imrahil 28.10.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 poniżej dwudniowy filtr F7 z rekuperatora (przed nim jest jeszcze filtr wstępny). przy takim przekroczeniu norm jak ostatnio (PM10 500 µg/m3) zatyka się właśnie w 2-3 dni. dymią m.in. sąsiedzi w nowych domach zaopatrzonych w kopciuchy. w rekuperatorze śmierdzi jak w palarni papierosów (+ lekka nutka z wędzarni) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=371375&d=1477679037 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.10.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 poniżej dwudniowy filtr F7 z rekuperatora (przed nim jest jeszcze filtr wstępny). przy takim przekroczeniu norm jak ostatnio (PM10 500 µg/m3) zatyka się właśnie w 2-3 dni. dymią m.in. sąsiedzi w nowych domach zaopatrzonych w kopciuchy. w rekuperatorze śmierdzi jak w palarni papierosów (+ lekka nutka z wędzarni) Ten smród przeciąga Ci do domu ? i co z tym fantem robisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 28.10.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 A ty co robisz w Kamieniu tam też całkiem nie żle dymią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 29.10.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Ten smród przeciąga Ci do domu ? i co z tym fantem robisz ? A co ma robić , wdycha to. Okna przecież nie otworzy. Widzę że WM ma też swoje plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.10.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 A ty co robisz w Kamieniu tam też całkiem nie żle dymią Nie mam WM tylko grawitacyjną - to przewietrzam porządnie dom oknami gdzieś w południe jak nie kopcą. Myślałem wcześniej nad WM a teraz widzę, że w moim przypadku przy zwartej zabudowie - w takim zadymieniu to gdy WM chodzi cały czas to w domu byłaby katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.10.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Nie mam WM tylko grawitacyjną - to przewietrzam porządnie dom oknami gdzieś w południe jak nie kopcą. Myślałem wcześniej nad WM a teraz widzę, że w moim przypadku przy zwartej zabudowie - w takim zadymieniu to gdy WM chodzi cały czas to w domu byłaby katastrofa szczerze powiedziawszy to mieszkam niedaleko Ciebie, może nawet wdycham dym z twojego komina . rodzice mieszkają w dzielnicy Rybnika z gorszym powietrzem (brak przewiewu). okna czasem trzeba otworzyć - u nich jest o wiele gorzej przy WG, szczególnie w takie dni jak czwartek. całą noc spać przy zamkniętych wszystkich oknach bez dopływu świeżego powietrza to nie dla nas, a czasem śmierdzi przez cały dzień. przy filtrze F7 w domu nic nie śmierdzi, może czasem przy samym anemostacie nawiewnym jak jest naprawdę źle na zewnątrz (przypuszczam, że kilka razy w roku, w tym sezonie jeden raz się zdarzyło przez godzinę czy dwie). cały smród zatrzymuje się przed rekuperatorem między czerpnią a filtrem. jak się go wyjmie to ten zapach uderza dosyć mocno. testuję te filtry F7, bo wcześniej przy bezklasowym filtrze śmierdziało często. ten F7 zatrzymuje prawie cały smog (80-90% cząstek 0,4 mikrometra, czyli znacznie mniejsze niż te mierzone przez stacje pomiarowe), tylko wentylator musi chodzić na wyższych obrotach. no i niestety szybko się zatyka. szukam jakiegoś kompromisu - spróbuję w najbliższym czasie mniej gęstych filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.10.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Mam nadzieję, że dymu z mojego komina - kotła palonego od góry (retorta) aż tak wiele nie wdychasz - a przynajmniej go mnie widzisz. Niestety zwarta zabudowa domów palących na węgiel zwłaszcza śmieciuchów w takim osiedlu jak moje to jak zaznaczyłem wcześniej po prostu katastrofa. Trzeba było wybudować się gdzieś daleko w Polsce na jakimś odludziu na podlasiu czy na mazurach z domkiem na pompę ciepła i to w miejscu gdzie domy od domu są oddalone o co najmniej 100 m albo więcej to byłoby o wiele lepiej. Niestety miejsce położenia domu jak zwykle zdeterminowała praca i jest gdzie jest. Przynajmniej sąsiedzi są wspaniali - ale nauczenie wszystkich palenia od góry lub choćby ekogroszkiem (nie mówiąc o innych źródłach ciepła) potrwa dziesiątki lat jak nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.10.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Mam nadzieję, że dymu z mojego komina - kotła palonego od góry (retorta) aż tak wiele nie wdychasz - a przynajmniej go mnie widzisz. Niestety zwarta zabudowa domów palących na węgiel zwłaszcza śmieciuchów w takim osiedlu jak moje to jak zaznaczyłem wcześniej po prostu katastrofa. Trzeba było wybudować się gdzieś daleko w Polsce na jakimś odludziu na podlasiu czy na mazurach z domkiem na pompę ciepła i to w miejscu gdzie domy od domu są oddalone o co najmniej 100 m albo więcej to byłoby o wiele lepiej. Niestety miejsce położenia domu jak zwykle zdeterminowała praca i jest gdzie jest. Przynajmniej sąsiedzi są wspaniali - ale nauczenie wszystkich palenia od góry lub choćby ekogroszkiem (nie mówiąc o innych źródłach ciepła) potrwa dziesiątki lat jak nie więcej. ja to chciałbym, żeby węglowi sąsiedzi nie zmieniali nawet źródła ciepła na jakieś ekogroszki, gaz czy PC. wystarczyłoby, jak piszesz, żeby w dolniakach zmniejszyli paleniska, trzymali odpowiednie temperatury. w górniakach żeby palili od góry. generalnie, żeby bezkosztowo poprawili jakość spalania i jeszcze przy tym zaoszczędzili. byłby spory przeskok. jakoś z niektórych kominów w ogóle dymów nie widać, pomimo że domy grzane śmieciuchami. z innych czasem po kilka godzin dziennie leci gęsty dym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 29.10.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 szczerze powiedziawszy to mieszkam niedaleko Ciebie, To moze dołaczycie do ekipy Rybnik bez dymu szukaja ludzi do pomocy http://czysteogrzewanie.pl/2016/10/szukamy-osob-do-wspol-prowadzenia-pokazow-efektywnego-palenia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 29.10.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 To moze dołaczycie do ekipy Rybnik bez dymu szukaja ludzi do pomocy http://czysteogrzewanie.pl/2016/10/szukamy-osob-do-wspol-prowadzenia-pokazow-efektywnego-palenia/ Szczerze? No to najpierw spytajcie w śląskim urzędzie marszałkowskim, jak traktują tych, którzy już dawno zaproponowali swoja gotowość pomocy. Maile do przedstawienia jako dowody. Smutne, ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 poniżej dwudniowy filtr F7 z rekuperatora (przed nim jest jeszcze filtr wstępny). przy takim przekroczeniu norm jak ostatnio (PM10 500 µg/m3) zatyka się właśnie w 2-3 dni. dymią m.in. sąsiedzi w nowych domach zaopatrzonych w kopciuchy. w rekuperatorze śmierdzi jak w palarni papierosów (+ lekka nutka z wędzarni) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=371375&d=1477679037 Niektórzymówią ze wg jest i tak zdrowsza, uodparnia na alergię i takie tam inne zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.10.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 imrahil Próbowałes filtrów mokrych? Odkurzacze co lepsze se pooglądaj... Wodę z filtra możesz sobie trzy razy na dzień zmienić jak "francuski piesek" jesteś. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.10.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) imrahil Próbowałes filtrów mokrych? Odkurzacze co lepsze se pooglądaj... Wodę z filtra możesz sobie trzy razy na dzień zmienić jak "francuski piesek" jesteś. Adam M. Weź to w reku zainstaluj Moje filtry już przedstawiałem Posiadający WG syf ten wdychają do płuc bezpośrednio. Nie szkoda Wam waszych dzieci ? Może jest tak jak z "suwerenem",że total bezmyślność dopóki na oczy nie zobaczą,że Polska się wali czyli jak ich dziecko nie będzie miało raka dzięki ich robocie i paleniu węglem ? Ciemnogród totalny bez rozumu i taki jest "suweren" PIS z 500+ jak wyda na to 1000+ Edytowane 29 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 29.10.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Szczerze? Tak tylko pomyslałem ze skoro tu na forum sa dobrzy specjalisci i akurat z okolicy a chłopaki z Rybnika potrzebuja chetnych to była by okazja bezposredniego przemówienia do tzw ciemnogrodzian cz tam weglarzy nie tylko o czystym paleniu paliw stałych ale i o innych rozwiazaniach grzewczych nie pomijajac tez pomp ciepła, gazu itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.10.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Tak tylko pomyslałem ze skoro tu na forum sa dobrzy specjalisci i akurat z okolicy a chłopaki z Rybnika potrzebuja chetnych to była by okazja bezposredniego przemówienia do tzw ciemnogrodzian cz tam weglarzy nie tylko o czystym paleniu paliw stałych ale i o innych rozwiazaniach grzewczych nie pomijajac tez pomp ciepła, gazu itd Jednym zdaniem można by było to wyglosić,bez zbędnego przemówienia czyli "wróćcie do podstawówki i nauczcie się liczyć",na tablicy mozna by było napisać równanie,że 2+2=4 a nie 3 i tyle. Sądzisz,żeby tak twardy ciemnogród i nieuctwo by załapało ? Ja sadze,że nie bo to są totalne nieuki i totalny ciemnogród i nie wierzą,że np.na zagotowanie 1l wody w czajniku elektrycznym 2l potrzeba ok.0,5kWh a nie 2kg wegla Weglem w nowych domach grzeją same tłuki i nieuki....no i ryle ale ryle to typowy odpad i margines,jakby co,znam wielu ryli Edytowane 29 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.10.2016 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 "Weź to w reku zainstaluj " Ja - bez trudu... A Tobie sprawia to trudność? Kiepski z Ciebie Bob Budowniczy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.10.2016 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Za to narzekasz - cudownie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.10.2016 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 `"Weź to w reku zainstaluj " Ja - bez trudu... A Tobie sprawia to trudność? Kiepski z Ciebie Bob Budowniczy! Adam M. Wiem,że w Lunie ktoś tam kombinował ale weź przestań,filtr wodny w skrzynce zwanej rekuperatorem ? Może i można i na pewno można ale to faktycznie trzeba być bobem budowniczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.10.2016 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Za to narzekasz - cudownie! Adam M. Narzekam na syf który ze wszystkich mozliwych stron spływa wokół,jak widać filtrt go wyłapuje i wystarczy częściej go wymieniac. Ale faktycznie,dziwie się się takim syfiarzom weglowym produkujacym ten syf,że tak beznamiętnie truja własne dzieci i rodzinę. To jest własnie te buractwo i ciemnogród rodem z "suwerena" PIS Edytowane 30 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 30.10.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 haha Arturo, bardzo ciekawe masz okolice. Za oknem widać pełnia lata, ty pokazujesz filtry a sąsiedzi Ci węglem palą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts