Gość Arturo72 05.11.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Odpowiedziałem kaszpirowi ,bo po pierwsze znam jego "waleczne serce" do walki z opałem (chce dorwać jak najtańszy opał i spalać go jak najmniej- i tak od lat),Kaszpir i TwójPan po wielu latach m.in mojego uświadamiania poszli w końcu po rozum do głowy i budują nowe domy bez syfu węgielnego w środku.Warto było zalizcać banany od sprzedawców kotłów na syf wegielny bo widać,że nie była to walka z wiatrakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Ehh kaszpir,znasz widzę temat... Fotowoltaika -to poprawna nazwa. Oglądnij sobie film pokazujące najnowsze panele w technologii CIGS cienkowarstwoweh marki Solar Frontier i nie pisz bzdur https://www.youtube.com/watch?v=L6SC9sY8DZ8 W Polsce niestety dalej montuje się to,na czym najwięcej zarabia firma instalująca . Ale sam potwierdziłeś to co napisałem ... Mówisz o NAJNOWSZYCH panelach a w sprzedaży królują starek generacji panele i tym jest zalany rynek i to kupują dzięki dopłatom klienci ... Więc gdzie się mylę ? Tak samo jest z turbinami wiatrowymi. Do Polski jest sprowadzny ZŁOM z Niemec , bo w wielu krajach wymiania się już turbiny na nowsze o dużo lepszej sprawności bo stare wcale nie miały zbyt dużej sprawności a koszty eksploatacji spore ... I też dzięki "dopłatom" ten interes się kręci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Odpowiedziałem kaszpirowi ,bo po pierwsze znam jego "waleczne serce" do walki z opałem (chce dorwać jak najtańszy opał i spalać go jak najmniej- i tak od lat),a po drugie szczerze wątpię w jego wiedzę o fotowoltaice,skoro kilkakrotnie użył słowa fotowoltanika (miast :fotowoltaika). Naprawdę jest internet i można spore rzeczy poszukać i się dowiedzieć jak się chce ... Wiele "cudownych" rzeczy na które istnieją dopłaty w rzeczywostości nie są takie cudowne i wielokrotnie "producenci" mocno koloryzują parametry i właściwości oferowanyh produktów ... Co do węgla ... NIGDY nie paliłem śmieciami tylko legalnie dostępnym opałem. Nie paliłem nigdy flotem ani mułem , więc nie rozumiem o co Ci chodzi ? Oto że chce aby ogrzewanie mnie mniej kosztowało ? Kocioł mam wielopaliwowy i moge palić w nim peletem , miałem , owsem jak i węglem .. Dzięki usunięciu pewnych problemów w instalacji , dociepleniu domu , montazu WM zacząłem spalać mniej opału i moje rachunki są coraz niższe. Z komina u mnie nie wydobywa się żaden dym , nie śmierdzi przez mój dom w okolicy , nie widać aby u mnie było włączone ogrzewanie ... Sądzę ze gdyby każdy posiadacz kotła starał się tak jak ja aby nie smrodzić i ani nie dymić i poznać tajniki spalania aby odbywało się one w bardzo dobrej sprawnosci , to problem ze smogiem i zadymieniem by nie istniał , więc prosze Cię odwal się ode mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Kaszpir i TwójPan po wielu latach m.in mojego uświadamiania poszli w końcu po rozum do głowy i budują nowe domy bez syfu węgielnego w środku.Warto było zalizcać banany od sprzedawców kotłów na syf wegielny bo widać,że nie była to walka z wiatrakami Nie obraź się Arturo ale "twoje uświadamianie" nie miało żadnego wpływu ... Po prostu jak budowano mi dom w 2010r to chciałem pompę ciepła jak i WM , tyle że oferty jakie otrzymałem była na tyle wysokie że nie było mnie na to stać i tyle ... A co do spalania węgla , to można go spalać czysto i bezdymowo , nie zatruwając dymem sąsiadów ... Tyle że trzeba chcieć ... Nowe kotły z nowoczesnymi sterownikami w tym pomagają i tak gdzie są zamontowane takie kotły problem z duszącym dymem , smogiem , brakiem "widocznosci" nie istnieje ... Mieszkam na osiedlu gdzie jest kilkadziesiąt nowoczesnych kotłów na paliwo stałe i można spokojnie sobie spacerować bez maski i nie czuć dymu ani go nie widać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Nie obraź się Arturo ale "twoje uświadamianie" nie miało żadnego wpływu ...Po prostu jak budowano mi dom w 2010r to chciałem pompę ciepła jak i WM , tyle że oferty jakie otrzymałem była na tyle wysokie że nie było mnie na to stać i tyle ...Ja się o nic nie obrażam ale sam piszesz,że byłeś totalnie bezmyślnym inwestorem z ciemnogrodu przyjmując oferty na kosmiczne wyceny jako normalność a ja już w 2010 roku wiedziałem,że ekogroszek jest droższy niż ogrzewanie prądem i także w tymze roku otrzymałem ofertę z GHS na pompę ciepła gruntową z odwiertami za 20tys.złA w moim przypadku w tym właśnie 2010r na grzanie ekogroszkiem musiałbym wydać o wiele wiecej kasy.Zatem kaszpir,nie przyznawaj się tak ofen,że byłeś od poczatku sierotą zamiast myślacym inwestorem :DDzisiaj też jakbyś był,owcą do strzyżenia jak kiedyś na pompę ciepła dostaniesz ofertę na 50-70tys.zł także czasy się mało zmieniły Naprawdę jest internet i można spore rzeczy poszukać i się dowiedzieć jak się chce ...W 2010r też był internet :DAle jak się nie chciało to trzeba teraz budować drugi dom,tym razem z rozumem :DPodziękujcie oboje szkodnikom swoim czyli sprzedawcom kotłów na ekogroszek typu karoka,minertu,jarecki,że Was w totalnej głupocie cały czas utrzymywali ogłupiajac cały czas i robiac za idiotów... Edytowane 5 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 :lol2::lol2::lol2::lol2: Ciesze się że humor ci dopisuje .. Oosbiście wolę mieszkać wsród ludzi którzy maja nowoczesne kotły na paliwo stałe z nowoczesnymi sterownikami niż wsród domów w których są stare śmieciuchy bez żadnej elektroniki ... I tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Ja się o nic nie obrażam ale sam piszesz,że byłeś totalnie bezmyślnym inwestorem z ciemnogrodu przyjmując oferty na kosmiczne wyceny jako normalność a ja już w 2010 roku wiedziałem,że ekogroszek jest droższy niż ogrzewanie prądem i także w tymze roku otrzymałem ofertę z GHS na pompę ciepła gruntową z odwiertami za 20tys.złA w moim przypadku w tym właśnie 2010r na grzanie ekogroszkiem musiałbym wydać o wiele wiecej kasy.Zatem kaszpir,nie przyznawaj się tak ofen,że byłeś od poczatku sierotą zamiast myślacym inwestorem :DDzisiaj też jakbyś był,owcą do strzyżenia jak kiedyś na pompę ciepła dostaniesz ofertę na 50-70tys.zł także czasy się mało zmieniły Nie chce mi się ciagle pisać tego o czym już pisałem ... Niestety żaden z oferentów nie był dobrym samarytaninem i nie chciał mi zaoferować WM za grosze a żądali chyba 20-30 tys , tak samo Ci co oferowali pompy ciepła też nie chcieli mi niczego zaoferwać za 20tys a ceny zaczynały sie chyba od 60tys do chyba nawet 150tys ... Wybrałem świadomie. Nie brałem takiego jak "polecam instalator" 25KW "dobry" a wybrałem 12KW z najmniejszym palnikiem ... To był mój świadomy wybór. To że ktoś buduje inaczej niż Ty i wybiera inaczej nie znaczy że jest bezmyślnym inwestorem ... Każdy dom jest inny i każdy ma inne wymagania i preferencje ... Kocioł użytkuje już 5 rok. Obecnie mimo że grzeję 165m2 powierzchni w średnio ocieplonym domu to koszty mam obecnie NIŻSZE niż w 2010r jak ogrzewałem tylko 100m2. Z roku na tok moje koszty się obniżają i obecnie koszt sezonu (8 miesiecy) zamykają się u mnie w kwocie poniżej 1500zł za CO + CWU. Ja jestem zadowolony , bo nie wspomagam się kominkiem a w domu chodze w krótkim rękawku ... Nowy dom będę budował nie ze względu że już nie chce palić węglem i jest to dla mnie jakaś trauma , ale z zupełnie innych powodów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Nie chce mi się ciagle pisać tego o czym już pisałem ...Niestety żaden z oferentów nie był dobrym samarytaninem i nie chciał mi zaoferować WM za grosze a żądali chyba 20-30 tys , tak samo Ci co oferowali pompy ciepła też nie chcieli mi niczego zaoferwać za 20tys a ceny zaczynały sie chyba od 60tys do chyba nawet 150tys ...Dlatego Ci i Wam ogólnie zasyfiajacym powietrze powtarzam od tegoż 2010r,że byłeś sierotą totalnym zorientowanym jedynie na jaskinię z której pochodzisz i nie mając żadnego atutu w ręku bo w jaskini nie było neta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 strzyżenia jak kiedyś na pompę ciepła dostaniesz ofertę na 50-70tys.zł także czasy się mało zmieniły :DW 2010r też był internet :DAle jak się nie chciało to trzeba teraz budować drugi dom,tym razem z rozumem :DPodziękujcie oboje szkodnikom swoim czyli sprzedawcom kotłów na ekogroszek typu karoka,minertu,jarecki,że Was w totalnej głupocie cały czas utrzymywali ogłupiajac cały czas i robiac za idiotów... Wiem że był internet i dzięki temu miałem na parterze domu 100% podłógówki a nie grzejniki , miałem większą grubośc ocieplenia oraz miałem najnowocześniejszy kocioł na paliwo stałe z najmniejszym jaki był palnikiem i to z palnikiem uniwersalnym i podłogówkę sterowaną sterownikiem pogodowym i siłownikiem Wybrałem to na co było mnie wtedy stać i cieszę się że wybrałem taki kocioł którego użytkowanie nie jest zbyt męczące a do tego działa przez lata niezawodnie i oszczędnie ... To że ktoś wybiera inaczej niż Ty nie znaczy że sierota lub bezmyślny inwestor ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) To że ktoś wybiera inaczej niż Ty nie znaczy że sierota lub bezmyślny inwestor ...Absolutnie,ja tylko mówię,że bardzo mijasz się z rzeczywistością albo jesteś bardzo słabo myslącym pisząc takie brednie o kosmicznych ofertach.Jedno z dwóch Arturo to nie ta chinka:) To jej młodsza siostra (robiona przez chińczyków dla innova - z Finlandii;)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211256-Firma-GHS&p=5766559&viewfull=1#post5766559 W 2010r miałem właśnie ofertę od w/w czyli firmy GHS na gruntówkę z odwiertami 2*70mb za 20tys.zł a Ty jakis kosmos przedstawiasz...Może trzeba było już wtedy wyjść z jaskini a nie dopiero za 6 lat ????I jak tu nie twierdzić,że grzejacy weglem w nowych domach to nie ciemnogród ??? Edytowane 5 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 To że lykales tak kosmiczne oferty i nie wnikales w temat bardzo źle świadczy o Tobie jako o inwestorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Dlatego "ciemnogród" do Was pasuje jak ulał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2016 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Absolutnie,ja tylko mówię,że bardzo mijasz się z rzeczywistością albo jesteś bardzo słabo myslącym pisząc takie brednie o kosmicznych ofertach.Jedno z dwóch Arturo nudzisz ... Każdy sam podejmuje decyzje i nie masz żadnego prawa oceniać tych decyzji i wyborów .. Nie masz prawa zaglądać komuś do portfela i oceniać nie znając tej osoby czy osób ... Ja podjąłem świadomą decyzję i nie widzę żadnego powodu abym miał się z niej tłumaczyć , to że Ci nie pasuje ten wybór naprawdę mnie nie interesuje i sądze że nikogo to nie interesuje co sądzisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2016 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Arturo nudzisz ...Każdy sam podejmuje decyzje i nie masz żadnego prawa oceniać tych decyzji i wyborów ..Nie masz prawa zaglądać komuś do portfela i oceniać nie znając tej osoby czy osób ...Ja podjąłem świadomą decyzję i nie widzę żadnego powodu abym miał się z niej tłumaczyć , to że Ci nie pasuje ten wybór naprawdę mnie nie interesuje i sądze że nikogo to nie interesuje co sądzisz ...Oczywiście,ale jak głupio się tłumaczysz wg innych to ja Ci podaję czyste fakty na Twoją bezmyślość,żebyś sie głupio nie tłumaczył.Dałeś d...y to Twoja sprawa ale głupio tego nie uzasadniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 06.11.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Arturo z ta swoja gadką o ciemnogrodzie przypomina mi bohatera filmu Dzień Świra który powoli i systematycznie durnieje z powodu wszystkiego co mu przeszkadza...taki oszołom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 06.11.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 P.s-w filmie przeszkadzali mu robotnicy pod blokiem i sąsiedzi,a jemu dym z komina u sąsiada...moze ten film to o nim???:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 06.11.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 P.s-w filmie przeszkadzali mu robotnicy pod blokiem i sąsiedzi,a jemu dym z komina u sąsiada...moze ten film to o nim???:confused: A tobie dymy z kominów sąsiedzkich nie przeszkadzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.11.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A tobie dymy z kominów sąsiedzkich nie przeszkadzają? Od sąsiada - jak najbardziej tak, ale z mojego - bynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 06.11.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A tobie dymy z kominów sąsiedzkich nie przeszkadzają? Arturek wybudował się w zwartej zabudowie wśród śmieciuchów i ma pretensje do ludzi z forum ze ma parapety brudne w zimie...co więcej notorycznie ich obraza ,juz mu pisałem ze jak mu tak wszystko przeszkadza to wypad na Syberię z ta pompką....game over bo sie wątek zaśmieca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 06.11.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Proszę - jaki ładny artykuł o paleniu śmieciami w Krakowie.Gość pali meblami i fajnie. Nawet SM wpuścił do domu, żeby sobie próbki pobrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts