Liwko 11.01.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Mam pomysł, który, być może, poprawi czystość powietrza. Trzeba stworzyć specjalny fundusz, z którego będzie się dotowało tych, którzy będą przechodzili z palenisk stałopalnych na PC, prąd czy gaz. Na taki fundusz można by zdobyć kasę opodatkowując tych, którzy nie smrodzą i tak wściekle optują za tym, aby każdy się tego taniego sposobu ogrzewania wyzbył. Powiedzmy ze 2000zł na sezon od chałupy. Powinno starczyć. Dobry pomysł? Nareszcie ci, co tak wrzeszczą mogliby się SAMI I REALNIE w ten ruch włączyć! Adam M. Ale przecież my już płacimy, wszyscy! http://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/rys---termomodernizacja-budynko-jednorodzinnych/informacje-o-programie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 11.01.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 He ,he,jaki podpis..ale nic nie przebije poprzedniego -,,nie płacicie asoltowi...:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.01.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Naprawdę? Mamy 21 wiek. Mamy tyle podatków, że na zaspokajanie własnych potrzeb nie zawsze starcza, bo RZĄD (każdy kolejny) MUSI SWOJE zaspokoić! No właśnie,mamy XXI w a ludzie bezmyślnie instaluja w nowych domach węgiel jak w IXw,ludzie narzekają na to że ich nie stać na nic poza węglem a bezmyślnie budują wielkie chawiry zamiast o 10m2 mniejsze bez syfu w domu. Myślisz co piszesz ? Ktoś tu naprawdę rozumy stracił ? Gdzie są filtry na kominach w nowych domach żeby nie truć innych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 11.01.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 No właśnie,mamy XXI w a ludzie bezmyślnie instaluja w nowych domach węgiel jak w IXw,ludzie narzekają na to że ich nie stać na nic poza węglem a bezmyślnie budują wielkie chawiry zamiast o 10m2 mniejsze bez syfu w domu. Myślisz co piszesz ? Ktoś tu naprawdę rozumy stracił ? Gdzie są filtry na kominach w nowych domach żeby nie truć innych ? Mamy XXI wiek i ludzie nadal jeżdżą dużymi dieslami wiedząc że zatruwają powietrze, zamiast kupić benzynę i założyć gaz (nie dość że diesel droższy w eksploatacji to jeszcze zanieczyszcza powietrze), po prostu głupota. Mamy XXI wiek , budujący inwestor nie ma problemu z zakupem działki w czystszej okolicy (mapy zanieczyszczeń) to nie dość kupuje w zanieczyszczonym terenie to jeszcze na szkodach górniczych, po prostu głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Bezmyślny to TY jesteś, tylko zauważyć tego nie potrafisz!Ci co tak budują bardzo głęboko przemyśleli wszystkie za i przeciw!Przecież budując wszyscy kalkulują "aby się opłaciło, aby się zwróciło". "Gdzie są filtry na kominach w nowych domach żeby nie truć innych ? " A gdzie jest zdrowe żarcie bez chemii, która sprawia, ze żarcie ma "15 lat przydatności"?A gdzie są sensowne prawa, takie dla ludzi a nie dla biurw?A gdzie jest ... (długo tak mozna).A Ty monotematyczny jesteś jak Maciarewicz.Jemu też tylko - zamach we łbie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 11.01.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Ale przecież my już płacimy, wszyscy! http://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/rys---termomodernizacja-budynko-jednorodzinnych/informacje-o-programie/ Za co tu płacisz? Bo ja widzę, że mogą mi dać pożyczkę z małym oprocentowaniem, którą muszę w 100% spłacić. Przepraszam dofinasowują całe 15%. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Za co tu płacisz? Bo ja widzę, że mogą mi dać pożyczkę z małym oprocentowaniem, którą muszę w 100% spłacić. Przepraszam dofinasowują całe 15%. W tym programie akurat do prac remontowych, ale można przecież je łączyć http://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 12.01.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Z tego co wiem, to dotacje na wymianę kotłów w Płocku czy Radomiu juz obejmuja wyłącznie kotły gazowe - węgiel jest wypierany tylko szkoda że też po głowie dostaje pelet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 13.01.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Z tego co wiem, to dotacje na wymianę kotłów w Płocku czy Radomiu juz obejmuja wyłącznie kotły gazowe - węgiel jest wypierany tylko szkoda że też po głowie dostaje pelet. Wszystkie dostaną po głowach. Bo peleciaki od 2018 a węglowe od 2020 beda musiały mieć etykietę efektywności energetycznej. Żaden, który teraz nie ma już 5 klasy tam nie ma co szukać. Ustawodawca obowiązek pilnowania tego zrzucił na dystrybutorów. A metodyka badań taka, że, jak to kiedyś ten wikary co wyskoczył z konfesjonału i ryczał: Wszystkie q... ze ślizgawki, niech się zgłoszą do poprawki. Sie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.01.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Radni sejmiku województwa małopolskiego zdecydują dziś o zakazie palenia węglem i drewnem w piecach. Przyjęcie uchwały oznacza, że najbardziej zanieczyszczone miasto stanie się też pierwszym w Polsce, które zakaże ogrzewania mieszkań paliwami stałymi.interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.01.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 No i stało się. Brawo! Uchwała zakazująca paleniem węglem została uchwalona. 19 radnych było za, 15 wstrzymało się. Od 1 września 2019 roku będzie obowiązywał zakaz używania paliw stałych na terenie miasta Krakowa. Tak sobie myślę: truciciele wszystkich miast i województw Polski - łączcie się! Lepiej już rozglądać się za normalnym źródłem ciepła, niż czekać na podwyżki, gdy pozostali samorządowcy pójdą w ślady Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 15.01.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 No i stało się. Brawo! Uchwała zakazująca paleniem węglem została uchwalona. 19 radnych było za, 15 wstrzymało się. Od 1 września 2019 roku będzie obowiązywał zakaz używania paliw stałych na terenie miasta Krakowa. Tak sobie myślę: truciciele wszystkich miast i województw Polski - łączcie się! Lepiej już rozglądać się za normalnym źródłem ciepła, niż czekać na podwyżki, gdy pozostali samorządowcy pójdą w ślady Krakowa. Szanowny Kolego, napisałeś: paliw stałych. Czy masz może jakiś link do tej uchwały? Bo to są bardzo ważne rzeczy. Zwłaszcza definicja paliw stałych wg UE i jej aktów prawnych. Jeśli możesz, to daj link do tej uchwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 15.01.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Lepiej już rozglądać się za normalnym źródłem ciepła, niż czekać na podwyżki, Jakie to sa normalne zródła ciepła bo chce to tez miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 15.01.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 No i stało się. Brawo! Uchwała zakazująca paleniem węglem została uchwalona. 19 radnych było za, 15 wstrzymało się. Od 1 września 2019 roku będzie obowiązywał zakaz używania paliw stałych na terenie miasta Krakowa. Tak sobie myślę: truciciele wszystkich miast i województw Polski - łączcie się! Lepiej już rozglądać się za normalnym źródłem ciepła, niż czekać na podwyżki, gdy pozostali samorządowcy pójdą w ślady Krakowa. Już taka ustawa była uchwalona w Krakowie i została zaskarżona i uchylona, ciekawe jak potoczą się losy dzisiejszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.01.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dobrze, że jest kolejny sygnał w eterze. Może się większej ilości inwestorów lampka ostrzegawcza zapali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.01.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) http://energetyka.wnp.pl/sejmik-wojewodztwa-przyjal-uchwale-antysmogowa-dla-krakowa,265344_1_0_0.html teraz w końcu przejdzie, bo rząd wprowadził wcześniej ustawę antysmogową, która w pełni otwarła samorządom drogę do takich rozwiązań szkoda ludzi w starym budownictwie, ale w końcu inwestorzy budujący domy zostaną zmuszeni do pomyślenia zamiast łykania propagandy lobby instalatorskiego i kotłowego Edytowane 15 Stycznia 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 15.01.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Mamy XXI wiek i ludzie nadal jeżdżą dużymi dieslami wiedząc że zatruwają powietrze, zamiast kupić benzynę i założyć gaz (nie dość że diesel droższy w eksploatacji to jeszcze zanieczyszcza powietrze), po prostu głupota. Oh really? A poszperaj może jakie silniki mają najjaśniejsi z ekologów. Ciekawe jestem ilu proekologicznych kastrowało fury z DPFów bo było to tańsze niż wymiana. A np Pani z larmu smogowego wesoło dziś wychylała się za MACa. Pewnie za cudzym nie siedziała, co wg mnie to raczej słabo ekologiczny sprzęt skoro nie pyli się go modernizować, naprawiać czy wymieniać głupiej baterii- od razu "do ziemi". Zaprawdę przykładne... Może mamy sobie wszyscy jeszcze wkręcić popularne świetlówki energooszczędne?!. Wiesz Ty w ogóle kto i w jaki sposób decyduje w UE co dla nas jest najlepsze? Rok temu kupowałem opony i kolo polecał mi takie droższe, ale za to (co pamiętam do dziś!) o niższej emisji CO2. Jakiż ja byłem głupi że ich nie kupiłem Jestem za tym aby szanować naturę, ale na litość boską nie dajcie się zwariować bo z taką nadgorliwością będziecie gorsi od faszystów. Idę bo nie ma tu nawet co dyskutować z takim skrajnym nastawieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 15.01.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 http://energetyka.wnp.pl/sejmik-wojewodztwa-przyjal-uchwale-antysmogowa-dla-krakowa,265344_1_0_0.html teraz w końcu przejdzie, bo rząd wprowadził wcześniej ustawę antysmogową, która w pełni otwarła samorządom drogę do takich rozwiązań szkoda ludzi w starym budownictwie, ale w końcu inwestorzy budujący domy zostaną zmuszeni do pomyślenia zamiast łykania propagandy lobby instalatorskiego i kotłowego No. Teraz będą łykać propoagandę lobby ekologicznego, bankowego, gazowego, elektroenergetycznego i pieron wie jakiego jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.01.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 No. Teraz będą łykać propoagandę lobby ekologicznego, bankowego, gazowego, elektroenergetycznego i pieron wie jakiego jeszcze. przynajmniej nie będzie tak śmierdzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 15.01.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ze szczególną uwagą na znaczenie użytego przez Ciebie słowa "tak". Ciekawe tylko co wyjdzie na drugim końcu kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts