plusfoto 24.01.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Rozumowanie logiczne a ten prąd z elektrociepłowni w Łęgu bierze się z powietrza? Mam nieodparte wrażenie że na 1 kWh energii wyprodukowanej w elektrociepłowni potrzeba znacznie więcej węgla niż ta sama energia wypalona w piecu na ekogroszek. Ty widzę dalej jednego nie jesteś w stanie zrozumieć więc powtórzę. Jedna elektrownia produkuje tyle syfu co kilkadziesiąt domków natomiast prądem w niej wytworzonym można ogrzać ich kilka tysięcy. Co do wprowadzenia spalin do salonu to chętnie z tobą pójdę o zakład - kto dłużej przeżyje ty ze swoim kominem w salonie czy ja ze swoją cząstką syfu z komina elektrowni która była potrzebna do wytworzenia prądu do ogrzania mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.01.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Nie mogę znaleźć ile CO2 powstaje ze spalenia 1t węgla. Jak znajdę to wpiszę. http://www.nie-truje.pl/baza-wiedzy/zagrozenia-dla-zdrowia/co-emitujemy-podczas-spalania Wg tego źródła w wyniku spalania 1T węgla o kaloryczności 23GJ wychodzi ~2 ton CO2. Problem w tym, że jako kolejny skupiasz się na złym parametrze, bo CO2 to NAJMNIEJSZY problem dla LUDZI. Największym problemem są emitowane związki siarki i azotu, które są toksyczne dla płuc. Oraz benzo(a)pireny rakotwórcze. Substancje, które większość elektrowni już FILTRUJE albo ogranicza ich produkcję poprzez zaawansowane sposoby spalania które są nie do osiągnięcia pod strzechami. Ponadto elektro(ciepło)wnia wyrzuca je wysoko w atmosferę, dzięki czemu stężenie jakim oddychają LUDZIE jest znacznie mniejsze niż jak się kopci sobie i sąsiadowi w nos. Ergo, elektrownia spala więcej, straty ma, ale i tak wypada znacznie korzystniej dla zdrowia LUDZI niż najlepszy "eko"kocioł. I na koniec tak dla porównania, Taka Mazda 6 GJ 2.2L (diesel z DPF) emituje REALNIE (czyli już po zmierzeniu przez niezależne ośrodki, a nie to co podaje producent) 0.000293 kg NOx/km. Z 1 tony węgla emisja z "eko"pieca, wynosi 3,25kg NOx i prawie 10kg SOx. Jak jakiś "eko"agresor spala 4T węgla w sezonie, to emituje 13kg NOx i 40kg SOx. Trzeba by w pół roku przejeżdżać 45 tys. km, żeby wyrównać emisję NOx. A gdzie SOx? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 24.01.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 A teraz sobie policz emisję ciężarówek. Głównego truciciela dróg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 24.01.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Chłopie, ale jesteś marudny. Jeżeli wprowadzą zakaz palenia w kominkach w Krakowie, to pisanie że w Polsce można palić w kominkach będzie taką samą półprawdą. Bo Kraków należy do Polski. Tłumaczę ci kwestie które każdy gimnazjalista rozumie, a ty odkręcasz kota ogonem i udajesz że nie rozumiesz. Masz rację. Do gimnazjum nigdy nie chodziłem. Pewnie w odróżnieniu od ciebie, bo tam widać na długo ugrzęzłeś. Nie potrafisz wziąć na klatę swojego błędu. Ja Przecież wyraźnie napisałem, że w wielu krajach ... po spełnieniu wymagań ... itd. A ty wyskoczyłeś z Paryżem. I jeszcze zacząłeś jechać mi o farmazoleniu. Na to zgody mojej nie ma. Nie mam też zwyczaju przekręcania cudzego tekstu i wstawiania go jako cytaty. Bo cytat, to kopia bez przeróbek. Pozdrawiam - żyj długo i szczęśliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 24.01.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Elektrociepłownia Bełchatów: SO2 0,96kg/GJ, CO2 293kg/GJ. Oficjalne dane, a trochę tych GJ Bełchatów robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.01.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 A teraz sobie policz emisję ciężarówek. Głównego truciciela dróg. z tego http://www.mos.gov.pl/g2/big/2015_09/4c1484d505772a0dafd8405f0bd8d2d0.pdf W 2013 r. udział źródeł odpowiedzialnych za przekroczenie poziomu dopuszczalnego pyłu PM101 w skali kraju przedstawia się następująco: • 88,21% – indywidualne ogrzewanie budynków, • 5,77% – ruch pojazdów (w tym intensywny ruch pojazdów w centrach miast), • 2,98% – emisja wtórna zanieczyszczeń pyłowych z powierzchni odkrytych dróg i ulic, • 1,84% – przemysł, • 1,17% – napływ transgraniczny, • 0,03% – źródła nieantropogeniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 24.01.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Nie wiem czy to prawda ale znalazłem takie opracowanie którego część przytaczam. Szanowny Panie, szkoda, że nie podałeś źródła. Przy okazji przyjmij do wiadomości, że jeżeli trafiasz na materiały, gdzie używane jest pojęcie "energia cieplna", to bierz to z dużą ostrożnością, bo to albo jakiś popularny skrótowiec z czegoś poważniejszego przez laika pisany, albo wprost pisał to "lejek". Nie istnieje bowiem nic takiego jak energia cieplna. Ciepło jest jedynie formą przenoszenia (przekazywania, transferu - jak to zwał, tak to zwał) energii od ciała o temperaturze wyższej, do ciała o temperaturze niższej. Im większa ta różnica temperatur, tym przekaz lepszy. Na egzaminie z termodynamiki za takie wyrażenie wylatuje się z hukiem. Czymś innym jest stopień wykorzystania (sprawność) energii chemicznej zawartej w paliwie w jednym stopniu przemiany, a czymś innym zgoła sprawność końcowa z wielu kolejnych przemian. Ponieważ sprawność jest zawsze mniejsza od 1, a sprawność wynikowa wielu przemian jest zawsze iloczynem z tych sprawności składowych, to de facto - licząc energię z paliwa do tego, co masz w gniazdku, to max. rzędu 40%. Tylko ile po drodze przemian. kocioł, gdzie spalane jest paliwo a ciepło przekazywane do wody, którą najpierw trzeba podgrzać, później odparować, przegrzać parę, puścić ją na generator, opory mechaniczne turbin, generatora, przemiany napięcia, przesył, transformacje prądu. jest tego trochę. Dla informacji: sprawność silnika spalinowego - choć droga krótsza jest jeszcze mniejsza,a paliwo znacznie droższe. Gdybyś w małym kociołku chciał zrealizować to co w dużym energetycznym, to sprawność końcowa może by się w granicach 5% zmieściła. Dlatego w energetyce zawodowej stawia się coraz to większe jednostki, pracujące na parametrach nadkrytycznych, paliwo to surowe węgle energetyczne, a systemy sterowania pozwalają na optymalizacje procesu. przy okazji spaliny są odpylane, odsiarczane, dba się o minimalizację poziomu NOx. A schlodzone i oczeyszczone spaliny wyprowadzane są bardzo wysokimi emitorami (kominami) wysokaśno w gorę, aby dokonać ich znacznemu rozcieńczeniu w powietrzu. Te dymy lecą niekiedy i 60 - 100 km. Te z małego kociołka trafiają do okien sąsiada i właściciela. Przeciętny skład tego co leci z komina małego kociołka, to: ok. 10 - 12% tlenu, od 8 do ok. 11% CO2, niekiedy kilka tysięcy mg/m3 CO, związki siarki i azotu, pył i sadze w ilościach często przekraczających kilka tysięcy mg/m3, do tego pary smołowe, WWA i nieco innego świństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.01.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Dlaczego własciwie miałby byc zakaz palenia weglem powinien byc zakaz emisji szkodliwych spalin i tym sie zajac odpowiednie paliwo , technologia i mozna to osiagnac .Był pomysł na to i to polski patent odpowiednia produkcja paliwa zamiast ekogroszku a do zasypowych specjalny brykiet .Był rowniez pomysł z zewnetrznym oddziaływaniem na paliwo co skutkowało zmniejszeniem emisji i oszczednosciami w paliwie w elektrowniach fizyka kwantowa .Testy wyniki były obiecujace ale projekt nie przeszedł bo albo nasi naukowcy tego nie rozumieli albo ktos wyzej postawiony tego zabronił .Gdzies niedawno ogladałem taki własnie materiał ,nawet cos tam było wspominiane ze ma byc powietrze zanieczyszczone zeby płacic za to kary tak to funkcjonuje Byłem tym materiałem troche zaskoczony no ale coz dziwny ten nasz kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 24.01.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Dlaczego własciwie miałby byc zakaz palenia weglem powinien byc zakaz emisji szkodliwych spalin i tym sie zajac odpowiednie paliwo , technologia i mozna to osiagnac .Był pomysł na to i to polski patent odpowiednia produkcja paliwa zamiast ekogroszku a do zasypowych specjalny brykiet .Był rowniez pomysł z zewnetrznym oddziaływaniem na paliwo co skutkowało zmniejszeniem emisji i oszczednosciami w paliwie w elektrowniach fizyka kwantowa .Testy wyniki były obiecujace ale projekt nie przeszedł bo albo nasi naukowcy tego nie rozumieli albo ktos wyzej postawiony tego zabronił .Gdzies niedawno ogladałem taki własnie materiał ,nawet cos tam było wspominiane ze ma byc powietrze zanieczyszczone zeby płacic za to kary tak to funkcjonuje Byłem tym materiałem troche zaskoczony no ale coz dziwny ten nasz kraj Szanowny Panie, czy mógłby Pan podać źródło owej teorii spiskowej dziejów? A tak przy okazji, przepraszam, że spytam: czy uważa Pan, że gdyby były jakieś mądre metody to (pal sześć - wiadomo PL), ale w innych krajach? Nie tylko, że wyłożyliby kasiorę na badania, to jeszcze by na tym zarobili. Jeśli można prosić: mniej podniety typu: wieczna zapałka, silnik samochodowy na wodę, perpetum mobile itp. "patenty" w sejfach szejków arabskich. Spiskowa teoria dziejów sprawdza się jedynie przy sztucznej mgle, rozpylonym helu, pancernych brzozach, bombach próżniowych na pokładzie itp. bzdurach. Bo część ludu to kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.01.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 boluslolusj23 Która opcja Cię opłaca? Chyba, że.... mało czytasz... To nie jest tak, ze jak czego nie wiesz - to tego nie ma! Problem modyfikacji paliw stałopalnych jest dość stary i znany. Są też takie kominki bez komina! BIOkominki... A może nie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 24.01.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) ,,,, Są też takie kominki bez komina! BIOkominki... A może nie? Adam M. NIE. Przecież musisz produkty spalania paliwa tego BIOkominka, wyprowadzić na zewnątrz pomieszczenia. A czy to jest kanał dymny, czy wentylacyjny to jest bez różnicy. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 24.01.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 ... z czego śmieciuchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.01.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 NIE. Przecież musisz produkty spalania paliwa tego BIOkominka, wyprowadzić na zewnątrz pomieszczenia. A czy to jest kanał dymny, czy wentylacyjny to jest bez różnicy. Podczas procesu wypalania powstaje jedynie para wodna i dwutlenek węgla, który w pomieszczeniach o standardowej wentylacji nie stanowi zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 24.01.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Tyle ze te produkty sie od siebie roznia..... ,,,, Oczywiście, że się różnią. Ale produkt spalania musisz usunąć (wraz z częścią wytworzonego ciepła). Z postu Adama wynikało (przynajmniej ja tak to odczytałem), że "komin jest zbyteczny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.01.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Szanowny Panie, czy mógłby Pan podać źródło owej teorii spiskowej dziejów? A tak przy okazji, przepraszam, że spytam: czy uważa Pan, że gdyby były jakieś mądre metody to (pal sześć - wiadomo PL), ale w innych krajach? Nie tylko, że wyłożyliby kasiorę na badania, to jeszcze by na tym zarobili. Jeśli można prosić: mniej podniety typu: wieczna zapałka, silnik samochodowy na wodę, perpetum mobile itp. "patenty" w sejfach szejków arabskich. Spiskowa teoria dziejów sprawdza się jedynie przy sztucznej mgle, rozpylonym helu, pancernych brzozach, bombach próżniowych na pokładzie itp. bzdurach. Bo część ludu to kupi. Prosze bardzo tu jest temu poswiecony materiał ,przy okazji prosze o skomentowanie tego bo pan tez chyba w jakis sposób jest powiazany z badaniami i swiatem naukowym wiec ciesze sie jest pan tym zainteresowany https://www.youtube.com/watch?v=otixYNdxXAc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.01.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Jak widać nawet zwykły dom może zrobić w okolicy dym na poziomie elektrowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 25.01.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Prosze bardzo tu jest temu poswiecony materiał ,przy okazji prosze o skomentowanie tego bo pan tez chyba w jakis sposób jest powiazany z badaniami i swiatem naukowym wiec ciesze sie jest pan tym zainteresowany https://www.youtube.com/watch?v=otixYNdxXAc Szanowny Panie, z całym szacunkiem, ale na Youtubie to ja nie takie "jaja" oglądac mogłem. A już tekst pod filmikiem" "Opublikowany 05.01.2016 Zespół pana Jarosława Hołubeckiego wykorzystując i rozwijając wiedzę użytą podczas usuwania skutków katastrofy w Czarnobylu opracował nowatorską metodę oddziaływania na węgiel. Wykorzystując zasady mechaniki kwantowej skonstruowali urządzenia, za pomocą których udało im się obniżyć temperaturę zapłonu węgla, co znacznie zmniejszało jego zużycie oraz emisję dwutlenku węgla." rozwala całkowicie. Skoro w rym kraju istnieje jakaś spiskowa teoria dziejów i wszystko jest blokowane, bo związkowcy muszą mieć stołki, to pytam i polecam do rozważenia: Co stoi na przeszkodzie aby ten pan jeżdżąc teraz ciężąrówką po Europie zaraz prawie za granicą w Zgorzelcu - zostawił ją na pierwszym lepszym parkingu i skontaktował się choćby z najbliższą elektrownią po tamtej stronie. O czymś takim jak tzw. cynk do Ambasady ChRL czy innego państwa - nie bojącego się PL - nawet nie wspominam, bo już za kilkanaście godzin miałby do dyspozycji taką aparaturę jaką sobie wymarzy, o kasie nie wspominając. Taki łeb i nie skumał? Najbardziej rozbawiło mnie jednak to "uczone" zdanie: "obniżyć temperaturę zapłonu węgla, co znacznie zmniejszało jego zużycie oraz emisję dwutlenku węgla.". Chętnie poznałbym związek temperatury zapłonu, do wielkości zużycia paliwa. Co ma piernik do wiatraka. No, a cała teoria chemicznego utleniania dostaje w łeb, skoro mniejszą ilość O2 daje się ożenić z C i dostać z tego CO2. Proponuję, że w ramach zmian w procesie kształcenia wywalić całkowicie chemię, bo to jakieś nienormalne do tej pory było. Już nie tak dawno - w Lublinie jeden prof. twierdził, że znalazł metodę rozkładu dwutlenku węgla na tlen i węgiel. Rewelacja. Wykorzystał substancje podobną do naturalnego chlorofilu naświetlaną ultrafioletem. Czyli to, co natura robi w roślinach zielonych z wykorzystaniem promieniowania słonecznego. Nawet mu to wyszło. Tyle, ze na rozkład dwutlenku węgla z jednej elektrowni potrzeba energii elektrycznej produkowanej przez kilka tej samej wielkości elektrowni. i jak to mówią Czesi: svet se posral!. Ponoć jakiś prof. z Włoch szykuje się do przeszczepu całej głowy. Może się ktoś podłoży??? Edytowane 25 Stycznia 2016 przez boluslolusj23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 25.01.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) boluslolusj23 Która opcja Cię opłaca? Chyba, że.... mało czytasz... To nie jest tak, ze jak czego nie wiesz - to tego nie ma! Problem modyfikacji paliw stałopalnych jest dość stary i znany. Są też takie kominki bez komina! BIOkominki... A może nie? Adam M. Coś wiem na ten temat. Tyle, że każdy proces dołożony obróbką podraża cenę zbytu produktu końcowego. Wszystkim niedowiarkom proponuję przeprowadzić doświadczenie, które sam kiedyś zrobiłem. Teraz będzie was kosztować znacznie mniej, gdyż ceny aparatury użytej do doświadczenia, znacznie spadły. Doświadczenie dość proste. Wystarczy kilka grudek węgla dobrze wysuszyć. Następnie włożyć do kuchenki mikrofalowej i ją załączyć. Nim kilka razy zdążycie mrugnąć okiem, to już smród nie do wytrzymania w całym mieszkaniu, a kuchenka nadaje się jedynie do utylizacji. Ale wrażenia bezcenne. Zwłaszcza blizny na pysku od drugiej połówki nabyte. To ta fizyka kwantowa. zanim się obejrzysz lub zrobisz myk, to już baba cię ma! p.s. chciałem powtórzyć to doświadczenie z mokrym węglem,ale musiałem najpierw zająć się tamowaniem posoki z mego ryja wrednego, a później już nie miałem w czym tego zrobić, bo aparatura badawcza wyleciała za mną (udało mi się zrobić unik). Na szczęście. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez boluslolusj23 dopiek ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 25.01.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 NIE. Przecież musisz produkty spalania paliwa tego BIOkominka, wyprowadzić na zewnątrz pomieszczenia. A czy to jest kanał dymny, czy wentylacyjny to jest bez różnicy. Fajnie by było, gdyby w tzw. bio kominku spalane były czyste alkohole. Ale te palą się prawie niewidocznym niebieskawym płomieniem i cały efekt wizualny diabli biorą. Dlatego dodawane są - niestety - substancje barwiące jonowo płomień. I nie ma już samego H2O + CO2. A ponadto te wredne przepisy: W pomieszczeniu z otwartym płomieniem powinna być zapewniona wymiana powietrza w ilości równej 2 kubatury na godzinę. W innych pomieszczeniach, gdzie przebywają ludzie wystarcza wg przepisów 0,5 kubatury na godzinę. czyli: albo sobie robimy nastrój za pomocą alkoholu (płonącego), przy otwartych oknach albo w pomieszczeniu ze sprawnie działającą wentylacją nawiewno - wywiewną lub walimy tenże byle gdzie. Byle się nie palił płomieniem. Tyle, że te warunki zapewnia jedynie układ pokarmowy ze swoimi enzymami. Q.rcze:bash: rozmarzyłem się, a czasami po nadmiarze tupot bialych mew. I kota stąpającego po perskim dywanie. Ale zawsze cóś za cóś jak pedzioł jacuś!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.01.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Biokominki... a wystarczy trochę dykty na szufelkę nalać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts