Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie napisałem, że się mylisz. Tak kredyt hipoteczny jest najtańszy na rynku.

nie odpowiedziałeś mi ile wybudowałeś domów?

Ja uważam, że zakazu palenia węglem nie powinno być, bo każdy sobie może robić co mu się podoba. Tylko surowo zakazane powinno być smrodzenie i trucie sąsiadów.

Jak chcesz sobie palić węglem - proszę bardzo. Ale komin wprowadź sobie do salonu.

w Rybniku stężenie pyłu wczoraj osiągnęło 1002 mikrogramy/m3. dopuszczalne maksimum średniej dobowej wartości to 50. dodatkowo kilka dni temu zmierzono stężenie w miejsca oddalonych od oficjalnej stacji pomiarowej, która znajduje się na górce. podczas gdy stacja wskazywała wartość 30, w pozostałych miejsca było ponad 100 (moim zdaniem nie weszli do najbardziej zanieczyszczonych kotlin). człowiek po spacerze śmierdzi jakby wyszedł z wędzarni, do tego ból głowy i drapanie w gardle. Kraków się może schować przy Rybniku

Nie wiadomo co z tego wyjdzie. Jeśli ma zostać tak jak jest uchwalone to czym ogrzewane będą kamienice które nie mają dostępu do gazu. Któryś z Kolegów gdzieś pisał że wbicie łopaty w ścisłym centrum wymaga niemało zgód i uzgodnień.

Pozdrawiam

Te kamienice mają wlaściciela.A właściciel zrobi to tak żeby jego to najmniej kosztowało .Wiesz jak to się robi? -Wstawia się grzałki (tanie) do kaflaków ,załatwia się 2gą taryfę ,ewentualnie wymienia się instalację .Robi się to w zasadzie za darmo (doplaty) ,.A to że lokator będzie miał ogrzewanie dużo droższe ,to go nic nie obchodzi.Najwyżej się takiego lokatora pozbędzie. Paniał !!!

Gość Arturo72

nie odpowiedziałeś mi ile wybudowałeś domów?

Jeden i to wystarczy.

I tego jednego chciałem ogrzewać...prądem bo taniej wychodziło niż gdybym chciał tam pakować węgiel.

Panial ?

Nie sądzę,że panial bo tego nie rozumiecie bo macie problem z liczeniem.

Sprawdź Gliwice. Jeszcze gorzej.

Taki Kraków, to pestka...

dane z wczoraj:

Gliwice max 475, Rybnik max 1002

Gliwice średnie 136, Rybnik średnie 249

dane z grudnia:

Gliwice max 132, Rybnik max 204

Gliwice średnie 38, Rybnik średnie 53

Rybnik prowadzi ;). ale generalnie sytuacja na Śląsku (ogromny obszar) jest bardzo zła

Czy PARYŻ, to cała Francja? Z tego co pamiętam z zamierzchłych czasów z geografii, to nie. Czy PARYŻ jest krajem (w rozumieniu: państwo) tzw. starej Unii?

Bo idąc Pańskim tropem myślowym wynikałoby, że królewskie miasto KRAKÓW choć tylko miastem, ale wprowadzając zakaz palenia paliwami stałymi (w kominkach też) spowodowało to, że od 2019 roku w całej Polsce (też jeszcze w Unii) palenie tymi paliwami z automatu będzie nielegalne? Nawet przy trwającej obecnie opcji politycznej (z Krakowa) rozciągnie się to na obszar od Bałtyku po Tatry i od Bugu po Odrę i Nysę?

Chłopie, ale jesteś marudny.

Jeżeli wprowadzą zakaz palenia w kominkach w Krakowie, to pisanie że w Polsce można palić w kominkach będzie taką samą półprawdą. Bo Kraków należy do Polski. Tłumaczę ci kwestie które każdy gimnazjalista rozumie, a ty odkręcasz kota ogonem i udajesz że nie rozumiesz.

dane z wczoraj:

Gliwice max 475, Rybnik max 1002

Gliwice średnie 136, Rybnik średnie 249

dane z grudnia:

Gliwice max 132, Rybnik max 204

Gliwice średnie 38, Rybnik średnie 53

Rybnik prowadzi ;). ale generalnie sytuacja na Śląsku (ogromny obszar) jest bardzo zła

Zrzut nie jest mój. Nie wiem, czy to nie ściema.

http://x0.cdn02.imgwykop.pl/c0834752/01AmKOk_nyIGbNVHv55EJSLNm9aSdEf20adwmkjb,wat.jpg?author=Mevario&auth=6d50fd58e0dc8b17c449932aa55caa57

Ja uważam, że zakazu palenia węglem nie powinno być, bo każdy sobie może robić co mu się podoba. Tylko surowo zakazane powinno być smrodzenie i trucie sąsiadów.

Jak chcesz sobie palić węglem - proszę bardzo. Ale komin wprowadź sobie do salonu.

Popieram.

Chcesz palić dla klimatu kominkiem i drewienkiem ? Zamurować wylot spalin i niech sobie idzie do salonu.

Chcesz sobie pojechać samochodem spalinowym ? Rura do środka i szerokiej drogi :)

Chcesz zapalić papierosa ? Zakładasz maskę i od razu możesz się inhalować własnym dymkiem :)

kaszpir, daj porównanie do syfu zrzucanego przez diesla w ciągu roku, do śmieciucha w ciągu roku.

Typowego śmieciucha, nie palonego od góry, tylko tego największego dziadostwa, zasypowego z dmuchawą. Może być per tona węgla.

Sam jestem ciekaw.

Teraz to gdybamy.

Dane wskazane :)

ps.

Mam diesla z 2010r bez fabrycznego filtru cząsteczek stałych.

Edytowane przez klaudiusz_x

kaszpir, daj porównanie do syfu zrzucanego przez diesla w ciągu roku, do śmieciucha w ciągu roku.

Typowego śmieciucha, nie palonego od góry, tylko tego największego dziadostwa, zasypowego z dmuchawą. Może być per tona węgla.

Sam jestem ciekaw.

teraz to gdybamy.

Dane wskazane :)

ps.

Mam diesla z 2010r bez fabrycznego filtru cząsteczek stałych.

Dla mnie śmieciuchy już od wielu lat powinny byc zakazane i ich sprzedaż ...

Większość tych co pali śmieciuchami źle pali i dymią jak lokomotywy.

Z normalnie prowadzonego dobrego kotła na ekogroszek z podajnika nie widać dymu. Dziś byłem sporo czasu z dzieciakami na sankach i mogłem sobie pooglądać kominy na naszym osiedlu. W żadnych z kilkudziesięciu domów nie było nic widać , nie było wogóle widać dymu ..

Ja mam też diesla ale mam Fapa. Mimo że ma przejechane już około 180tys to ciagle działa , jedynie co jakiś czas dolewałem płynu bo komputer zawołał o dolanie.

Gość Arturo72

Z normalnie prowadzonego dobrego kotła na ekogroszek z podajnika nie widać dymu. Dziś byłem sporo czasu z dzieciakami na sankach i mogłem sobie pooglądać kominy na naszym osiedlu. W żadnych z kilkudziesięciu domów nie było nic widać , nie było wogóle widać dymu ..

kaszpir,jak tak głupio gadasz,idziesz na ponizsze ?

jak nic nie widać u Ciebie z komina to wsadź go sobie do salonu,ok ?

A jak nie to skończ taką idiotyczną gadkę....

Ponawiam pytanie,czy Wy grzejący węglem uwielbiacie z siebie robić zawsze totalnych sierotów ???

kaszpir,jak tak głupio gadasz,idziesz na ponizsze ?

jak nic nie widać u Ciebie z komina to wsadź go sobie do salonu,ok ?

A jak nie to skończ taką idiotyczną gadkę....

Ponawiam pytanie,czy Wy grzejący węglem uwielbiacie z siebie robić zawsze totalnych sierotów ???

Po prostu głupia odpowiedź na głupie pytanie ...

Chyba wiadome dla każdego że to co się wydobywa z komina niezależnie czy to ze spalania drewna czy węgla , czy z rury wydechowej samochodu nie jest zdrowe i po to buduje się wysokie kominy aby poziom uciąźliwości ograniczyć ..

Po prostu powtarzam że jest kolosalna różnica pomiędzy ilością dymu i uciężliwością jaką generuje osoba która pali śmieciuchem a ktoś kto ma nowoczesny kocioł na paliwo stałe z podajnikiem.

Jak wracam do domu to jak jadę samochodem widzę taki domy "lokomotywy" które tak kopcą że robi się mgła i smród taki że nawet w samochodzie czuć ..

Na osiedlu jakim mieszkam mimo że jest kilkadziesiąt domów i w każdym kocioł na ekogroszek to poziom dyskomfortu jest minimalny. Można spokojnie nawet w zimę chodzić na spacer i nie czuć dymu , nie widać dymu i mimo że domów jest kilkadziesiąt to poziom uciążliwosci dla mieszkańców jest dużo niższy niż gdyby mieszkał u nas jeden ze śmieciuchem i kopcił jak lokomotywa ...

Efekt uciąźliwości śmieciuchów lub luzi którzy palą mokrym drewnem jest mi znany bo widzę takie domy wielokrotnie i naprawdę współczuję osobom które obok mieszkają. Jak nie mogłem wytrzymać kilka minut a mieszkać wsród śmieciuchów ?

Koszmar ...

Te kamienice mają wlaściciela.A właściciel zrobi to tak żeby jego to najmniej kosztowało .Wiesz jak to się robi? -Wstawia się grzałki (tanie) do kaflaków ,załatwia się 2gą taryfę ,ewentualnie wymienia się instalację .Robi się to w zasadzie za darmo (doplaty) ,.A to że lokator będzie miał ogrzewanie dużo droższe ,to go nic nie obchodzi.Najwyżej się takiego lokatora pozbędzie. Paniał !!!

Rozumowanie logiczne a ten prąd z elektrociepłowni w Łęgu bierze się z powietrza? Mam nieodparte wrażenie że na 1 kWh energii wyprodukowanej w elektrociepłowni potrzeba znacznie więcej węgla niż ta sama energia wypalona w piecu na ekogroszek.

Jak widzę w stopce Kolega ogrzewa swój dom pompą ciepła. Rozumiem że skoro spaliny z naszych pieców proponujesz wsadzić nam sobie do salonu to również część tego dymu który wylatuje z komina elektrociepłowni również doprowadzisz do swojego salonu. Zakładam że oboje mamy trochę oleju w głowie żeby wiedzieć że prąd przy Twojej pompie nie bierze się z powietrza.

Sprawność całkowita produkcji energii elektrycznej w elektrowni wynosi ok. 35%. Oznacza to, że

35% energii cieplnej zawartej w paliwie jest zamieniana na elektryczność zaś pozostałe 65% jest

bezpowrotnie tracone do otoczenia. Z ekologicznego punktu widzenia jest to bardzo niekorzystne

zjawisko, gdyż skutkuje to znacznym podwyższeniem temperatury środowiska naturalnego (np. rzeki

z której pobierana jest woda do schładzania skraplacza), większą emisją zanieczyszczeń gazów do

środowiska oraz zmianami w panującej tam naturalnej biosferze.

Nie wiem czy to prawda ale znalazłem takie opracowanie którego część przytaczam.

Mam do Państwa jeszcze takie pytanie. Obojętnie czy palę węglem, gazem, olejem opałowym ktoś ustawowo może mi tego zakazać i zmusić do dużo droższego ogrzewania.

Z drugiej strony na swojej działce na powierzchni 3ha posadziłem ok 3000 drzew. Jakoś nikt się nie kwapi żeby zapłacić mi za to że na mojej ziemi za swoje pieniądze pochłaniam CO2 i produkuję tlen. Na ile taka usługa powinna być wyceniona.

Łącznie lasy Ziemi zaspokajają połowę zapotrzebowania na tlen wszystkich ludzi i zwierząt, produkując go rocznie około 26 mld ton. Średnio typowe drzewo absorbuje odpowiednio 1 tonę dwutlenku węgla na każdy metr sześcienny przyrostu i produkuje przy tym 727 kg życiodajnego tlenu. Na podstawie wielu badań w zakresie intensywności procesu fotosyntezy wynika, że z 1 m2 powierzchni liściowej drzew i krzewów dostaje się do powietrza atmosferycznego w ciągu okresu wegetacyjnego od 0,5 do ponad 1 kg czystego tlenu (O2). Do drzew dostarczających największe ilości tlenu należą: buk pospolity (1,1 kg), klon (1,1 kg), robinia akacjowa (1,1 kg), wierzba krucha i dąb (0,8 kg), lipa i jesion (0,7 kg). Podobne ilości tlenu wydzielają drzewa szpilkowe, takie jak sosna. Jedno drzewo produkuje w ciągu roku tyle tlenu, ile zużywa człowiek w ciągu 2 lat życia. Warto wspomnieć, iż człowiek w procesie oddychania wykorzystuje w ciągu doby 14-18 m3 powietrza, a zużycie tlenu waha się w zależności od aktywności fizycznej od 60 do ponad 200 g.

Las na powierzchni 1 ha rocznie asymiluje rocznie około 3600 kg węgla, zawartego w 16 mln m3 powietrza. To znaczy, że hektar lasu wchłania w ciągu 1 godziny tyle CO2 ile wydziela go w tym czasie 200 osób.

Nie mogę znaleźć ile CO2 powstaje ze spalenia 1t węgla. Jak znajdę to wpiszę.

Pozdrawiam

Jeden i to wystarczy.

I tego jednego chciałem ogrzewać...prądem bo taniej wychodziło niż gdybym chciał tam pakować węgiel.

Panial ?

Nie sądzę,że panial bo tego nie rozumiecie bo macie problem z liczeniem.

nie, z liczeniem nie "macie" problemu. Nie "paniał" jak taniej może być prądem niż eko.

Pytałem ile domów zbudowałeś, bo wydawało mi się, że jedziesz czysto teoretycznie i do tego stronniczo i nie obiektywnie i się nie pomyliłem.

Na forum pojawia się sporo ludzi chcących fachowe porady, a tu czytają:

- ja teraz to palę w śmieciuchu, ale robie to tak, że nie truje, no ale kiedyś zbuduje i będzie czysto

- ja mam kotłownie w salonie, ale rzadko ją używam, no ale sąsiadów to karać bo oni to to kopcą

- nie wiesz czym ogrzewać, dawaj PC bo tanie, a jak Ci wychodzi drogie, to znaczy, że nie umiesz liczyć

I co Ci ludzie mają myśleć, skoro ten umie tak palić, że nie truje, to i ja mogę. A wybuduje sobie komin, bo ten tak zrobił i jest z tego dumny.

Każda budowa jest inna, każdy inwestor jest inny, sprawy finansowe, rodzinne, a przede wszystkim priorytety są inne.

Ja wybudowałem swój dom w takiej okolicy, że parapety mam czyste, przychodze ze spaceru to nie śmierdze, ale i tak jak PC do mojego domu będzie w pieniądzach coś koło eco, to "śmierdziel" będzie musiał odejść, bez względu na to czy będzie zakaz palenia węglem, czy też nie.