klaudiusz_x 29.12.2015 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Węgiel jest w odwrocie przede wszystkim w związku z łupkami. Amerykanie od kilku lat psują cenę węgla, bo u siebie coraz trudniej im go sprzedać. Ogromna część niemieckiego importu węgla to właśnie węgiel z USA. Dysponując tanim gazem z łupków, Amerykanie skokiem odeszli od węgla. Ja uważam że to stan przejściowy, przy obecnych cenach węgla w ciągu kilku lat ( pewnie po zrealizowaniu jakichś tam swoich zobowiązań socjalno - pracowniczych, nie znam się na tym ) amerykańscy producenci odejdą od wydobycia węgla, rynek zareaguje chwilowym szokiem później ceny się ustabilizują i wrócą do tych sprzed epoki amerykańskich łupków. A śląski węgiel wcale nie jest nieopłacalny. Niemcy właśnie już od lat próbują uruchomić ogromny zakład wydobywczy w Polsce. Wielki, nowoczesny, budowany od zera. Pomimo że to potężna inwestycja i sporo miejsc pracy - jakoś im nie idzie dogadywanie się z naszą stroną rządową. Może dlatego, że to ma być kopalnia do wydobywania węgla, a nie do zapewnienia synekur związkowym działaczom? No jakby to wyglądało: kolejna prywatna kopalnia - i kolejna rentowna? Bez dopłat i subwencji? No tak się nie da przecież. Sprawdź biurokrację i ilość nadzoru, czyli przełożonych i innych bzdur.. Na końcu sprawdź koszt pieczątki z Nadzoru Górniczego (nie pamiętam ,jak dokładnie się nazywają). Edytowane 29 Grudnia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.12.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Sprawdź biurokrację i ilość nadzoru, czyli przełożonych i innych bzdur.. Na końcu sprawdź koszt pieczątki z Nadzoru Górniczego (nie pamiętam ,jak dokładnie się nazywają). no właśnie o tym pisał Kobra - że w obecnym kształcie jest to bardzo trudne, albo wręcz niemożliwe W rękach prywatnych - możliwe, bo na dzień dobry drastycznie zmniejszona jest biurokracja, związki jakoś inaczej zaczynają mówić...socjal mniejszy... A nadzór i pieczątki(dopuszczenia WUG) są takie same czy państwowe czy prywatne - bo to wynika z PGiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.12.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Witam. Kobra64 ma rację https://www.destatis.de/DE/PresseService/Presse/Pressemitteilungen/2014/04/PD14_141_51.html w razie czego,koledzy znający niemiecki chętnie przetłumaczą Ciekawe,dlaczego tam w Reichu płacą za tonę 82€ ,(mnie wychodzi po przeliczeniu nawet 71 €,ale mniejsza z tym)oczywiście najbardziej kalorycznego wungla,a u nas kroją biednych ludzi jak się da=nie wiem czy najgorszy miał=pół tony piachu i kamienia inklusive, za to kupi Tylko niech nikt nie mówi,że Angi ma takie rabaty z miłości do polaków. A wy tu debatujecie czy pisiury,czy po,to wszystko jedno,wszyscy grabią pod siebie i gdyby każdy z was też przy korycie był,też inaczej by nie zrobił,ja też zresztą. Pratchawiec,1964as,bardzo mądre słowa głosicie. Imrahil,tam jest czystsze powietrze,bo tam są pieniądze=dobre zarobki=kupa kasy dla państwa,nikt nie pali węglem,bo olej opałowy tańszy i czyściejszy niż u nas a zarabiasz kilka razy więcej,o to cała tajemnica Płaćcie ludziom uczciwe pieniądze a nie będą tego kraju opuszczać,a problem zakazu palenia węglem sam się rozwiąże. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Płaćcie ludziom uczciwe pieniądze...,a problem zakazu palenia węglem sam się rozwiąże. Pozdrawiam. Myślisz że cepry góralom jeszcze za mało płacą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 30.12.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Na wstępie zaznaczę,że nie jestem ani zakamuflowaną opcją niemiecką, ani mocherową po prostu mam swoje szare komórki. Kolego może zanim coś napiszesz to weź kalkulator i policz o ile potrafisz.Niemcy spalają 240 mln ton produkując z tego 10 razy więcej MW niż Polska spalając 152 mln ton ( Niemcy 33500 MW Polska 3500MW) to raz, po drugie jest ich 2X więcej, więc gdyby chcieli nam dorównać musieli by zużywać 304 mln ton, po trzecie oni produkując 1 MW emitują 25 ton CO2, my 93 tony, O ilości samochodów i skali produkcji nie wspomnę to wyliczenia na podstawie danych kolegi,oraz kolegi który zapodał tabelkę. To tak w ramach wrogiej propagandy, której kolega tak nie cierpi, co nie przeszkadza mu jej uprawiać,bo co by się nie działo to moje musi być mojsze.Alllleeeelujaaaaaaaaaaa i do przodu. Wielce Szanowny Panie, zechciej - proszę - na spokojnie i raz jeszcze przeczytać swój wpis. Gdyby była tam zawarta prawda, to (vide): Proste liczenie: jeśli wg pańskich "rewelacji" z 240 Mt da się wycisnąć 33500MW, to wynika, że z 1Mt wychodzi 139,6 MW. No to z tony niecałe 140 W A w głupich kociołkach to z 1 kg węglem o wartości opałowej 26 MJ/kg dałoby się wycisnąć jeno przy 100% sprawności (a takiej nie ma) ok. 7,5 kW. Średnio w realu ok. 5 kW. Czyli prawie 36 razy więcej!!! Co za idioci muszą te elektrownie budować. A takie ponoć nowoczesne. A jak by to w tej brzydkiej Polsce wyglądało? ponad 6 razy gorzej, niż u "nimców", czyli tylko 23W. Skąd ta polska energetyka tyle węgla bierze, skoro całkowite roczne wydobycie znacznie mniejsze? Widzi Pan, jak łatwo obalić bzdury, którymi gawiedź karmiona wierzy, że Ziemia jest płaska, a Yaro Kici Kici kolejnym Mesjaszem? p.s. proszę się zapoznać z przedrostkami typu: kilo, mega, giga, tera. Dobrze to Panu zrobi. Na sprawność też. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez boluslolusj23 dopisek: ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.12.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Liwko,co to konia obchodzi jak się fura przewróci=co mają górale do płac? Chodzi o płace ogólnie te są jedne z najniższych w EU=przeciętnego polaka nie stać na PC,nowy dom,solary,panele pv,gaz płynny,olej opałowy,i.t.p. Bo za drogi,bo droższy niż tam,bo zarobki kilkaset % mniejsze,bo zaplecze socjalne,służba zdrowia i.t.p. do du..,bo korupcja zbyt wielka=zarobki zbyt małe Teraz coś kumasz,tak się zamyka to koło szanowny kolego Ja to wiem,bo mieszkałem tu 24 wiosny i tam 20,a teraz znowu tu 7,ale pracować w tym kraju za śmieszne 2,50 € netto na godzinę nie zmierzam,a są również gorsze zarobki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Liwko,co to konia obchodzi jak się fura przewróci=co mają górale do płac? O to chodzi, że wielu stać na zmianę ogrzewania na czyste, a mają to w dupie! Co roku jeżdżę w polskie góry i widzę co się dzieje. To samo widzę na osiedlach. Fury po kilkaset tysięcy, a z komina smród! Naprawdę tego nie widzisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Liwko,co to konia obchodzi jak się fura przewróci=co mają górale do płac? Chodzi o płace ogólnie te są jedne z najniższych w EU=przeciętnego polaka nie stać na PC,nowy dom,solary,panele pv,gaz płynny,olej opałowy,i.t.p. Bo za drogi,bo droższy niż tam,bo zarobki kilkaset % mniejsze,bo zaplecze socjalne,służba zdrowia i.t.p. do du..,bo korupcja zbyt wielka=zarobki zbyt małe Teraz coś kumasz,tak się zamyka to koło szanowny kolego Ja to wiem,bo mieszkałem tu 24 wiosny i tam 20,a teraz znowu tu 7,ale pracować w tym kraju za śmieszne 2,50 € netto na godzinę nie zmierzam,a są również gorsze zarobki Pozdrawiam. Nie stać ? Jak kiedyś znajomy z Niemiec przyjechał, to był w szoku, kiedy zobaczył, ile sie tu domów buduje. Przyjechał nowa A6, ale stwierdził, ze na dom go nie stać, nawet na mieszkanie własnościowe nie bardzo. Ale w Polsce dom musi być. A jak dom, to ze 150metrów. To nic, ze ze śmierdzielem w środku. I z niewykończona przez lata elewacją. PS na drugi dzień po przyjeździe znajomy znalazł sie na izbie przyjeć z uwagi na atak duszności i niewydolność oddechową. No, goral z Sudetów "zobaczył" polskie powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.12.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 O to chodzi, że wielu stać na zmianę ogrzewania na czyste, a mają to w dupie! Co roku jeżdżę w polskie góry i widzę co się dzieje. To samo widzę na osiedlach. Fury po kilkaset tysięcy, a z komina smród! Naprawdę tego nie widzisz??? Ja się zgodzę - tzn. co do spalin na osiedlach. Zaduch spory zimą w dzielnicach willowych. Pod tym względem lepiej na zimę do miasta się przenieść, do bloku. Ale czy to wina właścicieli domków? Całe nasze państwo stawia na węgiel, Polska chce wyjść z tego paliwa chyba jako ostatnia. Dofinansowane budżetowo kopalnie, setki składów węgla, tanie kotły na węgiel i większość projektów domów z takim ogrzewaniem. Pradziadek palił, dziadek palił, ojciec palił, to co ma zrobić najmłodszy w rodzinie? Gaz instalować? Przyłącze gazowe 7-10 tysięcy. Sam gaz drogi. Alternatywa to jakaś pompa ciepła za 50 albo 100 tysiaków, co jak pier$#$yknie po gwarancji, to będzie załamka. Zero dofinansowań, zwrotów, jak w cywilizowanych krajach. Bo górnicy lojalnie głosują na tego, co im daje 13-tki, 14-tki, deputat i emeryturę po czterdziestce. Więc coś z tym węglem trzeba robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.12.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Liwko,fura za kilkaset tysięcy to PRZECIĘTNY POLAK??? W góry to ja jeżdżę na narty raz do roku, na tydzień do Francji bo są tańsze od polskich,a komfort to porównanie malucha do ferrari Fotohobby,skoro wiesz lepiej ode mnie jak tam jest co ci będę tłumaczył,jedź pomieszkaj 20 wiosen to pogadamy. Gdybym ja słuchał tych co tu mieszkają to powiedziałbym,że tu większa bieda jak u murzynów w afryce,gdzie ludzie z głodu umierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Paradoksalnie gospodarstwo rodzinnie przeciętnego Polaka jest więcej warte (w Euro) niż gospodarstwo przeciętnego Niemca.Tam, jeśli ktoś ma DOM to jest rzeczywiście KIMŚ, jeśłi chodzo o pozycję i status społeczny. A u nas szary dom pobudowany "tymi rencami" ze śmierdzielem podpiętym do komina.Można by zamiast 150m2 wybudować 120 i za zaoszczędzone pieniądze wstawić gaz, albo PC, no, ale jak się przed sąsiadami chwalić wtedy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 30.12.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Wielce Szanowny Panie, zechciej - proszę - na spokojnie i raz jeszcze przeczytać swój wpis. Gdyby była tam zawarta prawda, to (vide): Wielce Szanowny Panie, zechciej - proszę - na spokojnie i raz jeszcze przeczytać mój wpis.Gdyby była tam zawarta nieprawda, to (vide) Proste liczenie: jeśli wg pańskich "rewelacji" z 240 Mt da się wycisnąć 33500MW, to wynika, że z 1Mt wychodzi 139,6 MW. Wg moich rewelacji wynika to tak: to wyliczenia na podstawie danych kolegi,oraz kolegi który zapodał tabelkę. Chodziło o te wpisy. Stop niemieckiej propagandzie w "polskich" (tylko z nazwy) mediach. Niemcy spalają blisko połowę węgla, jaki zużywa cała UE. Ale dzięki propagandzie to Polskę uważa się za największego truciciela w Europie! Niemiecka hipokryzja w sprawie CO2 nie zna granic. Zdaniem naszych zachodnich sąsiadów Polska spala za dużo węgla i emituje przy tym do atmosfery zbyt wiele gazów cieplarnianych. Problem w tym, że to niemiecka gospodarka spala o wiele więcej węgla niż polska (Niemcy: 240 mln ton; Polska: 152 mln ton), a poziom emisji CO2 na osobę jest tam znacznie wyższy niż w naszym kraju (Niemcy: 10,4 tony/1 os.; Polska: 8,6 tony/1 os.). od 2008 r. nasz zachodni sąsiad zbudował pięć nowych elektrowni opalanych węglem o łącznej mocy ok. 4,3 tys. MW. W tym samym czasie nieudolny rząd Tuska dopuścił do likwidacji zaawansowanego projektu budowy elektrowni węglowej w Ostrołęce oraz dał się ograć ekologom w sprawie nowych bloków elektrowni w Opolu. Niemcy jednak nie próżnują, bo do 2018 r. zamierzają wybudować kolejne elektrownie węglowe o łącznej mocy 6,6 tys. MW. W między czasie liczą pewnie że przejmą za grosze nasze kopalnie i osłabią polską gospodarkę i zlikwidują resztkę naszego przemysłu coś takiego mi gdzieś mignęło.. http://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/Europa_Kohlekarte_farbig_0.jpg Kohlrekraftwerke = ELEKTROWNIE WĘGLOWE (żeby nikt nie pisał że nie rozumie o co chodzi w tej grafice ) a świstak zawija..... Widzi Pan, jak łatwo obalić bzdury, którymi gawiedź karmiona wierzy, że Ziemia jest płaska, a Yaro Kici Kici kolejnym Mesjaszem? Właśnie postem który Pana tak wz.....ruszył, próbowałem uświadamiam gawiedź jak łatwo nią manipulować, jak widać daremnie. p.s. proszę się zapoznać z przedrostkami typu: kilo, mega, giga, tera. Dobrze to Panu zrobi. Na sprawność też. Sprawdziłem 1 Mt to dalej 1 milion ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.12.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Paradoksalnie gospodarstwo rodzinnie przeciętnego Polaka jest więcej warte (w Euro) niż gospodarstwo przeciętnego Niemca. Tam, jeśli ktoś ma DOM to jest rzeczywiście KIMŚ, jeśłi chodzo o pozycję i status społeczny. A u nas szary dom pobudowany "tymi rencami" ze śmierdzielem podpiętym do komina. Można by zamiast 150m2 wybudować 120 i za zaoszczędzone pieniądze wstawić gaz, albo PC, no, ale jak się przed sąsiadami chwalić wtedy.... Taak,polacy są najbogatsi w EU i dlatego opuszczają nasz kraj by żyć w nędzy na wygnaniu Tu może uprzejmi koledzy ci przetłumaczą,tylko nie wstydź się zapytać jak coś nie rozumiesz,nie każdy musi znać niemiecki http://www.eac-web.eu/position/EuroMobil.pdf Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Taak,polacy są najbogatsi w EU... Ty naprawdę nic nie rozumiesz, czy tylko głupa kleisz? Niedaleko mnie mieszka były policjant wyższego szczebla. Nie dość, że ma solidną emeryturę, to jeszcze zainwestował w nowe frezarki i dorabia niezłą kasę. Dom stary (klocek), ale bardzo ładnie odnowiony. Fura pod domem oczywiście nowa z salonu. Zapomniał tylko ocieplić dom! i zainwestować w czyste ogrzewanie (gaz przy drodze). NIE STAĆ GO? Stać, ale jak większość Polaków ma to w dupie! Dlatego powtarzam po raz enty. Do nowych domów żadnego węgla, a stare nękać kontrolami i w razie przegięcia srodze karać. Innej drogi nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.12.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Liwko ,bez obrażania,poczytaj co linkuję a jak nie kumaty ze szwabskiego,wstrętnego gebelsowskiego to pytaj,jest tu kilku tłumaczy gratis Nie porównuj całej Polski do twojego sąsiada Tak poza tym chyba nie jesteś w 2 osobach=odniosłem się do kolegi fotohobby Ty dalej nic nie rozumiesz,napisałem dużym drukiem TWÓJ SĄSIAD TO PRZECIĘTNY POLAK ?????????:eek::eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Taak,polacy są najbogatsi w EU i dlatego opuszczają nasz kraj by żyć w nędzy na wygnaniu Tu może uprzejmi koledzy ci przetłumaczą,tylko nie wstydź się zapytać jak coś nie rozumiesz,nie każdy musi znać niemiecki http://www.eac-web.eu/position/EuroMobil.pdf Pozdrawiam. Podważasz, to co napisałem ? To świeże dane, sprzed miesiąca... Mediana wartości polskiego gospodarstw na głowę powyżej 60tyś euro, dla Niemca 50tyś euro. I napisałem dlaczego. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Nie mam siły na ciebie miedziannik. Podaję ci tylko przykłady, że nie zawsze majętność idzie w parze z dbaniem o niesmrodzenie z własnego komina. Ludzi często stać, ale zwyczajnie mają to w dupie. Czego ty jeszcze nie możesz zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.12.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Podważasz, to co napisałem ? To świeże dane, sprzed miesiąca... Mediana wartości polskiego gospodarstw na głowę powyżej 60tyś euro, dla Niemca 50tyś euro. I napisałem dlaczego. też czytałem ten artykuł o którym pisałeś...musiałbyś podać linka.... znalazłem.... http://www.se.pl/pieniadze/newsy/polska-rodzina-ma-majatek-warty-260-tys-zl-wiecej-niz-niemiecka_730072.html zresztą, dane które mam od rodziny, tylko to potwierdzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 31.12.2015 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Cejrowski ma podobne zdanie https://www.facebook.com/781146112008459/videos/814895648633505/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 31.12.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Witam. Na was też nie ma siły,dorosłe,małe naiwne dzieci Tu macie kto jest bogatszy,a co za tym idzie gospodarka,państwo,i.t.d.,szwab czy polak? http://www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/makroekonomia/majatek-lepsza-miara-bogactwa-niz-dochody/ Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts