Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie,

przywołujecie Gierka nota bene św.p. czyli nie macie pojęcia jak to było, bo pewnie jeszcze jako zapasowe plemniki część z was na tatowych j.kach czekała na swoją kolej.

Nie zapominajcie, że indywidualne ogrzewnictwo początkowo opierało się na PALIWIE EKOLOGICZNYM jakim jest koks opalowy.

Dopiero wówczas, gdy ciocia "S" objęła władzę, to koks ten zdrożał, położono polskie hutnictwo i za nim koksownictwo, to zaczęto kombinować z węglami i resztą świństw w małych kociołkach do koksu przystosowanych. Rozpirzono przemysł, siadło zapotrzebowanie i koksownie dźwignęły ceny. Bo miało być tak:

zero odpowiedzialności w robocie jak za komuny i dobrobyt jak w kapitalizmie.

Więc jest to co jest. Przewymiarowany kocioł kopciuch, paliwo najtańsze, bo po co lepsze Alleluja i do przodu.

Część z was obudzi się dopiero wówczas gdy diagnoza lekarska będzie: nowotwór ukladu oddechowego z przerzutami. Nieoperowalny.

Nikomu tego nie życzę, ale real jest straszny. a ponoć fajnie się z tym umiera. Długo i cierpiąco.

Dużo zdrówka. Wszystkim.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

I nie jest prawdą,że węgiel w nowym domu to tanie grzanie jak nie potrafiący liczyć uważają.

Nie raz to było już pisane,że węgiel to nie tylko czarne paliwo stałe ale żeby móc go spalac potrzeba dokupić do niego kocioł,trzeba do niego dokupić komin i trzeba wybudować miejsce żeby móc wstawić i kocioł i komin i węgiel.

Ktoś jedynie bezmyslny uważa że kocioł i komin i kotłownie dostaje w gratisie.

Sama eksploatacja węgla też nie jest tania bo 1kWh to aż 0,15zł.

Naprawdę nie wiem co ludzie mają w głowach pakując drogi syf węgielny do nowych domów,pustkę lub sieczke jak elektorat PIS.Taka nasuwa mi się refleksja.

W Gliwicach była koksownia to coś wiem na temat syfu i smrodu z tejże.

Oj, to ty Artur już stara doopa jesteś (jak mawiał klasyk) :p

Koksownia w Gliwicach pracowała od 1916 roku. Zamknęli ją 1994 r ale już długo wcześniej nie pracowała. A na koniec wysadzili w powietrze resztki.

Nie zapominaj, że koksownia to jedyna forma pełnej przeróbki węgla. Daje koks, daje gaz i daje w cholerę substancji do dalszego wykorzystania w przemyśle chemicznym. Nawet aspirynę da się z tego zrobić.

Oczywiście zakłady przestarzałe trzeba modernizować lub likwidować. Ale koks jest nadal potrzebny w przemyśle. Podobnie jak substancje z części tzw. chemicznej procesu przeróbki węgla. I nie bardzo jest je czym zastąpić.

Gość TwojPan

Zakaz jest konieczny-tam gdzie to konieczne.Zmiana mentalności narodu niemożliwa.

Dotować najbiedniejsze gospodarstwa w grzaniu czystym prądem/PC/ itd-zamiast dotować producentów kotłów.

Na obecną chwilę,lepiej dotować producentów sterowników do kotłów.Byle poprawnych-broń Boże monopolistów...

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Czyli nadal się nic nie zmieniło, nadal palisz w śmieciuchu i tylko twój śmieciuch nie kopci, a tylko wszyscy inni ogrzewający węglem zanieczyszczają powietrze.

Maher...

Największym błędem w Twoim rozważaniu było samo zapomnienie o zrobieniu OZC dla budynku.a potem sie posypało....

Kominy,kotłownia,miejsce na opał-i tak do usranej śmierci.Wybacz.Miej litość.

Gość TwojPan

Oczywiście zakłady przestarzałe trzeba modernizować lub likwidować. Ale koks jest nadal potrzebny w przemyśle. Podobnie jak substancje z części tzw. chemicznej procesu przeróbki węgla. I nie bardzo jest je czym zastąpić.

O to to..Zakładów nie trzeba modernizować,bo to koszty większe a niżeli profity na zbudowanie nowych.Więc zlikwidować.

Trzeba zbudować zmodernizowane o myśl nowatorską-ale NOWE!

Zabrać górnikom deputaty,zredukować kompanie węglowe-sprawdzić ile tego węgla jest potrzebne i działać.

Nachalnie odzyskiwać energię odnawialną z wody,wiatru itd.

Zabrać dotacje na kotły na paliwa stałe.

Amen.

Jeżeli chodzi o sąsiadów, to schodzą się na różne smakołyki z tego zewnętrznego kominka :). Jeszcze nie słyszałem, by komukolwiek przeszkadzał. Palę też wyłącznie suchym drewnem.

Jak siedzisz w smrodzie i sam smrodzisz po pewnym czasie tego nie czujesz że śmierdzisz tym smrodem :)

Człowiek, w tym nawet jakiś tam pseudo ekolog Liwko przywyka do swojego smrodu :)

Gość TwojPan
Uczył Marcin, Marcina a sam.......................................

To Myjek ekolog teoretyk który truje mnie i moją rodzinę śmierdzielem, znaczy kotłem zasypowym zwanym potocznie śmieciuchem.

Pan wie.Sam mam śmierdziucha w swej "stajni"...

Stara kamienica,musiałem się prosić kupując lata temu mieszkanie o dostęp do komina.Nie ma miejsca i opcji na kocioł na eko,a i tak dbam-by z mego śmierdziela dym z komina się nie unosił.

Jak padło hasło na termomodernizację całej 6-rodzinnej kamienicy,to wiekszość powiedziała stanowcze NIE-bo gdzie "utylizowaliby" stare buty iśmieci :)

I jesteś Pan ugotowany w ich smrodzie.

Gdyby prawo było jasne-mielibyśmy najwyżej jeden kocioł na ekogroszek i to poprawnie serwisowany-a po czasie-dotacje na termomodernizację (w czym widzę przyszłość dla tego kraju) i ogrzewanie PC.

A tak...jest jak jest.

Niestety.

W dotacjach przyszłość. Taa, darmowa kasa zawsze ciągnie. Każda dotacja to zło w czystej postaci. Urzędnik decyduje, że komuś się zabierze żeby dać innemu, który akurat robi coś co aktualnie władająca banda uznała za korzystne. Nie wiadomo dla kogo - ale korzystne. Przy okazji urzędnik ustanowi parę setek albo i tysięcy urzędników, którzy będą w biurach siedzieć i zabierać tym niedotowanym oraz naliczać wypłaty tym dotowanym. No i realizację rozliczać, jej prawidłowość kontrolować - roboty huk. Minimum połowa kasy pozbieranej od niedotowanych zostanie w kieszeniach urzędników. Bo darmo robić sobie kawek nie będą - płacić trzeba. Resztą się jakoś obdzieli dotowanych.

Jak padło hasło na termomodernizację całej 6-rodzinnej kamienicy,to wiekszość powiedziała stanowcze NIE-bo gdzie "utylizowaliby" stare buty iśmieci :)

I jesteś Pan ugotowany w ich smrodzie.

.

No przecież pisze o tym "piętro" wyżej :)

Na Świętego dygdy, którego niema nigdy :)

Żaden pseudo-ekolog ( nie mam na myśli Ciebie) kijem nie zawróci Wisły.

Panie Marku jesteś pan łebskim chłopakiem czy nie śmieszą pana wpisy takich świrów którzy smrodzą zasypowcami a na forum dali by się pokrajać za czyste powietrze?

Czy taki ktoś nie robi z siebie idioty?

Czy to ze mną jest coś nie tak? czy z tymi pseudo-ekologami?

Tylko jak zwykle uczciwie proszę :)

Gość TwojPan
W dotacjach przyszłość. Taa, darmowa kasa zawsze ciągnie. Każda dotacja to zło w czystej postaci. Urzędnik decyduje, że komuś się zabierze żeby dać innemu, który akurat robi coś co aktualnie władająca banda uznała za korzystne. Nie wiadomo dla kogo - ale korzystne. Przy okazji urzędnik ustanowi parę setek albo i tysięcy urzędników, którzy będą w biurach siedzieć i zabierać tym niedotowanym oraz naliczać wypłaty tym dotowanym. No i realizację rozliczać, jej prawidłowość kontrolować - roboty huk. Minimum połowa kasy pozbieranej od niedotowanych zostanie w kieszeniach urzędników. Bo darmo robić sobie kawek nie będą - płacić trzeba. Resztą się jakoś obdzieli dotowanych.

kobra...wiesz dobrze ile jest procentowo polskiego węgla na składach Nie mówię,że akurat u Ciebie.Jeśli wprowadzą takie kontrole,jak ostatnio dla styropianu,okien itd-to ci którzy sprzedają to co deklarują-mogą spać spokojnie.

Nie ma problemu,z utrzymaniem takiego interesu jak Twój (uczciwego jak mniemam)-ale nie do dystrybucji dla pojedynczego użytkownika.

Zakaz jest już blisko,tylko co wtedy będzie z tymi którzy teraz nie mają na opał typu węgiel.Bez "mądrych" dotacji-nie przeżyją...

Gość TwojPan
No przecież pisze o tym "piętro" wyżej :)

Na Świętego dygdy, którego niema nigdy :)

Żaden pseudo-ekolog ( nie mam na myśli Ciebie) kijem nie zawróci Wisły.

Panie Marku jesteś pan łebskim chłopakiem czy nie śmieszą pana wpisy takich świrów którzy smrodzą zasypowcami a na forum dali by się pokrajać za czyste powietrze?

Czy taki ktoś nie robi z siebie idioty?

Czy to ze mną jest coś nie tak? czy z tymi pseudo-ekologami?

Tylko jak zwykle uczciwie proszę :)

Panie Wieśku.Forum muratora,to wielki .....

Każdy tutaj może być jednego dnia nikim,a jak drugiego jebnie ze tysiąc postów- to jest LIDEREM :)

W jednym ma Pan rację.Panowie Liwko i Artur, itp-nie mają niczego wspólnego.

Ani z ekologia ani z ludzkością.

Edytowane przez TwojPan

Panie Wieśku.Forum muratora,to wielki .....

Dlatego coraz rzadziej tutaj pisuję i to już ostanie źle wydane pieniądze na profil skoro nie płacąc ani centyma można na forum żerować latami.

Z resztą, już nie mam czasu na fora :)

Zawijasy na remeryrach :) niema się nawet z kim pokłócić :) trza teraz naprawiać to co spieprzyli :)

Przepraszam Boluś :)

Może i nie Wy ale ktoś z materiałem daje doopy :)

Gość Arturo72
W dotacjach przyszłość.

Dotacje są chore i o dotacjach myślą jedynie bezmózgowia z nowych domów majace juz wegiel ?

Czemu bezmózgowia ? Bo słuchając bezmyslnie m.in Ciebie i innych tego typu sprzedawczyków z branży weglowej myślą,że wegiel w nowym domu jest tani a to jest zwykłe kłamstwo i oszustwo bo ekogroszek jest najdroższym systemem grzewczym rozpatrując nowy dom.

"Nowy dom" to nie tylko dzisiaj budowany ale parę lat wstecz bo ja budowałem 5 lat temu i już wtedy wegiel był droższy niż prad.

Czyli totalny ciemnogród panuje wśród inwestorów którzy nie potrafia liczyć.

Jak takiemu ciemnogrodowi pokazać,wyliczyć jak on nie potrafi policzyć do pięciu ?

Jedynie zakazem...

Jak w wyborach zdobyć głosy takiego ciemnogroda ? Podobnie jak sprzedawczyki wegla,okłamać taki ciemnogród i obiecać mu,ze dostaną za darmo 500+ a ciemnogród uwierzy,ze będzie tanio i lepiej :D

Stąd mamy PZPR/PIS :D

Edytowane przez Arturo72

Dlatego coraz rzadziej tutaj pisuję i to już ostanie źle wydane pieniądze na profil skoro nie płacąc ani centyma można na forum żerować latami.

Z resztą, już nie mam czasu na fora :)

Zawijasy na remeryrach :) niema się nawet z kim pokłócić :) trza teraz naprawiać to co spieprzyli :)

Przepraszam Boluś :)

Może i nie Wy ale ktoś z materiałem daje doopy :)

Niby żałujesz, niby nie masz czasu, ale ciągle tu przyłazisz i pieprzysz te swoje durnoty :) Dlaczego?

Dotacje są chore i o dotacjach myślą jedynie bezmózgowia z nowych domów majace juz wegiel ?

Czemu bezmózgowia ? Bo słuchając bezmyslnie m.in Ciebie i innych tego typu sprzedawczyków z branży weglowej myślą,że wegiel w nowym domu jest tani a to jest zwykłe kłamstwo i oszustwo bo ekogroszek jest najdroższym systemem grzewczym rozpatrując nowy dom.

"Nowy dom" to nie tylko dzisiaj budowany ale parę lat wstecz bo ja budowałem 5 lat temu i już wtedy wegiel był droższy niż prad.

Czyli totalny ciemnogród panuje wśród inwestorów którzy nie potrafia liczyć.

Jak takiemu ciemnogrodowi pokazać,wyliczyć jak on nie potrafi policzyć do pięciu ?

Jedynie zakazem...

Jak w wyborach zdobyć głosy takiego ciemnogroda ? Podobnie jak sprzedawczyki wegla,okłamać taki ciemnogród i obiecać mu,ze dostaną za darmo 500+ a ciemnogród uwierzy,ze będzie tanio i lepiej :D

Stąd mamy PZPR/PIS :D

Po pierwsze - nie manipuluj cytowanym postem. Jasno był skierowany przeciw dotacjom, a z tego co napisałeś można odnieść wrażenie jakbym był fanem dotacji. Po drugie - dotacje Ciebie i innych pompiarzy zachwycają nieustannie, czego dowody nietrudno znaleźć na tym forum. Wszak to Wy wskazujecie sobie możliwości zakupu swoich urządzeń z dotacjami, hołubicie urzędasów którzy te dotacje rozdają i wścieka Was że nie są dostępne w każdej gminie - nietrudno znaleźć takie posty. Więc jeżeli o dotacjach myślą jedynie bezmózgowia - to gratuluję samooceny.