Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Widzę że 300 stów to jakaś magiczna granica ;)

No za taką klitke jak moja to raczej standard a nawet poniżej w tym koszcie,dwie klitki razem wzięte będą kosztowały odpowiednio więcej także sądzę że jesteś bardzo majetnym inwestorem decydując się na budowę kilku takich klitek zatem totalna głupota w takim wypadku byłoby tłumaczenie że nie stać Cię na czyste grzanie no chyba że byłbyś chory i dlatego węgiel w takim domu bo sa różne zboczenia i choroby.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

stara elektrownia to sprawność 30% na końcu linii przesyłowej, kocioł śmieciuch to też sprawność 30%, więc na jedno wychodzi. nowszy kocioł to sprawność 60%, czyli dwa razy lepsza sprawność, ale budujący dom pod ogrzewanie elektryczne (grzałka czy kable) mają zwykle znacznie cieplejsze domy niż grzejący węgle, więc potrzebują mniej energii. grzejący pompą ciepła z 1 kWh z sieci robią 3-4 kWh ciepła, czyli przy założeniu sprawności elektrownia+przesył 30% grzeją z większą sprawnością i niż ogrzewający węglem. zwykle też mają lepiej izolowane domy niż węglarze, więc taki pompiarz zużyje mniej spalonego węgla w elektrowni niż ogrzewający węglem. ogrzewający grzałką lub kablami zużyje pewnie trochę więcej węgla w elektrowni niż ogrzewający nowoczesnym odpowiednio dobranym kotłem węglowym.

Zastanawiam się skąd ty wziąłeś te 30 i 60% sprawnosci?

Gość Arturo72

60% to Ci odpowiem,taka jest rzeczywista sprawność kotłów na ekogroszek w nowych domach i to jest nawet bardzo wygórowana sprawność.

Jakbyś zrobił OZC czyli dowiedziałbyś się ile Twój dom potrzebuje energii na ogrzewanie a ile faktycznie tej energii zużywasz w postaci ekogroszka to byś się za głowę złapał i to Ci gwarantuje.

Edytowane przez Arturo72

a jaka jest średnioroczna sprawność kotła śmieciucha? jaka jest sprawność kotła z podajnikiem w warunkach domowych, z zabrudzonym wymiennikiem, przy przeciętnym sterowniku i palaczu, który nie jest stałym czytelnikiem FM i wątku "ranking paliwa typu ekogroszek"? jaka jest sprawność kotła grzejącego CWU? przypominam, że w nowych domach coraz częściej na ogrzewanie może iść mniej energii niż na grzanie ciepłej wody, a i obciążenia są coraz niższe (już wspominałem - maksymalne obciążenie cieplne mojego domu zeszłej zimy to 2,2 kW).

średnie spalanie na potrzeby CWU podawane przez forumowiczów to 2,5 kg/dzień, u moich znajomych z ekogroszkiem (takich zwykłych użytkowników) to 3 kg. przy zużyciu 2,5 kg/dzień i kaloryczności węgla 24 MJ/kg to 16,7 kWh na dobę, czyli 510 kWh na miesiąc. to oznacza przy 100% sprawności 16 m3 wody podgrzanej o 30°C (czyli z 10 stopni w rurociągu do 40 zdatnej do kąpieli). myślisz że tyle tu wszyscy zużywają? zapewne nie zużywają tyle ciepłej i zimnej wody. taka jest realna sprawność grzania na małych mocach.

i dlatego ja grzejąc grzałką CWU w taniej taryfie płacę dużo mniej niż wszyscy znajomi ekogroszkowycy grzejący CWU w kotle na ekogroszek

Edytowane przez imrahil

sprawnosci liczy sie wg np normy - PN-72/M-34128 "Kotły parowe. Wymagania i badania odbiorcze" - w duzym skrócie do obliczeń bierze się temp powietrza do kotła - temp spalin za ostatnią powierzchnią grzewczą oraz straty żużlu oraz nadmiar powietrza w spalinach (jak mówie w uproszeniu). Sprawności kotłów węglowych w elektrociepłowni takich 10MW czy 25MW to jakies 85% do 88% a tych małych domowych to tez od między 80 a 88 % w zależności od jakości spalanego paliwa.

gorzka prawda na temat kotłów klasy 5 wypowiedziana przez sprzedawcę w sąsiednim wątku:

Dobrze wiecie że w 99% nikomu jest to niepotrzebne z czytających bo pan insztalator i tak zrobi i podłaczy po swojemu a pan Kowalski i tak będzie w większości przypadów palił najtańszym gooownem jakie znajdzie na pobliskim składzie i na ciool te całe badania i normy?

sprawnosci liczy sie wg np normy - PN-72/M-34128 "Kotły parowe. Wymagania i badania odbiorcze" - w duzym skrócie do obliczeń bierze się temp powietrza do kotła - temp spalin za ostatnią powierzchnią grzewczą oraz straty żużlu oraz nadmiar powietrza w spalinach (jak mówie w uproszeniu). Sprawności kotłów węglowych w elektrociepłowni takich 10MW czy 25MW to jakies 85% do 88% a tych małych domowych to tez od między 80 a 88 % w zależności od jakości spalanego paliwa.

liczysz sprawność kotłów domowych wg normy dla kotłów parowych? ciekawe... to po co te całe klasy 5, gdzie chwalą się sprawnościami większymi niż 80%? a ty twierdzisz, że to normalna sprawność kotła domowego?

moje wyliczenie powyżej z 16 m3 ciepłej wody pokazało wyraźnie że nie masz racji, podobnie zresztą jak rachunki za CWU porównane z ekogroszkowcami. jeśli się nie zgadzasz, to pokaż gdzie w obliczeniach popełniłem błąd.

możesz wyciągać normy dla kotłów parowych i stosować je w domu, ale faktów nie zmienisz.

Gość Arturo72

To popatrz:

Jakie macie średnie spalanie? U mnie za 2 tygodnie wyszło ok. 20 kg/dobę. Ogrzewam dom o pow. użytkowej 160 m2. Czy to dużo czy mało?

Teraz policz sobie jaką sprawność ma użytkownik kotła RBR raf1 spalając 20kg ekogroszku na dobę w marcu 2016r.

20kg na dobę to kosmos zatem o jakich normach mówisz ?

karoka sprzedał totalnego bubla czy jego klient był bezmyślny ?

Sądzę,że jedno i drugie...

Bardzo dużo. To jest ok.100kWh na dobę a to kosmos bo Twój dom potrzebuje jakieś 30kWh na dobę czyli 30% z tego.

Dlatego klimat nam się ociepla bo grzejesz powietrze ;)

Dlatego jestem be :D

Edytowane przez Arturo72

to możesz se policzyć wg PN-EN 12952-15: 2006 „Kotły wodnorurkowe i urządzenia pomocnicze. Część 15; Badania odbiorcze” ta czy ta norma - ogolnie praktycznie niczym się nie różni.

Obliczanie sprawności jest znormowane - i liczy się to konkretnie. biorąc temp wlotu temp wylotu i straty w żużlu i nadmiar powietrza. i realna sprawności dla kotłów dużych czy małych to do ok 88%

A to, że ktoś tam coś powiedział, że spala 20kg na dobe? a może to jest nie 20 a 15 albo 22 albo 28? oddał paliwo do analizy ? wykonał analize spalin? założe się, że nie wiec nie mów mi o sprawności kotła na podstawie informacji na temat ilości węgla na dobę podaną przez kogoś.

Gość Arturo72
to możesz se policzyć wg PN-EN 12952-15: 2006 „Kotły wodnorurkowe i urządzenia pomocnicze. Część 15; Badania odbiorcze” ta czy ta norma - ogolnie praktycznie niczym się nie różni.

Obliczanie sprawności jest znormowane - i liczy się to konkretnie. biorąc temp wlotu temp wylotu i straty w żużlu i nadmiar powietrza. i realna sprawności dla kotłów dużych czy małych to do ok 88%

A to, że ktoś tam coś powiedział, że spala 20kg na dobe? a może to jest nie 20 a 15 albo 22 albo 28? oddał paliwo do analizy ? wykonał analize spalin? założe się, że nie wiec nie mów mi o sprawności kotła na podstawie informacji na temat ilości węgla na dobę podaną przez kogoś.

Dlatego OZC prawdę Ci powie i realne życie a nie laboratoryjne kity.

Przykład sąsiada żeby daleko nie szukać.

Żeby oddać paliwo czy kocioł do analizy nie można być ciemnogrodem i trzeba wiedzieć ile faktycznie dom potrzebuje energii na ogrzewanie.

Na forum wśród posiadaczy kotłów węglowych nie zauważyłem takowego a jestem tu od 7 lat

Edytowane przez Arturo72

bzdury. chyba że zakładamy że sprzedający węgiel to oszuści. na worku mamy podaną kaloryczność węgla. z tego łatwo policzyć ile energii można uzyskać przy 100% wydajności. tak czy nie?

kaloryczność węgla to 1 ale pod uwagę bierze się jeszcze zawartość popiołu w węglu. Tak samo nadmiar powietrza w spalinach a i tak i tak zawsze największa jest strata wylotowa czyli strata w cieple wychodzącym ze spalinami poza ostatnią powierzchnię wymiany ciepła, zależna od ilości spalin i ich temperatury. ok 15C to 1% straty.

To nie są żadne nie laboratoryjne kity tylko obliczenia na podstawie normy i na podstawie wzorów.

Gość Arturo72
kaloryczność węgla to 1 ale pod uwagę bierze się jeszcze zawartość popiołu w węglu. Tak samo nadmiar powietrza w spalinach a i tak i tak zawsze największa jest strata wylotowa czyli strata w cieple wychodzącym ze spalinami poza ostatnią powierzchnię wymiany ciepła, zależna od ilości spalin i ich temperatury. ok 15C to 1% straty.

Czyżbyś był sprzedawcą węgla ? :D

Właśnie Twoich klientów mi szkoda bo nie myślą wogole bo wychodząc z jaskini lykaja że ogień z pioruna jest darem Bogów :D

Epoka lodowcowa ;)

Ciekawy jestem jak to wygląda w przypadku Twojego domu "inwestorze" ;)

Edytowane przez Arturo72

To nie są żadne nie laboratoryjne kity tylko obliczenia na podstawie normy i na podstawie wzorów.

na worku jest podane 24 MJ/kg. co to oznacza?

odejmijmy od masy węgla ten twój popiół, maksymalnie 10%. czyli w moich obliczeniach zamiast 16 m3 ciepłej wody mamy 14,4 m3 ciepłej wody.

jaka strata wylotowa? strata wylotowa w domowym kotle świadczy o niesprawnym wymienniku. nadmiar powietrza o niesprawnym sterowniku.

czyli mamy 100% energii w węglu - (strata z nadmiernego powietrza + strata wylotowa + inne straty) = 50% energii przekazanej do ciepłej wody użytkowej.

kocioł podajnikowy pracujący w podtrzymaniu, bo nie ma odbioru ciepła to ciągła strata

Edytowane przez imrahil

na worku jest podane 24 MJ/kg. co to oznacza?

Wartość opałowa węgla tylko pytanie czy jest to 24 MJ/kg "r" czy "a" tak czy inaczej węgiel słabej jakości. tyle tylko, że sprzedawcy węgla nie podają zawartości popiołu, wilgoci i części lotnych w węglu. (no chyba, że podają ?)

Wartość opałowa węgla tylko pytanie czy jest to 24 MJ/kg "r" czy "a" tak czy inaczej węgiel słabej jakości. tyle tylko, że sprzedawcy węgla nie podają zawartości popiołu, wilgoci i części lotnych w węglu. (no chyba, że podają ?)

podają m.in. zawartość popiołu, myślałem że się znasz, a tylko udajesz....

odejmijmy od masy węgla ten twój popiół, maksymalnie 10%. czyli w moich obliczeniach zamiast 16 m3 ciepłej wody mamy 14,4 m3 ciepłej wody.

jaka strata wylotowa? strata wylotowa w domowym kotle świadczy o niesprawnym wymienniku. nadmiar powietrza o niesprawnym sterowniku.

czyli mamy 100% energii w węglu - (strata z nadmiernego powietrza + strata wylotowa + inne straty) = 50% energii przekazanej do ciepłej wody użytkowej.

kocioł podajnikowy pracujący w podtrzymaniu, bo nie ma odbioru ciepła to ciągła strata

zawartość popołu w węglu maksymalnie 10%????? 20 % to norma

Po za tym dlaczego ty mi ciągle piszesz o CWU. cały czas jest mowa o sprawności kotła a nie o sprawności kotła + sprawności wężownicy w zasobniku CWU oraz izolacji instalacji.

podałem ci konkretne dwie normy i podałem parametry które mają największy wpływ na sprawność kotła.

temp wlotu, temp wylotu, dostarczone paliwo, nadmiar powietrza, straty w żużlu.