Greengaz 22.01.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 . Jak w takim układzie liczyć sprawność kotła gazowego, bo chyba nie 100% Jeśli przyjmujesz ciepło spalania, czyli to co masz na rachunku, to sprawność 98 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie, wytłumaczcie laikowi , jaka jest moc tej pompy i co oznaczają: Jednostka zewnętrzna [kW] 8 Moc grzewcza A7W45 [kW] 7,231 Moc grzewcza A7W35 [kW] 7,0 Co oznaczaja te parametry A7W45, A7W35?? Dzięki. Przy temp.zewnętrznej(A)7st.C i temp.zasilania(W)45st.C moc grzewcza wynosi 7,231kW. A poniżej masz dokładny wykres COP-u i wartości technicznych tej pompy: Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.01.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 I tak na koniec. Czy ktoś z Was ma może wiedzę (linki do stron, artykuły) jak faktycznie "szkodliwe" jest spalanie egogroszku. Z moich obserwacji pieca, komina, całego procesu spalania wynika że paliwo na retorcie dopalane jest bardzo dobrze. w popielniku zostaje popiół, trochę spieków, a z komina nie widać żeby cokolwiek wylatywało. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za głosy. Proponuję najzwyczajniej w świecie zrobić eksperyment i sztachnąć się tym czego nie widać żeby wylatywało z komina. Ja kiedyś miałem przyjemność podczas wieszania anteny. Też myślałem, że skoro nic tam nie wylatuje to spokojnie można pracować koło takiego komina. Zaufaj mi, że musiałem kocioł wygasić, bo już po kilku sekundach pracy przy kominie zrobiło mi się słabo i kręciło w głowie. Pomyśl logicznie - spalasz tam zwykły węgiel, związki lotne (sadza) pozostają na wyczystce, ale reszta, całe to paskudztwo idzie prosto do atmosfery, bo żadnego filtra tam nie masz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.01.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Przy temp.zewnętrznej(A)7st.C i temp.zasilania(W)45st.C moc grzewcza wynosi 7,231kW. A poniżej masz dokładny wykres COP-u i wartości technicznych tej pompy: [ATTACH=CONFIG]344047[/ATTACH] Czyli przy -15 st. C pompa ma moc około 5kW. A dlaczego nie ma danych co poniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.01.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Czyli przy -15 st. C pompa ma moc około 5kW. A dlaczego nie ma danych co poniżej? Bo katalogowo liczą tylko do -15C.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Czyli przy -15 st. C pompa ma moc około 5kW. A dlaczego nie ma danych co poniżej? Bo takie są wymogi normy,że podają do -15st.C Poniżej masz do -20st.C,są to dane Fujitsu ale jest to ta sama pompa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.01.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ktoś tu niedawno mówił, że nie ma 14-tek w górnictwie http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/weglowe-spolki-chca-wyplacic-czternastke-z-opoznieniem,2260493,4199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 22.01.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Starzy górnicy mają swoje przywileje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.01.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Starzy górnicy mają swoje przywileje Za które my wszyscy płacimy Ja też chcę od ciebie (państwa) trzynastkę i czternastkę! Gorszym sortem jestem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.01.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Mało? Proszę bardzo http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/deputaty-weglowe-osiem-zwiazkow-zawodowych-zbiera-podpisy,2260240,4199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 22.01.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Proponuję najzwyczajniej w świecie zrobić eksperyment i sztachnąć się tym czego nie widać żeby wylatywało z komina. Ja kiedyś miałem przyjemność podczas wieszania anteny. Też myślałem, że skoro nic tam nie wylatuje to spokojnie można pracować koło takiego komina. Zaufaj mi, że musiałem kocioł wygasić, bo już po kilku sekundach pracy przy kominie zrobiło mi się słabo i kręciło w głowie. Pomyśl logicznie - spalasz tam zwykły węgiel, związki lotne (sadza) pozostają na wyczystce, ale reszta, całe to paskudztwo idzie prosto do atmosfery, bo żadnego filtra tam nie masz... Mógłbym odbić piłeczkę i stwierdzić że sztachnięcie się spalinami z gazu też nie należało by do przyjemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.01.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Mówisz o kredycie konsumpcyjnym a nie hipotecznym kolego a to niebo a ziemia. Kredyt hipoteczny jest jeszcze droższy bo spłaca się odsetki od odsetek, no może po 15 latach zaczyna się spłacać dopiero częściowo kapitał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.01.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Czemu na siłę próbujecie z siebie zrobić totalnych sierotów,inwestorów,którzy nie potrafią myśleć,liczyć,orientować się ? Na siłę próbujecie z siebie robić nie poważnych ludzi,dzieciaków,którzy myślą,że budowa domu za kilkaset tys.zł to jak lepienie babek w piasku,które to także wymaga myślenia. Nie 3 lata temu a 5 lat temu czyli w 2011r poniższa pompka kosztowała 14tys.zł: http://www.eko-logicznie.com.pl/atlantic-alfea-extensa-8/136/ T-CAP Panasa 9kW,którym dzisiaj grzeje się 300m2 domy kosztował wtedy 18tys.zł A Ty mówisz,że chcieli Cię ostrzyc na 50-70tys.zł ? Co z Ciebie za inwestor ? Myślisz trochę czy jedynie paplasz Co Ci ślina na język przyniesie ? Jak myślisz to nie gadaj takich bzdur,chyba,że jako inwestor wogóle nie myślisz... Ja mam gaz przy działce ale go olałem bo chciałem grzać dom prądem ? Zdziwiony ? Prąd drogi ? Chyba,jedynie właśnie u podobnych tobie inwestorów z piaskownicy do babek z piasku Ale za to wybudowałeś się na szkodach górniczych i jesteś otoczony domami z śmieciuchami lub z ekogroszkiem i teraz wylewasz swoje żale na forum bo boisz się sąsiadowi zwrócić uwagę że kopci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Mógłbym odbić piłeczkę i stwierdzić że sztachnięcie się spalinami z gazu też nie należało by do przyjemnych. Można dodać, aby się nachylił i sztachnął się spalinami z diesla, to dopiero jest trujące, x-razy bardziej od każdego kotła z podajnikiem na ekogroszek. Ustawa Krakowska jest baznadziejnie głupia, nie odwołuje się bowiem do żadnego prawa czy normy, to znowu rozmawiając o autach, mamy normy EURO VI a taki Kraków sobie napisze,że ma te normy w poważaniu i samochodom jeździć nie można. Jak ktoś tej skali głupoty pojąć nie potrafi, to trudno Jutro usiądę ze spokojem i kilka rzeczy przytoczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Kredyt hipoteczny jest jeszcze droższy bo spłaca się odsetki od odsetek, no może po 15 latach zaczyna się spłacać dopiero częściowo kapitał. Masakra Nie jarzysz człowieku nic z tego świata,daj se na luz już z takimi głupimi komentarzami Kapitał spłacam od pierwszego dnia... Kredyt hipoteczny jest najtańszym kredytem na rynku dlatego tak ciężko go przeznaczyć na inne cele nie budowlane bo banki sprawdzają na co jest przeznaczony bo sadzę,że cwaniaków byłoby dużo to wykorzystać. Rozumiesz ? Rozumiesz,że mając nawet gotówkę na budowę warto wziążć kredyt hipoteczny a gotówkę zainwestować ? Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.01.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Kredyt hipoteczny jest jeszcze droższy bo spłaca się odsetki od odsetek, no może po 15 latach zaczyna się spłacać dopiero częściowo kapitał. Co ty znowu pieprzysz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.01.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Co ty znowu pieprzysz??? Zawsze mówili by po alkoholu nie pisać na forum, ale widać @Maher tego też nie doczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.01.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Masakra Nie jarzysz człowieku nic z tego świata,daj se na luz już z takimi głupimi komentarzami Kapitał spłacam od pierwszego dnia... Kredyt hipoteczny jest najtańszym kredytem na rynku dlatego tak ciężko go przeznaczyć na inne cele nie budowlane bo banki sprawdzają na co jest przeznaczony bo sadzę,że cwaniaków byłoby dużo to wykorzystać. Rozumiesz ? Rozumiesz,że mając nawet gotówkę na budowę warto wziążć kredyt hipoteczny a gotówkę zainwestować ? Najlepiej zainwestować w lokatę, bo bank tak jak pisałem jest instytucją charytatywną. Ciekawe jak mi przeliczyli kredyt na 350 tys.zł to po 35 latach miałbym spłacić 700 tys.zł i wolałem wybudować bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.01.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 tam zaraz po alkoholu... może zwyczajnie nie rozumie?!?. inna rzecz że z tym Masakra Rozumiesz,że mając nawet gotówkę na budowę warto wziążć kredyt hipoteczny a gotówkę zainwestować ? zwyczajnie się nie zgadzam i jednocześnie zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach rozpasanej konsumpcji i życia ponad stan, jest to pogląd odosobniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Najlepiej zainwestować w lokatę, bo bank tak jak pisałem jest instytucją charytatywną. Ciekawe jak mi przeliczyli kredyt na 350 tys.zł to po 35 latach miałbym spłacić 700 tys.zł i wolałem wybudować bez. No mi nie tylko przeliczyli ale prawie tyle spłacę po 30 latach Teraz pomyśl Maher w odwrotną stronę,masz 350 klocków,inwestujesz to na 35 lat,rozsądnie,nie koniecznie na lokaty.Ile kasy wyciągniesz z tych 350tys.zł po 35 latach ? Kopara opadła,że można tak liczyć ? zwyczajnie się nie zgadzam No już Ci wyjaśniłem wyżej w odpowiedzi do Maher-a 100% zysku przez 35 lat to nie jest jakiś zabójczy wynik Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts