Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ohoho, widzę że mnie ktoś wywołał.

Jakie święte oburzenie, że w swoim domu wrzucam do swojego kotła co mi się podoba. Jeszcze nie słyszałem żeby od dymu po spaleniu butelki po pestycydach ktoś zachorował.

Nie słyszałeś? No to masz szansę być pierwszym. Może nawet pośmiertnie medal dostaniesz.

A skoro stonce po metoxie wszystko sztywnieje, to sprawdź, może i tobie chociaż, to jedno.

Ten on z kieregoś sie wzion (tak mówią na Śląsku)

Edytowane przez boluslolusj23

Ohoho, widzę że mnie ktoś wywołał.

Jakie święte oburzenie, że w swoim domu wrzucam do swojego kotła co mi się podoba. Jeszcze nie słyszałem żeby od dymu po spaleniu butelki po pestycydach ktoś zachorował.

Albo nie wiesz co piszesz, albo chcesz mieć problemy.

Wystarczy że ktoś post przekaże odpowiednim służbom.

Takiej butelki nie wolno wrzucić nawet do żółtego worka!

Gość Arturo72
Z tego co się orientuję to w Europie spalamy wegiel od jakiegoś X wieku. Także kolego nie histeryzuj :)

Już w jaskiniach z ogniska był dym także potomkowie takich jaskiniowcow spalaja paliwa stałe a Ci co robią to w nowych domach to potomkowie mniej myślących jaskiniowcow :D

Z tego co się orientuję to w Europie spalamy wegiel od jakiegoś X wieku. Także kolego nie histeryzuj :)

ale od X wieku trochę kominów przybyło. nie wiem czy spala się węgiel w domowych kotłowniach w Zachodniej Europie, ale jeśli się to praktykuje, to jakoś lepiej niż u nas, bo u nich tak nie śmierdzi.

ale od X wieku trochę kominów przybyło. nie wiem czy spala się węgiel w domowych kotłowniach w Zachodniej Europie, ale jeśli się to praktykuje, to jakoś lepiej niż u nas, bo u nich tak nie śmierdzi.

Nie wiem jak w innych krajach, ale np. we Francji dość popularny jest olej opalowy.

Nie wiem jak w innych krajach, ale np. we Francji dość popularny jest olej opalowy.

Niestety w naszym cudownym kraju olej opałowy (bez akcyzy na paliwa silnikowe) stosowany jest (był) przez dieslowców. Całe grupy interesu szemranego bawiły się (czy jeszcze to robią, nie wiem) w odbarwianie.

A przy okazji, nie daj Boże, kontroli gdy masz olejoka a inspektor uzna, że wg niego za dużo tego zużyłeś, to kłopotów masa. Znany jest przypadek, że są wszystkie protokoły Straży pożarnej utylizującej wyciek, a gościu się nie wygrzebie szybko z kar i nawiązek.Bo to dobry kraj.

Szanowny Kolego,

węgiel kamienny w paleniskach domowych zaczął być spalany dopiero w XVIII w, gdy wynaleziono ruszt. Tak, tak.

Był używany znacznie wcześniej zakazywano go np w XIV wiecznym Londynie a takze w XVI wiecznym Paryżu. Pierwsza wieksza odkrywka wegla to XII wiek dokladnie 1113 rok.

Polska przed potopem szwedzkim "dymiała" hutami. Przecież gdzieś trzeba było wykonywać zbroje lemiesze i piki. Olkusz i okolice.

Tak tak.

Szanowny Kolego,

węgiel kamienny w paleniskach domowych zaczął być spalany dopiero w XVIII w, gdy wynaleziono ruszt. Tak, tak.

Był używany znacznie wcześniej zakazywano go np w XIV wiecznym Londynie a takze w XVI wiecznym Paryżu. Pierwsza wieksza odkrywka wegla to XII wiek dokladnie 1113 rok.

Polska przed potopem szwedzkim "dymiała" hutami. Przecież gdzieś trzeba było wykonywać zbroje lemiesze i piki. Olkusz i okolice.

Tak tak.

Tak, tak. Aha, czemu go zakazywano już wtedy?