Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pomysł, który, być może, poprawi czystość powietrza.

Trzeba stworzyć specjalny fundusz, z którego będzie się dotowało tych, którzy będą przechodzili z palenisk stałopalnych na PC, prąd czy gaz.

Na taki fundusz można by zdobyć kasę opodatkowując tych, którzy nie smrodzą i tak wściekle optują za tym, aby każdy się tego taniego sposobu ogrzewania wyzbył.

Powiedzmy ze 2000zł na sezon od chałupy.

Powinno starczyć.

Dobry pomysł?

Nareszcie ci, co tak wrzeszczą mogliby się SAMI I REALNIE w ten ruch włączyć!

Adam M.

Ale przecież my już płacimy, wszyscy!

http://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/rys---termomodernizacja-budynko-jednorodzinnych/informacje-o-programie/

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Naprawdę?

Mamy 21 wiek.

Mamy tyle podatków, że na zaspokajanie własnych potrzeb nie zawsze starcza, bo RZĄD (każdy kolejny) MUSI SWOJE zaspokoić!

No właśnie,mamy XXI w a ludzie bezmyślnie instaluja w nowych domach węgiel jak w IXw,ludzie narzekają na to że ich nie stać na nic poza węglem a bezmyślnie budują wielkie chawiry zamiast o 10m2 mniejsze bez syfu w domu.

Myślisz co piszesz ?

Ktoś tu naprawdę rozumy stracił ?

Gdzie są filtry na kominach w nowych domach żeby nie truć innych ?

No właśnie,mamy XXI w a ludzie bezmyślnie instaluja w nowych domach węgiel jak w IXw,ludzie narzekają na to że ich nie stać na nic poza węglem a bezmyślnie budują wielkie chawiry zamiast o 10m2 mniejsze bez syfu w domu.

Myślisz co piszesz ?

Ktoś tu naprawdę rozumy stracił ?

Gdzie są filtry na kominach w nowych domach żeby nie truć innych ?

Mamy XXI wiek i ludzie nadal jeżdżą dużymi dieslami wiedząc że zatruwają powietrze, zamiast kupić benzynę i założyć gaz (nie dość że diesel droższy w eksploatacji to jeszcze zanieczyszcza powietrze), po prostu głupota.

Mamy XXI wiek , budujący inwestor nie ma problemu z zakupem działki w czystszej okolicy (mapy zanieczyszczeń) to nie dość kupuje w zanieczyszczonym terenie to jeszcze na szkodach górniczych, po prostu głupota.

Bezmyślny to TY jesteś, tylko zauważyć tego nie potrafisz!

Ci co tak budują bardzo głęboko przemyśleli wszystkie za i przeciw!

Przecież budując wszyscy kalkulują "aby się opłaciło, aby się zwróciło".

"Gdzie są filtry na kominach w nowych domach żeby nie truć innych ? "

A gdzie jest zdrowe żarcie bez chemii, która sprawia, ze żarcie ma "15 lat przydatności"?

A gdzie są sensowne prawa, takie dla ludzi a nie dla biurw?

A gdzie jest ... (długo tak mozna).

A Ty monotematyczny jesteś jak Maciarewicz.

Jemu też tylko - zamach we łbie.

Adam M.

Za co tu płacisz? Bo ja widzę, że mogą mi dać pożyczkę z małym oprocentowaniem, którą muszę w 100% spłacić.

Przepraszam dofinasowują całe 15%.

Edytowane przez pawko_

Za co tu płacisz? Bo ja widzę, że mogą mi dać pożyczkę z małym oprocentowaniem, którą muszę w 100% spłacić.

Przepraszam dofinasowują całe 15%.

W tym programie akurat do prac remontowych, ale można przecież je łączyć

http://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze

Z tego co wiem, to dotacje na wymianę kotłów w Płocku czy Radomiu juz obejmuja wyłącznie kotły gazowe - węgiel jest wypierany tylko szkoda że też po głowie dostaje pelet.

Wszystkie dostaną po głowach. Bo peleciaki od 2018 a węglowe od 2020 beda musiały mieć etykietę efektywności energetycznej.

Żaden, który teraz nie ma już 5 klasy tam nie ma co szukać. Ustawodawca obowiązek pilnowania tego zrzucił na dystrybutorów. A metodyka badań taka, że, jak to kiedyś ten wikary co wyskoczył z konfesjonału i ryczał:

Wszystkie q... ze ślizgawki, niech się zgłoszą do poprawki.

Sie będzie działo.:wiggle:

No i stało się. Brawo!

Uchwała zakazująca paleniem węglem została uchwalona. 19 radnych było za, 15 wstrzymało się. Od 1 września 2019 roku będzie obowiązywał zakaz używania paliw stałych na terenie miasta Krakowa.

Tak sobie myślę: truciciele wszystkich miast i województw Polski - łączcie się! Lepiej już rozglądać się za normalnym źródłem ciepła, niż czekać na podwyżki, gdy pozostali samorządowcy pójdą w ślady Krakowa.

No i stało się. Brawo!

Uchwała zakazująca paleniem węglem została uchwalona. 19 radnych było za, 15 wstrzymało się. Od 1 września 2019 roku będzie obowiązywał zakaz używania paliw stałych na terenie miasta Krakowa.

Tak sobie myślę: truciciele wszystkich miast i województw Polski - łączcie się! Lepiej już rozglądać się za normalnym źródłem ciepła, niż czekać na podwyżki, gdy pozostali samorządowcy pójdą w ślady Krakowa.

Szanowny Kolego,

napisałeś: paliw stałych. Czy masz może jakiś link do tej uchwały?

Bo to są bardzo ważne rzeczy. Zwłaszcza definicja paliw stałych wg UE i jej aktów prawnych.

Jeśli możesz, to daj link do tej uchwały.

No i stało się. Brawo!

Już taka ustawa była uchwalona w Krakowie i została zaskarżona i uchylona, ciekawe jak potoczą się losy dzisiejszej.

http://energetyka.wnp.pl/sejmik-wojewodztwa-przyjal-uchwale-antysmogowa-dla-krakowa,265344_1_0_0.html

teraz w końcu przejdzie, bo rząd wprowadził wcześniej ustawę antysmogową, która w pełni otwarła samorządom drogę do takich rozwiązań

szkoda ludzi w starym budownictwie, ale w końcu inwestorzy budujący domy zostaną zmuszeni do pomyślenia zamiast łykania propagandy lobby instalatorskiego i kotłowego

Edytowane przez imrahil

Mamy XXI wiek i ludzie nadal jeżdżą dużymi dieslami wiedząc że zatruwają powietrze, zamiast kupić benzynę i założyć gaz (nie dość że diesel droższy w eksploatacji to jeszcze zanieczyszcza powietrze), po prostu głupota.

Oh really?

A poszperaj może jakie silniki mają najjaśniejsi z ekologów. Ciekawe jestem ilu proekologicznych kastrowało fury z DPFów bo było to tańsze niż wymiana. A np Pani z larmu smogowego wesoło dziś wychylała się za MACa. Pewnie za cudzym nie siedziała, co wg mnie to raczej słabo ekologiczny sprzęt skoro nie pyli się go modernizować, naprawiać czy wymieniać głupiej baterii- od razu "do ziemi". Zaprawdę przykładne...

Może mamy sobie wszyscy jeszcze wkręcić popularne świetlówki energooszczędne?!. Wiesz Ty w ogóle kto i w jaki sposób decyduje w UE co dla nas jest najlepsze?

Rok temu kupowałem opony i kolo polecał mi takie droższe, ale za to (co pamiętam do dziś!) o niższej emisji CO2. Jakiż ja byłem głupi że ich nie kupiłem

Jestem za tym aby szanować naturę, ale na litość boską nie dajcie się zwariować bo z taką nadgorliwością będziecie gorsi od faszystów.

Idę bo nie ma tu nawet co dyskutować z takim skrajnym nastawieniem.

http://energetyka.wnp.pl/sejmik-wojewodztwa-przyjal-uchwale-antysmogowa-dla-krakowa,265344_1_0_0.html

teraz w końcu przejdzie, bo rząd wprowadził wcześniej ustawę antysmogową, która w pełni otwarła samorządom drogę do takich rozwiązań

szkoda ludzi w starym budownictwie, ale w końcu inwestorzy budujący domy zostaną zmuszeni do pomyślenia zamiast łykania propagandy lobby instalatorskiego i kotłowego

No. Teraz będą łykać propoagandę lobby ekologicznego, bankowego, gazowego, elektroenergetycznego i pieron wie jakiego jeszcze. :D