnego etatowego palacza.

Edytowane przez Myjk

Ile straciłem kasy ?

Moja wioska ArWiNi leży 400 metrów od granic administracyjnych Krakowa. I 2000 metrów od Wieliczki. MPZP posiada od jakichś 10 lat, na przyszły rok ma być aktualizacja. Cena ara gruntu budowlanego waha się od 30 do 35 tysięcy. Takie pojęcie" sypialnia wielkiego miasta " - jest Ci znane? No to jest właśnie moja wioska. To jest cywilizacja. W odróżnieniu od takiej pseudocywilizacji, w której wydaje się pozwolenia na budowę na terenach zalewowych, osuwiskowych i terenach objętych szkodami górniczymi. Żaden metr kwadratowy położony na terenach objętych szkodami nigdy nie powinien zostać przekształcony z rolnego w budowlany.

Gość Arturo72

Nie wiesz o czym mówisz kobra,Śląsk to jedna wielka kopalnia,gmina Gierałtowice z kilkoma solectwami leży w całości na terenie szkód górniczych. To również jest sypialnia Gliwic bo do granic mam 2km a do centrum 8km no i 5 kopalń w promieniu 10km :)

Dlatego też zakaz stosowania węgla w nowych domach powinien być wprowadzony ;)

Grunt znajdował się wg MPZP w miejscu z przeznaczeniem na budownictwo jednorodzinne,zresztą jak wszystkie wolne dzialki w centrum mojej wsi ;)

Jest 5 kategorii szkód górniczych,na 4 i 5 nie można budować. Ja mam 3.

Edytowane przez Arturo72

Nie wiesz o czym mówisz kobra,Śląsk to jedna wielka kopalnia,gmina Gierałtowice z kilkoma solectwami leży w całości na terenie szkód górniczych. To również jest sypialnia Gliwic bo do granic mam 2km a do centrum 8km no i 5 kopalń w promieniu 10km :)

Grunt znajdował się wg MPZP w miejscu z przeznaczeniem na budownictwo jednorodzinne,zresztą jak wszystkie wolne dzialki w centrum mojej wsi ;)

Ta twoja pseudo wojenka może dla ciebie się źle skończyć, myślisz że jak wprowadzą zakaz palenia węglem to będziesz miał mniejsze prawdopodobieństwo szkód górniczych i czyściejsze powietrze, ale nie dostrzegasz na dalszą metę że cały Śląsk stanie się wielkim slamsem, nawet nie zdajesz sobie sprawy ile ludzi żyje tam dzięki kopalnią. Zanieczyszczenie powietrza powodują głównie śmieciuchy i piece kaflowe ( w Krakowie standardem są w centrum kamienice w których jest co najmniej 8 mieszkań i w każdym przynajmniej 2 piece kaflowe które kopcą na całą okolice, a takich kamienic jest tysiące), już sama modernizacja i wymiana nawet na piece na ekogroszek dużo by dała, do tego samochody, a zwłaszcza diesle dokładają następne zanieczyszczenia. Jedyne rozwiązanie dla naszej gospodarki i zanieczyszczenia to zmodernizowanie najstarszych kotłowni i wprowadzenie badań pieców na ekogroszek.

ty to się na wszystkim znasz...szacun

tyle że na 4 kategorii na pewno można budować, co do 5 to nie jestem pewny...inna kwestia czy warto, nawet jeśli można

http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/06/dom-na-terenie-gorniczym.html

A kiedyś to czym się paliło ? nie było nowych domów z co, tylko same kafloki.

I dla Śląska najlepiej by było jakby kopalnie upadły. Węgiel i tak coraz gorszy i coraz droższy a skutki dla ludzi na powierzchni coraz poważniejsze..

Na szczęście mieszkam nad filarem ochronnym w budynku w którym kiedyś mieszkali zarządzający kopalnią :D

Ta twoja pseudo wojenka może dla ciebie się źle skończyć, myślisz że jak wprowadzą zakaz palenia węglem to będziesz miał mniejsze prawdopodobieństwo szkód górniczych i czyściejsze powietrze, ale nie dostrzegasz na dalszą metę że cały Śląsk stanie się wielkim slamsem, nawet nie zdajesz sobie sprawy ile ludzi żyje tam dzięki kopalnią. .

Jaki procent wydobycia węgla kamiennego przeznaczany jest na opał w budownictwie jednorodzinnym ?

Na Śląsku i tak trzeba zamknąć 1/3 kopalni - z tego, co uferduje reszta wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie w kraju.

I bynajmniej nie spowoduje to, że Śląsk stanie się slumsem

• 2 weeks później...
a co robi jak nie ma odbioru ciepła?

Wybaczcie że nie mam sił czytać kilku stron, nie nadążam z tym szybkim tempem w tym temacie.

Już tłumacze, kolego. Piec ze sterownikiem PID praktycznie nie wpada w nadzór. Jeśli już to może na minutę.

Z moich obserwacji, tylko wtedy gdy coś zmieniam w ustawieniach. Temp. zadaną lub temp. na zaworach.

Cały czas jest odbiór ciepła, chodzi podłogówka, grzeje CWU. Wszystko sobie można zaprogramować jeśli tylko na to instalacja pozwala.

Chciałbym żebyście nie wrzucali kotłów na węgiel do jednego worka. Nie każdy to śmieciuch, niektóre naprawdę mają dosyć mocno rozbudowaną automatykę.

Ty nadal nie rozumiesz, że tu nie chodzi o jednostkę, nie chodzi o Artura. Nie każdy może sobie pozwolić na przeprowadzkę, szczególnie ten, co go nie stać nawet na remont i termomodernizację "starego" domu. On też jest truty. Jak jest truty, to będzie leczony. Z NASZYCH pieniędzy. Dlatego właśnie powinien być zakaz palenia węglem, przede wszystkim w nowych domach, dofinansowanie powinno iść na termomodernizację starych domów (<2000) aby na początek ZMNIEJSZYĆ emisję, tych co ich nie stać po termomodernizacji na wymianę źródła ciepła lub jego utrzymanie, powinno się uczyć jak czysto palić w ich starych piecach i rozliczać za nadmierne smrodzenie (czyt. nie przykładanie się do obowiązku nie zatruwania życia innym). Powinno się też uświadamiać ludziom, że ew. termomodernizacja i zakup czystego źródła ciepła to wydatek śmiesznie niski w porównaniu z tym który się kryje za ich leczeniem za parę lat. Ale widać po tym wątku, że takie uświadamianie to walenie głową w mur przy mentalności przeciętnego etatowego palacza.

Zapytałem w tym wątku już jednego mądrale, pytam teraz drugiego:

-paliłeś, palisz papierosy?

-mieszkasz w domu z ogrzewaniem na węgiel?

-jakim samochodem jeździsz?

i pytanie dodatkowe:

-co zrobiłeś by w twoim otoczeniu gdzie mieszkasz było czystsze powietrze?

oczywiście tamten mądrala nie odpowiedział, ty zrób to tak, by odpowiedź była tylko na pytanie, bez DZIECINADY