adam_mk 30.10.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 To nie buractwo.To bieda, atawizmy i brak rzetelnej wiedzy. Masz syf za oknem i WM.Nie wpuszczaj go do domu!Narzekasz, że filtry Ci się zapychają to zbuduj takie, co mają dużą "pojemność".Wodne, np.Albo wymieniaj często te, co masz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.10.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 To nie buractwo. To bieda, atawizmy i brak rzetelnej wiedzy. Masz syf za oknem i WM. Nie wpuszczaj go do domu! Narzekasz, że filtry Ci się zapychają to zbuduj takie, co mają dużą "pojemność". Wodne, np. Albo wymieniaj często te, co masz... Adam M. moralnie, także wg prawa w wielu dziedzinach, swoje przyzwyczajenia powinien zmieniać ten co szkodzi, a nie ten któremu dzieje się krzywda. dlatego np. ludzie nie wylewają zawartości szamba do piwnicy sąsiada. chyba że uważasz, że jak się komuś nie podoba zawartość szamba sąsiada we własnym domu, to niech się wyprowadzi, albo zadba o regularne opróżnianie swojej piwnicy z odchodów sąsiada, bo on z biedy czy niewiedzy je pompuje... tylko prosty zakaz dymienia (czymkolwiek, także węglem) może rozwiązać problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.10.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Szambo pompuje z biedy.Śmieci pali z biedy.Niedouczony jest też z biedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.10.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) tylko prosty zakaz dymienia (czymkolwiek, także węglem) może rozwiązać problem Nie możesz mi zakazać ogrzewać domu , a ja nie mogę tak spalić żeby nie było dymu Widzę że protest przybiera powoli większą skale. Edytowane 30 Października 2016 przez lolson28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 imrahil Pogadaj se o tym z "imigranatmi" ! Wyjaśnij im , że " swoje przyzwyczajenia powinien zmieniać ten co szkodzi, a nie ten któremu dzieje się krzywda." Bo oni szkodzą a nie ubogacają. Chyba, że uważasz, że jednak ubogacają... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Alkoholików trzeba przyjmować, ale ich alkoholizm surowo bezwzględnie tępić! Tak samo z imigrantami...ich przyjmować"religię tępić" ale metodami które dostarcza Nasza wiara. A nie przemocą. Zakaz czyszczenia kominów zlikwidować usługi kominiarskie czyszczenia i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.10.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 moralnie, także wg prawa w wielu dziedzinach, swoje przyzwyczajenia powinien zmieniać ten co szkodzi, a nie ten któremu dzieje się krzywda. Przykład, papierosy. Zadziałało. Wiem,że w Lunie ktoś tam kombinował ale weź przestań,filtr wodny w skrzynce zwanej rekuperatorem ? Może i można i na pewno można ale to faktycznie trzeba być bobem budowniczym Trzeba to zamontować gdzieś pomiędzy czerpnią a rekuperatorem. Ciekawy patent -- będę musiał to przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 30.10.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Ciekawa sprawa na zimę, też pomyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.10.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Nie możesz mi zakazać ogrzewać domu. A gdzie tutaj mowa o zakazie ogrzewania domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.10.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Ogrzewam dom kotłem na paliwo stałe. Nie potrafię palić tak żeby nie zadymilo. Czy to podczas rozpalania, czy dokładania dymu jest najwiecej. Zakaz dymienia to dla mnie zakaz ogrzewania. Rozjaśniłem Ci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 30.10.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Zakaz dymienia to dla mnie zakaz ogrzewania Mysle ze to jeszcze nie byłby koniec ogrzewania a dopiero poczatek zabawy z kotłem .Kocioł mozna zmodyfikowac przerobic na DS albo zabudowac podajnik ,Podajnik mozna samemu zbudowac tłokowy czy slimakowy potrzeba troche fantazji i zrobisz co potrzebujesz za tzw psi pieniadz .Mozna tez wymienic kociol na nowy podajnikowy itd mozliwosci sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Nie dajmy się od razu zwariować, bo nie lubimy przecież .. słowa tak bo tak.Za dobrym przykładem ludzie idą, pierwsze trzeba ukazać na własnej skórze, że to ma sens.Inaczej z tego nici. Nikt nie chce się uzależniać od latania do kotłowni, plan jest prosty, izolować i to dobrze.Teraz dom bez izolacji = +10 st w jednym z pokoi, w drugim +14 .. w kuchni teraz zobaczę ..16,2 około .. na tyle ile z zegara da się odczytać ..i co z tego że 15 mk kosztowało 2 tyś zł z haczykiem .. jak brak palenia = dygotanie, telepwawica .. są tu na forum przykłady osób które dopiero myślą o grzaniu.. lub robią to dla kurażu. Pelet ... mnie się to paliwo podoba i jest przaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 31.10.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Zakaz kotłów na paliwo stałe w nowych domach - ok. Ale co zrobić ze starymi? Przecież nie wyburzymy całych miasteczek i wiosek budowanych 50-100 lat temu. Nie rozwalimy kamienic przedwojennych. Nie zburzymy starych domów. U mnie w mieście ścisłe centrum ma obszar określony jako "zabytkowy" i bez zgody miasta nie można nawet kamienicy styropianem obłożyć, wymienić okien, dachu itp. Dodatkowo kamieniczki przylegają jedna do drugiej, bramy wjazdowe 2.2m uniemożliwiają ocieplenie z zewnątrz.Gazu miejskiego brak, ciepła miejskiego brak. Miejsca na gruntowe pompy brak (zabudowa ścisła), w wielu miejscach nawet zbiorników na gaz nie byłoby gdzie montować.Bardzo chętnie wywaliłbym już jutro kocioł na eko do najbliższego skupu złomu, ale co dalej? Mnie jak i 99% mieszkańców nie stać na ocieplanie zabytkowych przedwojennych kamieniczek, a bez tego nie ma sensu grzanie prądem.Ktoś powie - nie stać cię to sprzedaj. Ale nikt tego nie kupi. A jak kupi to myślicie, że będzie ogrzewał inaczej niż węglem? Problem nie zniknie.Jedynym rozwiązaniem są kompleksowe dofinansowania na termorenowację budynków. I to nie śmieszne 40% kredytu w banku tylko przynajmniej 85% z kwalifikowanym VAtem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 31.10.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Bardzo chętnie wywaliłbym już jutro kocioł na eko do najbliższego skupu złomu, ale co dalej? Mnie jak i 99% mieszkańców nie stać na ocieplanie zabytkowych przedwojennych kamieniczek, a bez tego nie ma sensu grzanie prądem. Jak to co dalej budujesz MAGRAV i jedziesz na tanim pradzie podejrzewam ze pompiarze tez go uzywaja dlatego maja niske rachunki za prad https://www.youtube.com/watch?v=P6FBvKbuYVE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 31.10.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Macie tu coś o filtrach Tech wyprodukował już dawno, ze dwa lata temu bodajże ... http://www.techsterowniki.pl/pl/produkty/st-360/ A politechnika wymyśliła swój:) http://www.radio.katowice.pl/zobacz,24074,Walcza-ze-zla-jakoscia-powietrza-Elektrofiltry-audio-.html#.WBcJRRzdhqM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.10.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Oj tam ale on kosztuje 3,5K. Jakby to kosztowało złotówkę i do tego ktoś by dał jakieś 1000+ to może ktoś by się na to pokusił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 31.10.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Oj tam ale on kosztuje 3,5K. Ile to pożera prądu do pracy? No i nadal to tylko pył, a smog to jednak coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 31.10.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) Macie tu coś o filtrach Tech wyprodukował już dawno, ze dwa lata temu bodajże ... http://www.techsterowniki.pl/pl/produkty/st-360/ A politechnika wymyśliła swój:) http://www.radio.katowice.pl/zobacz,24074,Walcza-ze-zla-jakoscia-powietrza-Elektrofiltry-audio-.html#.WBcJRRzdhqM Oj tam, oj tam. W Zabrzu przeszły badania kotły Ogniwa z zabudowanym wewnątrz elektrofiltrem i urządzeniem do samoczynnego okresowego czyszczenia elektrod zbiorczych i ulotowych. Tyle, że nie ma chętnych na taki kocioł. Bo trochę kosztuje i trochę prądu dodatkowo też potrzebuje. Sprawność oczyszczania spalin ponad 85%. p.s. Pracowałem nad tym w latach 2014 - 15. Jest gotowiec. Tylko w naszym pięknym kraju, to ... Pył z elektrofiltra lądował bezpośrednio do szuflady popielnikowej rozdzielonej na dwie strefy: pyłową i popiołową. Edytowane 31 Października 2016 przez boluslolusj23 p.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.10.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) Ile to pożera prądu do pracy? No i nadal to tylko pył, a smog to jednak coś więcej. Około 20 W. A że tylko pył ? No cóż od czegoś należało by zacząć. Miło by było chciaż gdyby parapety był czystsze Edytowane 31 Października 2016 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 31.10.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Podobno do pyłów czepiają się takie różne syfki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts