kaszpir007 15.01.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 No dobra ustawa jest ...Wejdzie w życie dopiero w połowie 2019r ,czyli przez ponad 3 lata ciągle będzie można budowac nowe domy z kotłami na paliwo stałe , kupować śmieciuchy i dalej sobie truć , także budować domy z kominkami , których używanie po 09/2019 będzie zakazane ... Idiotyzm ...Powinni uchwalić zmiany takie aby urzędnik nie mógł przyjąć projektu budowalanego w którym jest kominek i kocioł na paliwo stałe ...Wtedy od razu by nowo budowane domy nie mogły by mieć już kotła ani kominka ... A nie pozwalać nadal na budowę takich domów , aby potem za 3 lata zakazać używania czegoś na co urzad się zgodził ..Szczerze ? Przepis będzie MARTWY ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.01.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Każdy normalny inwestor w takiej sytuacji pomyśli i nie wpakuje do domu kominka czy innego "eko"węgla, skoro za 2-3 lata będzie bulić kary albo będzie musiał wywalić drugie tyle na wymianę na inne źródło. Choć jak znam życie, to znajdą się i tacy, a potem będą płakać jacy są uciśnieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) "Przepis będzie MARTWY ... " Też tak uważam. A w tej uchwale nie napisali ile dodadzą kasy każdemu, komu ZAKAZALI korzystania z tego, co ma?Bo łatwo się zakazuje... Na ten przykład:Ludziska oddychają i wydzielają i parę wodną i CO2.SKANDAL!ZAKAZAĆ!!!Wiecie ile tam jest ludzi?Ile to TON CO2 ? Dwie rzeczy są nieograniczone.Wszechświat i głupota ludzka.Z tym, ze to pierwsze nie na pewno! Adam M. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Adamiew 100% się z Tobą zgadzam Najłatwiej zakazać a potem niech się obywatel martwitylko nikt nie pomyślał przy tym zakazie jak rozwiązać problem tych co im zakazano ale są tu mądrzy ekolodzy niech pomogąściepę zrobia albo sami wymienią bo przeciez potrafia "tymi ręcyma"tyle razy się chwalili jak to tanio można i dobrzeto niech udowodnią iż nie tylko sobie ale i innym poprawią żeby nie użyć określenia "zrobią dobrze" krowa która dużo ryczy mało mleka daje Edytowane 15 Stycznia 2016 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ja jestem też za tym, aby...Odstrzelić konserwatora zabytków!Wyburzyć starówkę i zbudować ją raz jeszcze - z pompkami ciepła!W ostateczności - z gazem.Wawel - zamknąć!Otworzy się go latem na jakie trzy miesiące, niech se turyści obejrzą...Zakazać WSZELKIEGO transportu!Rower lub pieszo!A Kościół Mariacki grzać prądem! I... jaki czyściutki ten Kraków się zrobi!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2016 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) To w kominku, drewnem dla klimatu też nie będzie można? Ciekawe co na to zduni/producenci kominków - wymyslicie coś, wszak potrzeba matką wynalazków ? Ja ekogroszku nie zamontuje, ale bez kominka salonu w domu sobie nie wyobrażam. Dobrze, że nie mieszkam w Krk... Edytowane 15 Stycznia 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 15.01.2016 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 To w kominku, drewnem dla klimatu też nie będzie można? Zostana jeszcze od biedy bio kominki dla klimatu , Co tam w tym Krakowie sie dzieje przeciez smog wawelski to od zawsze był symbol Krakowa a teraz chca go pogonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.01.2016 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Są jeszcze dwa warianty tego samego rozwiązania... Fototapeta z kominkiem i... Fototapeta z czystym widoczkiem zaokiennym. Można obie wersje zastosować. A kominkarze/zduni - mogą się na klejenie tych fototapet przebranżowić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 16.01.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Wiecie dlaczego 15 radnych wstrzymało się od głosu?Ano między innymi dlatego że w konstytucji jest taki artykuł ma numerek 32 ,który to artykuł wszystkich jednakowo obowiązuje.Otóż ci radni się kapneli się że nie ma nażedzi prawnych do 100% egzekwowania tej "uchwały". Ci sami Radni "obudzili się" że Prezydent Duda podpisał Ustawe Antysmogową , która nakłada obowiązki na władze lokalne aby modernizowały , bądź budowały ekologiczną infrastrukture ciepłowniczą (sieć gazowa, energetyczna bądź ciepłownicza).Jednym słowem państwo zwaliło problem na Władze Miejskie, Władze Miejskie liczą na budżet Państwowy , bądź dotacje z UE. I tym sposobem tradycyjnie władza rządząca próbuje umyć ręce od problemu , bo w razie niewypału tej uchwały (a najprawdopodobniej tak się stanie) to przercież nie oni to stwożyli , to władza samorządowa . Pisze to bo wczoraj akurat miałem okazje na własnej skórze przekonać się jak to w praktyce wygląda w UMK. otóż podłączenie 22 domków do magistrali ciepłowniczej dla Elektrociepłowni jest inwestycją nieopłacalną .Druga rzecz to "akcja rozdawania " tego wynalazku w postaci Blue wegiel na jednej z dzielnic Krakowa ( notabene mieści się tam uzdrowisko).Fajnie jest coś dać , ale po co pokazać jak się tym posługiwać?Chodzi o to że nikt z UMK , ani KAS (Krakowski Alarm Smogowy) nie raczył poinstruować praktycznie narodu obdarowanego że aby spalać efektywnie i w miare czysto należy to czynić odgórnie. Inacze efekt jest mizerny.No ale cóż w Polsce najlepiej coś zrobić/ucchwalić a potem myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.01.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Według definicji unijnych PALIWO STAŁE oznacza paliwo, które jest w stanie stałym w normalnej temperaturze pokojowej, w tym biomasę stałą i stałe paliwa kopalne.Tyle definicja z L193/45 (Dziennik Urzędowy UE).Czyli zero węgli i węglopochodnych w stanie stałym, drewna i wszystkiego z nim związanego - w tym pelety, brykiety itp. Żegnajcie kotły, żegnajcie kominki.Tylko jak do tych starych zapyziałych zabytkowych ruinek w Krakowie gaz lub prąd podciągnąć, jak tam, gdzie się szpadla nie wbije, to zaraz archeologów i konserwatorów zabytków tłum i zachwyt, bo się trafiło zardzewiałe ucho od nocnika albo i co lepsze: kupsko pradawne, skamieniałe.A że w tych ruinkach przegrzybiałych, z nieszczelnymi zabytkowymi oknami i wysokaśnymi izbami biedni często i ludzie mieszkają, to dawne królewskie a obecnie prezydenckie miasto wspólną kasiorę wywalać będzie na dopłaty. Tylko do czego? Pewnie w wielu przypadkach do LPG w butlach, bo to nie naruszy zabytkowej substancji. Dopóki nie walnie. Nie przenoście nam stolicy do Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.01.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Co błekitny tez od gory zapalamy wydaje mi sie ze to juz odgazowane czyli mozna sypac na żar kto by tam w piecu kaflowym czy kuchennym zapalał od gory:no: Żegnajcie kotły, żegnajcie kominki. Nie no chyba te z 5 klasa zostana Edytowane 16 Stycznia 2016 przez marcus312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 16.01.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 To nie przejdzie. Będą niezłe jaja. I nie mówię dlatego, że jestem za węglem. Bo sam chcę mieć ogrzewanie gazowe albo elektryczne, bez kominka. I na potwierdzenie dopiszę, że jak powiedziałem swojej pani architekt (i to młodszej rocznikiem ) , że jak się gazem nie da to prądem będzie to wręcz zaniemogła, a oczy się jej rozszerzyły:D Nawet mi zaproponowała, że jak by trzeba było węglem to musi być kotłownia Ale energetycznie to budynek będzie dobrze zaprojektowany. Tym mnie uspokoiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 16.01.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Według definicji unijnych PALIWO STAŁE oznacza paliwo, które jest w stanie stałym w normalnej temperaturze pokojowej, w tym biomasę stałą i stałe paliwa kopalne. Tyle definicja z L193/45 (Dziennik Urzędowy UE). Czyli zero węgli i węglopochodnych w stanie stałym, drewna i wszystkiego z nim związanego - w tym pelety, brykiety itp. Żegnajcie kotły, żegnajcie kominki. Tylko jak do tych starych zapyziałych zabytkowych ruinek w Krakowie gaz lub prąd podciągnąć, jak tam, gdzie się szpadla nie wbije, to zaraz archeologów i konserwatorów zabytków tłum i zachwyt, bo się trafiło zardzewiałe ucho od nocnika albo i co lepsze: kupsko pradawne, skamieniałe. A że w tych ruinkach przegrzybiałych, z nieszczelnymi zabytkowymi oknami i wysokaśnymi izbami biedni często i ludzie mieszkają, to dawne królewskie a obecnie prezydenckie miasto wspólną kasiorę wywalać będzie na dopłaty. Tylko do czego? Pewnie w wielu przypadkach do LPG w butlach, bo to nie naruszy zabytkowej substancji. Dopóki nie walnie. Nie przenoście nam stolicy do Krakowa I to jest odpowiedź ukazująca los tej uchwały napisanej na kolanie przez "fachofcóf" w tym nieszcęsnym Mieście .Pozostanie ona tylko na papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Bo tutaj zajęli się od dupy strony ... Najpierw uchwalić całkowity zakaz od zaraz przyjmowania przez urząd projektów nowych domów w których ma być kominek na drewno i inny kocioł na paliwo stałe. W projekcje nie powinno być żadnych kominów spalinowych dostosowanych do spalania paliw stałych.Wtedy inwestor musiałby pomyśleć o gazie albo o grzaniu prądem i tyle ...Wtedy nie trzeba by wymieniać już kotłów w nowo wybudowanych domach za kilka lat ... I to by pomogło bo każdy nowo wybudowany dom by już nie smrodził ... Wymiana kotłów na coś innego w wielu domach jest możliwa , tyle że nie wszędzie jest gaz a wiele domów jest za słabo "energetycznie" wybudowana aby właściciele na to poszli , bo nikt nie chce płacić więcej za ogrzewanie a jak już to minimalnie więcej ... Więc w starszych domach jedynie wymiana kotłów starej generacji na nowej generacji z podajnikiem klasy z jakimś inteligentnym sterownikiem. Tyle że no dobrze ... Mamy powiedzmy stare domy ze śmieciuchami i tak powinno się je wymienić , ale wielu na to nie będzie stać , aby wyłożyć z 6-10 tys zł ...No chyba że jakieś duże dopłaty , ale to też wtedy powinno być zrobiony rzetelny certyfikat aby ponownie nie pchać mocno przewymiarowanych kotłów , bo po pierwsze są droższe a po drugie będą źle działać .. Wszytko fajnie , ale powinno być określone jak to ma wyglądać i kto za to zapłaci ...Bo jak maja płacić właścieiele , to przepis będzie martwy ... Jak dla mnie przepis będzie martwy i zrobiony dla "ekologów" i dla UE aby wyglądało że "coś sie dzieje" .. Ja bym bardzo chciał aby rząd zakazał sprzedaży śmiecuchów od zaraz i za sprzedać ich była by bardzo wysoka kara , a jedynie w sprzedaży mogły by być kotły z podajnkiem i to też z minimum certyfikatem B i z nowoczesną elektroniką (a nie dwustanem) ...Dodatkowo jakby wywaliło się wszystkie śmieciuchy i zamontowało tam takie kotły nowoczesne z podajnikiem to wtedy poziom zanieczyszczeń by drastycznie spadł ... A sami "palacze" by zyskali większy komfort obsługi i niższe rachunki ze względu na dużo wyższą pracę kotła a tym samym idzie niższe spalanie ... Ja widzę po swoim przypadku.Dom dośc nowy , dość dobrze ocieplony , ale gdybym teraz chciał przejść na pompę to sądzę że kosztowało by mnie to z 25-30tys zł , bo po pierwsze przeróbka kotłowni , po drugie zakup nowego bojlera 300L bo obecny jest do pompy za mały , po trzecie dodatkowy zakup 2-3 klimakonwektorów (bo na poddaszu grzejniki).. Może dało by się trochę zmniejszyć koszt bo może dało by się zamiast klimakonwektorów zrobić ogrzewanie ścienne ..A w moim przypadku taki koszt to około 15-20 lat ogrzewania domu ekogroszkiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.01.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Ja widzę po swoim przypadku. Dom dośc nowy , dość dobrze ocieplony , ale gdybym teraz chciał przejść na pompę to sądzę że kosztowało by mnie to z 25-30tys zł , bo po pierwsze przeróbka kotłowni , po drugie zakup nowego bojlera 300L bo obecny jest do pompy za mały , po trzecie dodatkowy zakup 2-3 klimakonwektorów (bo na poddaszu grzejniki).. Może dało by się trochę zmniejszyć koszt bo może dało by się zamiast klimakonwektorów zrobić ogrzewanie ścienne .. A w moim przypadku taki koszt to około 15-20 lat ogrzewania domu ekogroszkiem ... No widzisz kaszpir,to teraz idź i nawracaj inwestorów gdzie się da,żeby jednak myśleli przed budową o budowie i o przyszłości i żeby nie powielali Twoich błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 No widzisz kaszpir,to teraz idź i nawracaj inwestorów gdzie się da,żeby jednak myśleli przed budową o budowie i o przyszłości i żeby nie powielali Twoich błędów. Powiem tak . Nie widzę potrzeby aby kogokolwiek nawracać , ani powodu .. Każdy robi jak chce ... Jak mi budowali dom to inną miałem wizję i pomysły. Niektóre się sprawdziły , inne nie ... I tak byłem pierwszy na osiedlu który miał wtedy w 100% podłogówkę i grubsze ocielenie domu i najmniejszej mocy kocioł ... Później zachciało mi się WM i zachciało mi się zrobić poddasze dla dzieci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.01.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 "Tylko jak do tych starych zapyziałych zabytkowych ruinek w Krakowie gaz lub prąd podciągnąć, jak tam, gdzie się szpadla nie wbije, to zaraz archeologów i konserwatorów zabytków tłum i zachwyt, bo się trafiło zardzewiałe ucho od nocnika albo i co lepsze: kupsko pradawne, skamieniałe." Jak to jak?No, pisałem!ODSTRZELIĆ KONSERWATORA ZABYTKÓW!ZRÓWNAĆ Z ZIEMIĄ TE BUDY CO PO 200 I WIĘCEJ LAT MAJĄ. SPYCHACZ I TROTYL!!!A potem się tam coś nowego zbuduje, grzane pompką czy elektrycznie.Takie coś z dykty i waty...I będzie... CZYSTO! Inaczej przecież się nie da.Albo ten przepis zostanie martwy. Co wolimy?Martwy przepis czy martwą starówkę? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.01.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Co błekitny tez od gory zapalamy wydaje mi sie ze to juz odgazowane czyli mozna sypac na żar kto by tam w piecu kaflowym czy kuchennym zapalał od gory:no: Nie no chyba te z 5 klasa zostana Jak wszystko to wszystko. Choćby nawet miały klasę 15++ dudus, to i tak nie ma szans. Zakaz, to zakaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.01.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Bo tutaj zajęli się od dupy strony ... Najpierw uchwalić całkowity zakaz od zaraz przyjmowania przez urząd projektów nowych domów w których ma być kominek na drewno i inny kocioł na paliwo stałe. W projekcje nie powinno być żadnych kominów spalinowych dostosowanych do spalania paliw stałych. Wtedy inwestor musiałby pomyśleć o gazie albo o grzaniu prądem i tyle ... Wtedy nie trzeba by wymieniać już kotłów w nowo wybudowanych domach za kilka lat ... I to by pomogło bo każdy nowo wybudowany dom by już nie smrodził ... widzisz, jak na forum pisze się o takim prostym i w sumie tanim rozwiązaniu, o tym że miało zostać wprowadzone lata temu, to wszyscy reagują alergicznie. taki system nikomu praw nabytych nie odbiera, a miasto czy gmina nie musi w żaden sposób do niego dopłacać ani grosza. w końcu każdy nowy komin (nawet ten z kotłem klasy 5 kosztującym więcej niż cały mój system grzewczy łącznie z podłogówką i automatyką), szczególnie w nieprzewiewnym miejscu przyczynia się do narastania problemu smogu. gdyby ktoś pomyślał kilka lat wcześniej, to dziś problem byłby znacznie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.01.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 I to jest odpowiedź ukazująca los tej uchwały napisanej na kolanie przez "fachofcóf" w tym nieszcęsnym Mieście .Pozostanie ona tylko na papierze Akurat obecnie, ten przepis ma szansę wejść w życie. Pozwalają mu na to przepisy prawa państwowego. Tylko nadal nie wie, czy to dotyczy wyłącznie miasta Krakowa w granicach administracyjnych, czy może...??? Bo jeśli tak, to się po kolei wszystkie dzielnice mające sołtysów, a będące przy granicy zechcą odłączać, bo im na wsi lepiej będzie, niż w granicach "wielkiego" Krakowa. Te boroczki z krolewskiego grodu nie mają jakoś szczęścia. Jak nie tutuś, to wawelskie albo wdowa po karliku. A diesle sprzed najazdu tatarskiego dalej po tym nieszczęsnym mieście się turlają i smrodzą jak diasi. Czyżby to wszystko kara za to, że przodkowie angeli nie zdążyli odpalić ładunków rewaloryzacyjnych? To pewnie tak jak i w Łodzi. Nie zburzone, to i do dzisiaj do kibelka na plac biegają, a po wodę do kokotka przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts