Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Śledząc wpisy mam wrażenie że Oszczędny Grzesio nie do końca jest takim przypadkowym inwestorem. Bardziej ktoś w typie "Artura WI" lub wczesnego Mikiego, którego duch już w innym wcieleniu nadal krąży tutaj po forum.

Wyniki i zakazy nakręcają sprzedaż to tak jak z zestawami głośnomówiącymi w autach.

też nie raz odniosłem takie wrażenie

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ale co wtedy zrobi Arturo ze swoim klimatycznym kominkiem i wielu innych klimatycznych gości?

A co mam zrobić ? Stoi jako mebel w salonie to i dalej będzie stał.

Przypominam Ci,że jak bez kominka na ogrzewanie i cwu zużywam ok.3300kWh a to jest 1000zł na 12 miesięcy :)

Nie muszę się wspomagać kominkiem,znowu Wasze bezmyślne i idiotyczne argumenty wysuwacie :)

Śledząc wpisy mam wrażenie że Oszczędny Grzesio nie do końca jest takim przypadkowym inwestorem.

Gostek już wcześniej gadał,że handluje czymś tam...

Edytowane przez Arturo72

Grzesiu kiedyś może i byłeś ale sądząc po twoich wpisach gdzie chwalisz się realizacjami moim skromnym zdaniem obecnie jest to Twój sposób na zarabianie pieniędzy, a na forum "kłusujesz" ;-) bez płatnego profilu.

Wracając do tematu, masz jakąś propozycje dla takiego właściciela domu/mieszkania w centrum Krakowa? Moim zdaniem istnieje ryzyko że pozostaną oni przy dotychczasowym źródle ogrzewania lub w jego miejsce wstawią kominek z marketu i będą palili w nim dla klimatu?

Gość Arturo72
W słabo izolowanych domach 200 metrowych rachunki nie przekraczają 1500 zł CO z CWU ? Gdzie takie kwiatki wyczytałeś ?

Wszędzie pawko,wszędzie,wystarczy się rozejrzeć dookoła a nie cały czas siedzieć w kotłowni albo poznać cyferki a nie jedynie tony :)

1500zł to jest ok.5000kWh a to jeśli ktoś grzeje pompą p-w czyli z COP3 faktyczne zużycie to min.15000kWh czyli dom raczej słabo izolowany.

map78 ma ponad 190m2 słabo zaizolowanego domu i chyba nei przekroczył zużycia 5000kWh.

Tylko,że Wy nie macie pojęcia o kWh w swoich domach i nie macie się do czego odnieść bo wtedy byście sie za głowę chwycili ile to kWh wypuszczacie bezsensownie kominem zamiast je w domu zostawić.Czyli sprawnosć katastrofalna :)

Obudźcie się,zaprawdę powiadam Wam :)

Poniżej map 78:

Bliźniak. Powierzchnia użytkowa 190m2, ogrzewana kubatura 530m3. Ściany Porotherm 24cm + 12cm styro, posadzka 10cm styro, poddasze 35cm wełna, okna i drzwi PCV U=1. Ogrzewanie: parter - podłogówka, piętro - klimakonwektory Purmo Vido, garaż i kotłownia - grzejniki.

Pompa ciepła Panasonic T-CAP 9kW 400V + Galmet Maxi 300l. (Nawrócony z ekogroszkuhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/cool-2.gif)

Sezon grzewczy:

2013/14 - 4300kWh CO+CWU - 85% tania - 1720zł

2014/15 - 4600kWh CO+CWU - 90% tania - 1750zł

Edytowane przez Arturo72

A jeśli wejdzie w życie coś takiego jak: plomba kominiarska? Tak samo ważna jak prokuratorska. Już w wielu krajach UE to stosują i nikogo z władz nie obchodzi, że nie masz za co, albo czym grzać. Jak na razie SM i SG nie mają prawa (ze strony prawnej) do wejścia na prywatną posesję i kontroli tego, czy owego. Ale co to dla obecnych za problem, aby to zmienić? Jedna noc i już.

Nie rozśmieszaj mnie :D

Nie są w stanie wyegzekwować zakazu palenia opon w piecu, a nie pozwolą węglem.

„Kontrolujący jest uprawniony do:

1) wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem przez całą dobę na

teren nieruchomości, obiektu lub ich części, na których prowadzona jest działalność gospodarcza, a w godzinach od 6 do 22 - na pozostały teren..."

art. 379 ustawy Prawo ochrony środowiska

Szanowny Panie,

Ale tak się składa, że w krajach starej Unii dalej można - spełniając oczywiście określone prawem warunki - palić w kominkach drewnem, brykietami drzewnymi a także używać kotłów na paliwa stałe.

Szanowny Panie,

Tak się składa że w Paryżu nie wolno przynajmniej od 15 lat palić w kominkach. Proszę nie pisać farmazonów jak się nie wie.

Szanowny Panie,

Tak się składa że w Paryżu nie wolno przynajmniej od 15 lat palić w kominkach. Proszę nie pisać farmazonów jak się nie wie.

Taa, bo cała stara unia to jeno Paryż.

Poczytaj proszę choćby załącznik C do normy PN-EN303-5:2012 i zobaczysz, że w wielu krajach tamtego rejonu wolno, po spełnieniu określonych warunków, o czym wyraźnie napisałem.

Tzw. odchylenia typu A dotyczą: Austrii, Chorwacji (nowa), Danii, Niemiec, Szwajcarii(nie jest w UE, ale się załapała), Wielkiej Brytanii.

"Proszę nie pisać farmazonów jak się nie wie."

Kłaniam się nisko

Grzesiu kiedyś może i byłeś ale sądząc po twoich wpisach gdzie chwalisz się realizacjami moim skromnym zdaniem obecnie jest to Twój sposób na zarabianie pieniędzy, a na forum "kłusujesz" ;-) bez płatnego profilu.

Wracając do tematu, masz jakąś propozycje dla takiego właściciela domu/mieszkania w centrum Krakowa? Moim zdaniem istnieje ryzyko że pozostaną oni przy dotychczasowym źródle ogrzewania lub w jego miejsce wstawią kominek z marketu i będą palili w nim dla klimatu?

Oj kolego jakimi realizacjami się chwalę? Napisałem, że zrobiłem u siebie to i tamto celem zweryfikowania pewnych rozwiązań które są dostępne lecz może mało popularne jak dotąd przynajmniej u nas w kraju. Piszę na forum niejednokrotnie doradzając i opisując swoje doświadczenia nie nagabując nikogo na konkretne rozwiązania. Nie prowadzę nachalnego marketingu. Nie jednen z forum tego czy innego ze mną rozmawiał i mógł rzeczywiście zweryfikować czy jestem krwiopijnym Handlowcem czy nie... Z resztą... na tym forum jest niemało osób, które bezpośrednio bez płatnych proflii reklamują swoje usługi pisząc o tym co za ile mają na promocji teraz itd. Gdybym w podobnym celu znalazł się tutaj to pewnie tylko pisałbym w kółko o tym co za ile mogę komuś zrobić i że jest to świetne rozwiązanie i panaceum na całe zło...Proponuje prześledzić zatem wszystkie moje wpisy :)

Nie będę zatem pisał o tym co bym proponował bo znów się okaże że reklamę prowadzę.... :)

Bardziej zależy mi na tym by wokół mnie nie palono syfem a kto jak sobie zrobi i od kogo kupi to mniejsza o to.

Edytowane przez oszczednyGrześ

Dzięki uchwale Krakowskiej, prędzej zarobisz bo otworzy się rynek na tego typu usługi w nowym budownictwie. Natomiast braku syfu nie gwarantuje nawet po wejściu uchwały w życie. I nie chodzi tu nawet o obejście prawa lub brak jego egzekwowania. Jeżeli pozostaną kominki możesz się mocno zdziwić ale oczywiście "syfem" nikt palił nie będzie. Będzie ekologiczne mokre drewno a nocą śmieci. Pantograf ma racje w tym zakresie.

Dzięki uchwale Krakowskiej, prędzej zarobisz bo otworzy się rynek na tego typu usługi w nowym budownictwie. Natomiast braku syfu nie gwarantuje nawet po wejściu uchwały w życie. I nie chodzi tu nawet o obejście prawa lub brak jego egzekwowania. Jeżeli pozostaną kominki możesz się mocno zdziwić ale oczywiście "syfem" nikt palił nie będzie. Będzie ekologiczne mokre drewno a nocą śmieci. Pantograf ma racje w tym zakresie.

Że też wszyscy tylko o pieniądzach myślą... U mnie w okolicy palą węglem i dalej wrzucają co popadnie...pampersy, plastik itd. A mają możliwość segregacji przecież. Rozmawiałem z niejednym osobnikiem tego typu i byłem w szoku... Wnioski:

plastik palę bo nie chce mi się go myć (chociaż nie musi)

od góry nie palę węglem bo to nic nie zmienia

kocioł mniejszy nie zagrzeje mi domu...

itd. itp.

Mam w rodzinie ludzi którzy palą węglem ale z głową i wiem że się da.... ale z głową.

Nie rozśmieszaj mnie :D

Nie są w stanie wyegzekwować zakazu palenia opon w piecu, a nie pozwolą węglem.

„Kontrolujący jest uprawniony do:

1) wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem przez całą dobę na

teren nieruchomości, obiektu lub ich części, na których prowadzona jest działalność gospodarcza, a w godzinach od 6 do 22 - na pozostały teren..."

art. 379 ustawy Prawo ochrony środowiska

Szanowny Panie Moderatorze Forum

Prawda jest taka, że naprawdę śmieje się ten, który się śmieje ostatni. Dlatego uprzejmie proszę o dokładne przeczytanie tego fragmentu aktu prawnego, który Pan przywołał. Cytuję:

"2. Organy, o których mowa w ust. 1, mogą upoważnić do wykonywania funkcji kontrolnych pracowników podległych im urzędów marszałkowskich, powiatowych, miejskich lub gminnych lub funkcjonariuszy straży gminnych.

3. Kontrolujący, wykonując kontrolę, jest uprawniony do:

1) wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem przez całą dobę na teren nieruchomości, obiektu lub ich części, na których prowadzona jest działalność gospodarcza, a w godzinach od 6 do 22 - na pozostały teren,

2) przeprowadzania badań lub wykonywania innych niezbędnych czynności kontrolnych,

3) żądania pisemnych lub ustnych informacji oraz wzywania i przesłuchiwania osób w zakresie niezbędnym do ustalenia stanu faktycznego,

4) żądania okazania dokumentów i udostępniania wszelkich danych mających związek z problematyką kontroli. "

Proszę zwrócić uwagę na słowo MOŻE. Czyli nie jest to czynność obligatoryjna.

Ponadto dokument musi być wystawiony na konkretne miejsce, osoby upoważnione i określać dokładnie zakres kontroli.

Sprawa SM. Wcale ich na posesję wpuścić nie muszę. Tak samo jak będąc na swojej posesji im przez płot nie muszę się legitymować. Powiem, że to nie moja hawira, a właściciela nie ma. Wyjdę oknem druga stroną i pójdę sobie. Mogą co najwyżej wejść w towarzystwie Policji, a ta taka chętna do tego, że hej. Na dodatek, jeśli nic się nie trafi, to mogą być retorsje. prawne. Siłą? A jak nic nie będzie, to im prokurator potwierdzi zasadność wejścia siłowego?

A teraz sprawy techniczne.

1. Sprzęt badawczy musi mieć ważne atesty. Badania mogą przeprowadzić osoby posiadające umiejętności i wiedzę niezbędną.

2. Jaki akt prawny określa dopuszczalne chwilowe poziomy emisji z paliw stałych z kotłów i pieców domowych?

3. A procedury badan? Zwalidowane.

Już widzę, jak burmistrz lub wójt wykłada kasę na porządne analizatory kosztujące krocie, a później na ich okresowe przeglądy atestacyjne lub wykłada kasiorę na specjalistyczną firmę posiadającą sprzęt i uprawnienia.

Dlatego w świetle obowiązującego w Polsce prawa jest jak jest. I szybko się pewnie nie zmieni.

Pozdrawiam serdecznie i :D:D:D

Czytam i czytam....

Rozwiązanie jest proste, stare i skuteczne!

Są zasady, prawa nawet a naród Krakowa się buntuje i usiłuje łamać to co jest DOBRE (jak piszecie).

Wnioskujecie, aby karać tych, co trują...

Proponuję zdziesiątkować krnąbrnych mieszkańców!

Od razu powietrze się oczyści!!!!

"Decymacja (dziesiątkowanie) – kara stosowana w armiach starożytnych oraz w niektórych wojskach nowożytnych państw autorytarnych polegająca na zabiciu (ścięciu lub rozstrzelaniu) co dziesiątego żołnierza ukaranego oddziału. Nazwa wywodzi się z łaciny.

W Imperium rzymskim stosowano ją bardzo rzadko do pacyfikacji zbuntowanych legionów oraz w stosunku do oddziałów, które uciekły z pola walki lub porzuciły swe insygnia. Każdy z 10 żołnierzy ciągnął losy, życie tracił jeden niezależnie od rangi i zasług. Pozostałym przy życiu legionistom zamiast przydziałów pszenicy wydawano jęczmień i karano dodatkowo kwaterowaniem poza umocnionym obozem "

Walka o czyste powietrze idzie tu ostro!

Ukarać dezerterów!

Adam M.

Czytam i czytam....

Rozwiązanie jest proste, stare i skuteczne!

Są zasady, prawa nawet a naród Krakowa się buntuje i usiłuje łamać to co jest DOBRE (jak piszecie).

Wnioskujecie, aby karać tych, co trują...

Proponuję zdziesiątkować krnąbrnych mieszkańców!

Od razu powietrze się oczyści!!!!

"Decymacja (dziesiątkowanie) – kara stosowana w armiach starożytnych oraz w niektórych wojskach nowożytnych państw autorytarnych polegająca na zabiciu (ścięciu lub rozstrzelaniu) co dziesiątego żołnierza ukaranego oddziału. Nazwa wywodzi się z łaciny.

W Imperium rzymskim stosowano ją bardzo rzadko do pacyfikacji zbuntowanych legionów oraz w stosunku do oddziałów, które uciekły z pola walki lub porzuciły swe insygnia. Każdy z 10 żołnierzy ciągnął losy, życie tracił jeden niezależnie od rangi i zasług. Pozostałym przy życiu legionistom zamiast przydziałów pszenicy wydawano jęczmień i karano dodatkowo kwaterowaniem poza umocnionym obozem "

Walka o czyste powietrze idzie tu ostro!

Ukarać dezerterów!

Adam M.

Nie rozumiem po co wyważać otwarte drzwi jak wystarczy przywrócić daaaaawne prawo. Kilka lat temu zwiedzałem skansen bodajże w okolicach Wisły. Sprawa była prosta - na wybudowanie komina trzeba było mieć specjalne zezwolenie które oczywiście za darmo nie było oraz co roku trzeba było opłacać tak zwane kominowe, które oczywiście nie należało do najtańszych.

Co z tą analogią do "Misia"? bo nie za bardzo rozumiem...

Moje dzieci tez nie rozumieja z czego ja sie tak smieje. A gdy staram sie im tlumaczyc to robia wielkie oczy i ......... nadal nie rozumieja jak to mozliwe ze czekolada byla na kartki, samochody na talony a mieso sprzedawano pod ladada w kiosku ruchu" za co Wawrzecki dostal czape.

Trzeba obejrzec scene i odniesc to do sytuacji i gospodarki nakazowo-rozdzielczej. Kluczowe jest drugie zdanie :-) Byly tez dwie rzeczywistosci ta oficjalna partyjno/telewizyjna (taka wirtualna) ta nieoficalna (realna) kolejki, uklady i mieso pod lada. Byl tez zakazy np. jazdy po alkocholu, samowoli budowlanych nie legalizowano lecz grozila za nie przymusowa rozbiòrka. Byl tez ......., Preses ;-) Prezes Klubu Tecza ;-)

Moje dzieci tez nie rozumieja z czego ja sie tak smieje. A gdy staram sie im tlumaczyc to robia wielkie oczy i ......... nadal nie rozumieja jak to mozliwe ze czekolada byla na kartki, samochody na talony a mieso sprzedawano pod ladada w kiosku ruchu" za co Wawrzecki dostal czape.

Trzeba obejrzec scene i odniesc to do sytuacji i gospodarki nakazowo-rozdzielczej. Kluczowe jest drugie zdanie :-) Byly tez dwie rzeczywistosci ta oficjalna partyjno/telewizyjna (taka wirtualna) ta nieoficalna (realna) kolejki, uklady i mieso pod lada. Byl tez zakazy np. jazdy po alkocholu, samowoli budowlanych nie legalizowano lecz grozila za nie przymusowa rozbiòrka. Byl tez ......., Preses ;-) Prezes Klubu Tecza ;-)

Misia to ja akurat dobrze znam :) lecz nie wiedziałem co dokładnie masz na myśli...