Myjk 24.12.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Myślałem, że zajarzysz z tym przymarzaniem dupy do stołka, ale nie dalej bełkot. Pomoge ci i dam rozwiązanie twoich problemów na tacy: -po pierwsze sprzedajesz smrodzący samochód -po drugie wyprowadzasz się z domu ze smrodzącym śmieciuchem do czystej okolicy gdzie masz budowe Tym sposobem pozbywasz się trzech smrodów, masz blisko na budowe i sporo zaoszczędzonej kasy. Wtedy zasiądź do komputera i pouczaj innych. Jeśli tak nie zrobisz to zadziała (jak u wszystkich tych co w/g ciebie robią źle) ekonomika i wygodnictwo-czaisz? Widzę, że odprawiasz po raz kolejny dziecinadę i jak tchórz nie potrafisz odpowiedzieć na banalnie proste pytania. Cóż, niczego innego się po tobie, mirku z audi co wrąbał piec na węgiel do nowego domu, nie spodziewałem. No więc różnica między nami nadal jest taka, że ja rozumiem problemy i dążę do ich rozwiązania. Ty się nawet do tego przyznać nie potrafisz. W innym miejscu pisałeś, że spalasz 2 tony węgla. No to liczmy. Niech ten węgiel będzie i 29 MJ - bo palący od góry lubią węgiel typ 32 i 33. Niech sprawność wyniesie nawet i tych 60% - bo tak to przyjmują fachowcy w temacie palenia od góry. To daje 9700 kWh/sezon grzewczy. W drugiej taryfie buforem z grzałkami - 2900 PLN. A Ciebie ten węgiel plus drewno rozpałkowe kosztuje minimum półtora klocka. Czyli za 1400 na rok trujesz siebie, rodzinę i sąsiadów. 117 zeta miesięcznie są warte Twoje światłe poglądy i święte oburzenie. A - no i Twoja codzienna murzyńska robota przy śmierdzielącym kopciuchu też się w tej kwocie mieści. No wstyd. PS. Tyle są warte - to znaczy że z tyle gotów jesteś je sprzedać. Te swoje światłe poglądy i święte oburzenie. I za tyle je sprzedajesz co rok. Znowu kłamiesz i manipulujesz, nie wstyd ci? Nie mam buforu (bo ani grama podłogówki nie mam, ani nie mam zbiornika), więc ogrzewanie prądem nie będzie mnie kosztować 2900 jak się wyprułeś tylko minimum 4500zł. I to tylko pod warunkiem, że będą takie "zimy" jak ostatnie dwa lata. Wiesz, jak już próbujesz się wykazać, to postaraj się choć trochę bardziej, sprzedawco węgla. Edytowane 24 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.12.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Napisałem - buforem z grzałkami. Jak nie masz - to kup albo zrób. Chyba zdrowie Twoje i Twoich bliskich i sąsiadów oraz Twoje światłe poglądy, święte oburzenie i codzienna murzyńska tyrka przy śmierdzielu są warte ceny bufora z grzałkami? No - chyba że nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.12.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 W wielu miastach, straż miejska zamienia fotoradary, na "urządzenia antysmogowe" dla palaczy w kotłach. I to jest dobry kierunek bo przypominam że; spalanie "śmieci" karane jest mandatem do 500 zł albo przez sąd grzywną nawet do 5 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.12.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Napisałem - buforem z grzałkami. Jak nie masz - to kup albo zrób. Chyba zdrowie Twoje i Twoich bliskich i sąsiadów oraz Twoje światłe poglądy, święte oburzenie i codzienna murzyńska tyrka przy śmierdzielu są warte ceny bufora z grzałkami? No - chyba że nie są.to kup mu albo zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.12.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Napisałem - buforem z grzałkami. Jak nie masz - to kup albo zrób. Chyba zdrowie Twoje i Twoich bliskich i sąsiadów oraz Twoje światłe poglądy, święte oburzenie i codzienna murzyńska tyrka przy śmierdzielu są warte ceny bufora z grzałkami? No - chyba że nie są. Przecież robię, zamiast opóźniać budowę nowego domu wydając głupkowato kasę na reanimację starego trupa, buduję nowy, czysty dom. Wtedy w starym się zamontuje PC (zamiast "eko"węgla). Czegoś jeszcze nie rozumiesz, trzeba powtórzyć, wytłumaczyć ci, wyłuszczyć? W wielu miastach, straż miejska zamienia fotoradary, na "urządzenia antysmogowe" dla palaczy w kotłach. I to jest dobry kierunek bo przypominam że; spalanie "śmieci" karane jest mandatem do 500 zł albo przez sąd grzywną nawet do 5 tys. zł. To jest dobry kierunek, ale wcale nie nowy. Już wcześniej takie rajdy uskuteczniali (pisali o tym na czysteogrzewanie), i tylko w niewielkim stopniu stwierdzano palenie śmieciami. Problemem jest źle spalany węgiel albo źle spalane drewno. Edytowane 24 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.12.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Przecież robię, zamiast opóźniać budowę nowego domu wydając głupkowato kasę na reanimację starego trupa, buduję nowy, czysty dom. Wtedy w starym się zamontuje PC (zamiast "eko"węgla). Czegoś jeszcze nie rozumiesz, trzeba powtórzyć, wytłumaczyć ci, wyłuszczyć? .... No to mnie zastanawia. Gdybym ja prowadził teki dżihad antywęglowy, to NAJPIERW zamontowałbym to PC, a później budował nowy dom. No bo jakie będą koszty leczenia Ciebie i Twoich bliskich po kolejnych kilku latach trucia ich przez Ciebie śmierdzielącym śmieciuchem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.12.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) To jest dobry kierunek, ale wcale nie nowy. Już wcześniej takie rajdy uskuteczniali (pisali o tym na czysteogrzewanie), i tylko w niewielkim stopniu stwierdzano palenie śmieciami. Problemem jest źle spalany węgiel albo źle spalane drewno. Nowy - bo nie będą już sprawdzali "organoleptycznie" - bo zamieniają fotoradary na mierniki i intensywnie się szkolą, aby "nabrać" stosownych uprawnień. Będą mieli nową maszynkę do robienia pieniędzy. Ps. Warto poczytać (zwłaszcza str.5, oraz str. 77): http://www.mos.gov.pl/g2/big/2015_09/4c1484d505772a0dafd8405f0bd8d2d0.pdf Analiza dotychczas przeprowadzonych ocen jakości powietrza za lata 2003–2013 wskazuje na fakt, że stan jakości powietrza w Polsce ulega systematycznej poprawie. Zmienił się także udział poszczególnych źródeł mających wpływ na stan jakości powietrza. Początkowo obserwowano największy wpływ sektora energetyki i przemysłu, a znacznie mniejszy sektora transportu i sektora bytowo-komunalnego. Jednakże w wyniku stosowania rozwiązań techniczno-technologicznych i*prawnych wpływ sektora przemysłu uległ znacznemu zmniejszeniu. Mimo znacznej redukcji emisji w obszarze sektora przemysłu standardy jakości powietrza nadal nie są dotrzymywane. Wyniki ocen rocznych, przeprowadzanych przez Inspekcję Ochrony Środowiska, jednoznacznie wskazują, że za nieodpowiedni stan jakości powietrza w Polsce odpowiada w pierwszej kolejności zjawisko tzw. niskiej emisji, pochodzącej z sektora bytowo-komunalnego oraz z transportu. W 2013 r. udział źródeł odpowiedzialnych za przekroczenie poziomu dopuszczalnego pyłu PM101 w skali kraju przedstawia się następująco: • 88,21% – indywidualne ogrzewanie budynków, • 5,77% – ruch pojazdów (w tym intensywny ruch pojazdów w centrach miast), • 2,98% – emisja wtórna zanieczyszczeń pyłowych z powierzchni odkrytych dróg i ulic, • 1,84% – przemysł, • 1,17% – napływ transgraniczny, • 0,03% – źródła nieantropogeniczne. W sektorze bytowo-komunalnym stosowane są często paliwa złej jakości oraz spalane są odpady w nieprzystosowanych do tego celu instalacjach grzewczych. Te nieodpowiednie praktyki i*zachowania wynikają z niedostatecznej świadomości społeczeństwa o wpływie jego działań na stan jakości powietrza i związanych z tym skutkach zdrowotnych, a także ze względów ekonomicznych. Coraz częściej jednak uaktywniają się ruchy obywatelskie na rzecz poprawy jakości powietrza i walki z zanieczyszczeniami. Ich uczestnicy podnoszą coraz mocniej kwestie szkód na zdrowiu oraz związanych z nimi kosztów finansowo-społecznych, a także obywatelskiego prawa do czystego powietrza. Edytowane 24 Grudnia 2015 przez sSiwy12 cytat wkleiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.12.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) No to mnie zastanawia. Gdybym ja prowadził teki dżihad antywęglowy, to NAJPIERW zamontowałbym to PC, a później budował nowy dom. No bo jakie będą koszty leczenia Ciebie i Twoich bliskich po kolejnych kilku latach trucia ich przez Ciebie śmierdzielącym śmieciuchem? To niech cię zastanawia dalej, albo wróć do wcześniejszych postów i przeczytaj dlaczego zrobię to dopiero po przeprowadzce. Oczywiście ty nie prowadzisz i nie będziesz prowadzić "dżihadu" antywęglowego, to jasne, bo jesteś sprzedawcą węgla. Pewnie gdybyś sprzedawał inne źródła czy systemy grzewcze, pierwszy byś tutaj krzyczał jaki to węgiel jest zły, hipokryto. Tym się właśnie różnimy, ty piszesz to co ci akurat wygodne, ja piszę co o tym myślę, niezależnie od tego jak to uderza we mnie samego. Ja jestem świadom problemów i dążę do poprawy tego stanu w takim stopniu, na jaki pozwala matematyka i logika. Nowy - bo nie będą już sprawdzali "organoleptycznie" - bo zamieniają fotoradary na mierniki i intensywnie się szkolą, aby "nabrać" stosownych uprawnień. Będą mieli nową maszynkę do robienia pieniędzy. Może to w końcu zmusi ludzi do myślenia, że nie warto palić śmieciami. Nadal jednak uważam, że zakaz palenia węglem powinien dotyczyć na pierwszy plan nowych budynków. Potem wraz z "młodością" powinno się egzekwować przechodzenie na czystsze źródła. Edytowane 24 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.12.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (...) Nie mam buforu (bo ani grama podłogówki nie mam, ani nie mam zbiornika), więc ogrzewanie prądem nie będzie mnie kosztować 2900 jak się wyprułeś tylko minimum 4500zł. I to tylko pod warunkiem, że będą takie "zimy" jak ostatnie dwa lata. (...) Możesz to jakoś na cyferkach przedstawić, bo jeszcze nie spotkałem się z tezą, że koszt kWh dla grzejących podłogówką jest niższy, niż dla grzejących kalafiorami. Muszę powiedzieć z niesmakiem, że argument z ostatniego zdania jest typowo węglarski. Bez taniego węgla można popaść w ruinę grzejąc prądem budynek po termomodernizacji, a jak wyglądać będzie amortyzacja zakupu pompy ciepła do tego lokalu? Boję się liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.12.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Możesz to jakoś na cyferkach przedstawić, bo jeszcze nie spotkałem się z tezą, że koszt kWh dla grzejących podłogówką jest niższy, niż dla grzejących kalafiorami. A no jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.12.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 A moim zdaniem nie ma - pomijając grzanie przez PCi - a już zupełnie pomijając kalafiory niskotemperaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.12.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (...) Pewnie gdybyś sprzedawał inne źródła czy systemy grzewcze, pierwszy byś tutaj krzyczał jaki to węgiel jest zły, (...) A inni, którzy promują inne sposoby ogrzewania, krzyczą, że wegiel zły. Z jakich powodów? Altruizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.12.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 A no jest No to lecisz z cyferkami, ale pamiętaj o założeniu: bufor grzany grzałkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.12.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Nowy - bo nie będą już sprawdzali "organoleptycznie" - bo zamieniają fotoradary na mierniki i intensywnie się szkolą, aby "nabrać" stosownych uprawnień. Będą mieli nową maszynkę do robienia pieniędzy.f No i bardzo dobrze , bo to jedyna "maszynka" która uważam że jest społecznie potrzebna ... Wielu ludzi nie ma pojęcia jak palić a wiele pali z premedytacją śmieciami (opony , butelki i itd) , bo za darmo , a że trują niesamowicie sąsiadów to ich nie interesuje. Taki osobom powinno przywalać się po 5000zł kary tak aby kara była bardzo "motywująca" ... Nie mam współczucia dla ludzi którzy palą śmieciami , bo oni trują sąsiadów i to takimi toksynami i świństwami że nie powinno być żadnego zmiłuj się ... Ja rozumię że ktoś biedny i pozbiera jakiś chrust i tym pali , ale śmieciami ??? Ale też powinna być masowa akcja na temat jak palić , jakie są tego oszczędności na opale i itd , tak aby każdy miał świadomość że zmiana sposobu palenia = oszczedności pieniędzy w portfelu ... To działa Myślę że w wielu przypadkach wystarczy pokazać i nauczyć , a w nielicznych karać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 24.12.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Dobra, dajcie już spokój. to jak z polityką, każdy ma swoje poglądy i raczej już ich nie zmieni. węglowcy mają instalacje obługową, pelletowcy też, jedni więcej drudzy mniej obsługową ... bo np. bardziej zautomatyzowaną.inny bezobsługowe - każdy ma jakieś powody że takie założył do swojego domu. Jeden nie chcial eksperymentować, wolał stare sprawdzone technologie, szczególnie że władował taką kase już w swój dom. Drugi poszedł z modą i zmianami i ma nowszą technologię. Moja okolica akurat nie jest aż tak zakopcona, nieodczuwam tak tego smogu. Może ze 2 razy mi się zdarzyło jak mgła jest nisko...Pozatym wszystkiego dobrego Wam życze. Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.12.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 No to lecisz z cyferkami, ale pamiętaj o założeniu: bufor grzany grzałkami. Tylko pomyśl jak wielki musiałby być ten bufor do starego domu z grzejnikami. Wszystko można, tylko musi być jeszcze sens ekonomiczny. W starym domu go nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.12.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Tylko pomyśl jak wielki musiałby być ten bufor do starego domu z grzejnikami. Wszystko można, tylko musi być jeszcze sens ekonomiczny. W starym domu go nie widzę. Nie wykręcaj się. Udowodnij, coś wcześniej klepnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.12.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Nie wykręcaj się. Udowodnij, coś wcześniej klepnął Ja się wykręcam? Lepiej napisz gdzie napisałeś w poście, do którego się odniosłem o dodatkowym buforze? Możesz to jakoś na cyferkach przedstawić, bo jeszcze nie spotkałem się z tezą, że koszt kWh dla grzejących podłogówką jest niższy, niż dla grzejących kalafiorami. A no nigdzie. Więc skoro nie ma dodatkowego bufora, to w tym wypadku jego rolę przejmuje podłogówka, co jest jednoznaczne z tańszą kWh ładowaną w II taryfie. Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.12.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Ja się wykręcam? Lepiej napisz gdzie napisałeś w poście, do którego się odniosłem o dodatkowym buforze? A no nigdzie. Więc skoro nie ma dodatkowego bufora, to w tym wypadku jego rolę przejmuje podłogówka, co jest jednoznaczne z tańszą kWh ładowaną w II taryfie. Wesołych Świąt. Tezy Twoje niestety nie odnoszą się do całości dyskusji, tylko do wybranego jej wyrywka. Nie mają więc z całością związku. Ale pójdźmy Twoim tokiem myślenia... Mury budynku też akumulują ciepło. Obecnie Myjk ogrzewa dom paląc cyklicznie. Cóż stoi na przeszkodzie, aby prądem nie ogrzewać podobnie, nie instalując bufora. Przypomnę, że układ grzewczy jest przewymiarowany, więc w czasie taniej taryfy może wpompować w dom mnóstwo ciepła No i Wesołych wzajemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.12.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Tezy Twoje niestety nie odnoszą się do całości dyskusji, tylko do wybranego jej wyrywka. Nie mają więc z całością związku. Ale pójdźmy Twoim tokiem myślenia... Mury budynku też akumulują ciepło. Obecnie Myjk ogrzewa dom paląc cyklicznie. Cóż stoi na przeszkodzie, aby prądem nie ogrzewać podobnie, nie instalując bufora. Przypomnę, że układ grzewczy jest przewymiarowany, więc w czasie taniej taryfy może wpompować w dom mnóstwo ciepła No i Wesołych wzajemnie. Przestań kręcić, przynajmniej w Wigilię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts