karoka65 29.12.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Zamienię 100 000 domów opalanych węglem na jedną elektrownię, która czysto spali węgiel dla pozyskania energii dla tych 100 000 domów i przemysłu, który zatrudni mieszkańców tych domów. Wchodzisz? To do dzieła zbawicielu ludzkości Widzisz Liwek średnio zużywasz 8,6tony/osobę, ja tylko 2,5 rocznie na całą chałupę, dojdzie coś w zużyciu na cele bytowego. kto tu kogo truje ? ja Liwka swoim "eko" kotłem czy Liwek mnie swoim czystym prądem z tego brudnego węgla ? Widzisz tak sobie możemy pitolić głupoty po forum bo niczym innym to nie jest jak takim sobie pitoleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.12.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Faktycznie, znowu pitolisz jak potłuczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Faktycznie, znowu pitolisz jak potłuczony. Dokładnie tak jak Ty, tyle że ja czas do czasu a Ty non-stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.12.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 coś takiego mi gdzieś mignęło.. http://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/Europa_Kohlekarte_farbig_0.jpg Kohlrekraftwerke = ELEKTROWNIE WĘGLOWE (żeby nikt nie pisał że nie rozumie o co chodzi w tej grafice ) a świstak zawija..... dodam, że powietrze mają całkiem czyste. wniosek - elektrownie węglowe nie przyczyniają się do wzrostu zanieczyszczenia powietrza tak jak niektórzy (np. karoka65) tutaj chcieliby wmówić usprawiedliwiając dymienie w domowym (sąsiedzkim) zaciszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 A co byłeś sprawdzić czym wonia tam to powietrze, sprawdzałeś jakoś jego czystość ? czy w necie doczytałeś że tak piszą ? Imrahil ja tu niczego nie usprawiedliwiam ani nie mam zamiaru się z niczego nikomu tłumaczyć czy go do czegoś przekonywać i robić z siebie idioty jak czynią to niektórzy niby najświatlejsi ze światłych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel. 29.12.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Wiesz jakie grupy społeczne są aktualnie najbardziej zapracowane w tym kraju? Otóż to menele spod budy z piwem. Bezrobotni z wyboru. Nietrzeźwiejący klienci opieki społecznej. I reszta pasożytów. A wiesz czym są zajęci? Otóż - robią dzieci. Po 5 stówek miesięcznie sztuka bachora. Zawiązywane są komitety wzajemnej pomocy - który menel już nie może, sąsiad albo kumpel od mózgojeba mu bachory majstruje. Gorzej z paniami w wieku poprodukcyjnym. Te bachory wyrosną w tych domach, widząc że da się żyć nie przepracowawszy nigdy jednej godziny. Wykarmi je państwo w darmowych szkołach i przedszkolach oraz przez opiekę społeczną. Kiedy tylko osiągną dojrzałość płciową, zrobią sobie własne bachory. Po 5 stówek na miesiąc sztuka. Polska wstąpiła na świetlaną drogę - wprost do rewolucji. Za 20 lat będzie nas z 50 milionów, W tym ze 30 milionów nierobów i pasożytów co jednego dnia w życiu nie przepracowali. Nigdy nie zapłacili jednej złotówki podatku. A leczą się, ich bachory chodzą do szkół, policja pilnuje ich melin. Jak już zabraknie możliwości i środków, żeby im co miesiąc wypłacać to ich " bachorowe ", sięgną głębiej do kieszeni uczciwym, pracowitym Polakom. Jak już nie będzie po co sięgać - wyjdą na ulice i powyrzynają tych co uczciwie żyć i pracować próbowali. Na wieczną chwałę JZK. ( Jarosława Zbawcy Kaczyńskiego ). Amen Powiem tak... ale z was ku..a prostaki. Porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.12.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 coś takiego mi gdzieś mignęło.. http://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/Europa_Kohlekarte_farbig_0.jpg Kohlrekraftwerke = ELEKTROWNIE WĘGLOWE (żeby nikt nie pisał że nie rozumie o co chodzi w tej grafice ) a świstak zawija..... Witam Taaa... Obrazek sprzed lat dziesięciu. Trochę wody w Tamizie, Renie i Padzie upłynęło. Brytyjczycy zamknęli ostatnią kopalnię, a za ok 15 lat zlikwidują ostatnią elektrownie węglową. Nie ma co zawracać kijem naszej Wisły, bo niedługo węgiel do naszych ultranowoczesnych kopalni węglowych będzie płynął z RPA, Australii i innych dalekich krajów. A Śląsk? Wnikliwy obserwator zauważy, że już teraz zaczyna upodabniać się do postindustrialnej Ruhry. Proces przyspiesza. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 29.12.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 fakt,masz racjęniemcy w międzyczasie zamknęli trochę atomowych i uruchomili nowe węglowe elektrownie - i dalej budują nowe masz nowszą grafikęElektrownie węglowe nowe, w budowie i planowanehttp://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/styles/media_inline_portrait/public/kohlekraftwerkskarte-dez_2014-groesser.jpg takich podobnych grafik, można znaleźć mnóstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.12.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Nie wszyscy znają język Goethego, choć grafika nie powinna zostawiać wątpliwości.Bau verhindert = budowa wstrzymana Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.12.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 To do dzieła zbawicielu ludzkości Widzisz Liwek średnio zużywasz 8,6tony/osobę, ja tylko 2,5 rocznie na całą chałupę, dojdzie coś w zużyciu na cele bytowego. kto tu kogo truje ? ja Liwka swoim "eko" kotłem czy Liwek mnie swoim czystym prądem z tego brudnego węgla ? Widzisz tak sobie możemy pitolić głupoty po forum bo niczym innym to nie jest jak takim sobie pitoleniem Przypomnieć wykres z PM10 i tlenkami siarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 29.12.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Stop niemieckiej propagandzie w "polskich" (tylko z nazwy) mediach. Niemcy spalają blisko połowę węgla, jaki zużywa cała UE. Ale dzięki propagandzie to Polskę uważa się za największego truciciela w Europie! Niemiecka hipokryzja w sprawie CO2 nie zna granic. Zdaniem naszych zachodnich sąsiadów Polska spala za dużo węgla i emituje przy tym do atmosfery zbyt wiele gazów cieplarnianych. Problem w tym, że to niemiecka gospodarka spala o wiele więcej węgla niż polska (Niemcy: 240 mln ton; Polska: 152 mln ton), a poziom emisji CO2 na osobę jest tam znacznie wyższy niż w naszym kraju (Niemcy: 10,4 tony/1 os.; Polska: 8,6 tony/1 os.). od 2008 r. nasz zachodni sąsiad zbudował pięć nowych elektrowni opalanych węglem o łącznej mocy ok. 4,3 tys. MW. W tym samym czasie nieudolny rząd Tuska dopuścił do likwidacji zaawansowanego projektu budowy elektrowni węglowej w Ostrołęce oraz dał się ograć ekologom w sprawie nowych bloków elektrowni w Opolu. Niemcy jednak nie próżnują, bo do 2018 r. zamierzają wybudować kolejne elektrownie węglowe o łącznej mocy 6,6 tys. MW. W między czasie liczą pewnie że przejmą za grosze nasze kopalnie i osłabią polską gospodarkę i zlikwidują resztkę naszego przemysłu Na wstępie zaznaczę,że nie jestem ani zakamuflowaną opcją niemiecką, ani mocherową po prostu mam swoje szare komórki. Kolego może zanim coś napiszesz to weź kalkulator i policz o ile potrafisz.Niemcy spalają 240 mln ton produkując z tego 10 razy więcej MW niż Polska spalając 152 mln ton ( Niemcy 33500 MW Polska 3500MW) to raz, po drugie jest ich 2X więcej, więc gdyby chcieli nam dorównać musieli by zużywać 304 mln ton, po trzecie oni produkując 1 MW emitują 25 ton CO2, my 93 tony, O ilości samochodów i skali produkcji nie wspomnę to wyliczenia na podstawie danych kolegi,oraz kolegi który zapodał tabelkę. To tak w ramach wrogiej propagandy, której kolega tak nie cierpi, co nie przeszkadza mu jej uprawiać,bo co by się nie działo to moje musi być mojsze.Alllleeeelujaaaaaaaaaaa i do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 29.12.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Powiem tak... ale z was ku..a prostaki. Porażka. Powiem ci tak alboś darmozjad,albo samobójca, a może multikulti:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.12.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 A co byłeś sprawdzić czym wonia tam to powietrze, sprawdzałeś jakoś jego czystość ? czy w necie doczytałeś że tak piszą ? byłem w różnych miejscach, w Niemczech także. w okresie zimowym w tych różnych miejscach odczuwalnie lżej się oddycha i po spacerze ubranie nie nasiąka nieprzyjemnym zapachem z kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 29.12.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Przypomnieć wykres z PM10 i tlenkami siarki ? http://aqicn.org/map/europe/pl/#@g/47.1215/43.6522/3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.12.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Nie, chodziło o ten, pokazujący, ile w Polsce tych świństw wyprodukował sektor energetyczny, a ile komunalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.12.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 byłem w różnych miejscach, w Niemczech także. w okresie zimowym w tych różnych miejscach odczuwalnie lżej się oddycha i po spacerze ubranie nie nasiąka nieprzyjemnym zapachem z kominów. Najlepiej to widać po samochodzie i butach jak spadają pierwsze krople deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 29.12.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Nie wszyscy znają język Goethego, choć grafika nie powinna zostawiać wątpliwości. Bau verhindert = budowa wstrzymana Pozdrawiam Pratchawiec ale czy to coś zmienia? Niemcy są bardzo skutecznie w pilnowaniu własnych interesów, to fakt niezaprzeczalny. Najpierw rozpoczęli budowę nowych elektrowni węglowych, tak, że ich nie dotyczą dodatkowe obostrzenia z tytułu emisji CO2 teraz chcą, żeby wszyscy z węgla rezygnowali, jak oni już u siebie pobudowali co chcieli (albo rozpoczęli budowy). A to że budowa wstrzymana, wcale nie oznacza że nie będzie za jakiś czas kontynuowana. Po Fukushimie, jakoś dziwnie szybko przeprosili się z węglem Wiem że w perspektywie długoterminowej, nie ma odwrotu....i ten śląsk pójdzie drogą zagłębia Ruhry tak jak piszesz ale nie ma się co aż tak śpieszyć. Bo ja mam w takich momentach negatywne skojarzenia jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.12.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Witam. Dodam do dyskusji dla tych "świadomych ekologicznie"posiadaczy PC. Wiadomo że najlepsze=najnowsze elektrownie z super high- tech. mają sprawność max. 45%=COP 0,45 także gips,np. płyty g-k mamy do nabycia za drogie pieniądze w markiecie budowlanym,to odpad z czyszczenia spalin z tlenków siarki,a popiół walą w cement,co mądrzejsi profesorkowie w L P(Lasy Państwowe) równają drogi leśne. Po prostu czysta polska ekologia,nie dość że mamy przeważnie wiatry zachodnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.12.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Nie jestem przeciwnikiem elektrowni węglowych w Polsce. Jestem realistą i zdaję sobie sprawę z naszego miejsca w Europie i na świecie.Chodzi mi o to, że śląski węgiel już jest nieopłacalny a będzie tylko gorzej. Niemcy już to przerobili i w końcu wyciągnęli wnioski. W tym wątku lektura obowiązkowa;http://www.dw.com/pl/niemcy-koniec-kopal%C5%84-w%C4%99gla-kamiennego/a-18928978 Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.12.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Węgiel jest w odwrocie przede wszystkim w związku z łupkami. Amerykanie od kilku lat psują cenę węgla, bo u siebie coraz trudniej im go sprzedać. Ogromna część niemieckiego importu węgla to właśnie węgiel z USA. Dysponując tanim gazem z łupków, Amerykanie skokiem odeszli od węgla. Ja uważam że to stan przejściowy, przy obecnych cenach węgla w ciągu kilku lat ( pewnie po zrealizowaniu jakichś tam swoich zobowiązań socjalno - pracowniczych, nie znam się na tym ) amerykańscy producenci odejdą od wydobycia węgla, rynek zareaguje chwilowym szokiem później ceny się ustabilizują i wrócą do tych sprzed epoki amerykańskich łupków. A śląski węgiel wcale nie jest nieopłacalny. Niemcy właśnie już od lat próbują uruchomić ogromny zakład wydobywczy w Polsce. Wielki, nowoczesny, budowany od zera. Pomimo że to potężna inwestycja i sporo miejsc pracy - jakoś im nie idzie dogadywanie się z naszą stroną rządową. Może dlatego, że to ma być kopalnia do wydobywania węgla, a nie do zapewnienia synekur związkowym działaczom? No jakby to wyglądało: kolejna prywatna kopalnia - i kolejna rentowna? Bez dopłat i subwencji? No tak się nie da przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts