pawko_ 20.01.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) najpierw ZAKAZAĆ w całej PL montażu kotłów na paliwo stałe jak i kominków Ale co wtedy zrobi Arturo ze swoim klimatycznym kominkiem i wielu innych klimatycznych gości? Jestem jak najbardziej za zakazem śmieciuchów i kominków ponieważ mam dość kopcących lokomotyw i smrodu który się z nich wydostaje gwoli ścisłości. Chętnie skuszę się na dotację z gminy (90% kosztów tak było w przypadku fotovoltaiki) na wymianę źródła ciepła. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 20.01.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Wprost przeciwnie:1) jak na razie nawet Kraków z nożem na gardle to ewenement i nawet w jego dramatycznej sytuacji zakaz będzie obowiązywał dopiero od 2019 r. pytanie jeszcze czy nie zostanie uchylony bądź zmieniony i kiedy zostanie w ogóle wdrożony w praktyce. Postała część kraju moim zdaniem nie szybciej niż trwałość Twojego kotła. I to tylko w sytuacji jeżeli wprowadzony zostanie całkowity zakaz. Moim zdaniem bardzo wątpliwe, bo jak na razie w sprzedaży mamy urządzenia typu śmieciuchy,2) zmiana źródła ogrzewania we współczesnym domu jednorodzinnym (normowe ocieplenie przynajmniej częściowa podłogówka) to zupełnie co innego niż jego zmiana w starej, zabytkowej kamienicy w centrum miasta. Nie ma konserwatora, wspólnoty mieszkaniowej, jest się właścicielem podwórka, ścian i dachu3) w Krakowie zmiana systemu grzewczego na ekologiczny związana jest z dofinansowaniem tegoż z funduszy FOŚ, Pytanie co lepiej brać kredyt spłacać odsetki i zmieniać czy spokojnie poczekać na zakaz i zrobić to z dodatkowych funduszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.01.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ale co wtedy zrobi Arturo ze swoim klimatycznym kominkiem i wielu innych klimatycznych gości? wyda mniej kasy na ogrzewanie niż teraz sumarycznie z drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 20.01.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 To było do wery.1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.01.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 z nieoficjalnych źródeł w UM słyszałem, że w Rybniku też szykują się spore zmiany za trzy lata. w tym roku miasto rusza z dofinansowaniami do czystych źródeł ciepła, a w 2019 może rybniccy właściciele smoluchów takich jak RBR będą zmuszeni się ich pozbyć wierzyć mi się nie chce, że jeszcze ktos pójdzie tą drogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.01.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ale tak jak pisałem już wielokrotnie najpierw ZAKAZAĆ w całej PL montażu kotłów na paliwo stałe jak i kominków w nowo budowanych domach od zaraz. I zakazać sprzedaży śmieciuchów i innych kotłów na ekogroszek które nie posiadają certyfikatu energetycznego klasa A. I tak samo zrobić z kominkami . Zostawić tylko takie co mają certyfikaty I dzięki temu w nowych domach nie było by wogóle kominków ani kotłów , a w starych domach dalo by sie zamontować tylko i wyłacznie nowoczesne kotły. I dopiero wtedy zająć się wymianą kotłów , dofinansowaniem i itd ... NIC się nie zmieni jak nie będzie zakazu montażu. Dopóki będą projekty nowych domów opalanych węglem , dopóki sklepy będą zawalone kotłami już od 1000zł ... To nic się nie zmieni .. Osobiście uważam że obecnie nie ma żadnego sensu ładować się w kocioł na ekogroszek. pomarzyć można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 20.01.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 w krakowie w zeszłym roku kilku sąsiadów wymieniło instacje dostali 100% dofinansowania złożyli wniosek przyszła firma i wymieniła wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Czy wy, agresory i ignoranty wszelakie w końcu zrozumiecie, że nie trzeba robić płyty fundamentowej, izolować się 40cm styropianu od powietrza, żeby parametry domu były dobre i żeby nie trzeba było w związku z tym ładować do tych domów "eko"pieców? Widać, że matematyka was parzy, powielacie te bzdury i robicie innym wodę z mózgu. Co więcej tu nie potrzeba żadnych działań państwa, bo ingerowanie państwa w działania ludzi w krótkim czasie prowadzi do patologi. Tutaj jest potrzebna zmiana myślenia ludzi mieszkających w państwie, a jak widać niektórym strasznie ciężko to przychodzi. Agresory, sprzedawcy i zabetonowani wielbiciele czarnego syfu robią swoje. Ten wątek jest idealnym tego przykładem. Brawo, nic dodać nic ująć... potwierdzam, że nie trzeba cudów by nawet grzać prądem i płacić mniej niż węglem! Według mnie będzie źle jak ludzie z węgla będą przechodzić na gaz bo to może ich zrujnować. Ale jak do tematu podejdzie się zdrowo i kompleksowo to przy obecnych technologiach i materiałach można zacząć ogrzewać się bardzo tanio przy niskich nakłądach finansowych. Ja w zeszłym roku ogrzewałem 100m2 domu słabo izolowanego za 800 zł mówię o okresie od początku stycznia do końca grudnia. Da się...wiele rzeczy w dziedzinie rozwiązań proenergooszczędnych nauczyłem się na własnych błędach. Też kiedyś myślałem że najlepiej to gaz czy węgiel. Że jak coś zrobi się tak a nie inaczej to jakoś będzie...a prawda jest zupełnie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 20.01.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 no tylko zapominałem dodać że teraz płacą więcej no i są ZIMNOLUBNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 20.01.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Ja w zeszłym roku ogrzewałem 100m2 domu słabo izolowanego za 800 zł mówię o okresie od początku stycznia do końca grudnia. To chyba forumowy rekord ?! Brawo Ty ! Cały rok w kwocie 800 zł. Teraz pochwal się jak tego dokonałeś ? Dom słabo izolowany... Perpetuum mobile ? Chyba, że chciałeś napisać od początku grudnia do końca stycznia ? Edytowane 20 Stycznia 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.01.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 pomarzyć można.... A szkoda ... Bo mimo że mam sam kocioł na ekogroszek z podajnikiem , to wiem że wiele ludzi nawet do nowych domów kupuje śmieciucha , bo tanio ... I to przeraża ... Bo naprawdę można by od ręki COŚ zrobić , COŚ co dało by od razu efekt i w okresie długofalowym by obniżyło zanieczyszczenie .. Osobiście uważam że Arturo i reszta "ferajny" mogła by z takim samym zapałem i gorliwością słać takie pomysły (jak moje) do prezydenta i do ministra środowiska (ministerstwa) i może być coś FAKTYCZNIE dało by się zrobić , bo moje propozycje by od razu poprawiły sytuację i dały UE sygnał że Polska zajęła się tym na poważnie , a dodatkowo nic by to nie kosztowało a patrząc na szybkość PIS to jednego wieczora by to przeglosowali ... Taką ustawą zmieniły by się projekty domów , zmieniła się oferta sklepów i ludzie też wiedzieli by że nie samym węglem człowiek żyje Bo tutaj na forum te ich "żale" i ta cała krucjata nie ma żadnego sensu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.01.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 To chyba forumowy rekord ?! Brawo Ty ! Cały rok w kwocie 800 zł. Teraz pochwal się jak tego dokonałeś ? Dom słabo izolowany... Perpetuum mobile ? Chyba, że chciałeś napisać od początku grudnia do końca stycznia ? A cóż w tym może być takiego dziwnego? W 200 metrowych domach i to razem z CWU rachunki nie przekraczają 1500 zł To jaki problem w 100 metrowym 800 za samo CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 To chyba forumowy rekord ?! Brawo Ty ! Cały rok w kwocie 800 zł. Teraz pochwal się jak tego dokonałeś ? Dom słabo izolowany... Perpetuum mobile ? Chyba, że chciałeś napisać od początku grudnia do końca stycznia ? O widzisz...CUDA a jednak. zima nie była ostra to raz a dwa: 1. powierzchnia 100m2 2. podłoga 5 cm styropianu pokoje/ 8cm łazienka/kuchnia 3. na ścianach 10 cm styro plus pokoje w domu od wewnatrz na poddaszu izolowane pianką 5mm z ekranem aluminiowym, i na dole 2 pokoje. 4. W dachu jak dobrze pamiętam 25/30 skosy 40 cm na jętkach wełny 5. wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła ogrzewanie kocioł gazowy kondensat plus kanałowa pompa ciepła plus grzejniki elektryczne. Jakby ktoś się pytał dlaczego takie systemy to zajmuje się oszczędzaniem pod każdym względem i testuje to i owo. A potem takie rezultaty są możliwe. Nie tylko chodzi o ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 A cóż w tym może być takiego dziwnego? W 200 metrowych domach i to razem z CWU rachunki nie przekraczają 1500 zł To jaki problem w 100 metrowym 800 za samo CO? Jak widać się da....NIestety nie każdy potrafi to pojąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 A szkoda ... Bo mimo że mam sam kocioł na ekogroszek z podajnikiem , to wiem że wiele ludzi nawet do nowych domów kupuje śmieciucha , bo tanio ... . Kocioł na ekogroszek to niby tanio?! Kiedyś gadałem z gościem co buduje dobrze izolowany dom i ekogroszek chciał wrzucać. Pytam o koszty na cały dom w okolicach 150m2 a on mi mówi że około 30 tys zł! Przecież to sensu żadnego nie ma. Jak ktoś chce płacić więcej to wolna droga ale czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 20.01.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 To chyba forumowy rekord ?! Brawo Ty ! Ca Śledząc wpisy mam wrażenie że Oszczędny Grzesio nie do końca jest takim przypadkowym inwestorem. Bardziej ktoś w typie "Artura WI" lub wczesnego Mikiego, którego duch już w innym wcieleniu nadal krąży tutaj po forum. Wyniki i zakazy nakręcają sprzedaż to tak jak z zestawami głośnomówiącymi w autach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 20.01.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) A cóż w tym może być takiego dziwnego? W 200 metrowych domach i to razem z CWU rachunki nie przekraczają 1500 zł To jaki problem w 100 metrowym 800 za samo CO? W słabo izolowanych domach 200 metrowych rachunki nie przekraczają 1500 zł CO z CWU ? Gdzie takie kwiatki wyczytałeś ? Plusfoto jaką Ty masz powierzchnie ? I ile płacisz ? Możesz oczywiście bardziej rozpisać się jeśli masz czas jakie posiadasz ocieplenie ile zużyłeś kWh? Edytowane 20 Stycznia 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 To chyba forumowy rekord ?! Brawo Ty ! Ca Śledząc wpisy mam wrażenie że Oszczędny Grzesio nie do końca jest takim przypadkowym inwestorem. Bardziej ktoś w typie "Artura WI" lub wczesnego Mikiego, którego duch już w innym wcieleniu nadal krąży tutaj po forum. Wyniki i zakazy nakręcają sprzedaż to tak jak z zestawami głośnomówiącymi w autach. Drogi kolego sądzić można wiele. Sam kiedyś byłem typowym inwestorem, który wierzył w tradycyjne rozwiązania i przekonania np. 1. Wystarczy 5-10 cmm styropianiu od gruntu 2. wentylacja grawitacyjna wystarczy... 3. ogrzewanie prądem jest drogie 4. gaz czy węgiel to najtańsze ogrzewanie 5. centralne zapewnia pełen komfort. 6. na ściany 10 cm styro czy 12 jest ok 7. wełne nie trzeba paroizolacją zabezpieczać, wystarczy nad kuchnią czy łazienką... i tak pewnie bym wymieniał i wymieniał w co kiedyś człowiek wierzył albo co mu mówili. Ale odkąd zająłem się tematem oszczędzania energii i weryfikacją tego czy tamtego przejrzałem na oczy i cieszy mnie jak mogę komuś odradzić pewne rzeczy by nie popełniach takich błędów jak ja kiedyś czy inni nadal. Człowiek najlepiej uczy się na błędach! I tak od klilku lat już propaguje sensowne rozwiązania. To tak jeżeli chodzi o historię i głośnomówiące zestawy... ale jak ktoś twierdzi inaczej to nic nikomu nie wmówisz i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.01.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Kocioł na ekogroszek to niby tanio?! Kiedyś gadałem z gościem co buduje dobrze izolowany dom i ekogroszek chciał wrzucać. Pytam o koszty na cały dom w okolicach 150m2 a on mi mówi że około 30 tys zł! Przecież to sensu żadnego nie ma. Jak ktoś chce płacić więcej to wolna droga ale czy warto? Ceny z kosmosu jak zawsze .... Dlatego to zadanie Państwa aby uchwalić takie przepisy żeby ludzie zaczęli myśleć i nie pozwolić im budować nowych domów które będą truły , tak samo jak nie pozwalać na wymiany kotłów na kotły najniższej jakości gdzie ich największą zaletą jest niska cena zakupu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 20.01.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Drogi kolego sądzić można wiele. Sam kiedyś byłem typowym inwestorem, który wierzył w tradycyjne rozwiązania i przekonania np. Spoko nie uważam, że tragicznie ociepliłem chałupę (prawie 5 lat temu). Wg tego forum jest to dziurawiec, ale mniejsza z tym. Od gruntu mam 10 cm, na ścianie 15 cm grafitu Termoorganiki, strop 20 cm-strych nieużytkowy, jak będzie potrzeba dorzucę ocieplenia, ale póki co nie ma takiej potrzeby bo rachunki są bardzo akceptowalne. Nie neguję nowoczesnych rozwiązań. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts