Gość Arturo72 30.09.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Widzę że 300 stów to jakaś magiczna granica No za taką klitke jak moja to raczej standard a nawet poniżej w tym koszcie,dwie klitki razem wzięte będą kosztowały odpowiednio więcej także sądzę że jesteś bardzo majetnym inwestorem decydując się na budowę kilku takich klitek zatem totalna głupota w takim wypadku byłoby tłumaczenie że nie stać Cię na czyste grzanie no chyba że byłbyś chory i dlatego węgiel w takim domu bo sa różne zboczenia i choroby. Edytowane 30 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 30.09.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 stara elektrownia to sprawność 30% na końcu linii przesyłowej, kocioł śmieciuch to też sprawność 30%, więc na jedno wychodzi. nowszy kocioł to sprawność 60%, czyli dwa razy lepsza sprawność, ale budujący dom pod ogrzewanie elektryczne (grzałka czy kable) mają zwykle znacznie cieplejsze domy niż grzejący węgle, więc potrzebują mniej energii. grzejący pompą ciepła z 1 kWh z sieci robią 3-4 kWh ciepła, czyli przy założeniu sprawności elektrownia+przesył 30% grzeją z większą sprawnością i niż ogrzewający węglem. zwykle też mają lepiej izolowane domy niż węglarze, więc taki pompiarz zużyje mniej spalonego węgla w elektrowni niż ogrzewający węglem. ogrzewający grzałką lub kablami zużyje pewnie trochę więcej węgla w elektrowni niż ogrzewający nowoczesnym odpowiednio dobranym kotłem węglowym. Zastanawiam się skąd ty wziąłeś te 30 i 60% sprawnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Zastanawiam się skąd ty wziąłeś te 30 i 60% sprawnosci? 60% to Ci odpowiem,taka jest rzeczywista sprawność kotłów na ekogroszek w nowych domach i to jest nawet bardzo wygórowana sprawność. Jakbyś zrobił OZC czyli dowiedziałbyś się ile Twój dom potrzebuje energii na ogrzewanie a ile faktycznie tej energii zużywasz w postaci ekogroszka to byś się za głowę złapał i to Ci gwarantuje. Edytowane 30 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.09.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Zastanawiam się skąd ty wziąłeś te 30 i 60% sprawnosci? a jaka jest średnioroczna sprawność kotła śmieciucha? jaka jest sprawność kotła z podajnikiem w warunkach domowych, z zabrudzonym wymiennikiem, przy przeciętnym sterowniku i palaczu, który nie jest stałym czytelnikiem FM i wątku "ranking paliwa typu ekogroszek"? jaka jest sprawność kotła grzejącego CWU? przypominam, że w nowych domach coraz częściej na ogrzewanie może iść mniej energii niż na grzanie ciepłej wody, a i obciążenia są coraz niższe (już wspominałem - maksymalne obciążenie cieplne mojego domu zeszłej zimy to 2,2 kW). średnie spalanie na potrzeby CWU podawane przez forumowiczów to 2,5 kg/dzień, u moich znajomych z ekogroszkiem (takich zwykłych użytkowników) to 3 kg. przy zużyciu 2,5 kg/dzień i kaloryczności węgla 24 MJ/kg to 16,7 kWh na dobę, czyli 510 kWh na miesiąc. to oznacza przy 100% sprawności 16 m3 wody podgrzanej o 30°C (czyli z 10 stopni w rurociągu do 40 zdatnej do kąpieli). myślisz że tyle tu wszyscy zużywają? zapewne nie zużywają tyle ciepłej i zimnej wody. taka jest realna sprawność grzania na małych mocach. i dlatego ja grzejąc grzałką CWU w taniej taryfie płacę dużo mniej niż wszyscy znajomi ekogroszkowycy grzejący CWU w kotle na ekogroszek Edytowane 30 Września 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 30.09.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 sprawnosci liczy sie wg np normy - PN-72/M-34128 "Kotły parowe. Wymagania i badania odbiorcze" - w duzym skrócie do obliczeń bierze się temp powietrza do kotła - temp spalin za ostatnią powierzchnią grzewczą oraz straty żużlu oraz nadmiar powietrza w spalinach (jak mówie w uproszeniu). Sprawności kotłów węglowych w elektrociepłowni takich 10MW czy 25MW to jakies 85% do 88% a tych małych domowych to tez od między 80 a 88 % w zależności od jakości spalanego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.09.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 gorzka prawda na temat kotłów klasy 5 wypowiedziana przez sprzedawcę w sąsiednim wątku: Dobrze wiecie że w 99% nikomu jest to niepotrzebne z czytających bo pan insztalator i tak zrobi i podłaczy po swojemu a pan Kowalski i tak będzie w większości przypadów palił najtańszym gooownem jakie znajdzie na pobliskim składzie i na ciool te całe badania i normy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.09.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 sprawnosci liczy sie wg np normy - PN-72/M-34128 "Kotły parowe. Wymagania i badania odbiorcze" - w duzym skrócie do obliczeń bierze się temp powietrza do kotła - temp spalin za ostatnią powierzchnią grzewczą oraz straty żużlu oraz nadmiar powietrza w spalinach (jak mówie w uproszeniu). Sprawności kotłów węglowych w elektrociepłowni takich 10MW czy 25MW to jakies 85% do 88% a tych małych domowych to tez od między 80 a 88 % w zależności od jakości spalanego paliwa. liczysz sprawność kotłów domowych wg normy dla kotłów parowych? ciekawe... to po co te całe klasy 5, gdzie chwalą się sprawnościami większymi niż 80%? a ty twierdzisz, że to normalna sprawność kotła domowego? moje wyliczenie powyżej z 16 m3 ciepłej wody pokazało wyraźnie że nie masz racji, podobnie zresztą jak rachunki za CWU porównane z ekogroszkowcami. jeśli się nie zgadzasz, to pokaż gdzie w obliczeniach popełniłem błąd. możesz wyciągać normy dla kotłów parowych i stosować je w domu, ale faktów nie zmienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) sprawnosci liczy sie wg np normy - PN-72/M-34128 "Kotły parowe. Wymagania i badania odbiorcze" - w duzym skrócie do obliczeń bierze się temp powietrza do kotła - temp spalin za ostatnią powierzchnią grzewczą oraz straty żużlu oraz nadmiar powietrza w spalinach (jak mówie w uproszeniu). Sprawności kotłów węglowych w elektrociepłowni takich 10MW czy 25MW to jakies 85% do 88% a tych małych domowych to tez od między 80 a 88 % w zależności od jakości spalanego paliwa. To popatrz: Jakie macie średnie spalanie? U mnie za 2 tygodnie wyszło ok. 20 kg/dobę. Ogrzewam dom o pow. użytkowej 160 m2. Czy to dużo czy mało? Teraz policz sobie jaką sprawność ma użytkownik kotła RBR raf1 spalając 20kg ekogroszku na dobę w marcu 2016r. 20kg na dobę to kosmos zatem o jakich normach mówisz ? karoka sprzedał totalnego bubla czy jego klient był bezmyślny ? Sądzę,że jedno i drugie... Bardzo dużo. To jest ok.100kWh na dobę a to kosmos bo Twój dom potrzebuje jakieś 30kWh na dobę czyli 30% z tego. Dlatego klimat nam się ociepla bo grzejesz powietrze Dlatego jestem be Edytowane 30 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 30.09.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 to możesz se policzyć wg PN-EN 12952-15: 2006 „Kotły wodnorurkowe i urządzenia pomocnicze. Część 15; Badania odbiorcze” ta czy ta norma - ogolnie praktycznie niczym się nie różni. Obliczanie sprawności jest znormowane - i liczy się to konkretnie. biorąc temp wlotu temp wylotu i straty w żużlu i nadmiar powietrza. i realna sprawności dla kotłów dużych czy małych to do ok 88% A to, że ktoś tam coś powiedział, że spala 20kg na dobe? a może to jest nie 20 a 15 albo 22 albo 28? oddał paliwo do analizy ? wykonał analize spalin? założe się, że nie wiec nie mów mi o sprawności kotła na podstawie informacji na temat ilości węgla na dobę podaną przez kogoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) to możesz se policzyć wg PN-EN 12952-15: 2006 „Kotły wodnorurkowe i urządzenia pomocnicze. Część 15; Badania odbiorcze” ta czy ta norma - ogolnie praktycznie niczym się nie różni. Obliczanie sprawności jest znormowane - i liczy się to konkretnie. biorąc temp wlotu temp wylotu i straty w żużlu i nadmiar powietrza. i realna sprawności dla kotłów dużych czy małych to do ok 88% A to, że ktoś tam coś powiedział, że spala 20kg na dobe? a może to jest nie 20 a 15 albo 22 albo 28? oddał paliwo do analizy ? wykonał analize spalin? założe się, że nie wiec nie mów mi o sprawności kotła na podstawie informacji na temat ilości węgla na dobę podaną przez kogoś. Dlatego OZC prawdę Ci powie i realne życie a nie laboratoryjne kity. Przykład sąsiada żeby daleko nie szukać. Żeby oddać paliwo czy kocioł do analizy nie można być ciemnogrodem i trzeba wiedzieć ile faktycznie dom potrzebuje energii na ogrzewanie. Na forum wśród posiadaczy kotłów węglowych nie zauważyłem takowego a jestem tu od 7 lat Edytowane 30 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.09.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 A to, że ktoś tam coś powiedział, że spala 20kg na dobe? a może to jest nie 20 a 15 albo 22 albo 28? oddał paliwo do analizy ? wykonał analize spalin? założe się, że nie wiec nie mów mi o sprawności kotła na podstawie informacji na temat ilości węgla na dobę podaną przez kogoś. bzdury. chyba że zakładamy że sprzedający węgiel to oszuści. na worku mamy podaną kaloryczność węgla. z tego łatwo policzyć ile energii można uzyskać przy 100% wydajności. tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 30.09.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 kaloryczność węgla to 1 ale pod uwagę bierze się jeszcze zawartość popiołu w węglu. Tak samo nadmiar powietrza w spalinach a i tak i tak zawsze największa jest strata wylotowa czyli strata w cieple wychodzącym ze spalinami poza ostatnią powierzchnię wymiany ciepła, zależna od ilości spalin i ich temperatury. ok 15C to 1% straty. To nie są żadne nie laboratoryjne kity tylko obliczenia na podstawie normy i na podstawie wzorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) kaloryczność węgla to 1 ale pod uwagę bierze się jeszcze zawartość popiołu w węglu. Tak samo nadmiar powietrza w spalinach a i tak i tak zawsze największa jest strata wylotowa czyli strata w cieple wychodzącym ze spalinami poza ostatnią powierzchnię wymiany ciepła, zależna od ilości spalin i ich temperatury. ok 15C to 1% straty. Czyżbyś był sprzedawcą węgla ? Właśnie Twoich klientów mi szkoda bo nie myślą wogole bo wychodząc z jaskini lykaja że ogień z pioruna jest darem Bogów Epoka lodowcowa Ciekawy jestem jak to wygląda w przypadku Twojego domu "inwestorze" Edytowane 30 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 30.09.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Nie mam nic wspólnego z sprzedawaniem węgla. Tak samo nie sprzedaje kotłów ani nie sprzedaje niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.09.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) kaloryczność węgla to 1 ale pod uwagę bierze się jeszcze zawartość popiołu w węglu. Tak samo nadmiar powietrza w spalinach a i tak i tak zawsze największa jest strata wylotowa czyli strata w cieple wychodzącym ze spalinami poza ostatnią powierzchnię wymiany ciepła, zależna od ilości spalin i ich temperatury. ok 15C to 1% straty. To nie są żadne nie laboratoryjne kity tylko obliczenia na podstawie normy i na podstawie wzorów. na worku jest podane 24 MJ/kg. co to oznacza? odejmijmy od masy węgla ten twój popiół, maksymalnie 10%. czyli w moich obliczeniach zamiast 16 m3 ciepłej wody mamy 14,4 m3 ciepłej wody. jaka strata wylotowa? strata wylotowa w domowym kotle świadczy o niesprawnym wymienniku. nadmiar powietrza o niesprawnym sterowniku. czyli mamy 100% energii w węglu - (strata z nadmiernego powietrza + strata wylotowa + inne straty) = 50% energii przekazanej do ciepłej wody użytkowej. kocioł podajnikowy pracujący w podtrzymaniu, bo nie ma odbioru ciepła to ciągła strata Edytowane 30 Września 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 30.09.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 na worku jest podane 24 MJ/kg. co to oznacza? Wartość opałowa węgla tylko pytanie czy jest to 24 MJ/kg "r" czy "a" tak czy inaczej węgiel słabej jakości. tyle tylko, że sprzedawcy węgla nie podają zawartości popiołu, wilgoci i części lotnych w węglu. (no chyba, że podają ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.09.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Wartość opałowa węgla tylko pytanie czy jest to 24 MJ/kg "r" czy "a" tak czy inaczej węgiel słabej jakości. tyle tylko, że sprzedawcy węgla nie podają zawartości popiołu, wilgoci i części lotnych w węglu. (no chyba, że podają ?) podają m.in. zawartość popiołu, myślałem że się znasz, a tylko udajesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Nie mam nic wspólnego z sprzedawaniem węgla. Tak samo nie sprzedaje kotłów ani nie sprzedaje niczego. To pochwal się swoim domem,budowa,systemem grzewczym,zużyciem energii na ogrzewanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 podają m.in. zawartość popiołu, myślałem że się znasz, a tylko udajesz.... Kolejny klakier mafii węglowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 30.09.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 odejmijmy od masy węgla ten twój popiół, maksymalnie 10%. czyli w moich obliczeniach zamiast 16 m3 ciepłej wody mamy 14,4 m3 ciepłej wody. jaka strata wylotowa? strata wylotowa w domowym kotle świadczy o niesprawnym wymienniku. nadmiar powietrza o niesprawnym sterowniku. czyli mamy 100% energii w węglu - (strata z nadmiernego powietrza + strata wylotowa + inne straty) = 50% energii przekazanej do ciepłej wody użytkowej. kocioł podajnikowy pracujący w podtrzymaniu, bo nie ma odbioru ciepła to ciągła strata zawartość popołu w węglu maksymalnie 10%????? 20 % to norma Po za tym dlaczego ty mi ciągle piszesz o CWU. cały czas jest mowa o sprawności kotła a nie o sprawności kotła + sprawności wężownicy w zasobniku CWU oraz izolacji instalacji. podałem ci konkretne dwie normy i podałem parametry które mają największy wpływ na sprawność kotła. temp wlotu, temp wylotu, dostarczone paliwo, nadmiar powietrza, straty w żużlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts