marcinollosso 21.01.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Oczywiście, że nie. Są lokaty z wyższym oprocentowaniem niż koszt kredytu - "Lokata [pewnego banku na "m"] 4% na start" vs. kredyt z dopłatami do odsetek (3,88% aktualnie). Tak, na 3 miesiące z maksymalną kwotą 10tys zl. Wysokość odsetek po odjęciu podatku Belki (19%):79,89 zł dla 10 tys zł... operowanie procentami wygląda baaardzo optymistycznie:) Pewnie bym się z Tobą zgodził (choć nie koniecznie) jeśli bym np.posiadał kwotę 400 tys zł. To bym się zastanowił i obliczył czy bardziej opłaci mi się tą kasę dać na lokatę i wziąć kredyt na dom, czy olać te banki i wystawić chate za gotówkę. W przeciwnym wypadku dla mnie nie ma tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.01.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 To był tylko pierwszy z brzegu przykład, można szukać dalej jak ktoś chce. Faktem jest, że oprocentowania te są porównywalne. Ale każdy orze jak może... Mam choć nadzieję, że zamontujesz w swoim domu "normalny" system grzewczy (bez-smrodny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 21.01.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Oczywiście że tak, ja osobiście nie mam nic do kredytobiorców, pisałem o tym wcześniej że każdy kombinuje na swoje. Mnie irytuje tylko to iż można się tu dowiedzieć że jak nie buduje się z kredytu to jest się "biedakiem".Co do systemu ogrzewania pewnie Cie zaskoczę, ale mimo że jestem "biedakiem" bez kredytu to umiem wybrać system grzewczy na moją kieszeń i nie musi to być groch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.01.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 I co to będzie za system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 21.01.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Jeśli ktoś z obecnie decydujących czyta ten wątek, to uprzejmie proszę o przekazanie swoim panom mojego pomysła. Chcesz korzystać z dobra wspólnego jakim jest poziomy ruch powietrza zwany wiatrem - płać za zezwolenie i płać podatek od zysku. Chcesz korzystać z dobra wspólnego jakim jest spadek wody? - płać za zezwolenia i podatek od zysku. Chcesz korzystać z promieniowania Słonecznego, które na tereny naszej Najjaśniejszej padają - płać podatek od zysku już zmierzam do sedna: Chcesz korzystać z dobra wspólnego jakim jest ciepło zawarte w powietrzu nad naszą ojczyzną, albo w gruntach do niej przynależnych? To plać za zezwolenia i podatek od zysku. Jak chcę skorzystać z węgla - naszego wspólnego dobra, to muszę za niego zapłacić. A w opłacie i zysk i akcyzy i pieron wie co jeszcze. I takim oto chytrym sposobem Szanowni Państwo znajdzie się kasiora na 500+ i inne "dobre zmiany". Z pożytkiem dla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 21.01.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 I co to będzie za system? Co do źródła jeszcze się nie zdecydowałem, na pewno ogrzewanie niskotemperaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.01.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 No to mam nadzieję, że w Twoim systemie budowania znajdziesz kasę na normalny system ogrzewania (bez komina). Dobrych wyborów życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.01.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ładuj ekogroch marcinollosso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ładuj ekogroch marcinollosso. Musiałby chyba być tak głupi jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 21.01.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 WitamChciałbym podzielić się z Wami moimi wyliczeniami i poprosić o ich weryfikację.Mieszkam na terenie M. Krakowa i w związku z tym zastanawiam się nad skorzystaniem z dopłaty do wymiany pieca. Chciałem jednocześnie wstępnie przeliczyć sobie koszt ogrzewania domu gazem.Mieszkam w domu z lat 80-tych. Ok 10 lat temu dom został ocieplony 10-cio centymetrową warstwą styropianu. Ogrzewam ok 350m2 powierzchni.Kilkanaście lat temu system ogrzewania został wymieniony z grawitacyjnego na cienkie rurki miedziane z wymuszonym obiegiem wody. Obecnie dom ogrzewam kotłem na ekogroszek z podajnikiem. I tutaj dochodzimy do sedna.Obecnie w sezonie grzewczym zużywam ok 4t ekogroszku. Zrobiłem takie wyliczenia.1kg mojego ekogroszku ma 24000KJ wartości opałowej daje to 6.66kWh. Energia zawarta w 4000kg węgla wg tego wyliczenia wynosi 26 640kWh.Z przelicznika energii wyszło mi że 1m3 gazu to 10,55kWh26 640 kWh (energia potrzebna mi do ogrzania domu) / 10,55kWh (1m3 gazu) = 2525 m3 gazu Bardzo proszę o informacje czy moje wyliczenia trzymają się "kupy". Pozdrawiam i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.01.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witam Chciałbym podzielić się z Wami moimi wyliczeniami i poprosić o ich weryfikację. Mieszkam na terenie M. Krakowa i w związku z tym zastanawiam się nad skorzystaniem z dopłaty do wymiany pieca. Chciałem jednocześnie wstępnie przeliczyć sobie koszt ogrzewania domu gazem. Mieszkam w domu z lat 80-tych. Ok 10 lat temu dom został ocieplony 10-cio centymetrową warstwą styropianu. Ogrzewam ok 350m2 powierzchni. Kilkanaście lat temu system ogrzewania został wymieniony z grawitacyjnego na cienkie rurki miedziane z wymuszonym obiegiem wody. Obecnie dom ogrzewam kotłem na ekogroszek z podajnikiem. I tutaj dochodzimy do sedna. Obecnie w sezonie grzewczym zużywam ok 4t ekogroszku. Zrobiłem takie wyliczenia. 1kg mojego ekogroszku ma 24000KJ wartości opałowej daje to 6.66kWh. Energia zawarta w 4000kg węgla wg tego wyliczenia wynosi 26 640kWh. Z przelicznika energii wyszło mi że 1m3 gazu to 10,55kWh 26 640 kWh (energia potrzebna mi do ogrzania domu) / 10,55kWh (1m3 gazu) = 2525 m3 gazu Bardzo proszę o informacje czy moje wyliczenia trzymają się "kupy". Pozdrawiam i z góry dziękuję. założyłeś sprawność kotła 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 21.01.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 założyłeś sprawność kotła 100%? Przecież porządny gazowy (kondensacyjny) ma większą sprawność, niż węglówka. To mu rzeczywiste zużycie powinno na gazie wyjść mniejsze, niż wyliczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.01.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Przecież porządny gazowy (kondensacyjny) ma większą sprawność, niż węglówka. To mu rzeczywiste zużycie powinno na gazie wyjść mniejsze, niż wyliczył. tak, tak, ale chodzi o to, że wziął kaloryczność węgla i pomnożył razy spalone tony. przecież dom nie połyka całej energii zawartej w węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Przecież porządny gazowy (kondensacyjny) ma większą sprawność, niż węglówka. To mu rzeczywiste zużycie powinno na gazie wyjść mniejsze, niż wyliczył. Niestety wiele znam przypadków gdy ktoś zmienił gaz na węgiel i płacił więcej. A chyba koszty są jednym z najważniejszych czynników. Znam też sytuacje gdzie ludzie z gazu przesiadali się na węgiel i poczuli różnicę w portfelu in plus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Z przelicznika energii wyszło mi że 1m3 gazu to 10,55kWh 26 640 kWh (energia potrzebna mi do ogrzania domu) / 10,55kWh (1m3 gazu) = 2525 m3 gazu Bardzo proszę o informacje czy moje wyliczenia trzymają się "kupy". Pozdrawiam i z góry dziękuję. I liczysz że na dom pójdzie te 10,55 kWh? Niestety wątpię by sprawność całego systemu dała taką wartość. Sam dużo korzystałem z gazu do ogrzewania niegdyś i gaz odradzam niemalże każdemu... Ostatnio rozmawiałem z kilkoma osobami z forum które przeszły na gaz i są w szoku ile im m3 idzie! Teraz pytają co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.01.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Sam dużo korzystałem z gazu do ogrzewania niegdyś i gaz odradzam niemalże każdemu... Ostatnio rozmawiałem z kilkoma osobami z forum które przeszły na gaz i są w szoku ile im m3 idzie! Teraz pytają co robić... Niestety wiele znam przypadków gdy ktoś zmienił gaz na węgiel i płacił więcej. Mógłbyś się zdecydować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 21.01.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ile lat chcesz budować z bieżących wpływów? 25-30 lat? Zapewne krócej. Zatem w takim samym okresie mógłbyś spłacić kredyt mieszkając już dziś. Tak jak pisałem, aktualnie oprocentowanie kredytu z dopłatami jest porównywalne z oprocentowaniem lokaty. Dopisz jeszcze że banki to instytucje charytatywne i kredyty udzielają z dopłatami wszystkim jak leci i dopłacają do nich. Takich bzdur dawno już nie czytałem. Słyszałeś o czym takim jak RRSO do tego dolicz koszty ubezpieczenia i to możesz dopiero porównywać z lokatami, może o tego zacznij zanim będziesz dalej wypisywał głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Mógłbyś się zdecydować? Przepraszam, zamienił węgiel na gaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.01.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 @Maher, podałem później przykładowe wartości oprocentowania, doczytaj. Co do RRSO, to jeśli ubezpieczenie jest wymagane, to zawarte jest już w niej, ale nie zawsze jest przecież wymagane. Prowizja przy kredycie hipotecznym, to ułamek RRSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 21.01.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 @Maher, podałem później przykładowe wartości oprocentowania, doczytaj. Co do RRSO, to jeśli ubezpieczenie jest wymagane, to zawarte jest już w niej, ale nie zawsze jest przecież wymagane. Prowizja przy kredycie hipotecznym, to ułamek RRSO. Tak z ciekawości kolega zadzwonił do reklamowanego w telewizji banku aby dowiedzieć się ile w jego wypadku wyniesie przeniesienie kredytu i gdy spytał o RRSO to dowiedział się że 24% po potargowaniu zszedł do 12%, znajdź taką lokatę nawet dla nowych środków i do małej kwoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts