Jurgonka 01.11.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Dokładnie. A o czym to świadczy? Że niczego ludzkiego nie uszanują. Ale nadejdzie dzień, gdy ich z tego rozliczą. I to za ich życia jeszcze. Gdy nie szanuje się zwłok - to dobrze - będzie można "posprzątać" Wawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.11.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Słabo ocieplony co przez to rozumiesz? U mnie to jest 0,66 gr za kwh. 5/8 vm styropianu w podłodze. Na ścianach 10 cm. Dach 25/35 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.11.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Słabo ocieplony co przez to rozumiesz? U mnie to jest 0,66 gr za kwh. strasznie drogo masz. to jak dodasz opłaty stałe to ile wychodzi 1 kWh? 80 gr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.11.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 strasznie drogo masz. to jak dodasz opłaty stałe to ile wychodzi 1 kWh? 80 gr? Ja podałem akurat cenę już ostateczną. Wychodzi 58 groszy. Niemalże wszystko mam na prąd. Jeszcze tylko w przyszłym roku dołożę pompę do cwu i gaz zostanie jakby co skoro już jest . Prawda jest taka że im więcej się pobiera tym mniej płaci się za kwh. Dobrze też jest mieć zobowiązania wobec jednego dostawcy energii a nie np. I gaz i prąd same abonamenty robią koszty. Czasem o tym się zapomina. Kiedyś jak potanieje pv to jeszcze będzie ciekawiej...ale zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.11.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Ja podałem akurat cenę już ostateczną. Wychodzi 58 groszy. Niemalże wszystko mam na prąd. Jeszcze tylko w przyszłym roku dołożę pompę do cwu i gaz zostanie jakby co skoro już jest . Prawda jest taka że im więcej się pobiera tym mniej płaci się za kwh. Dobrze też jest mieć zobowiązania wobec jednego dostawcy energii a nie np. I gaz i prąd same abonamenty robią koszty. Czasem o tym się zapomina. Kiedyś jak potanieje pv to jeszcze będzie ciekawiej...ale zobaczymy opłata stała jest dla każdego. jak mi podłączyli prąd i wiele go nie używałem, to wychodziło po podzieleniu kwoty z faktury przez liczbę kWh, że 1 kWh kosztuje 1 zł albo więcej. w ten sposób manipulując można dojść do wniosku, że ogrzewanie prądem jest drogie. sam koszt 1 kWh w moim rejonie w G11 to 0,49 zł (kWh+przesył bez kosztów stałych). teraz mam G12 w Duon i średnia cena z faktur za 10 miesięcy wychodzi około 28 gr z opłatami stałymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.11.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 opłata stała jest dla każdego. jak mi podłączyli prąd i wiele go nie używałem, to wychodziło po podzieleniu kwoty z faktury przez liczbę kWh, że 1 kWh kosztuje 1 zł albo więcej. w ten sposób manipulując można dojść do wniosku, że ogrzewanie prądem jest drogie. sam koszt 1 kWh w moim rejonie w G11 to 0,49 zł (kWh+przesył bez kosztów stałych). teraz mam G12 w Duon i średnia cena z faktur za 10 miesięcy wychodzi około 28 gr z opłatami stałymi. Dokładnie to o czym mówię, jak dorzucę jeszcze cwu na prąd to cena znów zjedzie nieco niżej. Wcześniej wychodziło mi nawet 70 groszy za kwh. I teraz to co nie raz ludziom mówię, że za prąd i tak płacić muszą. Jak dołożą gaz to kolejne abonamenty i stałe koszty... Więc najlepiej dom dobrze zaizolować i zrobić wszystko na prąd. W razie "W' można zostawić sobie kominek lub jak u mnie podpiąć kanałówkę pod agregat Ale w zasadzie teraz wszystko na prąd... Bez prądu teraz to jakby 3 świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.11.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Da się dym ograniczyć wręcz potrafi go być nie widać. Trzeba tylko chcieć Myślisz że jak dymu nie widać to nie śmierdzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.11.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 opłata stała jest dla każdego. jak mi podłączyli prąd i wiele go nie używałem, to wychodziło po podzieleniu kwoty z faktury przez liczbę kWh, że 1 kWh kosztuje 1 zł albo więcej. w ten sposób manipulując można dojść do wniosku, że ogrzewanie prądem jest drogie. sam koszt 1 kWh w moim rejonie w G11 to 0,49 zł (kWh+przesył bez kosztów stałych). teraz mam G12 w Duon i średnia cena z faktur za 10 miesięcy wychodzi około 28 gr z opłatami stałymi. Dobry bałagan tu napisałeś. Jak Ci podłaczyli prąd (G11) wyszlo Ci 1 zł , średnia cena (G11) to 0,49 , a teraz średnio płacisz 0,28 (G12) . Brawo. Świetnie też jak się nocne koszta grzania wlicza do średniego zużycia energii elektrycznej. Brawo , proszę o więcej takich kalkulacji. Dodaj również że posiadając G12 sypiasz w dzień a żyjesz w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.11.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Dobry bałagan tu napisałeś. Jak Ci podłaczyli prąd (G11) wyszlo Ci 1 zł , średnia cena (G11) to 0,49 , a teraz średnio płacisz 0,28 (G12) . Brawo. Świetnie też jak się nocne koszta grzania wlicza do średniego zużycia energii elektrycznej. Brawo , proszę o więcej takich kalkulacji. Dodaj również że posiadając G12 sypiasz w dzień a żyjesz w nocy. Prąd bytowy też mam taniej w g12. Czytaj ze zrozumieniem. Rachunek za 10 miesięcy mieszkania z opłatami stałymi u mnie to 1820 zł, ostatnio zsumowałem faktury. W tym grzanie CO i CWU grzałką, gotowanie, wentylacja, rolety, bramy, nawadnianie, oświetlenie, tv, pranie, zmywanie itd. Moi rodzice mimo grzania węglem też przeszli na g12w i sporo zyskują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.11.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Prąd bytowy też mam taniej w g12. Czytaj ze zrozumieniem. Rachunek za 10 miesięcy mieszkania z opłatami stałymi u mnie to 1820 zł, ostatnio zsumowałem faktury. W tym grzanie CO i CWU grzałką, gotowanie, wentylacja, rolety, bramy, nawadnianie, oświetlenie, tv, pranie, zmywanie itd. Moi rodzice mimo grzania węglem też przeszli na g12w i sporo zyskują. Czyli przy mojej kanałówce z grzejnikami też polecasz przejść na g12 ? U mnie pompa chodzi non stop, wiadomo czasem się wyłączy ale termostat ma za zadanie temperaturę trzymać. Jedna osoba gdzie usprawniałem instalacje też twierdzi że g12 lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.11.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 . Moi rodzice mimo grzania węglem też przeszli na g12w i sporo zyskują. Ile w skali miesiąca lub roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.11.2016 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Prąd bytowy też mam taniej w g12. Czytaj ze zrozumieniem. Rachunek za 10 miesięcy mieszkania z opłatami stałymi u mnie to 1820 zł, ostatnio zsumowałem faktury. W tym grzanie CO i CWU grzałką, gotowanie, wentylacja, rolety, bramy, nawadnianie, oświetlenie, tv, pranie, zmywanie itd. Moi rodzice mimo grzania węglem też przeszli na g12w i sporo zyskują. Dobra zróbmy inaczej, napisz mi ile kosztuje u Ciebie taryfa dzienna + opłaty stałe + przesyły + cały ten syf co jest na rachunku za 1kWh ? A ile taryfa nocna ? Tylko nie kręć mi , napisz gotowe cyfry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.11.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Czyli przy mojej kanałówce z grzejnikami też polecasz przejść na g12 ? U mnie pompa chodzi non stop, wiadomo czasem się wyłączy ale termostat ma za zadanie temperaturę trzymać. Jedna osoba gdzie usprawniałem instalacje też twierdzi że g12 lepsze. Ja też nie grzeję prądem (tylko CWU), za to pracuję w domu i komputer działa 24h/doba w tym monitory akurat w drogiej. W G12W jestem jakieś 200 zł do przodu w stosunku do G11. No ale, ja się nie boję korzystać z tajmerów, ale wiem, że dla niektórych to zbyt skomplikowane i wolą płacić więcej dla zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.11.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Dobra zróbmy inaczej, napisz mi ile kosztuje u Ciebie taryfa dzienna + opłaty stałe + przesyły + cały ten syf co jest na rachunku za 1kWh ? A ile taryfa nocna ? Tylko nie kręć mi , napisz gotowe cyfry. ale co, nie wierzysz, że w G12/G12w może wyjść taniej niż w całodobowej?? próg opłacalności G12/G12w to w zalezności od regionu 25-30% zużycia w taniej taryfie. Tzn. dla takiego zużycia w taniej taryfie, cena wychodzi identycznie jak w taryfie całodobowej. Wszystko ponad to, to oszczędność. Od czasu jak wprowadzili u mnie g12w, to mam za pełny rok około 80% zużycia w taniej taryfie. Sam prąd bytowy to około 75% zużycia w taniej taryfie(po odjęciu zużycia na CO+CWU) Edytowane 2 Listopada 2016 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Czyli przy mojej kanałówce z grzejnikami też polecasz przejść na g12 ? U mnie pompa chodzi non stop, wiadomo czasem się wyłączy ale termostat ma za zadanie temperaturę trzymać. Jedna osoba gdzie usprawniałem instalacje też twierdzi że g12 lepsze. Oj Grzes jakbys co nieco policzył to bys nie zadawał takich pytan, doradzasz wszystkim przejscie na prąd w postaci pomp p-p i dobrze, ale nie potrafisz doradzic ze aby ten spadek kosztów był wiekszy wystarczy zmienic taryfe z g11 na g12w. To naprawde nic nie kosztuje inwestora. W przypadku Tauronu obszar dawnego enionu wystarczy ok 34% zuzycia w II taryfie dla całkowitego zuzycia aby ta taryfa sie zaczeła opłacac. Te 34% jest naprawde łatwo osiagnąc tym bardziej ze calkowity czas w tygodniu II taryfy to 98 godz na 168 godz, czyli jest to 58% calosci. Dla innych dystrybutorów ten procent moze byc inny poniewaz kazdy dystrybutor i sprzedawca ma inne stawki dla kazdego regiono trzeba to wyliczyc indywidualnie. Do obliczen nie brałem kosztów abonamentowych które są zblizone dla wszystkich taryf i nie zniekształacają obliczen. Opłaty abonamnetowe do czego bysmy energii elektrycznie nie uzyli i tak będą i przyjmowanie ich do tzw sredniej ceny zaciemnia obraz obliczen poniwaz ta srednia cena jest uzalezniona od zuzycia i niewiele mowi bo dla kazdego jest inna. Edytowane 2 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.11.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Te 34% jest naprawde łatwo osiagnąc tym bardziej ze calkowity czas w tygodniu II taryfy to 98 godz na 168 godz, czyli jest to 58% calosci. a nawet trochę więcej, bo w taryfie dystrybucyjnej znalazłem taki zapis, że jeśli układ pomiarowy to umożliwia, to we wszystkie dni ustawowo wolne od pracy także jest tani prąd. Inna kwestia, że pewnie nie umożliwia może kiedyś dożyjemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 a nawet trochę więcej, bo w taryfie dystrybucyjnej znalazłem taki zapis, że jeśli układ pomiarowy to umożliwia, to we wszystkie dni ustawowo wolne od pracy także jest tani prąd. Inna kwestia, że pewnie nie umożliwia może kiedyś dożyjemy.... Tak tak, ale nie wszyscy z tego dobrodziejstwa moga aktualnie skorzystac, nawet ja nie mogę bo mam stary układ pomiarowy, a te mozliwosci techniczne oznaczają montaz takiego licznika który ma wbudowany zegar roczny. Wymiana takich układów jest planowana do konca roku. Tak na marginesie to wczoraj juz niektórzy mogli sie cieszyc cała dobe II taryfą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Oj Grzes jakbys co nieco policzył to bys nie zadawał takich pytan, doradzasz wszystkim przejscie na prąd w postaci pomp p-p i dobrze, ale nie potrafisz doradzic ze aby ten spadek kosztów był wiekszy wystarczy zmienic taryfe z g11 na g12w. To naprawde nic nie kosztuje inwestora. W przypadku Tauronu obszar dawnego enionu wystarczy ok 34% zuzycia w II taryfie dla całkowitego zuzycia aby ta taryfa sie zaczeła opłacac. Te 34% jest naprawde łatwo osiagnąc tym bardziej ze calkowity czas w tygodniu II taryfy to 98 godz na 168 godz, czyli jest to 58% calosci. Dla innych dystrybutorów ten procent moze byc inny poniewaz kazdy dystrybutor i sprzedawca ma inne stawki dla kazdego regiono trzeba to wyliczyc indywidualnie. Do obliczen nie brałem kosztów abonamentowych które są zblizone dla wszystkich taryf i nie zniekształacają obliczen. Opłaty abonamnetowe do czego bysmy energii elektrycznie nie uzyli i tak będą i przyjmowanie ich do tzw sredniej ceny zaciemnia obraz obliczen poniwaz ta srednia cena jest uzalezniona od zuzycia i niewiele mowi bo dla kazdego jest inna. kolego Asolt to jest forum, więc pytania zadaję i wyciągam wnioski od praktyków dwutaryfowych poza tym nikt ideałem nie jest. Nie wszystkim doradzam przechodzenie na prąd, bo jak ktoś ma opał za darmo a takie przypadki znam to prąd dla niego opcją nie jest, no chyba że na satarość jak się nie będzie chciało do pieca latać... Co do pomp p-p to nie same pompy tylko w tandemie z czymś jeszcze a i tak nawet w 1 taryfie wychodzi tanio. I tu nie chodzi że nie potrafie doradzić. Mówię, że są inwestorzy, którzy mają g12 i płącą mniej ale pewne rzeczy trzeba też pod to zorganizować by realizować je w tańszej taryfie. Nawet pokazuję zestawienia jakie ktoś mi podsyła, jedno z nich było tutaj na forum prezentowane przeze mnie. Kto chce może przechodzić na g12 i generalnie tak jest. Sam jednak jestem jeszcze w całodobowej bo na razie zgodnie z umową zmienić jej nie mogę, ale już w planach to mam od jakiegoś czasu. Nie zmienia to faktu, że tak jak wspominałem ogrzewanie jest w moim przypadku tańsze w zasadzie 2 razy niż gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Tak tak, ale nie wszyscy z tego dobrodziejstwa moga aktualnie skorzystac, nawet ja nie mogę bo mam stary układ pomiarowy, a te mozliwosci techniczne oznaczają montaz takiego licznika który ma wbudowany zegar roczny. Wymiana takich układów jest planowana do konca roku. Tak na marginesie to wczoraj juz niektórzy mogli sie cieszyc cała dobe II taryfą. No widzisz nie wszystko da się ogarnąć... A ja akurat taki licznik mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) kolego Asolt to jest forum, więc pytania zadaję i wyciągam wnioski od praktyków dwutaryfowych poza tym nikt ideałem nie jest. Nie wszystkim doradzam przechodzenie na prąd, bo jak ktoś ma opał za darmo a takie przypadki znam to prąd dla niego opcją nie jest, no chyba że na satarość jak się nie będzie chciało do pieca latać... Co do pomp p-p to nie same pompy tylko w tandemie z czymś jeszcze a i tak nawet w 1 taryfie wychodzi tanio. I tu nie chodzi że nie potrafie doradzić. Mówię, że są inwestorzy, którzy mają g12 i płącą mniej ale pewne rzeczy trzeba też pod to zorganizować by realizować je w tańszej taryfie. Nawet pokazuję zestawienia jakie ktoś mi podsyła, jedno z nich było tutaj na forum prezentowane przeze mnie. Kto chce może przechodzić na g12 i generalnie tak jest. Sam jednak jestem jeszcze w całodobowej bo na razie zgodnie z umową zmienić jej nie mogę, ale już w planach to mam od jakiegoś czasu. Nie zmienia to faktu, że tak jak wspominałem ogrzewanie jest w moim przypadku tańsze w zasadzie 2 razy niż gazem. Nie dlaczego ciagle piszesz o g12 skoro mowa jest o g12w, naprawde nie rozrozniasz tych taryf?, poza tym jezeli oszczednosci masz dwukrotne to przy g12w mogly by byc 2,5 lub 3 krotne, czy nie warto sie po nie schylic, czy przez brak wiedzy i czasu ma sie pozbawiac tych dodatkowych oszczednosci?, ta zmiana naprawde nic nie kosztuje. Dobrze radze doszkól sie z zakresu taryf abys mogl kompleksowo doradzac swoim klientom. Ta wiedza nie jest tajemna. Ja wiem ze to forum, ceny energii są podane i praktycy ich nie zmienią, Ja nie musze sie nikogo pytac ile płaci jezeli znam cennik, sam sobie oblicze ile zapłace przy okreslonym zuzyciu, praktyka innych jest tu calkowice zbedna Edytowane 2 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts