Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zacytuję z innego wątku

Witam,

buduje się w małej miejscowości w środku osiedla zamieszkałego od kilkudziesieciu lat przez sąsiadów. Latem to fajna okolica, niestety zimą zamienia się w jedno wielkie dymowisko (jak niestety wiekszość osiedli w małych miejscowościach w Polsce).

Zastanawiam sie nad wentylacją mechaniczną, natomiast mam spore obawy co do pewnej kwestii: mianowicie nawiew swieżego powietrza chodzi w takiej wentylacji cały czas, rowniez wtedy kiedy kłeby dymu z kominów atakują okolicę. Czy jest na to jakiś sposób? Filtry na wlocie raczej nie zatrzymają tego całego syfu prawda? Jak jeszcze ktoś dorzuci smieci to juz w ogole tragedia... Czy w takim przypadku nie lepiej zrobic wentylacje grawitacyjną i wietrzyc dom tylko wtedy kiedy na dworze nie smierdzi?

na pohybel węglarzom ;)

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie co... ta dyskusja jest bez sensu:P

Dziś jadąc sobie samochodzikiem (nieekologiczne, ale ciut zimno i daleko rowerem;)) wysłuchałem info w radyjku, ile to tysięcy ton CO2 zostanie wprowadzone do atmosfery w związku z przemieszczaniem się na mistrzostwach kopanych, fakt, dziwnie dość planowanych.

Przeliczyli to nawet na ileś tam milionów samochodów.

Nie pamiętam ile... bzdur nie będę pisał...

I tak sobie myślę, że podpiszmy Kioto. Jak tylko podpiszą USA, Chiny, Indie i Rosja, a co...

Nie jestem entuzjastą wungla, ciężkie to, brudne, syfi i smrodzi. Rozwiązaniem problemu nie jest zakaz palenia nim. I tyle...

Zacytuję z innego wątku

na pohybel węglarzom ;)

na pohybel .... ( wstawić dowolnie - po uważaniu ), co budują swoje domy w miejscach w których mieszkać nie chcą. Jeszcze nie zbudował, już mu się nie podoba.Sam napisał - " zamieszkałego od kilkudziesięciu lat przez sąsiadów ". Znaczy - czasu dosyć było, żeby się zorientować, że tam akurat podobać się mu nie będzie. To po co budować w takim miejscu? Ziemi w Polsce mało?

A było się budować w środu osiedla?:)

Było sobie kupić działeczkę dziewiczą, w środku jakiej puszczy, doprowadzić media, wybudować drogę itd.

Za drogo???

A ci ludzie co tu żyja z dziadowskich pensji albo i bez, maja sobie kupić pompy ciepła, panele foto cuś tam, doprowadzić gaz, amoże kupić zbiornik na olej opałowy???

Na pohybel oszołomom i pseudo eko cuś tam:)

Pozdrawiam:).

A było się budować w środu osiedla?:)

Było sobie kupić działeczkę dziewiczą, w środku jakiej puszczy, doprowadzić media, wybudować drogę itd.

Za drogo???

A ci ludzie co tu żyja z dziadowskich pensji albo i bez, maja sobie kupić pompy ciepła, panele foto cuś tam, doprowadzić gaz, amoże kupić zbiornik na olej opałowy???

Na pohybel oszołomom i pseudo eko cuś tam:)

Niech robią co chcą byle nie truli innych !!!

7500 zamiast 18000 mialo byc :o

Litości węgiel spalono - ciepło zmieniono w prąd, prąd przesłano i z powrotem zmieniono na ciepło (pomijam cop). Natomiast węgiel bezpośrednio zmieniony na ciepło to ca2,5 razy więcej. Należy natychmiast zakazać innych źródeł ciepła uzyskanych z prądu. Zakazać użycia grzałek kabli grzewczych itd. Perpetuum dać Nobla i wyłączność na sprzedaż PC.

Ludzie mieszkają w dziadowskich domach z niesłusznych czasów kiedy lepiej im sie wiodło.

A Ty grzej prądem a syf zostawiaj w Bełchatowie jeśli Cię stać. Tylko nie próbuj ustawiać całego świata wedle swego widzimisię. Tych innych jest więcej i mogą się wkurzyć.

A wedle Twoich kryteriów to krowa mało, że śmierdzi to jeszcze ryczy. Pij mleko z biedronki, będziesz wielki:).

A dom z dziadowskiej pensji budują np. moje dzieci. Nie siedzą i nie narzekają tylko robią co się da. I będą go ogrzewać kotłem opalanym drewnem. I dokąd życia z radością popatrzę na dym z ich komina bo to ich miejsce na ziemi (dziadowskie), a moje wnuki będa tam miały ciepło:). I nikt nie będzie siedział przy liczniku i odczytywał kilowatogodzin.

Gość Arturo72
ale zapewniam cię, że są tacy, którzy za cenę Twojej instalacji pompy ciepła budują sobie własnymi siłami domek, bo nie mają innego wyjścia...

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3764181036.html

Toż to za 17 koła musi być buda dla psa albo namiot ;)

Czyż nie jest to kwota kotła+komina ?

I to wy sie przyczepiliscie PC!

Jurgonka... PC cos ci zrobily...

Wentylator palec uciol czy cos ze masz zal?

Wyskoczyles z komentarzem osnosnie czego, grzalek?

Nie mam zastrzeżeń do PC mam zastrzeżenia do osób które, podają nieprawdę by zareklamować PC.

Proszę sprawdzić własne wyliczenia, których absurdalność próbuje nieudolnie wykazać.

Gość Arturo72
Moim zamiarem jest grzanie ciepłej wody latem ogniwami, być może z czasem uda nam się ilość paneli rozbudować na tyle, żeby energię oddawać do sieci, bo mam na to miejsce, a chyba bardziej ekologicznego sposobu nie ma.

Podziwiam...że tylko do cwu jak "dżag" stoi przed domem ;)

Piec będzie pracował tylko w czasie największych mrozów, być może będzie to kilka dni w roku.

Przy niewielkich mrozach chcę grzać kominkiem z płaszczem-

I dziwie się...

Drugie i trzecie wyklucza sensowność pierwszego lub prędzej pierwsze wyklucza sensowność dwóch pozostałych.

Gość Arturo72
Pomimo, że mam wielki sentymentu to Twojego imienia, bo mój wykonawca też Artur -człowiek bardzo inteligentny, może ekscentryk, ale z fantastycznym poczuciem humoru! To jesteś głupi jak but!! Jeżeli wydaje ci się że za 17 tyś nie da się wybudować maleńkiego domku, z fundamentem robionym w betoniarce, z haszaków z maleńkim jednospadowym dachem, postawić byle jaki piecyk, żeby nie zamarznąć i stare klamoty, to powiedz mi na której chmurce dyndasz to ci pomacham!! myślisz, że na świece są tylko tacy jak na forum?? Że nie ma ludzi, których nie stać nawet na chleb??!!

Tobie się w dupie poprzewracało! Życzę ci takiej baby jak ja! To może cie sprowadzi na ziemię! Bo ja wiem czym jest spanie przez kilka miesięcy na dmuchanym materacu, bez lodówki i kuchenki!

Mówisz raczej o szałasie a nie domu,bo nie dostaniesz nawet PnB na taki szałas,chyba,że zapomniałaś dopisać jedno zero do 17...

Ktoś tu pisał o bucie...

Varm... chyba jednak żyjemy w dwóch różnych krajach. Ja buduję się na wsi, mam 2-dwu hektarową działkę pod lasem. Ale wiem, że w mojej okolicy budują się ludzie, którzy naprawdę mało zarabiają, może na Twoim osiedlu lekarzy w miesicie, takich domów faktycznie nie ma, może są, ale Ty ich nie widzisz, bo cię odchodzi jakaś buda z pustaków haszowych wielkości kurnika, budowana na działce po babci, ale zapewniam cię, że są tacy, którzy za cenę Twojej instalacji pompy ciepła budują sobie własnymi siłami domek, bo nie mają innego wyjścia...

Ja zawsze starałam się w życiu zachować jakąś równowagę. Nie lubię fanatyków nie ważne czy to tacy od religii, czy od ekologii. Wręcz boje się takich ludzi i unikam ich jak ognia. Przy budowie nad każdą rzeczą zastanawiałam się wiele razy, czytałam, wybierałam materiały... wszystko starałam się robić z głową, tak, żeby nie wywalać kasy w coś co się nie zwróci, ale też nie oszczędzałam na materiałach. Większość rzeczy robimy sami to i na lepsze materiały mogłam sobie pozwolić. Zresztą czym jest oszczędność 2-3 tyś na styropianie, gdzie tyle to ludzie wydają na jeden kran.

Rozumiem obie ze stron, ale naprawdę porównywanie kogoś, kto ma nieocieplony dom, piec śmieciucha i przepala w nim butami, do kogoś kto ma nowy dom, super ocieplony, nowoczesny piec na eko groszek, dobrze ustawiony i dodatkowo wspomagany innymi źródłami ciepła jest wielkim nadużyciem!

Ja równie dobrze mogła bym tu wpaść i zwyzywać od najgorszych zwyrodnialców, każdego kto ma ogrzewanie na prąd! Bo ładuje tyle nie ekologicznych !! materiałów budowlanych, tylko po to, żeby wybrać najdroższą z metod ogrzewania! Przecież marnuje tyle energii, której brakuje! Przecież mógł by ta kasę zainwestować w ogniwa, w energię odnawialną! Albo postawić sobie kozę, bo drewno jest eko, a jak takie ocieplenie to przecież koza dała by radę nawet w największe mrozy!

Możemy tak dyskutować bez końca! KvM nie wiem jaki jest powód tak ostrej Twojej reakcji, po tym że czytasz fachową prasę mogę się tylko domyślać. Ale weź też jedną rzecz pod uwagę (oczywiście mówię sama za siebie!!) Moim zamiarem jest grzanie ciepłej wody latem ogniwami, być może z czasem uda nam się ilość paneli rozbudować na tyle, żeby energię oddawać do sieci, bo mam na to miejsce, a chyba bardziej ekologicznego sposobu nie ma. Przy niewielkich mrozach chcę grzać kominkiem z płaszczem- też jeden z bardziej ekologicznych sposobów, produkcję dwutlenku węgla zapewniam cię, że spokojnie zrekompensuje ilość drzew, które mam na działce. Piec będzie pracował tylko w czasie największych mrozów, być może będzie to kilka dni w roku. Też mogę ci zarzucić, że to Ty jesteś trucicielem, bo twój dym leci niby z elektrowni, ale cały rok! Kto bardziej truje- czy Ty 365 dni w roku, czy ja 20 dni, chyba nikt z tego forum nie jest w stanie nam tego wyliczyć, więc bardzo cię proszę żebyś ważył słowa i nie wyzywał nikogo od morderców, bo każdy z nas jest inny!

Twój dym z elektrowni też leci cały rok, tylko Ty dokładasz jeszcze do tego spalanie węgla. Ok. Przyjmuje twoje wyjaśnienia i tok rozumowania. Cieszy mnie próba szukania rozwiązania w kierunku ograniczenia paleniem węglem. Jestem za. To zawsze jakiś plus i krok w dobrym kierunku. W kwestii Co2 niejednokrotnie pisałem - to jest całkiem inny temat. Po pierwsze Co2 jest całkowicie nieszkodliwy dla człowieka o ile rozmawiamy o domowej produkcji z komina. Po drugie czy grzejemy węglem w piecu czy z wykorzystaniem prądu z elektrowni to na jedno wychodzi. Natomiast nielogiczne jest Twoje rozumowanie w kwestii docieplenia domu. Rodzaj energii która się wykorzystuje nie ma związku z jej marnowaniem. To ze prąd jest drogi, nie znaczy że się go marnuje. Prąd jest drogi bo jest najbardziej wygodny i obciążony mocno podatkami oraz kosztami dystrybucji. Sama energia jest śmiesznie tania, w taryfie nocnej wychodzi taniej niż węglem gdyby nie podatki i koszt dystrybucji. To jest kilka groszy za 1 kWh

Docieplenie domu to taki sam zysk dla środowiska jak ogniwa, może nawet większy bo więcej można energii zaoszczędzić w ten sposób i jest to inwestycja na zawsze.

Natomiast nie wiem czemu się uparliscie na te elektrownie. Owszem w Polsce jest taka patologia że głownie mamy prąd z węgla. Ale to też trzeba zacząć powoli zmieniać.

Gość Arturo72
A ty wiesz, że ludzie tak mieszkają czy ci się to nie mieści w głowie??

Nie mieści mi się to w głowie bo kawalerkę można już wynająć za 400zł miesięcznie.

Oczywiście nie piszemy o bezdomnych,którzy mieszkają po altankach na POD.

Żeby nie było,sam byłem bezrobotny przez kilka miechów podczas budowy domu...

Piec na węgiel jest be bo spalanie węgla w ten sposób powoduje zanieczyszczenie powietrza nie tylko pylami, ale cząstkami sadzy, metalami ciężkimi i innymi toksycznymi związkami chemicznymi. W tym tlenkiem węgla, śmiertelnie niebezpiecznym. Każde ograniczenia tego procederu są dobre, bo zmniejszają ryzyko że ktoś zachoruje na raka płuc. Tu tylko o to chodzi by niewinni ludzie nie umierało w cierpieniu, bo ktoś chciał zaoszczędzić lub nie pomyślał że może być równie tanio, jeśli się wybuduje dom mądrzej, a nie o gadke szmatkę o ekologii i ratowaniu żabek!

zbierając do kupy to co się czyta ostatnio w tym wątku, to mamy tak:

DOTYCZY BUDOWNICTWA OBECNEGO - stare zostawiamy w spokoju

W naszym kochanym kraju, Polsce, kraju podobno rozsądnych ludzi

1. na domy ogrzewane gazem, prądem, PC jak i węglem stać tylko ludzi bogatych, lekarzy, adwokatów, najlepiej z prywatną praktyką - czyli złodziei - no bo skąd niby ma,jeśli nie nakradł, bo przecież inni nie mają, a nie kradną - a system ogrzewania jest jego suwerennym, własnym i nieprzymuszonym wyborem

2. reszta narodu, to biedacy, których system niesłusznie ukarał niewielkimi zarobkami, no po prostu mści się na nich nie wiadomo za co, i ci z kolei są w jakiś dziwaczny sposób zmuszani do budowy domu na 2ha pod lasem o powierzchni od 17m2 (słownie siedemnastu - sic! no bo poniżej 1000zł/m2, to każdy wie że buda dla psa) do ponad 200m2 (a tu akurat tej różnorodności w nędzy nie potrafię zrozumieć - znaczy że im mniej zarabia to większy musi mieć???) i potem z tej biedy i dziadostwa które własnymi ręcami zbudowali są zmuszani do instalowania kotłowni na węgiel, żeby dać radę finansowo ogrzać to co stanęło w trudzie i znoju, no bo nie było kasy na odpowiednie ocieplenie i dobre, z głową wybudowanie domu

3. w elektrociepłowniach spalają węgiel, to i nam wolno, a skoro sąsiad pali węglem i mu wolno, to mnie tym bardziej, ale ja palę ekogroszkiem czyli ekologicznie (to ostatnie to akurat największa bzdura pod Słońcem)

4. nikt nam nie będzie mówił czym mamy palić

Ta dyskusja coraz bardziej przypomina kłótnie na Wiejskiej - czyli zawsze całkowicie nie w temacie porządku obrad, a gdyby na serio brać co wypisujecie, to trzeba przyznać, że naród nasz - Polacy, to sami samarytanie przepełnieni troską o innych, zwłaszcza o tych biednych, palących węglem, i chcących im w tej biedzie pomóc w jeden sposób - "paliliście do tej pory, to palcie dalej - nam nic do tego, nawet was w waszej biedzie szczerze popieramy i będziemy za waszą biedę walczyć"

PS

jak się czyta w wątku o domach za 17tyś (niestety nie podał/a autor/ka metrażu ani czym ogrzewane bo chyba nie węglem, a szkoda, bo wiemy za ile się dale zbudować), to znaczy że czas wątek spisać na straty, no bo za 17tyś złotych polskich to można wolnostojącą, zadaszoną kotłownię na węgiel z magazynem opału postawić, a gdzie ma mieszkać palacz?

Pozdrawiam i życzę owocnej dyskusji

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3764181036.html

Toż to za 17 koła musi być buda dla psa albo namiot ;)

Czyż nie jest to kwota kotła+komina ?

I znowu świadomie manipulujesz, jak kilka postów wyżej, świadomie piszesz bzdury aby nie wyszła za duża różnica w kwocie i aby wyszło na twoje. Uwierz mi że inwestorzy, projektanci, wykonawcy, poza marginalnymi przypadkami to nie idioci i gdyby faktycznie chodziło o takie kwoty jak podajesz to 2/3 ogrzewałoby PC. Wpisz sobie w google magiczne hasło "koszt instalacji pompa ciepła" to wyjdą realne kwoty CAŁKOWITEJ inwestycji zaczynające się od 30-40 tys. zł tak aby w każdych warunkach ogrzać dom i zaspokoić potrzeby mieszkańców w CWU. W większości opracowań twierdzą że sama powietrzna PC którą wskazałeś przy dużych mrozach może nie wystarczyć, przydałyby się do niej kolektory. Gruntowa PC to z kolei dodatkowo m.in. koszt kolektora poziomego czy też pionowych odwiertów. Wiesz dobrze że nie wystarczy kupić na allegro tej pompy ciepła którą wskazałeś i wstawić jej do suszarni i w zimie przy temp. -20 czy -25 mrozu będziesz miał komfort.

Przykładowy cytat z jednej strony

"Dość często spotyka się opinię, że instalacja z PC jest całkowicie bezobsługowa i użytkownik ponosi w czasie eksploatacji jedynie koszt zakupionej energii elektrycznej. Nie do końca jest to prawda. Jak każdy system instalacje te wymagają serwisu, przeglądów i obsługi.Do kosztów eksploatacyjnych instalacji z pompą ciepła zaliczamy okresowe badanie stanu instalacji i jej ewentualna modernizacja, koszty wymiany filtrów (pompa ciepła woda-woda), wymiana siłowników, ewentualnie zaworów, a w przypadku wycieku czynnika roboczego – koszt ponownego napełnienia instalacji.Poza tym, kosztem eksploatacyjnym będą również okresowe serwisy pomp ciepła, dokonywane przez autoryzowany serwis producenta, co z reguły wiąże się z warunkiem utrzymania gwarancji na urządzenie. Koszty te nie są małe i w zależności od wielkości urządzenia mogą wahać się od 1500–7000 złotych.Producenci i dystrybutorzy różnie określają czas zwrotu inwestycji, jaką jest pompa ciepła.Przy obecnych cenach pomp ciepła, obliczany koszt zwrotu kosztów inwestycyjnych pomp ciepła wynosi średnio 5–15 lat – w zależności od wielkości i awaryjności instalacji. Najszybciej zwróci się inwestycja w pompy ciepła w porównaniu do instalacji wykorzystujących piece na olej lub gaz oraz piece elektryczne. W przypadku, gdy PC chcielibyśmy zastosować zamiast pieca na paliwo stałe okres ten znacznie się wydłuża i odpowiednio, dla ekogroszku wynosi ok. 10 lat dla węgla lub miału ok. 20–25 lat. Okres zwrotu inwestycji można skrócić dbając o prawidłowe ocieplenie domu, odpowiednią optymalizację systemu i zastosowanie m.in. rekuperacji oraz ogrzewania niskotemperaturowego z automatycznym"

Gdybyś tak napisał to byłbyś wiarygodny bo inaczej to tylko jak to masz w zwyczaju- forumowy bełkot. Jeśli z czasem koszty inwestycji w tego typu źródło ciepła zejdą powiedzmy o połowę to będzie można wrócić do tematu.

Mam nadzieję że nie będziesz juz więcej wyskakiwał ze swoimi nierzetelnymi i świadomie zmanipulowanymi wyliczeniami i swoim sztandarowym "piec+komin za 17 tysi możesz mieć za to PC".

Edytowane przez slawekk1980`