Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

serio, 16 tys za akumulator, czyli tylko fragment całego systemu?

Sorki, to około 8 razy więcej niż cena moich wszystkich konwektorów i 3 razy więcej od kominka. Który zapewnia jeszcze przyjemności duchowe :wiggle:

To co proponujesz, jest wściekle skomplikowane i nie jestem pewna, czy warte tych pieniędzy.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze raz powtórzę, że kłamiesz. Instytuty nie wykonują badań kontrolnych poszczególnych partii węgla przeznaczonych na rynek.

A jeśli tego nie wiesz, bo i tak być może, różne rzeczy w życiu widziałem - to co z Ciebie za fachowiec sprzedawca? No, powiedz sam.

Nie ja kłamię, tylko Ty manipulujesz tak żeby instytut pozostał czysty. Przez wiele lat na stronie KW SA wisiały certyfikaty Retopalu, ekogroszku bytomskiego, piekarskiego i chwałowickiego wystawione przez IChPW. Z podanym Wtr. A ja handlowałem Retopalem i ekogroszkami które później zostały nazwane Pieklorz na długo zanim te certyfikaty się pojawiły ( Retopal sprzedawałem jeszcze kiedy nie był ekogroszkiem wg. kopalni, tylko miałem II A Retopal ), w roku kiedy się te certyfikaty pojawiły i później. I ekogroszek z kopalni zawsze był mokry. I Retopal i Pieklorze. Więc chcesz powiedzieć, że kiedy wystawialiście te certyfikaty to zbadaliście rzetelnie te ekogroszki żeby wystawić im certyfikaty? Pobraliście próbki z hałd i z tych próbek Wam wyszło Wtr jakie podaliście na certyfikatach? Kto tu łże, Zawijanie?

Nie ja kłamię, tylko Ty manipulujesz tak żeby instytut pozostał czysty. Przez wiele lat na stronie KW SA wisiały certyfikaty Retopalu, ekogroszku bytomskiego, piekarskiego i chwałowickiego wystawione przez IChPW. Z podanym Wtr. A ja handlowałem Retopalem i ekogroszkami które później zostały nazwane Pieklorz na długo zanim te certyfikaty się pojawiły ( Retopal sprzedawałem jeszcze kiedy nie był ekogroszkiem wg. kopalni, tylko miałem II A Retopal ), w roku kiedy się te certyfikaty pojawiły i później. I ekogroszek z kopalni zawsze był mokry. I Retopal i Pieklorze. Więc chcesz powiedzieć, że kiedy wystawialiście te certyfikaty to zbadaliście rzetelnie te ekogroszki żeby wystawić im certyfikaty? Pobraliście próbki z hałd i z tych próbek Wam wyszło Wtr jakie podaliście na certyfikatach? Kto tu łże, Zawijanie?

A skąd wiesz skąd i kiedy byly próbki pobierane.

Zawsze podaje się informację, że wynik dotyczy pobranej próbki,

Bo jak ktoś doda coś do czegoś, bez twojej wiedzy, to chciałbyś za to odpowiadać? stąd ta klauzula.

A certyfikat na paliwa badane przez IChPW dotyczy (no właśnie, czego?) przydatności do konkretnego zastosowania na podstawie próbek dostarczonych (opisanych w raporcie bardzo dokładnie) przez zlecającego. To wszystko. Bo to on bierze odpowiedzialność za prawdziwość złożonego oświadczenia.

Piszesz, że od lat ... No to już pewnie recydywa z twojej strony. Czy nie przyszło ci do głowy, że skoro z wanny leje się śląska woda, to trzeba reklamowacć dostawę? Oczywiście pewnie nie. Bo pecunia non olet. Wagowa i jej przełożeni w doopkę całowani, bo za przekrętactwo i tak ostatni w łańcuchu zapłaci. Ostatni, czyli kupujący w detalu, a de facto całe społeczeństwo trute wydechem z przewymiarowanych kotłów opalanych "szemranym paliwkiem. Ale ważne, że u hurtownika konto na plus. U reszty z łańcucha też. A szara maść? Sie nie liczy.

Dalszego dobrego samopoczucie życzę. I zdrowych płuc.

Jeszcze coś nie wyjaśnione???

A Tobie co? Zaćmiło jakoś wzrok, że nie dostrzegłeś daty wystawienia tego certyfikatu? Nie gadaj! Świetnie wiedziałeś, że to certyfikat stary i nieodnawiany od daty jego wystawienia, czyli - jeśli dobrze pamiętam - gdzieś od 2006r. Taki z Ciebie fachowiec, który nie wie, że węgiel zmienia się, bo wchodzą nowe pokłady i ściany itd. To dzięki takim fachowcom, jak niektórzy na tym forum (nie Ty jeden) kopalnie bimbają sobie z konieczności okresowych weryfikacji badań węgla. A kotlarze bimbają sobie z badań z kotłów. No bo, skoro badania nie są nic warte (zdaniem takich fachowców), to i po co? I jest jak jest.

A Tobie co? Zaćmiło jakoś wzrok, że nie dostrzegłeś daty wystawienia tego certyfikatu? Nie gadaj! Świetnie wiedziałeś, że to certyfikat stary i nieodnawiany od daty jego wystawienia, czyli - jeśli dobrze pamiętam - gdzieś od 2006r. Taki z Ciebie fachowiec, który nie wie, że węgiel zmienia się, bo wchodzą nowe pokłady i ściany itd. To dzięki takim fachowcom, jak niektórzy na tym forum (nie Ty jeden) kopalnie bimbają sobie z konieczności okresowych weryfikacji badań węgla. A kotlarze bimbają sobie z badań z kotłów. No bo, skoro badania nie są nic warte (zdaniem takich fachowców), to i po co? I jest jak jest.
Wzrok mam w porządku. To chyba Tobie coś na oczy padło, że nie doczytałeś tego co pisałem - że ekogroszek z kopalni ZAWSZE przyjeżdża mokry. W 2006 roku też mokry przyjeżdżał. A IChPW wybadał, że wilgotność całkowitą miał jak najbardziej w porządku w tymże 2006. Jakiś cud czy cóś...

serio, 16 tys za akumulator, czyli tylko fragment całego systemu?

Sorki, to około 8 razy więcej niż cena moich wszystkich konwektorów i 3 razy więcej od kominka. Który zapewnia jeszcze przyjemności duchowe :wiggle:

To co proponujesz, jest wściekle skomplikowane i nie jestem pewna, czy warte tych pieniędzy.

Po pierwsze, wybrałaś akurat najdroższy obecnie wariant, który dopiero raczkuje ze względu na cenę i mizerność ogniw. Po drugie, ja nic nie poradzę na to, że nadal w naszym cudownym kraju finansuje się "najnowsze" trutki węglowe, zamiast takich właśnie akumulatorów kumulujących prąd spadowy aby wykorzystywać go później w szczycie. Po trzecie, wracamy do spojrzenia na nosy. Dla Ciebie kominek jest tańszy i "przyjemny" -- natomiast może nie być przyjemny dla tych, którzy ZMUSZENI będą wąchać wyziewy z komina i musieli się z tego leczyć.

Wzrok mam w porządku. To chyba Tobie coś na oczy padło, że nie doczytałeś tego co pisałem - że ekogroszek z kopalni ZAWSZE przyjeżdża mokry. W 2006 roku też mokry przyjeżdżał. A IChPW wybadał, że wilgotność całkowitą miał jak najbardziej w porządku w tymże 2006. Jakiś cud czy cóś...

Z Tobą to się gada, jak ze słupem. Solnym... bo z Wieliczki :D

No to jeszcze powiedz: Co mówisz swoim klientom, że jakie parametry ma ten węgiel od Ciebie? I skąd je znasz? Te parametry, znaczy.

Edytowane przez zawijan

No to jeszcze powiedz: Co mówisz swoim klientom, że jakie parametry ma ten węgiel od Ciebie? I skąd je znasz? Te parametry, znaczy.

Mało który klient zna sie na weglu najwazniejsze zeby sie paliło nei robilo spiekow i nie koksowało i nie było niedopałow w popiele to tyle czego oczekuje klient ;):p

Gość Arturo72
Mało który klient zna sie na weglu najwazniejsze zeby sie paliło nei robilo spiekow i nie koksowało i nie było niedopałow w popiele to tyle czego oczekuje klient ;):p

O tym pisal juz imrahil:

są domy, które da się grzać tylko węglem, ale powinno się to robić czysto, co przy okazji przyniosłoby spore oszczędności. że ludzie nie chcą zmienić nawyków (a przy okazji zaoszczędzić pieniądze) po dobroci - powinno się karać za samo dymienie. dwa wysokie mandaty i taki delikwent nauczyłby się ogrzewać węglem efektywniej finansowo i znacznie zdrowiej dla otoczenia. w mojej okolicy syf nie wynika z biedy. wręcz przeciwnie. jest 8 t deputatu, więc te 8 t trzeba spalić. zasypać kocioł, ustawić na nim temperaturę 40 stopni i niech się dymi przez 5 godzin. tu nikt nie pomyśli o teremomodernizacji, bo jak się ociepli, to i tak się zaoszczędzi najwyżej 1 tonę węgla, bo po co więcej? chodzi o grupę społeczną, która jest sytuowana znacznie lepiej niż średnia krajowa. nowe domy - zakaz kominów. nikomu się nie odbiera w ten sposób praw nabytych.

Czyli czysty ciemnogród albo totalna bezmyślność i chyba głupota takich ludzi ?

Mieszkam na wsi na dolnym śląsku około 500 mieszkańców. Szacuję że 80% ma węgiel lub drewno, Reszta to gaz i inne. Wczoraj wieczorem biegałem i smogu nie widać. Widocznie u mnie sroga zima i kotły chodzą na maxa i nie kiszą opału........

u mnie już dwa tygodnie śmierdzi. generalnie w 90% okolicy o zabudowie jednorodzinnej jest tak samo. u mnie niby nie najgorzej, bo mieszkam na górce, jest przewiewnie, ale to wiele nie pomaga. jak wracałem dzisiaj z pracy, to mniej więcej z co piątego komina (akurat o tej porze, inne kominy dymią o innych porach) wydobywał się gęsty dym, o różnych kolorach - czasem jasnoszary, czasem ciemnoszary, prawie czarny, żółty czy brązowy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?313917-Kocio%C5%82-wszystkopalny

Jakiej firmy polecicie mi kocioł uniwersalny? Głównie będę palił węglem i drewnem, ale w gospodarstwie wiadomo, że zdarzaja się inne rzeczy do spalenia - słoma, odpadki organiczne, jakieś opakowania po środkach ochrony roślin itp. Jeśli chodzi o moc to 25KW myślę, że będzie ok. Zależy mi tylko na łatwym czyszczeniu i dużym otworze wrzutowym.

Jakieś jeszcze wątpliwości na kogo takie zakazy?

Włącz myślenie. @asimov zadał "złe" pytanie. Powinien kupić kocioł V klasy zbadany i z dokumentacją, a na forum pytać o urządzenie do rozdrabniania " słoma, odpadki organiczne, jakieś opakowania po środkach ochrony roślin itp." Rozdrabniania do wielkości które łyka podajnik - i jest OK. Ma odpowiednie dokumenty.

Tylko badanie "na kominie" Zakazy mają tylko dać dodatkową kasę wybranym.

Tak, tak, tak.

Oby jak najszybciej "dobra zmiana" dała uprawnienia prokuratorskie kominiarzom i innym kontrolującym.Gdy zaczną plombować kominy i drzeć kasę z mandatów oraz wyroków sądowych to przejrzycie na oczy. Powietrze jest wspólnym dobrem wszystkich, a to, że kogoś nie stać na porządne źródło i porządny opał to jego problem. Niech sprzeda hacjendę i pójdzie do klitki w betonie gazem grzanej. Fakt, stracą elektorat, ale i tak to ich "bal ostatni", to chociaż tym poprawią swoje notowania w historii tego kraju.

Oby zima była mroźna, a kontrole skuteczne. Nie tylko węglowych, ale "drzewianych" też. Od morza po Tatry.

p.s. a tak na poważnie: czy nie widzicie, że asimov prowokuje? Chwała mu za to.

Problem jest taki - moc kotła jest dobierana na stan mrozu raz na 10 lat .. bo jak by brakło.

Później następuje kiszenie i nie pomogą argumenty, oportuniści tak mają. Znam to z najbliższego podwórka.

Piec jest tak zawalony smołą, że już wyłazi na dolne ruszta! Problem jest z odbiorem ciepła przez 90% czasu i co gorsza ! i najgorsza grzanie "ciepłej wody"

To jest już kara! Piec 17 kW grzeje zasobniczek na 140L gdzie "wężownica" ma mocy raptem 3,5-4 kW (choć podają 12 kW:lol2:)

Smolenie, kopcenie itp! bo raz może na 10 lat będzie potrzeba wykorzystać moc pieca .. ale jak bywało nad ranem 10 st to nikt się nie przejmowało .. bo piec wygasł ! Można sobie język strzępić, że potrzeba zasobnik - który sensownie wyłapie nadmiary ciepła.