Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamienię 100 000 domów opalanych węglem na jedną elektrownię, która czysto spali węgiel dla pozyskania energii dla tych 100 000 domów i przemysłu, który zatrudni mieszkańców tych domów. Wchodzisz?

To do dzieła zbawicielu ludzkości :)

Widzisz Liwek średnio zużywasz 8,6tony/osobę, ja tylko 2,5 rocznie na całą chałupę, dojdzie coś w zużyciu na cele bytowego.

kto tu kogo truje ? ja Liwka swoim "eko" kotłem czy Liwek mnie swoim czystym prądem z tego brudnego węgla ?

Widzisz tak sobie możemy pitolić głupoty po forum bo niczym innym to nie jest jak takim sobie pitoleniem :)

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

coś takiego mi gdzieś mignęło..

http://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/Europa_Kohlekarte_farbig_0.jpg

Kohlrekraftwerke = ELEKTROWNIE WĘGLOWE (żeby nikt nie pisał że nie rozumie o co chodzi w tej grafice :p)

a świstak zawija.....

dodam, że powietrze mają całkiem czyste. wniosek - elektrownie węglowe nie przyczyniają się do wzrostu zanieczyszczenia powietrza tak jak niektórzy (np. karoka65) tutaj chcieliby wmówić usprawiedliwiając dymienie w domowym (sąsiedzkim) zaciszu.

A co byłeś sprawdzić czym wonia tam to powietrze, sprawdzałeś jakoś jego czystość ? czy w necie doczytałeś że tak piszą ? :)

Imrahil ja tu niczego nie usprawiedliwiam ani nie mam zamiaru się z niczego nikomu tłumaczyć czy go do czegoś przekonywać i robić z siebie idioty jak czynią to niektórzy niby najświatlejsi ze światłych :)

Wiesz jakie grupy społeczne są aktualnie najbardziej zapracowane w tym kraju? Otóż to menele spod budy z piwem. Bezrobotni z wyboru. Nietrzeźwiejący klienci opieki społecznej. I reszta pasożytów. A wiesz czym są zajęci? Otóż - robią dzieci. Po 5 stówek miesięcznie sztuka bachora. Zawiązywane są komitety wzajemnej pomocy - który menel już nie może, sąsiad albo kumpel od mózgojeba mu bachory majstruje. Gorzej z paniami w wieku poprodukcyjnym. Te bachory wyrosną w tych domach, widząc że da się żyć nie przepracowawszy nigdy jednej godziny. Wykarmi je państwo w darmowych szkołach i przedszkolach oraz przez opiekę społeczną. Kiedy tylko osiągną dojrzałość płciową, zrobią sobie własne bachory. Po 5 stówek na miesiąc sztuka. Polska wstąpiła na świetlaną drogę - wprost do rewolucji. Za 20 lat będzie nas z 50 milionów, W tym ze 30 milionów nierobów i pasożytów co jednego dnia w życiu nie przepracowali. Nigdy nie zapłacili jednej złotówki podatku. A leczą się, ich bachory chodzą do szkół, policja pilnuje ich melin. Jak już zabraknie możliwości i środków, żeby im co miesiąc wypłacać to ich " bachorowe ", sięgną głębiej do kieszeni uczciwym, pracowitym Polakom. Jak już nie będzie po co sięgać - wyjdą na ulice i powyrzynają tych co uczciwie żyć i pracować próbowali. Na wieczną chwałę JZK. ( Jarosława Zbawcy Kaczyńskiego ). Amen

Powiem tak... ale z was ku..a prostaki. Porażka.

coś takiego mi gdzieś mignęło..

http://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/Europa_Kohlekarte_farbig_0.jpg

Kohlrekraftwerke = ELEKTROWNIE WĘGLOWE (żeby nikt nie pisał że nie rozumie o co chodzi w tej grafice :p)

a świstak zawija.....

Witam

Taaa...

Obrazek sprzed lat dziesięciu. Trochę wody w Tamizie, Renie i Padzie upłynęło.

Brytyjczycy zamknęli ostatnią kopalnię, a za ok 15 lat zlikwidują ostatnią elektrownie węglową.

Nie ma co zawracać kijem naszej Wisły, bo niedługo węgiel do naszych ultranowoczesnych kopalni węglowych będzie płynął z RPA, Australii i innych dalekich krajów.

A Śląsk? Wnikliwy obserwator zauważy, że już teraz zaczyna upodabniać się do postindustrialnej Ruhry. Proces przyspiesza.

Pozdrawiam

Pratchawiec

fakt,masz rację

niemcy w międzyczasie zamknęli trochę atomowych i uruchomili nowe węglowe elektrownie - i dalej budują nowe

masz nowszą grafikę

Elektrownie węglowe nowe, w budowie i planowane

http://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/styles/media_inline_portrait/public/kohlekraftwerkskarte-dez_2014-groesser.jpg

takich podobnych grafik, można znaleźć mnóstwo

To do dzieła zbawicielu ludzkości :)

Widzisz Liwek średnio zużywasz 8,6tony/osobę, ja tylko 2,5 rocznie na całą chałupę, dojdzie coś w zużyciu na cele bytowego.

kto tu kogo truje ? ja Liwka swoim "eko" kotłem czy Liwek mnie swoim czystym prądem z tego brudnego węgla ?

Widzisz tak sobie możemy pitolić głupoty po forum bo niczym innym to nie jest jak takim sobie pitoleniem :)

Przypomnieć wykres z PM10 i tlenkami siarki ?

Stop niemieckiej propagandzie w "polskich" (tylko z nazwy) mediach.

Niemcy spalają blisko połowę węgla, jaki zużywa cała UE. Ale dzięki propagandzie to Polskę uważa się za największego truciciela w Europie!

Niemiecka hipokryzja w sprawie CO2 nie zna granic. Zdaniem naszych zachodnich sąsiadów Polska spala za dużo węgla i emituje przy tym do atmosfery zbyt wiele gazów cieplarnianych. Problem w tym, że to niemiecka gospodarka spala o wiele więcej węgla niż polska (Niemcy: 240 mln ton; Polska: 152 mln ton), a poziom emisji CO2 na osobę jest tam znacznie wyższy niż w naszym kraju (Niemcy: 10,4 tony/1 os.; Polska: 8,6 tony/1 os.).

od 2008 r. nasz zachodni sąsiad zbudował pięć nowych elektrowni opalanych węglem o łącznej mocy ok. 4,3 tys. MW. W tym samym czasie nieudolny rząd Tuska dopuścił do likwidacji zaawansowanego projektu budowy elektrowni węglowej w Ostrołęce oraz dał się ograć ekologom w sprawie nowych bloków elektrowni w Opolu. Niemcy jednak nie próżnują, bo do 2018 r. zamierzają wybudować kolejne elektrownie węglowe o łącznej mocy 6,6 tys. MW.

W między czasie liczą pewnie że przejmą za grosze nasze kopalnie i osłabią polską gospodarkę i zlikwidują resztkę naszego przemysłu

Na wstępie zaznaczę,że nie jestem ani zakamuflowaną opcją niemiecką, ani mocherową po prostu mam swoje szare komórki. Kolego może zanim coś napiszesz to weź kalkulator i policz o ile potrafisz.Niemcy spalają 240 mln ton produkując z tego 10 razy więcej MW niż Polska spalając 152 mln ton ( Niemcy 33500 MW Polska 3500MW) to raz, po drugie jest ich 2X więcej, więc gdyby chcieli nam dorównać musieli by zużywać 304 mln ton, po trzecie oni produkując 1 MW emitują 25 ton CO2, my 93 tony, O ilości samochodów i skali produkcji nie wspomnę to wyliczenia na podstawie danych kolegi,oraz kolegi który zapodał tabelkę. To tak w ramach wrogiej propagandy, której kolega tak nie cierpi, co nie przeszkadza mu jej uprawiać,bo co by się nie działo to moje musi być mojsze.Alllleeeelujaaaaaaaaaaa i do przodu.:confused:

A co byłeś sprawdzić czym wonia tam to powietrze, sprawdzałeś jakoś jego czystość ? czy w necie doczytałeś że tak piszą ?

byłem w różnych miejscach, w Niemczech także. w okresie zimowym w tych różnych miejscach odczuwalnie lżej się oddycha i po spacerze ubranie nie nasiąka nieprzyjemnym zapachem z kominów.

byłem w różnych miejscach, w Niemczech także. w okresie zimowym w tych różnych miejscach odczuwalnie lżej się oddycha i po spacerze ubranie nie nasiąka nieprzyjemnym zapachem z kominów.

Najlepiej to widać po samochodzie i butach jak spadają pierwsze krople deszczu.

Nie wszyscy znają język Goethego, choć grafika nie powinna zostawiać wątpliwości.

Bau verhindert = budowa wstrzymana

Pozdrawiam

Pratchawiec

ale czy to coś zmienia?

Niemcy są bardzo skutecznie w pilnowaniu własnych interesów, to fakt niezaprzeczalny.

Najpierw rozpoczęli budowę nowych elektrowni węglowych, tak, że ich nie dotyczą dodatkowe obostrzenia z tytułu emisji CO2

teraz chcą, żeby wszyscy z węgla rezygnowali, jak oni już u siebie pobudowali co chcieli (albo rozpoczęli budowy). A to że budowa wstrzymana, wcale nie oznacza że nie będzie za jakiś czas kontynuowana.

Po Fukushimie, jakoś dziwnie szybko przeprosili się z węglem

Wiem że w perspektywie długoterminowej, nie ma odwrotu....i ten śląsk pójdzie drogą zagłębia Ruhry tak jak piszesz

ale nie ma się co aż tak śpieszyć. Bo ja mam w takich momentach negatywne skojarzenia jednak

Witam.

Dodam do dyskusji dla tych "świadomych ekologicznie"posiadaczy PC.

Wiadomo że najlepsze=najnowsze elektrownie z super high- tech. mają sprawność max. 45%=COP 0,45 ;)

także gips,np. płyty g-k mamy do nabycia za drogie pieniądze w markiecie budowlanym,to odpad z czyszczenia spalin z tlenków siarki,a popiół walą w cement,co mądrzejsi profesorkowie w L P(Lasy Państwowe) równają drogi leśne.

Po prostu czysta polska ekologia,nie dość że mamy przeważnie wiatry zachodnie. ;)

Pozdrawiam.

Nie jestem przeciwnikiem elektrowni węglowych w Polsce. Jestem realistą i zdaję sobie sprawę z naszego miejsca w Europie i na świecie.

Chodzi mi o to, że śląski węgiel już jest nieopłacalny a będzie tylko gorzej. Niemcy już to przerobili i w końcu wyciągnęli wnioski.

W tym wątku lektura obowiązkowa;

http://www.dw.com/pl/niemcy-koniec-kopal%C5%84-w%C4%99gla-kamiennego/a-18928978

Pozdrawiam

Pratchawiec

Węgiel jest w odwrocie przede wszystkim w związku z łupkami. Amerykanie od kilku lat psują cenę węgla, bo u siebie coraz trudniej im go sprzedać. Ogromna część niemieckiego importu węgla to właśnie węgiel z USA. Dysponując tanim gazem z łupków, Amerykanie skokiem odeszli od węgla. Ja uważam że to stan przejściowy, przy obecnych cenach węgla w ciągu kilku lat ( pewnie po zrealizowaniu jakichś tam swoich zobowiązań socjalno - pracowniczych, nie znam się na tym ) amerykańscy producenci odejdą od wydobycia węgla, rynek zareaguje chwilowym szokiem później ceny się ustabilizują i wrócą do tych sprzed epoki amerykańskich łupków. A śląski węgiel wcale nie jest nieopłacalny. Niemcy właśnie już od lat próbują uruchomić ogromny zakład wydobywczy w Polsce. Wielki, nowoczesny, budowany od zera. Pomimo że to potężna inwestycja i sporo miejsc pracy - jakoś im nie idzie dogadywanie się z naszą stroną rządową. Może dlatego, że to ma być kopalnia do wydobywania węgla, a nie do zapewnienia synekur związkowym działaczom? No jakby to wyglądało: kolejna prywatna kopalnia - i kolejna rentowna? Bez dopłat i subwencji? No tak się nie da przecież.