klaudiusz_x 21.01.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Z przelicznika energii wyszło mi że 1m3 gazu to 10,55kWh 26 640 kWh (energia potrzebna mi do ogrzania domu) / 10,55kWh (1m3 gazu) = 2525 m3 gazu Bardzo proszę o informacje czy moje wyliczenia trzymają się "kupy". Pozdrawiam i z góry dziękuję. Przy założeniu że grzejesz zimą ze średnią sprawnością na poziomie 70% to potrzebujesz18,6 kkWh. Gaz wychodzi około 20-23 gr od kWh przy 100% sprawności. Zapłacisz teoretycznie nie więcej jak 4,2k złotych za zimę. Wyliczenie w dużym zaokrągleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Przy założeniu że grzejesz zimą ze średnią sprawnością na poziomie 70% to potrzebujesz18,6 kkWh. Gaz wychodzi około 20-23 gr od kWh przy 100% sprawności. Zapłacisz teoretycznie nie więcej jak 4,2k złotych za zimę. Wyliczenie w dużym zaokrągleniu. Dokładnie, to duuuże zaokrąglenie 100% sprawności że tak powiem na "wyjściu" na dom jest nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.01.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Tak z ciekawości kolega zadzwonił do reklamowanego w telewizji banku aby dowiedzieć się ile w jego wypadku wyniesie przeniesienie kredytu i gdy spytał o RRSO to dowiedział się że 24% po potargowaniu zszedł do 12%, znajdź taką lokatę nawet dla nowych środków i do małej kwoty? Mówisz o kredycie konsumpcyjnym a nie hipotecznym kolego a to niebo a ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2016 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Dokładnie, to duuuże zaokrąglenie 100% sprawności że tak powiem na "wyjściu" na dom jest nierealne. Przed wprowadzeniem przelicznika od PGNiK, przyjmowano, iż 1/m3 to około 9,6 kWh. Grzejniki obniżają sprawność kondensata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.01.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Przy założeniu że grzejesz zimą ze średnią sprawnością na poziomie 70% to potrzebujesz18,6 kkWh. Gaz wychodzi około 20-23 gr od kWh przy 100% sprawności. Zapłacisz teoretycznie nie więcej jak 4,2k złotych za zimę. Wyliczenie w dużym zaokrągleniu. Czyli na grzejnikach sprawność będzie niższa niż gdyby miał podłógowkę ... Jesli zużywa 4 tony opały i to 24MJ to kosztuje go to okolo 2400 zł. Wiec jak gazem wyjdzie mu ponad 4000zł to różnica spora ... Edytowane 22 Stycznia 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.01.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Tak z ciekawości kolega zadzwonił do reklamowanego w telewizji banku aby dowiedzieć się ile w jego wypadku wyniesie przeniesienie kredytu i gdy spytał o RRSO to dowiedział się że 24% po potargowaniu zszedł do 12%, znajdź taką lokatę nawet dla nowych środków i do małej kwoty? Mam wrażenie, że nie wiesz o czym piszemy. No ale jak już wiele razy udowodniono, "myślenie ma kolosalną przyszłość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 22.01.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Możesz rozwinąć myśl. Tylko nie mów że inwestycyjnie będzie masakrycznie drożęj albo w eksploatacji. Oczywiście mówimy o nowych powstających domach. ano, proszę bardzo. Trzy lata temu budując swój nowy dom (gdzie w projekcie mam kotłownie gazową) musiałem pomyśleć o innym zasilaniu, gdyż nitka z gazem zatrzymała się kilka kilometrów od mojej budowy. Pomyślałem o PC, dzwonie do kilku firm, dostaje wyceny od 50-70 tys. Wiadomo ile kosztuje piec kondensacyjny. Wszystko mam przygotowane pod PC (generalnie to dwie PC) W tym czasie wynika potrzeba wybudowania dodatkowego pomieszczenia gospodarczego dla firmy (które też trzeba ogrzać) Znów dzwonie do firm od PC i robi się 100 tys. Zaznaczam, że to ma hulać i dawać komfort, odpada pranie i prasowanie po nocach. Co miałem w takiej sytuacji zrobić, by nie popełnić błędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.01.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 może nie dzwonić tyle, tylko trochę pomysleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 22.01.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Witam Dziękuję za odpowiedzi. założyłeś sprawność kotła 100%? Tak dla kotła gazowego przyjąłem sprawność 100% tak, tak, ale chodzi o to, że wziął kaloryczność węgla i pomnożył razy spalone tony. przecież dom nie połyka całej energii zawartej w węglu. Nie. Nie zajmowałem się sprawnością kotła węglowego. Dla uproszczenia przyjąłem że energia zawarta w 4t węgla jest przekazana do pomieszczeń i jest mi ciepło, dlatego podzieliłem ilość energii przez kWh zawarte w 1m3 gazu. Niestety wiele znam przypadków gdy ktoś zmienił gaz na węgiel i płacił więcej. A chyba koszty są jednym z najważniejszych czynników. Znam też sytuacje gdzie ludzie z gazu przesiadali się na węgiel i poczuli różnicę w portfelu in plus! Niestety trochę się tego obawiam. I liczysz że na dom pójdzie te 10,55 kWh? Niestety wątpię by sprawność całego systemu dała taką wartość. Sam dużo korzystałem z gazu do ogrzewania niegdyś i gaz odradzam niemalże każdemu... Ostatnio rozmawiałem z kilkoma osobami z forum które przeszły na gaz i są w szoku ile im m3 idzie! Teraz pytają co robić... Wartość 10.55 to wartość kWh energii zawartej w m3 gazu. Przy założeniu że grzejesz zimą ze średnią sprawnością na poziomie 70% to potrzebujesz18,6 kkWh. Gaz wychodzi około 20-23 gr od kWh przy 100% sprawności. Zapłacisz teoretycznie nie więcej jak 4,2k złotych za zimę. Wyliczenie w dużym zaokrągleniu. Niestety mi wychodzi więcej, dużo więcej. Z faktury z PGNG wychodzi że m3 gazu z opłatami wychodzi ok 2,8pln pomnożona przez ilość metrów wychodzi ponad 7000. Przy założeniu że piec gazowy jest w 100% sprawny. Przy założeniu sprawności na poziomie 70% trzeba by było do m3 gazu doliczyć ok 30% a teraz kwota wychodzi już ponad 9000. Gdybym liczył wg kilowatów jak podałeś to 2525m3 gazu zawierają w sobie 26 638kWh pomnożone przez 0,23PLN/kWh=6126 Jakbym nie liczył przy najbardziej optymistycznych wyliczeniach koszt ogrzewania wzrasta trzy krotnie w najbardziej pesymistycznych ponad czterokrotnie. Jesli zużywa 4 tony opały i to 24MJ to kosztuje go to okolo 2400 zł. Wiec jak gazem wyjdzie mu ponad 4000zł to różnica spora ... Twoje założenia wartości opałowej węgla jest takie jak ja przyjąłem, ogrzewanie gazem wychodzi mi jednak dużo więcej. Przed wprowadzeniem przelicznika od PGNiK, przyjmowano, iż 1/m3 to około 9,6 kWh. Jeśli tak jest to mam 10cio procentowy błąd niestety na swoją niekorzyść. I tak na koniec. Czy ktoś z Was ma może wiedzę (linki do stron, artykuły) jak faktycznie "szkodliwe" jest spalanie egogroszku. Z moich obserwacji pieca, komina, całego procesu spalania wynika że paliwo na retorcie dopalane jest bardzo dobrze. w popielniku zostaje popiół, trochę spieków, a z komina nie widać żeby cokolwiek wylatywało. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za głosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 ano, proszę bardzo. Trzy lata temu budując swój nowy dom (gdzie w projekcie mam kotłownie gazową) musiałem pomyśleć o innym zasilaniu, gdyż nitka z gazem zatrzymała się kilka kilometrów od mojej budowy. Pomyślałem o PC, dzwonie do kilku firm, dostaje wyceny od 50-70 tys. Wiadomo ile kosztuje piec kondensacyjny. Wszystko mam przygotowane pod PC (generalnie to dwie PC) W tym czasie wynika potrzeba wybudowania dodatkowego pomieszczenia gospodarczego dla firmy (które też trzeba ogrzać) Znów dzwonie do firm od PC i robi się 100 tys. Zaznaczam, że to ma hulać i dawać komfort, odpada pranie i prasowanie po nocach. Co miałem w takiej sytuacji zrobić, by nie popełnić błędu? Czemu na siłę próbujecie z siebie zrobić totalnych sierotów,inwestorów,którzy nie potrafią myśleć,liczyć,orientować się ? Na siłę próbujecie z siebie robić nie poważnych ludzi,dzieciaków,którzy myślą,że budowa domu za kilkaset tys.zł to jak lepienie babek w piasku,które to także wymaga myślenia. Nie 3 lata temu a 5 lat temu czyli w 2011r poniższa pompka kosztowała 14tys.zł: http://www.eko-logicznie.com.pl/atlantic-alfea-extensa-8/136/ T-CAP Panasa 9kW,którym dzisiaj grzeje się 300m2 domy kosztował wtedy 18tys.zł A Ty mówisz,że chcieli Cię ostrzyc na 50-70tys.zł ? Co z Ciebie za inwestor ? Myślisz trochę czy jedynie paplasz Co Ci ślina na język przyniesie ? Jak myślisz to nie gadaj takich bzdur,chyba,że jako inwestor wogóle nie myślisz... Ja mam gaz przy działce ale go olałem bo chciałem grzać dom prądem ? Zdziwiony ? Prąd drogi ? Chyba,jedynie właśnie u podobnych tobie inwestorów z piaskownicy do babek z piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Nie. Nie zajmowałem się sprawnością kotła węglowego. Dla uproszczenia przyjąłem że energia zawarta w 4t węgla jest przekazana do pomieszczeń i jest mi ciepło, dlatego podzieliłem ilość energii przez kWh zawarte w 1m3 gazu. Błąd,sądzę,że w dzisiejszych nowych domach,gdzie mocno przewymiarowane kotły pracują większość część sezonu przy niskich mocach sprawność jest katastrofalna i nie pomyle się jak powiem,że z 4t,które liczysz 2t wyrzucisz kominem a jedynie 2t zostaną w domu bo tyle dom będzie potrzebowal. Chcesz wiedzieć ile energii dom zużyje/ile będzie tej energii potrzebował na ogrzewanie zrób OZC a potem myśl i licz. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Witam Z faktury z PGNG wychodzi że m3 gazu z opłatami wychodzi ok 2,8pln pomnożona przez ilość metrów wychodzi ponad 7000. Przy założeniu że piec gazowy jest w 100% sprawny. Przy założeniu sprawności na poziomie 70% trzeba by było do m3 gazu doliczyć ok 30% a teraz kwota wychodzi już ponad 9000. Gdybym liczył wg kilowatów jak podałeś to 2525m3 gazu zawierają w sobie 26 638kWh pomnożone przez 0,23PLN/kWh=6126 Jakbym nie liczył przy najbardziej optymistycznych wyliczeniach koszt ogrzewania wzrasta trzy krotnie w najbardziej pesymistycznych ponad czterokrotnie. U mnie także z rozliczenia rocznego gaz wychodzi około 3zł/m3. Tak wysoka cena wynika z niskiego zużycia gazu. Przy większym zużyciu tj blisko 1200m3 cena jednostkowa spada. Powyżej 1200 rośnie, opłaty przy idą mocno w górę, ale m3 jest tańszy.. W przybliżeniu można to sprawdzić na stronie PGNiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.01.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Do obliczeń wziąłbym 3 tony, żeby ewentualnie być miło rozczarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.01.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Arturo, tyle ze to dom z lat 80, ocieplony 10cm styropianu, a nie nowyhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7051513&viewfull=1#post7051513i nie liczy, tylko tyle zużywa w tym domu a przy obliczeniach dla gazu, nie można zapominać o abonamencie...jak grzejesz powyżej 45-50C, to nie zakładaj sprawności powyżej 100% dla gazu mnowak - mi się wydaje, że twoje obliczenia trzymają się kupy tyle, że częśc z tych kwh co zostało policzone poszło przez komin - ile? - tego nie wiemyw rzeczywistości dom potrzebuje mniej, bo sprawnośc kotła z podajnikiem może byc naprawdę rózna (70% będzie chyba dobrym przybliżeniem)mam wątpliwości co do wartości współczynnika konwersji i faktycznej sprawności z jaka będzie pracować kocioł (temperatura na grzejniki)no i trzeba doliczyć abonament czyli zakładając te 70% sprawności dla "eko" to dom potrzebuje 18648kwh, czyli 1767m3(ale patrz sprawność kotła i wsp. konwersji) Edytowane 22 Stycznia 2016 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Arturo, tyle ze to dom z lat 80, ocieplony 10cm styropianu, a nie nowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7051513&viewfull=1#post7051513 i nie liczy, tylko tyle zużywa w tym domu Fakt,nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.01.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Nie 3 lata temu a 5 lat temu czyli w 2011r poniższa pompka kosztowała 14tys.zł: http://www.eko-logicznie.com.pl/atlantic-alfea-extensa-8/136/ T-CAP Panasa 9kW,którym dzisiaj grzeje się 300m2 domy kosztował wtedy 18tys.zł Panowie, wytłumaczcie laikowi , jaka jest moc tej pompy i co oznaczają: Jednostka zewnętrzna [kW] 8 Moc grzewcza A7W45 [kW] 7,231 Moc grzewcza A7W35 [kW] 7,0 Co oznaczaja te parametry A7W45, A7W35?? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 22.01.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 czyli zakładając te 70% sprawności dla "eko" to dom potrzebuje 18648kwh, czyli 1767m3 (ale patrz sprawność kotła i wsp. konwersji) W takim wypadku cena ogrzewania robi się "akceptowalna". Czyli sugerujecie że popełniam błąd w swoich obliczeniach polegający na nie uwzględnianiu sprawności kotła węglowego. Powinienem ilość spalonych i wydmuchanych przez komin kilowatów pomniejszyć o sprawność kotła, wtedy wyliczyć faktyczną ilość energii dostarczoną do pomieszczeń mieszkalnych. Zgoda. Jak w takim układzie liczyć sprawność kotła gazowego, bo chyba nie 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.01.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) W takim wypadku cena ogrzewania robi się "akceptowalna". Czyli sugerujecie że popełniam błąd w swoich obliczeniach polegający na nie uwzględnianiu sprawności kotła węglowego. Powinienem ilość spalonych i wydmuchanych przez komin kilowatów pomniejszyć o sprawność kotła, wtedy wyliczyć faktyczną ilość energii dostarczoną do pomieszczeń mieszkalnych. Kiedyś liczyliśmy to nawet w ten sposób. tak na oko 1kWh z węgla (ze stratami) to około 16gr 1kWh z gazu to około 24gr Więc skoro za węgiel średnio płacisz około 3000zł, to za gaz zapłacisz około 4500zł Na oko Tym się pobaw https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WubVolgV0aqWTcx4JpheenBaKMKGAiPxkSVcVtRoSr0/edit?authkey=CPfu-_8B&authkey=CPfu-_8B&pref=2&pli=1#gid=346 Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Skocz do wątku z ile gazu w tym sezonie, tam czasami podają faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.01.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Jak w takim układzie liczyć sprawność kotła gazowego, bo chyba nie 100% im niższa temperatura która idzie w grzejniki, tym wieksza sprawność http://termodom.pl/buduj/ogrzewanie/kotly_gazowe/kotly_gazowe___informacje_ogolne Gdyby używać prawidłowej, fizycznej definicji sprawności okazało by się, że kocioł kondensacyjny osiąga sprawność około 96%, a tradycyjny 83%. im niższa temperatura w kotle kondensacyjnym tym wyższa sprawność i bliższa tych 96%, a im wyższa temperatura tym mniej kondensuje i niższa sprawność (nie wiem jaką można przyjąć minmalną sprawność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts