Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale biomasy się nie czepiajcie ;) bo co ja uczynię z moim blisko 1ha krzaków i drzew ? jak Budowlany napisał - dla sportu ;)

Chodzi mi po głowie spalanie biomasy;) jako jedna z opcji. Pewien przykład, że otaczające zasoby energii są wystarczające ..

aby put in owi pokazać że w rzopie mam jego gaz :p

Zobaczymy, na razie mam w czym wybierać PV, kolektory termiczne, rzeka, .. i wiatr :) na tej mojej góreczce zawsze pizga.

Widzę jak szybko i sprawnie idzie akcja rozprzestrzeniania palenia od góry, wystarczyło odpowiedniej osobie zapodać przykład, aby złapać bakcyl, reszta zrobi się sama:).

Dotacje na modernizację termo nic, a nic nie dadzą - ponieważ są te modernizację robione bez głowy i nogi. Przyklejanie 10-15 cm izolacji, bez kompleksowego podejścia, to wyrzucanie kasy w błoto. Przecież to realne problemy, kiedy trzeba na już kupić piec i palić, dom nie gacony...

wiele w mojej okolicy domów zaczyna przechodzić kosmetykę .. 5cm / 10 cm izolacji ..

to wszystko zmierza ku temu, aby za 10-15 lat robić ponownie.

Podpieranie się miałkimi argumentami, że ściana będzie gruba itp ..może i będzie..

ale kiedy dom potrzebuje 3-4 kW .. zamiast 24 kW to różnica jest kolosalna,

bufor i raz na tydzień dobra przepałka .wielu z własnych zasobów da radę obskoczyć do 1t biomasy :)

DD.jpg

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chciałem się tylko odnieść do faktu, jaki to będzie problem jak wszyscy przejdą na prąd. Otóż nie będzie, bo to nie nastąpi za życia naszego, ani pewnie naszych dzieci też nie. Jak dojdzie do 10-15% w jakiejś realnej perspektywie to uznam to za sukces. A gdzie tam 95%

To powiedz mi po co ta cała nagonka skoro przez następne 50 lat i tak będą spalane paliwa stałe. Jaki % będą stanowiły domy nowo wybudowane w których nie będzie można używać paliw stałych ?

Dziś producenci energii elektrycznej kuszą cenami , dają gwarancje na kilka lat, bo właśnie system jest nierówno obciążony i generuje większe straty. A jeśli będą mieli w garści więcej użytkowników ? Arturo się zabezpieczył i kominek jest.

Odnośnie zmiany na gaz , oleje opałowy (źródła nie odnawialne) czy ich cena spadnie jeśli wzrośnie popyt a będzie zakaz paliw stałych. W taki sposób możemy sobie pisać a i tak jak już ktoś tu napisał nic nie wyniknie.

re: marcus

Dziękuję, za dziękuję. :hug:

Jak by sie nie ustawić, tak zawsze doopsko z tyłu będzie. Faktem jest, że masa ludzi (w PL szacuje się, że jest ok. 5 mln kominów niskich) jest biedna, mieszka w domach o dużych stratach cieplnych i jadą tym, co najtańsze. A że najtańsze są kopciuchy, tanie miały odsiane (nie wzbogacane) tudzież na Śląsku muły i floty, stąd ten problem smogu z niskiej emisji.

Komin kilkanaście metrów nad ziemią w gęstej zabudowie, często wspomaganej wysokimi drzewami czyni to co czyni. Nie ma często czym oddychać.

Uważam, że przede wszystkim w pierwszej kolejności należy doprowadzić do zmniejszenia zapotrzebowania na ciepło poprzez termomodernizację. Bo tu jest największe pole do popisu.

Następnie wprowadzić normalne ceny na konkretne paliwa i tylko takie sprzedawać odbiorcom indywidualnym. Do tego kotły dobrane moca z rzetelnymi wynikami badań. I nauczenie ludzi z ich korzystania.

Oczywiście, wszędzie gdzie się da wprowadzić zmianę sposobu ogrzewania. Ciepło z ciepłowni osiedlowych, gaz, pompki (miód na serce Artura) i prąd. Ustalić ceny na poziomie łykalnym, bo to co teraz jest to więcej podatków, akcyz niż ceny surowca.

Może by tak zrezygnować z nowych latawców, które nic nie zabezpieczą, bo by ich musiało być 10 razy więcej, z OTK i kilku innych durnowatości na rzecz tego, co nasze wspólne. Czyste powietrze.

Alem się qrna rozmarzył!

kiedy ma się mocną piłę, szkoda kasy na rębak:)

ciepło poprzez termomodernizację. Bo tu jest największe pole do popisu.

ale pierwsze trzeba wytłumaczyć, że to proces na parę sezonów.

Znam ten problem dokładnie, innego wyjścia nie ma, jak stopniowo, ściana po ścianie

wykonać sutą izolację ! nie zrobić jakiegoś byle czego .. z 10cm izolacji, balkony zostawić itp ..

bo to nie da wielkiego efektu. Docelowo chciał bym aby dom można było ogrzać z solarów / ogniw pV + wiatrak .. da się to wykonać. Drewno jest coraz droższe na składach,

spokojnie mogło by go wystarczyć na tyle, aby pokazać pewien palec put in owi

Edytowane przez מרכבה

Gość Arturo72
Dziś producenci energii elektrycznej kuszą cenami , dają gwarancje na kilka lat, bo właśnie system jest nierówno obciążony i generuje większe straty. A jeśli będą mieli w garści więcej użytkowników ? Arturo się zabezpieczył i kominek jest.
To teraz pomyśl,jak prąd wzrośnie nawet 300% to za c.o+cwu rocznie zapłacę 3000zł czyli tyle co teraz sąsiad grzejący węglem czyli co z tego wynika ?Ano to,że sposobem na niskie rachunki za ogrzewanie jest doprowadzenie domu do niskich strat ciepła.Czemu pakujacy węgiel do nowych domów tego nie rozumieją,nie wiedzą o tym ? Oto jest pytanie :DGdyby był zakaz instalowania paliw stałych w nowych domach być może tacy "ciemni" inwestorzy zamiast patrzeć się na sąsiada zaczęli by myśleć w końcu co budują i jak budują :)Od 10 lat ile nowych domów powstało z trutką w srodku ? Edytowane przez Arturo72

Ale biomasy się nie czepiajcie ;) bo co ja uczynię z moim blisko 1ha krzaków i drzew ? jak Budowlany napisał - dla sportu ;)

Chodzi mi po głowie spalanie biomasy;) jako jedna z opcji. Pewien przykład, że otaczające zasoby energii są wystarczające ..

aby put in owi pokazać że w rzopie mam jego gaz :p

Zobaczymy, na razie mam w czym wybierać PV, kolektory termiczne, rzeka, .. i wiatr :) na tej mojej góreczce zawsze pizga.

Widzę jak szybko i sprawnie idzie akcja rozprzestrzeniania palenia od góry, wystarczyło odpowiedniej osobie zapodać przykład, aby złapać bakcyl, reszta zrobi się sama:).

Dotacje na modernizację termo nic, a nic nie dadzą - ponieważ są te modernizację robione bez głowy i nogi. Przyklejanie 10-15 cm izolacji, bez kompleksowego podejścia, to wyrzucanie kasy w błoto. Przecież to realne problemy, kiedy trzeba na już kupić piec i palić, dom nie gacony...

wiele w mojej okolicy domów zaczyna przechodzić kosmetykę .. 5cm / 10 cm izolacji ..

to wszystko zmierza ku temu, aby za 10-15 lat robić ponownie.

Podpieranie się miałkimi argumentami, że ściana będzie gruba itp ..może i będzie..

ale kiedy dom potrzebuje 3-4 kW .. zamiast 24 kW to różnica jest kolosalna,

bufor i raz na tydzień dobra przepałka .wielu z własnych zasobów da radę obskoczyć do 1t biomasy :)

Jak zawsze w życiu masz dwa wyjścia.

Zostawić krzaczyska, niech rosną sobie w spokoju cyckając co nieco CO2 z powietrza i pierdząc O2.

Jeśli faktycznie masz zrębków na tyle, że zapewnią ci one większość zapotrzebowania na ciepło, do tego masz czas i chęci, to możesz poeksperymentować choćby z tzw. toryfikacją i nawet na tym zarobić. Choćby na prąd do grzania chałupki.

Arturo nowe domy słabo gacone z węglem w środku - to jak by nie było poracha ..

totalnie nigdy się u mnie w domu węglem nie paliło, ( w tamtym roku worek na próbę od góry).

Przez to kotłownia czysta, komin bez sadzy, owszem "były" komin wysoki, przechodzi przez 3 poziomy( strat kominowych prawie niet).

Rozmawiam z kolegą .. planuje nowy dom 15cm izolacji .. taka jest niestety świadomość społeczeństwa.

Nie mniej tylko na swoim przykładzie można coś zmienić ..przecież bufor ciepła to totalne nowum tu na moim terenie.

"nikt" nie zakłada .. a problemy są .. kogo bym nie zapytał .. c.o na miedzi :D to kolejny dramat .. śmieciuch na miedzi.

ale dziwić się ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?319467-Ogrzewanie-stara-kamienica później człowiek ma takie śańsko w głowie, że daje się zrobić .. na cuda ..

marketingowcy lubią chyba powiedzenie " kłamstwo powtarzane 1000 razy staje się prawdą"

ich zawód- to urobić głowę potencjalnemu klientowi.

Jeśli faktycznie masz zrębków na tyle, że zapewnią ci one większość zapotrzebowania na ciepło,
potrzeby ? 98%ciepła woda .. naprawdę mam w czym wybierać, jeśli chodzi o system ogrzewania:) blisko mam rzekę, dobry stok na PV/ solary, górkę na wiatrak .. a potrzeby ..? moc szczytowa ~2kW -30. gdzieś tak celuję.

Ale wykorzystanie zasobów naturalnych, nowoczesność polega na stosowaniu wodotrysków, tylko ujarzmienie na nowo pewnych starych metod.

Edytowane przez מרכבה

To teraz pomyśl,jak prąd wzrośnie nawet 300% to za c.o+cwu rocznie zapłacę 3000zł czyli tyle co teraz sąsiad grzejący węglem czyli co z tego wynika ?Ano to,że sposobem na niskie rachunki za ogrzewanie jest doprowadzenie domu do niskich strat ciepła.Czemu pakujacy węgiel do nowych domów tego nie rozumieją,nie wiedzą o tym ? Oto jest pytanie :DGdyby był zakaz instalowania paliw stałych w nowych domach być może tacy "ciemni" inwestorzy zamiast patrzeć się na sąsiada zaczęli by myśleć w końcu co budują i jak budują :)Od 10 lat ile nowych domów powstało z trutką w srodku ?

Nie każdy jest tak rozgarnięty jak Ty Arturo. Nie każdy ma umiejętności zrobić coś samodzielnie lub załatwić coś taniej . Ludzie nie komunikują się ze sobą, nie czytają , nie próbują. Tak jak firma powiedziała, tyle trzeba zapłacić to albo biorą albo nie stać i pakują kocioł stałopalny.

W wielu przypadkach jest tak że nie życzymy sobie czegoś a jednak to jest. Ja np jestem przeciwny palenia papierosów , bo dlaczego z publicznych pieniędzy mamy leczyć skutki. Palisz , płać za leczenie sam. Tak jak pisałem wcześniej , możemy sobie tak klikać.

A dla mnie w nowych domach jak najbardziej powinno się zakazać. Obecnie u mnie na wsi sporo nowych domów się buduje. Większość zdecydowana pali drewnem lub węglem, już zaczął się okres szarości. Gaz jest pięknie pociągnięty w całej gminie, u nas koszt podpięcia do gazu w sumie wyszedł mniej niż 2 tysiące. Prąd siłą rzeczy jest prawie wszędzie. Ale czego oczekiwać od ludzi, którzy myślą, że 12 cm ocieplenia to aż nadto, no max. totalny 15. Więcej to już termos, wilgoć i grzyb. No i na piękne ogrodzenie 30 tysięcy można wydać, ale domu nie ocieplić i później narzekać, że się dużo za ogrzewanie płaci... Sama przy drugim domu (albo przy tym, jak gaz mi zbrzydnie) przerzucę się na prąd, choć przez cały pierwszy rok ogrzewania gazem wydałam na CO ok. 1400zł.

To powiedz mi po co ta cała nagonka skoro przez następne 50 lat i tak będą spalane paliwa stałe. Jaki % będą stanowiły domy nowo wybudowane w których nie będzie można używać paliw stałych ?

Odnośnie zmiany na gaz , oleje opałowy (źródła nie odnawialne) czy ich cena spadnie jeśli wzrośnie popyt a będzie zakaz paliw stałych. W taki sposób możemy sobie pisać a i tak jak już ktoś tu napisał nic nie wyniknie.

bo coś robić trzeba....teraz jest te kilka %, jak będzie kilkanaście, to będzie sukces...

Im więcej ludzi zrezygnuje z węgla, tym lepsze powietrze....

A najłatwiej takie zmiany wprowadzać poprzez ewolucję zamiast rewolucji - czyli zacząć od nowych domów...po ileś tam latach już byłoby lepiej...

to przecież chyba oczywiste

To ile urządzenia pobierają na ogrzewanie zależy tylko i wyłącznie od tego ile dom potrzebuje tej energii.

W ciemnogrodzie w dalszym ciągu uważają,że np.pow.15cm izolacji jest bez sensu a przy okazji pakując do domu węgiel.

A potem zdziwko że sąsiad który ma ten bezsens czyli pow.15cm izolacji na ścianie grzejac prądem płaci mniej za ogrzewanie czyli jego dom potrzebuje mniej energii niż takiego ciemnogrodzianina z węglem.

Dokładnie. Najpierw izolacja a potem jak najtańszy system grzewczy pod względem instalacji oraz eksploatacji. Tyle trzeba.

Za chwile wpadnie tu kilku zwolenników ogrzewania prądem lub PC i powie że te urządzenia naprawdę dużo nie pobierają a ogrzewanie jest tylko w 2T. Linie energetyczne w ich okolicy są w idealnym stanie.

I tak w kółko.

hehe :) dobrze się bawię

aha zapomniałbym , jeszcze może pojawić się info o zainstalowaniu DPFa na kominie . Tylko bez urazy .

No to się odzywam skoro do tablicy wywołałeś... założę powiedzmy grzanie nawet przez 6 miesięcy, średni pobór 400W niech i nawet chodzi cały czas. Mamy zatem 0,4x24x30x6=1728kwh. Do tego niech doliczę dogrzanie łazienek na czas kąpieli 60 kwh na 6 miesięcy niech nawet będzie. I jeszcze w razie większych mrozów niech nieco grzejniki się włączą 84 kwh (przyjąłem 3 tygodnie). Mam 1872 kwh przy wariancie pesymistycznym w domu nienajlepiej izolowanym z 5 osobami. Czy to dużo? Czy sieć nie udźwignie?

Tani i komfortowy. Kopciuchy to nawet mi przez myśl nie przechodzą, kto mnie zna wie, że na myśli na pewno tego nie mam... Tanio można ogrzewać prądem!

Albo nawet drewnem czy gazem Browna. Przecież nie tylko takie twierdzenia na tym forum padały.

Nie wiem czy czytasz toto, ale po kilku moich wpisach panów od sprzedaży wongla sianego prywatnie jakoś wcieło. a skokali mi do ryjoka jak wancki na kraglu.

Przepraszam, jeśli ktoś nie kuma gwary śląskiej.

Cisza jak we grobowcu rodzinnym.

blisko mam rzekę, dobry stok na PV/ solary, górkę na wiatrak .. a potrzeby ..? moc szczytowa ~2kW -30. gdzieś tak celuję.

Mam PV 2160 W za wczoraj przyniosły zysk 30gr dzisiaj 50gr jak jest slonce to jest ok ale taka pogoda jak teraz to 50W - 80W pokazuje z tych 2kW , chyba ze ten wiatrak jak tam wieje na poziomie 10 -- 12m/s to bedzie dobrze ;)